/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Război în Ucraina, ziua 343: Vizită oficială, drone de 1 dolar și mesaj din SUA. Rusia ar pregăti o escaladare majoră în curând

missing
01 februarie 2023, ora 18:05

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 343. Statele membre UE au avertizat Bruxelles-ul să nu ofere Ucrainei speranțe „nerealiste” în legătură cu o aderare rapidă la blocul comunitar, la summitul care va avea loc pe 3 februarie la Kiev. Pe fondul invaziei ruse asupra Ucrainei care durează deja de aproape un an, preşedintele Volodimir Zelenski insistă asupra planurilor de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană (UE), informează miercuri dpa.

Statele Unite pregătesc un ajutor militar în valoare de peste 2 miliarde de dolari pentru Ucraina, care ar urma să includă pentru prima dată rachete cu rază de acţiune mai mare, precum şi alte muniții şi arme, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani informați în acest sens. Totodată, ucrainenii evaluează că armata rusă ar putea relansa o ofensivă pe scară largă în următoarele săptămâni, poate chiar la împlinirea unui an de la debutul invaziei, pe 24 februarie. Între timp, luptele extrem de dure continuă în zona orașului ucrainean Bahmut, acolo unde soldații celor două armate se află, de multe ori, la distanță de câțiva metri în tranșee.

UPDATE Trupele ruse lovesc orașul Bakhmut din estul Ucrainei, transformându-l în ceea ce șeful administrației militare din regiunea Donețk, Pavlo Kyrylenko, a numit "o ruină totală", scrie CNN.

UPDATE Tancurile avansate nu împiedică negocierile, ci stabilesc condițiile în care acestea se vor desfășura. Decizia Occidentului de a trimite tancuri Leopard în Ucraina denotă hotărârea de a vedea Kievul câștigând războiul contra agresorului rus.

UPDATE O companie americană a anunțat că vinde Ucrainei două drone performante la un preţ simbolic de 1 dolar bucata. Compania face acest gest pentru a ajuta țara să se apere, în condițiile în care valoarea echipamentelor este de câteva zeci de milioane de dolari. Compania din Statele Unite ale Americii fabrică arme, iar cele două drone de tip Reaper MQ-9, au un cost este estimat la 32 de milioane de dolari bucata, potrivit Agerpres.

UPDATE Interdicţia privind exportul de petrol rusesc în ţările care aplică plafonarea de preţ stabilită de statele din G7, UE şi Australia, a intrat în vigoare miercuri, 1 februarie, scrie EFE.

UPDATE Preşedintele austriac Alexander van der Bellen a sosit miercuri la Kiev pentru a-şi exprima sprijinul faţă de Ucraina, cu câteva săptămâni înainte de marcarea primului an de la începerea invaziei ruse în această ţară, transmite EFE.

UPDATE Cel puţin 220 de sportivi şi antrenori ucraineni şi-au pierdut viaţa de la începutul invaziei ruse. Războiul a afectat și multe baze sportive, peste 340 au fost afectate sau distruse, anunță Reuters.

UPDATE Preşedintele ales al Cehiei, Petr Pavel, spune că Ucraina ar trebui să fie primită în NATO imediat ce se termină războiul, afirmând că această ţară va avea, probabil, cea mai experimentată armată din Europa.

UPDATE Belarus a anunțat miercuri, 1 februarie, că forțele sale armate dețin de acum controlul autonom asupra sistemelor mobile de rachete balistice Iskander cu capacitate nucleară furnizate de Moscova, după ce artileriştii belaruşi au finalizat antrenamentele în Rusia, precum și exercițiile desfășurate pe teritoriul național, informează agenția de știri Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE Jens Stoltenberg, șeful NATO, se teme că ar putea ieși la iveală o alianță nucleară între Rusia, China și Coreea de Nord și a avertizat că victoria rușilor în Ucraina va încuraja Beijingul.

UPDATE Rusia a afirmat, miercuri, că Statele Unite au distrus temeiul legal pentru Noul Tratat START de control al armelor, dintre cele două țări, dar că acest pact rămâne „foarte important” pentru Rusia, indiferent de situația actuală. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns după ce Statele Unite au acuzat, marți, Rusia, de încălcarea tratatului – ultimul pilon major al controlului armelor nucleare după Războiul Rece între cele două țări – prin refuzul de a permite activități de inspecție pe teritoriul său, potrivit Rador.

UPDATE Volumul livrărilor de gaze rusești prin Ucraina a crescut cu 20%, pentru prima dată în această lună. Pomparea gazului rusesc prin stația de măsurare a gazelor SMG Sudja a crescut cu 20%, față de ziua precedentă, a anunțat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, ale cărui afirmaţii sunt citate de Agenţia de presă RIA.

UPDATE Un tribunal din Moscova l-a condamnat miercuri pe jurnalistul Alexandr Nevzorov, declarat agent străin în Rusia, la opt ani de închisoare pentru răspândire de informații false despre armata rusă, scris agenția TASS. Jurnalistul, care a fost condamnat în absență, pentru că a fugit din Rusia, a scris în primele luni ale războiului despre bombardarea maternității din Mariupol și a publicat imagini cu civilii răniți în explozii, informații pe care Rusia le consideră false, notează Digi24.

UPDATE Reședința lui Ihor Kolomoiski, cel care a condus campania electorală a lui Vladimir Zelenski în 2019 și unul din cei mai bogaţi oameni din Ucraina a fost percheziționată miercuri de Serviciul pentru Securitatea Statului (SBU) din Ucraina. Motivul ar fi o anchetă în desfășurare privind posibile infracţiuni financiare, afirmă o sursă oficială neidentificată, citată potrivit Reuters de presa de la Kiev.

UPDATE Șeful Serviciului rus de Informații Externe, SVR, Serghei Narîşkin, a prognozat un eșec al Alianței Nord-Atlantice, după angajamentul mai multor state membre privind trimiterea de arme şi echipamente militare în Ucraina în valoare de miliarde de dolari. "NATO ridică miza pentru că încă visează la o înfrângere strategică a Rusiei. Dar asta nu se va întâmpla", a declarat el într-un interviu televizat pentru agenția de știri RIA, dat publicității miercuri. Șeful SVR  a reluat ironia propagată de mai mulți oficiali ruși de la începutul războiului, că "SUA și aliații lor sunt hotărați să se lupte cu Rusia până la ultimul ucrainean", notează Antena3.

UPDATE Guvernatorul regiunii rusești Transbaikalia a anunțat recompense uriașe pentru soldații ruși care reușesc să captureze tancuri germane Leopard 2, dar și Abrams M1.Mai exact, soldații ruși din Teritoriul Trans-Baikal vor primi trei milioane de ruble (echivalentul a aproximativ 40.000 de euro) pentru un tanc de luptă principal Leopard 2 capturat. Distrugerea tancului va fi recompensată cu un milion de ruble, conform portalului de știri rus RBK, citat de Libertatea. 

UPDATE Un oficial regional rus care a stârnit o serie de reacții negative pentru că și-a petrecut vacanța în străinătate, în timpul războiului în desfășurare, a anunțat că se va oferi voluntar să lupte pe linia frontului din Ucraina, încercând astfel să-și "îndrepte" conduita, scrie The Moscow Times. Maxim Vasiliev, membru al adunării legislative din regiunea Kursk, care se învecinează cu Ucraina, a fost criticat luna trecută pentru că a postat o înregistrare video cu el pe plajă, într-o stațiune balneară din Mexic, imaginile devenind rapid virale, noteză Libertatea.

UPDATE Racheta cu o rază de 150 de kilometri, care i-ar permite Ucrainei să lovească ținte până acum inaccesibile, face parte dintr-un nou pachet de ajutor de peste două miliarde de dolari pregătit de Washington, scrie Reuters.

UPDATE Prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Simonyte, afirmă că predarea limbii ruse ca a doua limbă străină în școlile lituaniene poate fi înlocuită cu predarea limbii poloneze, relatează Interfax.

UPDATE Ministerul britanic al Apărării afirmă în evaluarea sa de miercuri privind războiul din Ucraina că generalii ruși ar fi îngrijorați de posibilitatea lansării unui atac ucrainean peste râul Nipru, în regiunea Herson, potrivit HotNews.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-ar putea întâlni cu liderii american și polonez, Joe Biden și Andrzej Duda, la sfârșitul lunii februarie, cel mai probabil, pe teritoriul Poloniei – scrie publicaţia poloneză Dziennik Gazeta Prawna. 

UPDATE Bombardamentele masive de la Herson ar putea avea rolul de a afecta moralul civililor, susţine ministerul britanic al Apărării.

UPDATE Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret de revocare din funcţie a primului adjunct al secretarului Consiliului rus de Securitate, Iuri Averianov. Decretul a fost publicat pe portalul oficial de informații juridice. Biroul Consiliului de Securitate a anunţat că Averianov, în vârstă de 73 de ani, ”a fost eliberat din funcție, din cauza expirării contractului său de funcționar public federal și transferul la un alt loc de muncă”. Averianov a fost numit asistent al președintelui Partidului Rusia Unită, Dmitri Medvedev, a informat partidul pe canalul său de Telegram, notează Rador.

UPDATE Autorităţile din Spania intenţionează să trimită între patru şi şase tancuri Leopard-2A4 de fabricaţie germană în Ucraina, a anunţat miercuri ziarul El Pais care citează surse guvernamentale.

UPDATE Cursa pentru desemnarea unui nou succesor actualului șef al NATO este în plină desfășurare, în condițiile în care mandatul actualului secretar general, Jens Stoltenberg, expiră în acest an, pe 1 octombrie. În acest moment, în contextul unui război în plină desfășurare în Ucraina, NATO are nevoie, mai mult decât oricând, de un „cap limpede” dar „puțini sunt cei potriviți pentru acest rol”, se arată într-o analiză realizată de Politico.

UPDATE În analiza sa zilnică, ISW arată că a estimat greșit culminarea ofensivei ruse spre Bakhmut, după cucerirea orașului Soledar, la începutul anului. Chiar dacă trupele private Wagner, care au condus aceste operații au fost epuizate în bătălii și ar fi atins probabil culminația, comandamentul rus a decis înlocuirea lor cu militari din armata regulată (probabil trupe aeorpurtate – VDV), ceea ce a permis continuarea ofensivei. ISW mai arată că asta nu înseamnă că o cădere a Bakhmut ar fi iminentă, “deși comandamentul ucrainean ar putea alege să efectueze o retragere în loc să riște pierderi inacceptabile”, notează Biziday.

UPDATE Tot mai mulți ruși încearcă să scape de mobilizare, unii plătind sume uriașe pentru a nu fi trimiși să luăte pe frontul din Ucraina. În localitățile din provincie, costul „pierderii” dosarelor bărbaților mobilizați la centrul de înrolare costă 400.000 de ruble, relatează cercetătorul independent Chris Owen. “În afara Moscovei, serviciul de a „pierde” pur și simplu un dosar la biroul de înrolare militară costă în jur de 400.000 de ruble (5.666 de dolari). În capitală, prețul este mai mare”, notează B1.

UPDATE „Între Soledar și Bahmut, după ce am fost urmăriți de o dronă rusească, două obuze au aterizat la doar 20 de metri de noi”, a relatat Andreas Papadopoulos, corespondent al postului public Česká Televize (CT) pe frontul din Ucraina, informează Blesk. Incidentul s-a consumat pe 26 ianuarie, iar echipa a scăpat teafără „O crimă”, a scris Papadopoulos, pe Twitter, în condițiile în care echipa CT purta pieptarele care evidențiau că este vorba de jurnaliști, scrie Libertatea.

UPDATE Rusia şi Belarus desfăşoară încă o săptămână de exerciţii militare comune, a declarat Ministerul belarus al Apărării, cel mai recent semn de cooperare între aliaţii vecini, în contextul invaziei Moscovei în Ucraina, scrie CNN.

UPDATE Între timp, Ministerul rus al Apărării a decis relocarea forțelor Wagner pe Frontul de Sud, o mișcare ce poate avea fie explicații obiective, care țin de epuizarea acestora, fie un scop politic: “Ar putea să încadreze structura tradițională de comandă militară rusă ca singurul învingător în jurul lui Bakhmut, presupunând că forțele ruse vor lua în cele din urmă orașul”, arată ISW, care urmărește rivalitatea dintre finanțatorul Grupului Wagner, Evghenii Prigojin, și ministrul rus al Apărării. “Probabil Ministerul rus al Apărării urmărește să submineze influența Grupului Wagner, în ciuda dependenței Armatei Ruse de armata privată a lui Prigojin, care a susținut din iulie și până acum frontul din jurul Bakhmut, înregistrând pierderi îngrozitoare pentru câștiguri teritoriale minime”, mai arată ISW. O altă explicație a trimiterii trupelor Wagner pe Nipru, în apropiere de Herson, ar putea fi acordarea unei perioade de refacere, după pierderile grele suferite la Soedar și Bakhmut, notează Biziday.

UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că ţara sa preconizează un ajutor militar pentru Ucraina, propunând totodată să medieze în conflictul dintre Kiev şi Moscova, informează AFP, preluată de Agerpres.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a declarat marţi că "va discuta" cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski despre cererile sale de asistenţă militară suplimentară, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

UPDATE Pe Frontul de Sud, forțele ruse au continuat operațiunile ofensive localizate, ]n apropiere de Vuhledar, un ora; minier din vestul Donețk, aflat la joncțiunea cu Zaporojie și Frontul de Sud. Statul Major ucrainean a raportat că forțele sale au respins atacurile rusești în apropierea orașului, iar bloggerii militari ruși au publicat imagini cu confruntări de tancuri rusești și ucrainene, în această bătălie care consumă de mai bine de o săptămână resurse militare ale ambelor tabere, potrivit Biziday.

UPDATE Importurile de cereale ieftine din Ucraina afectează fermierii din România și alte cinci state din regiune, susțin oficiali guvernamentali. Cele șase state din Europa centrală au cerut urgent măsuri Uniunii Europene.

UPDATE Rusia a furnizat anul trecut Europei o cantitate de 17 milioane de tone de gaze lichefiate (GNL), în creştere cu aproximativ 20% faţă de volumele livrate în 2021, ceea ce a permis compensarea parţială a scăderii exporturilor de gaze naturale ruseşti prin conducte, arată datele publicate marţi de platforma Refinitiv Eikon, care aparține de Bursa de la Londra, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Ucraina se pregătește de o escaladare majoră din partea Rusiei, poate chiar în următoarele două-trei săptămâni, a declarat principalul oficial prezidențial ucrainean pe zona de securitate, Oleksiy Danilov, pentru Sky News.  

UPDATE Ucrainenii estimează că rușii au pierderi mari, iar vremea nefavorabilă le limitează eficiența ofensivei. În bătălia de la Vuhledar, Rusia a adus infanteria navală din Flota Pacificului. ISW arată că această ofensivă pe Frontul de Sud nu va aduce beneficii Armatei Ruse, deși ar putea dezvolta o nouă axă de avas în regiunea Donețk. “Cu toate acestea, dezvoltarea unei noi axe de înaintare este puțin probabil să întărească alte ofensive rusești din estul Ucrainei, din cauza lipsei aparente de coordonare operațională generală între aceste ofensive separate și a distanțelor dintre ele. ISW a evaluat anterior că o ofensivă rusă localizată în zona Vuhledar face parte dintr-un efort mai amplu de dispersare a forțelor ucrainene de-a lungul liniei frontului în Ucraina și de a stabili condițiile pentru o ofensivă rusă decisivă în vestul regiunii Lugansk. Forțele ruse ar trebui probabil să activeze o ofensivă pe scară largă din vecinătatea orașului Donețk pentru a genera coerență operațională între ofensivele din jurul Vuhledar și operațiunile de la Bahmut. ISW nu a observat nicio dovadă a pregătirilor ruse pentru a lansa o astfel de ofensivă”, scrie Biziday.

UPDATE Şeful Direcţiei Principale de Informaţii (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev, Kirilo Budanov, a declarat că rușii nu vor lua decizia de a folosi arme nucleare în războiul declanşat împotriva Ucrainei, fiindcă înțeleg că acest lucru va duce la prăbușirea statului lor. 

UPDATE Lawrence Freedman, un istoric britanic specializat în relații internaționale, politică externă și strategie a scris mai multe lucrări despre Războiul Rece și operațiuni militare. Într-un interviu dat la Radio Europa Liberă, el consideră că un acord de pace complet în Ucraina este aproape imposibil în acest moment, iar Putin nu are nicio șansă să câștige războiul, notează Ziare.com.

UPDATE Statele Unite pregătesc un pachet de ajutoare militare în valoare de peste 2 miliarde de dolari pentru Ucraina, scrie Reuters, citând două surse oficiale americane, care cunosc situația. Pachetul ar urma să includă, pentru prima oară, rachete cu rază mai lungă de acțiune, precum și alte muniții și armamente. Pe front, avansurile Rusiei sunt nesemnificative, iar forțele ucrainene continuă să respingă atacurile ruse în jurul Bahmutului.

UPDATE Iulia Timoșenko, 62 de ani, deputat, lider al partidului Batkivșina și fost premier al Ucrainei (2005, 2007-2010), a petrecut primele săptămâni din ianuarie în Dubai, Emiratele Arabe Unite, arată o investigația a jurnalistului Mihalo Tkaci, publicată în Ukrainska Pravda. Politiciana a explicat, într-un interviu pentru CH Media, preluat de Blick, că i s-a făcut dor de fiica și de nepoți, pe care a fost să-i viziteze, notează Libertatea.

UPDATE Ministrul rus de externe rus Serghei Lavrov a confirmat marţi că omologul său american Antony Blinken i-a transmis un "mesaj" în care cere Moscovei să-şi retragă trupele din Ucraina şi să pună capăt campaniei militare în ţara vecină, relatează EFE, potrivit Agerpres. Mesajul lui Blinken i-a parvenit prin intermediul şefului diplomaţiei egiptene, Sameh Shoukry, care s-a întâlnit marţi cu Lavrov la Moscova, după ce luni avusese o întâlnire cu Blinken la Cairo. "Confirm. Am auzit din nou că Rusia trebuie să înceteze, că Rusia trebuie să plece şi atunci totul va fi bine", a afirmat Lavrov într-o conferinţă de presă după întâlnirea cu ministrul egiptean de externe. Potrivit acestuia, 'Rusia este pregătită să asculte orice propuneri serioase menite să rezolve situaţia actuală în cel mai larg context'.

UPDATE Forțele ruse au continuat atacurile terestre limitate pentru a recâștiga pozițiile pierdute de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 31 ianuarie.

UPDATE Statele Unite vor anunța "în curând" un nou ajutor de securitate pentru Ucraina, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Olivia Dalton, anunță CNN, potrivit Rador.

UPDATE Fost ministru al Apărării în Republica Moldova, Anatol Șalaru a declarat marți, la Antena 3, că Rusia este interesată de răsturnarea Guvernului de la Chișinău și instalarea unui nou Guvern „obedient Moscovei”.

UPDATE Cel mai devastator război din ultimii 80 de ani a fost declanșat de Putin în Ucraina, unde s-au pierdut zeci de mii de vieți omenești, iar distrugerile sunt catastrofale. Însă, acesta produce și un efect de bumerang, în care președintele rus a deschis calea pentru aderarea Ucrainei la NATO, susține Boris Johnson, fostul prim-ministru al Marii Britanii.

UPDATE Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurul orașului Bahmut pe 31 ianuarie. Purtătorul de cuvânt al Grupării de forțe de Est al Ucrainei, Serhiy Cherevaty, a raportat că au avut loc 42 de angajamente între forțele ucrainene și cele rusești în zona Bahmutului în ultimele 24 de ore.

UPDATE Ucraina a protestat marți pe lângă ambasadorul Ungariei în privința comentariilor „disprețuitoare” pe care le-a făcut premierul ungar Viktor Orban, îndemnând Budapesta să înceteze ceea ce Kievul a numit retorică anti-ucraineană, transmite Reuters. 

UPDATE Premierul ucrainean Denis Şmîhal confirmă marţi organizarea unui summit Ucraina-Uniunea Europeană (UE) - vineri -, la Kiev, la o zi după ”consultări interguvernamentale” între Kiev şi Comisia Europeană (CE), care vor avea loc ”pentru prima oară în istoria noastră”.

UPDATE Pe 5 decembrie 2022, țările UE, G7 și Australia au plafonat prețul petrolului rusesc exportat, în plus față de interzicerea livrărilor de țiței ale Moscovei în Europa. Acum, pe 5 februarie, mașina de făcut bani a lui Putin primește o nouă lovitură puternică din partea Occidentului prin interzicerea importurilor de produse petroliere din Rusia și a limitării prețului acestora, notează Ziare.com.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat marţi că nu a terminat modificările în rândul oficialilor superiori şi că cei care nu se conformează standardelor stricte vor fi demişi, anunță Rador.

UPDATE Bulgaria și Turcia discută problema livrărilor de gaze către Macedonia de Nord, România și Moldova prin hub-ul de gaze propus de Rusia în Turcia, relatează Agenția Anatolia, citată de Interfax, scrie publicația Dnevnik, potrivit HotNews.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, marţi seară, în discursul adresat națiunii, că pregăteşte noi reforme în Ucraina, care vor schimba realitatea socială, juridică şi politică în multe feluri.

Război în Ucraina, ziua 342: Redislocare de forțe. Kievul susține că a spulberat un mit, iar SUA exclud livrarea de avioane
Război în Ucraina, ziua 341: Atacuri în Donețk, iar China dă vina pe SUA. Rusia avertizează că un tratat nuclear poate expira

Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.

/VIDEO/ Care este secretul longevității? Medic neurolog, despre poftele alimentare și cum putem alunga bolile din viața noastră
/VIDEO/ Care este secretul longevității? Medic neurolog, despre poftele alimentare și cum putem alunga bolile din viața noastră
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, pericol atomic și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, pericol atomic și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Accident grav la Căușeni! Un autobuz cu angajați ai Muzeului de Istorie s-a lovit cu o mașină. Un om a murit
/VIDEO/ Accident grav la Căușeni! Un autobuz cu angajați ai Muzeului de Istorie s-a lovit cu o mașină. Un om a murit

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

27 aprilie 2024, ora 07:10

Noapte de coșmar în Ucraina. O alertă de raid aerian a fost emisă în toată țara vecină, iar mai multe explozii au fost raportate, după multiple atacuri ale Rusiei. Între timp, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut sisteme suplimentare de apărare antiaeriană pentru a ajuta la protejarea împotriva loviturilor ruseşti, adăugând că pauza în finanţarea americană a ajutat Moscova să preia iniţiativa, notează Mediafax. Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat un pachet de ajutor militar de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina, în timp ce Washingtonul încearcă să recupereze întârzierea în livrările către Kiev după luni de blocaj în Congresul american, relatează AFP. 

Dacă Ucraina va cădea pe câmpul de luptă, Republica Moldova va fi următoarea țintă a Rusiei, notează publicația americană Washington Post (WP), referindu-se la declarațiile ministrului de Externe de la Chișină, Mihai Popșoi. „Putin are ambiții imperialiste; el nu neagă acest lucru. El vrea să reconstruiască Uniunea Sovietică”, afirmă Mihai Popșoi, avertizând că „toate democrațiile vor avea probleme” dacă Rusia nu va fi oprită în Ucraina.

UPDATE Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP, potrivit news.ro. Infrastructura feroviară este deosebit de vitală în Ucraina, atât în transportul pasagerilor şi comerţ, cât şi armatei, deoarece de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022, întregul trafic aerian civil este paralizat.

UPDATE Tergiversarea ajutorului SUA pentru Ucraina ascunde un conflict din interiorul Partidului Republican între „trumpiștii” cu vederi pro-ruse și cei care cred că sprijinul ucrainenilor face parte din lupta împotriva „axei răului” Rusia-Iran-China, susține experta în securitate Iulia Joja, potrivit Adevărul.

UPDATE După începerea invaziei lui Putin din Ucraina, țările occidentale au impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Acum Parlamentul European presează un stat neutru de pe continent, Austria să ia măsuri ca banca sa, Raiffeisen care este prezentă în Rusia, dar și în România, să părăsească Moscova, scrie Știripesurse.

UPDATE Războiul fals al Europei cu China s-a sfârșit. După ani de zile în care și-a îmbunătățit arsenalul pentru a purta un adevărat război comercial, Europa arată acum că este dispusă să se poarte dur cu China, scrie Politico.

UPDATE După începerea războiului din Ucraina, în Rusia s-a produs un fenomen dezastruos: un adevărat exod al populației peste granițe. Analiștii au apreciat că aproximativ 1 milion de ruși au fugit din țară, iar în prezent procesul nu s-a terminat. Unii din concetățenii lui Putin continuă să plece chiar la 10.000 de kilometri distanță, tocmai în Mexic. Însă, Statele Unite au făcut presiuni asupra Turciei, o țară NATO să-i blocheze aici și să le refuze accesul la bordul avioanelor Turkish Airlines spre continentul America.Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a acuzat Statele Unite că exercită presiuni asupra companiei aeriene naționale a Turciei pentru a le interzice cetățenilor ruși zborurile către Mexic, notează Ziare.com.

UPDATE După câteva luni de tergiversări, Congresul SUA a aprobat marți ajutorul destinat luptei Ucrainei împotriva agresiunii militare rusești. Dar scopurile expansioniste ale lui Vladimir Putin nu se opresc în această țară. În Republica Moldova, situată între o Ucraină greu încercată și România, interferența Rusiei este în creștere. Și, potrivit ministrului de externe Mihai Popșoi, fără mai mult ajutor occidental, acest mic stat european ar putea cădea sub controlul Moscovei, comentează jurnalistul american Josh Rogin într-un articol de opinie publicat în The Washington Post.

UPDATE Pentru prima dată de la începerea conflictului, Washingtonul a trimis Kievului rachete cu rază lungă de acțiune, iar Ucraina poate cuceri Crimeea, o regiune strategică în războiul contra Moscovei.Forțele ucrainene vor putea folosi un sistem de rachete cu rază lungă de acțiune recent livrat și râvnit pentru a viza mai eficient forțele ruse din Crimeea ocupată, au declarat joi oficiali înalți ai Pentagonului, scrie New York Times, potrivit Ziare.com.

UPDATE Armamentul occidental donat Ucrainei – muniţie de artilerie şi apărare aeriană – sunt livrate în cel mai mare secret din ţări vecine, mai ales din Polonia. Şeful transportului de călători de la Ukrzaliznîţia, Oleksandr Perţovski, a declarat pentru AFP că a constatat ”o creştere a atacurilor asupra infrastructurii feroviare”. ”Constatăm că atacurile vizează logistica feroviară şi ating în esenţă instalaţii civile”, a declarat el. ”Ei desfăşoară atacuri orbeşte asupa gărilor. Este un mod foarte primitiv de a o face”, notează Money.

UPDATE Analiștii militari spun că Ucraina ar trebui să folosească cu prudență cel mai recent pachet de ajutor american de 61 de miliarde de dolari, ca și cum ar fi ultimul pe care țara l-ar primi, scrie Business Insider.

UPDATE Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a anunţat vineri un nou ajutor militar – în valoare de şase miliarde de dolari – destinat Ucrainei, în contextul în care Washingtonul încearcă să recupereze întârzierea livrărilor americane către Kiev, după luni de impas în Congres, relatează AFP. Pachetul include rachete de tip Patriot, scrie The Associated Press, conform News.ro.

UPDATE Doi oficiali de rang înalt din cadrul serviciilor secrete ucrainene au declarat că se așteaptă ca Rusia să lanseze o nouă ofensivă pe scară largă la sfârșitul lunii mai sau în iunie. Cu toate acestea, potrivit oficialilor și analiștilor occidentali din domeniul apărării, datorită asistenței americane, Ucraina ar putea fi capabilă să expună deficiențele armatei ruse, care încearcă să distrugă Ucraina cu muniție de proastă calitate și cu o armată numeroasă, dar slab antrenată, relatează Financial Times."Ajutorul nu va anula câștigurile Rusiei din acest an, dar va permite forțelor ucrainene să își apere pozițiile cu focuri de contra-baterie și ar putea fi folosit pentru a încetini sau opri avansul rusesc", a declarat Dara Massicotte, cercetător principal la Carnegie Endowment for International Peace, care studiază armata rusă, scrie Ziare.com.

UPDATE Ben Wallace profețește o baie de sânge în Ucraina, în cazul unui război înghețat. Fostul ministru al apărării britanic a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului din Ucraina, într-un interviu în care a vorbit despre perspectivele acestui conflict cu Rusia, relatează dpa, potrivit Agerpres. Ideea "îngheţării" războiului din Ucraina a fost avansată recent de un membru de frunte al partidului social-democrat, la guvernare în Germania. "În 2014 au îngheţat conflictul şi Ucraina a avut 18.000 de soldaţi ucişi pe linia frontului între 2014 şi invazie", a declarat joi Wallace într-un interviu pentru dpa.

UPDATE Un jurnalist al ediţiei ruse a revistei Forbes, Serghei Mingazov, a fost arestat sub acuzaţii de răspândire de "informaţii false" despre armata rusă, respectiv despre cazul civililor ucişi în oraşul ucrainean Bucea, a anunţat vineri această revistă, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

UPDATE Dacă Vladimir Putin ar fi fost doar un pensionar militar care joacă domino și nu președintele Rusiei, lumea sa interioară ar fi fost importantă doar pentru rudele sale, pe care le-ar fi bătut la cap cu cunoștințele sale istorice. Dar el este unul dintre cei mai puternici oameni de pe Pământ. El conduce de unul singur, fără niciun fel de control și echilibru, o țară imensă, comandând armate și chiar arme nucleare. Ceea ce gândește el despre lume și modul în care o vede este cel mai important factor determinant pentru ceea ce se întâmplă pe planetă.Oamenii ca el nu reacționează la realitate, ci la percepția pe care o au despre ea. Dacă, așa cum au făcut bolșevicii după ce au preluat puterea, te aștepți să fii atacat, atunci începi să te pregătești de război. Nu doar un război defensiv, ci și unul agresiv, care va izbucni inevitabil în cele din urmă, indiferent de nivelul real al amenințării. Percepția devine realitate, scrie în The Moscow Times, Leonid Gozman, psiholog și politician rus de opoziție, potrivit Ziare.com.

UPDATE Coaliţia internaţională pentru deminarea Ucrainei, coordonată de Lituania şi care implică 22 de ţări NATO, intenţionează să antreneze şi să echipeze aproximativ 3.200 de soldaţi ucraineni în acest an, pentru a desfăşura operaţiuni de curăţare a câmpurilor de mine în ţară, scrie Mediafax.

UPDATE Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat la Beijing că Rusia s-ar chinui în Ucraina dacă nu ar avea sprijinul Chinei. Diplomatul american s-a referit la componentele pe care rușii le folosesc pentru a fabrica arme. Blinken face vineri o vizită în China, relatează Mediafax.

UPDATE Miniştrii apărării francez şi german au semnat vineri la Paris un proiect comun de armament în valoare de mai multe miliarde de euro, ce include dezvoltarea unui tanc de luptă de viitoare generaţie, relatează dpa, relatează Agerpres.

UPDATE Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și-a amânat vizita pe care ar fi urmat să o efectueze pe 9 mai la Casa Albă, au declarat o sursă familiară cu situația și un oficial turc, vineri, pentru Reuters.

UPDATE Fostul comandant suprem al forțelor NATO în Europa, Wesley Clark, a publicat o „notă pentru președintele SUA”, în care subliniază cele mai presante probleme mondiale, precum și amenințările la adresa conducerii Statelor Unite în lume și modalitățile de a le ține sub control. Documentul este publicat pe site-ul Atlantic Council, notează Adevărul.

UPDATE Rusia vrea să interzică „mișcarea separatistă anti-rusă”, definită vag ca organizație „extremistă”, a declarat vineri Ministerul Justiției, relatează The Moscow Times. Cu toate acestea, OVD-Info, un grup rus pentru drepturile omului, spune că nu a reușit să găsească o organizație oficială intitulată „Mișcarea separatistă anti-rusă”, în timp ce observatorii politici consideră că un astfel de demers ar putea duce la noi represiuni masive, potrivit HotNews.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit joi Congresului american pentru aprobarea asistenței militare în valoare de 61 de miliarde de dolari și le-a transmis aleșilor de la Washington care au votat împotrivă că „tot ajutorul SUA va merge pe câmpul de luptă”, relatează news.ro. Într-un interviu acordat postului de televiziune Fox News, Volodimir Zelenski a ținut să se adreseze congresemenilor americani care au votat împotriva acestui ajutor propus de președintele american Joe Biden. „Ei trebuie să ştie că aceşti bani merg înainte de toate în industria americană de apărare, care va primi zeci de miliarde de dolari. Să fiţi siguri că totul merge pe câmpul de luptă, pentru a susţine armata ucraineană, dar şi pentru a apăra democraţia în lume”, a declarat șeful statului ucrainean. „Nu avem secrete” faţă de SUA, a subliniat Zelesnki, care pledează în favoarea „transparenţei” Ucrainei faţă de partenerii săi. Liderul de la Kiev face aceste declaraţii în contextul în care corupţia este considerată un flagel endemic în Ucraina.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram