Război în Ucraina, ziua 170: Explozii în regiunea Herson. Anunțul făcut de operatorul ucrainean de energie nucleară

social

CMC a interzis postului „Radio Chișinău” să folosească toponimicul „Chișinău”: ONG-urile de media cer abrogarea deciziei

30 mai 2022, ora 17:55
Distribuie:

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a refuzat extinderea termenului de utilizare a cuvântului Chișinău în denumirea postului de radio, Radio Chișinău (filiala Radio România). Respectiv, prin decizia consilierilor municipali, din 27 aprilie, Radio Chișinău are interdicția de a utiliza toponimicul „Chișinău”.

Decizia CMC a fost argumentată de către consilierul municipal al Partidului Șor, Valerii Klimenko, ca fiind una corectă deoarece, potrivit consilierilor fracțiunii din care face parte, redacția ar fi administrată de un agent economic, care ar trebui să achite plăți speciale pentru utilizarea denumirii Capitalei.

Decizia dată a stârnit reacții, inclusiv în rândul Organizațiilor neguvernamentale din domeniul mass-media care se declară îngrijorate și contrariate în legătură cu decizia dată și solicită CMC „să-și reconsidere decizia din 27 aprilie care vizează utilizarea toponimicului „Chișinău” în denumirea postului Radio Chișinău.

Totodată, ONG-urile de media solicită intervenția oficiului teritorial al Cancelariei de Stat pentru a anula actului emis.

Parte componentă a Radio România, postul Radio Chișinău nu a putut obține prelungirea dreptului de a utiliza toponimicul „Chișinău” în denumirea sa, după ce Consiliul Municipal Chișinău (CMC), printr-o decizie din 27 aprilie, nu a dat curs cererii. Potrivit unui comunicat al instituției media, administrația și angajații își declară „regretul și dezamăgirea profundă” față de decizia autorităților.

Reprezentanții Radio Chișinău s-au adresat Primăriei Capitalei, în decembrie 2021, cu o cerere privind prelungirea dreptului de a utiliza toponimicul „Chișinău” în denumirea serviciului media de radiodifuziune sonoră, drept pe care l-au obținut pentru zece ani în 2012 printr-o decizie a CMC.

Conform informațiilor postate pe site-ul municipalității, proiectul de decizie elaborat în ianuarie anul curent și avizul dat de comisia pentru buget, economie, finanțe, patrimoniu local, agricultură și dezvoltarea suburbiilor erau favorabile prelungirii dreptului acordat pentru utilizarea toponimicului „Chișinău” în denumirea stației de radio.

De cealaltă parte, redacția Radio Chișinău susține că „SC Pajura Albă SRL – societatea ce operează frecvențele postului, în calitate de contribuabil, a plătit în decursul celor zece ani absolut toate taxele datorate bugetului de stat și local, întocmai și la timp.”

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media consideră că hotărârea CMC din 27 aprilie restrânge, în mod ilegal, drepturile și libertățile jurnaliștilor și afectează grav dreptul la libera informare al cetățenilor și solicită „reconsiderea deciziei, prin care a interzis Radio Chișinău să utilizeze toponimicul „Chișinău””.
 

Am încercat să contactăm reprezentanții Cancelariei de Stat pentru a afla dacă vor anula actul emis, însă angajații ne-au comunicat că vor veni mâine cu o reacție la acest subiect.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram