Război în Ucraina, ziua 223: Val de emigranți ruși și duel pe Twitter. Zelenski anulează decretele lui Putin privind anexările

social

/VIDEO/ Contestă rezultatele licitației! Consorțiul român, care a pierdut tenderul de la Termoelectrica, vine cu acuzații

30 iunie 2022, ora 20:29
Distribuie:

Compania moldovenească, ce se angajase anterior să repare un bloc de la Termoelectrica, a câștigat repetat licitația. Prima dată, rezultatul a fost anulat după ce, în spațiul public, s-a aflat că va lucra în comun cu o firmă din Rusia, aflată pe lista de sancțiuni impuse pe fundalul războiului. De această dată, agentul economic a declarat că va efectua lucrările de unul singur. Selectarea acesteia este criticată de reprezentanții consorțiului româno-american, care spun că vor ataca decizia în judecată, pentru că au propus cel mai mic preț. Au rămas dezamăgiți și de modul în care au fost organizate negocierile, în condițiile în care licitația a fost anulată.

Licitația, prin care urma să fie aleasă firma care să repare blocul energetic de la Termoelectrica, a fost anulată. Într-un comunicat de presă, Termoelectrica a declarat că ofertele depuse de participanții la concurs au fost neconforme, fără să explice ce mai exact nu a fost bine. Respectiv, organizatorii licitației au trecut la etapa negocierilor, pentru a identifica firma câștigătoare. Conform reprezentanților consorțiului româno-american, negocierile au avut loc doar în format electronic, fără discuții fizice.

„Negocierile au avut loc prin transmiterea ofertelor pe adresa electronică. Au transmis doi operatori economici, care au participat și la prima licitație. Deși în invitație scria că vor fi invitați șase participanți”, a declarat reprezentantul consorțiului româno-american, Daniel Leontii.

În cele din urmă, câștigătoare a fost selectată compania, cu care anterior a fost reziliat contractul, după ce s-a aflat că va lucra împreună cu firma din Rusia, „Silovîe Mașinî”, aflată sub sancțiuni internaționale.

Pentru TV8, purtătoarea de cuvânt de la Termoelectrica a precizat că firma moldovenească nu va colabora, de această dată, cu agentul economic din Rusia. Dincolo de acest aspect, reprezentanții consorțiului acuză organizatorii licitației că au încălcat procedurile de selectare și au favorizat agentul economic, desemnat câștigător.

„În cadrul procedurii transparente, oferta noastră este în valoare de 5,9 milioane. Iar operatorul economic, care ulterior a fost desemnat câștigător, a propus 6,8 milioane lei. În cadrul, așa-zisei proceduri de negocieri, oferta noastră a fost de 5,6 milioane lei, iar a celuilalt operator de 5,3 milioane de lei. Adică, ea s-a diminuat cu mai mult de 1,5 milioane lei”, a mai vorbit reprezentantul consorțiului româno-american.

La aceste acuzații, Termoelectrica se apără și susține că totul a decurs în conformitate cu legislația. Contractul a fost deja semnat. Solicitat de TV8, directorul responsabil de dezvoltare la compania câștigătoare a declarat că va renova blocul, fără să apeleze la susținerea altei companii. Lucrările vor începe în curând și că vor dura până cel mult în luna octombrie, în preajma sezonului de încălzire. Reprezentanții consorțiului româno-american spun că nu sunt de acord cu această decizie și că vor sesiza organele competente.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

/VIDEO/ „Stă în castel, dar declară venituri de 2.000 de lei, ceva nu e în regulă”: Cum vor fi verificate datele de pe compensatii.gov.md

04 octombrie 2022, ora 23:12
Distribuie:

Veniturile introduse în sistemul informațional de vulnerabilitate energetică, compensatii.gov.md, vor fi verificate, susține ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari. Potrivit acestuia, controlul va fi selectiv, mai exact pentru cazurile în care se remarcă abuzuri. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 4 octombrie a emisiunii „Freedom” de la TV8.

„Noi știm că există multe activități economice care nu declară în mod regulat veniturile. De aceea, contăm pe onestitatea cetățenilor. Bineînțeles, vor exista și proceduri de verificare selectivă pentru acele cazuri în care sunt indici de risc, de abuz. Avem inspecția socială care poate verifica dacă este evident că o familie abuzează sistemul”, a precizat ministrul.

Există un mecanism de estimare indirectă a bunăstării gospodăriei.

„Este o procedură care funcționează și în cazul ajutorului social. Dacă o familie locuiește într-un castel, dar a declarat venituri de 2.000 de lei, ceva nu este în regulă. De aceea, avem și acei indicatori proxi, de avere, care vor elimina din start familiile care au avere foarte mare, care au imobile în valoare de peste 5 milioane de lei sau care au patru sau mai multe locuințe”, a subliniat Spatari.

În acest an, compensațiile vor fi acordate în funcție gradul de vulnerabilitate energetică al fiecărei familii. Se va ține cont de bugetul familiei, luându-se în calcul cât de mare este ponderea banilor pentru factura la energie din bugetul total. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Când urmează a fi lansată platforma compensatii.gov.md și ce date vor introduce cetățenii în sistemul informațional

04 octombrie 2022, 22:10

Cei 7 pași pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică și soarta celor neînregistrați pe compensatii.gov.md

03 octombrie 2022, 22:10

Cum va fi stabilit gradul de vulnerabilitate energetică pentru compensații la gaz și cum se vor înscrie online cetățenii

27 septembrie 2022, 21:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram