Război în Ucraina, ziua 223: Val de emigranți ruși și duel pe Twitter. Zelenski anulează decretele lui Putin privind anexările

social

Procurorii nu pot face percheziții la judecătoarea care a comis abateri în dosarul Moldasig. Țurcan a plecat din țară

Foto: anticoruptie.md
31 martie 2022, ora 11:27
Distribuie:

Procurorii anticorupție au obținut autorizațiile necesare de la judecătorul de instrucție pentru a efectua percheziții în biroul de serviciu și acasă la magistrata Olesea Țurcan, de la Judecătoria Chișinău sediul Râșcani, cea care a comis abateri în dosarul Moldasig. 

Totuși, perchezițiile la domiciliul judecătoarei nu pot avea loc, iar asta deoarece miercuri, 30 martie, aceasta a plecat din Republica Moldova. 

„Procurorii anticorupție efectuează percheziții la biroul unei magistrate din cadrul Judecătoriei Chiișinău, vizată într-o cauză penală în temeiul săvârșirii infracțiunii cu bună știință de către judecător a unei încheieri contrare legii. Concretizăm că urmărirea penală în privința magistratrei vizate a fost pornită după eliberarea acordului CSM urmare a admiterii demeresului înaintat de procurorul general interimar. Concomitent, informăm că pe parcusul zile de ieri, procurorii au obținut autorizațiile de la judecătorul de instrucție în vederea efectuării perchezițiilor la biroul și domiciliul magistratei vizate. Ținând cont de faptul că magistrata vizată ieri a părăsit teritoriul R. Moldova, eschivându-se de la efectuarea urmării penale, realizarea perchezițiilor la domiciliul acesteia la moment nu poate fi efectuată”, a declarat pentru TV8 purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec. 

Judecătoarea Olesea Țurcan ar fi plecată în concediu. Potrivit avocaților, nici magistrata, nici apărarea nu au fost informați despre efectuarea perchezițiilor. De circa un an și jumătate, Țurcan s-ar afla în concediu de îngrijire a copilului. 

În 25 martie, CSM a eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale și efectuarea perchezițiilor în privința judecătoarei Olesea Țurcan la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu.

În aceeași zi, magistrata a declarat că va contesta decizia CSM pe care a calificat-o drept o „răzbunare din partea unei instituții invalide”.

Judecătoarea este cunoscută publicului din cauza deciziilor sale controversate în dosarul companiei de asigurări Moldasig, potrivit anticorupție.md. Mai exact, în februarie anul trecut, Inspecția Judiciară din cadrul CSM a constatat că judecătoarea Țurcan a comis abateri disciplinare în dosarul Moldasig.

Pe 19 noiembrie 2020, deputatul Dumitru Alaiba a denunțat la CSM o serie de pretinse încălcări comise de către judecătoarea Țurcan la pronunțarea sentinței în cazul WESNA LTD versus Comisia Națională a Pieței Financiare.

În urma deciziei magistratei, Judecătoria Chișinău a dispus suspendarea executării mai multor hotărâri ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare cu privire la unele măsuri față de acționarii „MOLDASIG” S.A., cu înlăturarea de la executarea atribuțiilor funcționale a administratorului și consiliului societății, instituind administrarea provizorie de către două companii de audit.

Pe 21 noiembrie 2020, Alaiba a expediat Procuraturii Generale o sesizare prin care a solicitat instituției să se implice în cazul „Moldasig”. Deputatul a reclamat atunci că un acționar, care deține oficial 4,99% din companie, a ajuns să controleze 65% din acțiunile companiei.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent:https://t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

/VIDEO/ „Stă în castel, dar declară venituri de 2.000 de lei, ceva nu e în regulă”: Cum vor fi verificate datele de pe compensatii.gov.md

04 octombrie 2022, ora 23:12
Distribuie:

Veniturile introduse în sistemul informațional de vulnerabilitate energetică, compensatii.gov.md, vor fi verificate, susține ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari. Potrivit acestuia, controlul va fi selectiv, mai exact pentru cazurile în care se remarcă abuzuri. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 4 octombrie a emisiunii „Freedom” de la TV8.

„Noi știm că există multe activități economice care nu declară în mod regulat veniturile. De aceea, contăm pe onestitatea cetățenilor. Bineînțeles, vor exista și proceduri de verificare selectivă pentru acele cazuri în care sunt indici de risc, de abuz. Avem inspecția socială care poate verifica dacă este evident că o familie abuzează sistemul”, a precizat ministrul.

Există un mecanism de estimare indirectă a bunăstării gospodăriei.

„Este o procedură care funcționează și în cazul ajutorului social. Dacă o familie locuiește într-un castel, dar a declarat venituri de 2.000 de lei, ceva nu este în regulă. De aceea, avem și acei indicatori proxi, de avere, care vor elimina din start familiile care au avere foarte mare, care au imobile în valoare de peste 5 milioane de lei sau care au patru sau mai multe locuințe”, a subliniat Spatari.

În acest an, compensațiile vor fi acordate în funcție gradul de vulnerabilitate energetică al fiecărei familii. Se va ține cont de bugetul familiei, luându-se în calcul cât de mare este ponderea banilor pentru factura la energie din bugetul total. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Când urmează a fi lansată platforma compensatii.gov.md și ce date vor introduce cetățenii în sistemul informațional

04 octombrie 2022, 22:10

Cei 7 pași pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică și soarta celor neînregistrați pe compensatii.gov.md

03 octombrie 2022, 22:10

Cum va fi stabilit gradul de vulnerabilitate energetică pentru compensații la gaz și cum se vor înscrie online cetățenii

27 septembrie 2022, 21:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram