Fermierii din țară se plâng că riscă să falimenteze în câteva luni. Într-o scrisoare adresată prim-ministrei Natalia Gavrilița și ministrului Agriculturii, Vasile Bolea, Federația Națională a Fermierilor, Asociația Forța Fermierilor și Asociația Moldova Fruct susțin că la nivel de guvernare nu este conștientizată gravitatea situației în sectorul agrar.
„Organizațiile noastre constată cu îngrijorare enormă că la nivel de guvernare nu este conștientizată gravitatea situației în sectorul agrar. Seceta severă a compromis în proporții de 80-90% recolta de porumb și în proporții de 60-70% recolta de floarea soarelui și sfeclă de zahăr”, subliniază fermierii în scrisoare.
Agricultorii mai atenționează că interdicția politică la importul producției vegetale moldovenești în Federația Rusă a lovit dur în pomicultură și viticultură, iar prețurile mici la grâu, orz, rapiță și floarea soarelui au fost influențate inclusiv de excesul de produse agricole din anul trecut în Ucraina.
Pentru că nu au primit până în prezent niciun răspuns de la autorități privind introducerea stării de urgență în agricultură, fermierii convoacă în data de 5 septembrie, ședința comună a Consiliilor de administrare, la care îi invită pe Bolea și Gavrilița, pentru a discuta situația din sector.
Potrivit agricultorilor, declararea stării de urgență în agricultură ar permite amânarea plăților scadente față de creditori fără calcularea penalităților pentru agricultorii afectați, acordarea unor facilități fiscale producătorilor agricoli afectați, dar și adresarea către partenerii externi pentru identificarea resurselor financiare în scopul susținerii celor mai vulnerabile categorii de fermieri afectați.