/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

social

/VIDEO/ Cum s-au descurcat fermierii afectați de secetă: Povestea unei mame cu 5 copii, care a vândut vaca pentru lemne

01 aprilie 2023, ora 21:00

Seceta de vara trecută a pus la grea încercare țăranii care au pe lângă casă animale. Nu prea au avut furaje, așa că au fost nevoiți să le procure, la un preț mult mai mare decât anii precedenți. Până la deschiderea sezonului la pășunat sunt circa două luni, iar presiunea financiară nu a dispărut. 

Săptămâna aceasta, peste 20 de familii din comuna Zîrnești, raionul Cahul, și-au suplinit rezervele de furaje datorită unui ajutor oferit de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, cu suportul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare. Fiecare familie beneficiară a primit câte 350 de kilograme de nutrețuri. 

Pentru familia Alionei Căpraru, vaca Steluța este singurul venit din care se întrețin 7 persoane. 

„- M-ați prins când îi dădeam mâncare. - Prezentați-ne-o! - Steluța. Sațul casei. Venitul casei și cea care ne ajută să-mi cresc copiii”. 

Femeia, în vârstă de 38 de ani, locuiește într-o casă modestă din satul Paicu, împreună cu mama ei pensionară și cei cinci copii. Cel mai mic are 2 ani și 4 luni, iar cel mai mare are 14 ani. 

„- Sunt divortață, m-am învățat să merg înainte cu ajutorul Domnului. Am și o mamă care mă susține foarte mult. - Copilașii între ei se ajută? - Sunt mici. 4, 6, 8. Am un băiat de 14 ani, deocamdată nu-s probleme. Mă ajută. Eu am crescut la țară, aici m-am născut, aici am rămas. 

Soțul s-a dat după mine, dar a dat de greutăți și s-a îndepărtat. Regretă, dar eu deja nu. Mă descurc singură, este și mama și Dumnezeu. Sunt și oameni cu sufletul mare care mă susțin. Ce-mi cade cu ziua. Dacă azi am de dus cu ziua, mai merg, dar așa ne salvează vaca. Și mama are pensie de o mie și jumătate”.

Laptele și produsele pe care le obține din prelucrarea lui le vinde la piața din Cahul. Iar cu banii câștigați procură cele necesare copiilor și pentru casă. 

„Ne ajută și în casă laptele, dar vând și altora. La Cahul, de aici cu rutiera și hrănim alte familii. Mă ajută. Dacă doriți, vă servesc și pe dvs. cu mare drag. Mă duc cu 2-3 sticle de lapte și câteva kilograme de brânză și smântână, am salvat copiii de la necesități. Cea mică încă mai poartă scutece”, a relatat Aliona Căpraru. 

Toamna trecută, Aliona a renunțat la o vacă. Avea nevoie de bani ca să procure lemne pentru iarnă: „Am fost nevoită să o vând pentru că trebuia să cumpăr niște lemne. Dar am salvat două familii. Eu am luat lemne, iar altă familie s-a făcut cu vacă, sațul casei. Am mai adăugat niște bani”.

La cei șase mii de lei, cât a costat vaca, a mai adăugat încă șapte mii și în acest fel și-a procurat o remorcă plină cu lemne care și acum erau în curte. Deși a rămas doar cu Steluța la casă, femeia oricum a întâmpinat greutăți cu nutrețurile. Din cauza secetei și prețurilor majorate, alimentația bovinei a fost o provocare. 

Pentru că venitul gospodăriei depinde practic în totalitate de laptele și produsele obținute din acesta, familia Căpraru a fost selectată ca să beneficieze de suport sub formă de furaje, alături de alte 25 de familii din comuna Zîrnești. Este vorba de un program de urgență, al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, cu suportul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare.

„În cazul dat, noi vorbim de un program de urgență a organizației noastre, care este constituit din trei proiecte. S-a creat programul în contextul problemelor cu care se confruntă fermierii si cei din agricultură, în legătura cu seceta. În cadrul programului, s-a decis că noi vom susține gospodăriile casnice, care cresc animale pe lângă casă și fermierii mici cu semințe și fertilizanți”, a spus adjunctul reprezentantului FAO Moldova, Tudor Robu.

Cele 26 de familii beneficiare au fost invitate în centrul comunei Zîrnești, pentru a-și lua furajele promise. Fiecare familie, indiferent de câte vaci are acasă, s-a ales cu câte 350 de kilograme. În toată învălmășeala, nerăbdător să-și ia nutrețul era și nea Petru, care are acasă două vaci și un măgăruș. 

Chiar dacă a fost un an greu din punct de vedere financiar, nu a renunțat la vite. 

„- Cu ce le-ați hrănit? Am cumpărat. - Dar cred că a fost mai scump... -Da. Totul s-a scumpit. 80 de lei un tiuc. - Mai are sens de ținut bovine la casă? - Este sens”.

Iar nea Gheorghe a venit cu măgarul după furaje. Le-a luat pentru familia fiicei sale: „Un criteriu a fost ca să aibă nu mai mult de 5 vaci, iar una să fie mulgătoare. Nu cuiva care deține mini-fermă. Cred că e un suport foarte bun, pe vreo două luni o să le ajungă, până crește iarba și deja va fi posibil de pășunat”. 

Sătenii spun că din cauza secetei, nu a crescut nimic pe dealuri, iar furajele s-au scumpit, punând presiune pe veniturile lor modeste. Se plâng și că nu au unde duce laptele, dar și prețul mic de tot pentru carnea de vită. 

„- Uscăciune a fost. Nu s-a făcut nimic. Bani cheltuiți, fără rezultate. Am cumpărat de la alții care mai aveau. Dar nici nu am avut lapte cum trebuie. Ne rugăm celui de sus să ploaie. Am vrut să mă duc la lucru, dar au zis că sunt bătrân. Dar nici producția nu avem unde s-o ducem. 

- Aveți atât de mult lapte? - În fiecare trebuie să facem ceva cu lapte. Ar fi bine să fie ca în alte sate, să vină mașina la poartă. Nu ai multă muncă. Dar așa, fă smântână, fă brânza. Și nici carnea nu avem unde s-o ducem. E tare ieftină. 18 lei kilogramul de carne, asta e normal? Unde să mă duc să lucrez dacă eu sunt la pensie? Primesc pensie, pe unde este, pe unde nu este. Pământul l-am dat în arendă, cereale ne dau, dar nu ajunge. Dacă o să dăm cu economie... - Ele dacă nu mănâncă, nu tac”. 

„Problema a fost că a fost secetă, nu s-a făcut roadă. Lucernă nu a fost. Oamenii nu au avut cu ce întreține, unii au vândut vaca. - Au venit la primărie după ajutor? - Nu au venit că primăria nu are cu ce să ajute”. 

Discuțiile dintre autoritățile statului și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură au început în urmă cu doi ani, în contextul crizei energetice. Pe parcurs însă prioritățile au fost ajustate, în funcție de noile provocări ce au urmat.

„Noi am început întâi cu partea de criza energetică, în 2021, toamna. Apoi a trecut la partea de război. În final am ajuns pe partea de secetă. Noi am discutat cu FAO, în primul rând. FAO a identificat circa 500 de mii de dolari, ceea ce era insuficient. Plus că trebuia să fie acordați pentru mentenanță, cineva trebuie să identifice teritoriul... Apoi, noi am gestionat situația respectivă împreună cu FAO, ne-am întrunit de nenumărate ori. S-a ajuns la aceste furaje”, a spus secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban.

„Gestionăm un buget de aproximativ 2 mil. de dolari. Pentru furaje - 500 de mii de dolari, în restul cazurilor vorbim de achiziționare de fertilizanți și semințe, dar și un program de susținere tehnică pentru fermieri. 70 la sută din laptele produs în Republica Moldova este produs în gospodăriile casnice. De aceea, nu puteam altfel decât să le susținem pe ele. Ne bucurăm că am avut un impact în păstrarea numărului de vaci și majorarea cantității de lapte”, a precizat adjunctul reprezentantului FAO Moldova, Tudor Robu.

Din cauza sărăciei, a emigrării și a depopulării satelor, bovinele sunt tot mai rar întâlnite prin gospodăriile sătenilor.

„Multă lume a plecat peste hotare, e greu de întreținut animalele. Erau două, trei sute de vaci prin sat, acum sunt puține. - Erau cirezi? - Da, câteva. Acum niciuna, fiecare paște și hrănește cum apucă. - De asta și dispare brânza din plăcinte. - Da, da, și mâncăm cine știe ce”. 

Aproape 2.000 de familii din satele din Republica Moldova primesc furaje în cadrul acestei asistențe de urgență. Distribuirea celor circa 650 de tone de furaje a început pe 1 martie în raionul Basarabeasca, a continuat în raionul Căuşeni şi în raionul Cahul. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan 

/VIDEO/ Cum să te protejezi de câinii agresivi: Recomandările experților în comportament canin când animalele sunt violente
/VIDEO/ Soarta leoaicei de la Tudora. Stăpânul nu vrea s-o dea autorităților: „La ZOO, stă ca-n închisoare, poate să moară”
Operațiunea de căutare a unui dispărut, complicată de „restricții legislative”. Cernăuțeanu: „Ne pun cumva în barieră”
Operațiunea de căutare a unui dispărut, complicată de „restricții legislative”. Cernăuțeanu: „Ne pun cumva în barieră”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul
Evghenia Guțul, pe banca acuzaților: Ar fi acceptat finanțare ilegală din partea unui grup criminal organizat
Evghenia Guțul, pe banca acuzaților: Ar fi acceptat finanțare ilegală din partea unui grup criminal organizat
Cazul Anei-Maria vs. conexiuni cu alte crime neelucidate. Șeful IGP: „Suntem obligați să suprapunem probe, să examinăm tot”
Cazul Anei-Maria vs. conexiuni cu alte crime neelucidate. Șeful IGP: „Suntem obligați să suprapunem probe, să examinăm tot”

Operațiunea de căutare a unui dispărut, complicată de „restricții legislative”. Cernăuțeanu: „Ne pun cumva în barieră”

missing
24 aprilie 2024, ora 23:47

Operațiunile de căutare a unei persoane dispărute sunt adesea complicate și tărăgănate din cauza restricțiilor legislative. Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu susține că de multe ori, procesele durează mai mult decât și-ar dori atât oamenii legii, cât și societatea, deoarece la tot pasul sunt necesare tot felul de proceduri mai degrabă birocratice. A fost și cazul căutării Anei-Maria, tânăra de 19 ani, găsită moartă după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Pentru fiecare acțiune de urmărire penală, au fost necesare diverse acorduri în scris sau încheieri ale instanței de judecată.

„A fost un volum foarte mare de muncă din primele zile. Cu părere de rău, nu aveam toate posibilitățile și pârghiile fiindcă pentru supunerea interceptării anumitor telefoane nu o poți realiza fără încheierea instanței de judecată la cazul respectiv”, a declarat Viorel Cernăuțeanu în ediția de miercuri, 24 aprilie, a emisiunii „Moldova Gândește LIVE” de la TV8.

Șeful Poliției Naționale a subliniat că una din piedicile majore atunci când caută un om dispărut este imposibilitatea de a avea acces direct la camerele de supraveghere a spațiului public. 

„Cu părere de rău, anumite restricții legislative ne pun cumva în barieră. De atâtea ori am cerut posibilitatea ca poliția să aibă acces la orice cameră video amplasată într-o localitate. Cu atât mai mult dacă nu avem de ce ne teme”, a spus Viorel Cernăuțeanu.

O altă piedică majoră pe care o întâmpină oamenii legii la căutarea unui dispărut este necesitatea unei decizii de judecată privind localizarea telefonului victimei și a descifrărilor de pe dispozitiv.

„Aceste aspecte au fost solicitate dar cumva se interpretează că ar fi o imixtiune prea mare în viața privată a oamenilor”, a precizat Viorel Cernăuțeanu. 

Iar asta nu e tot. În cazul asasinării Anei-Maria, activitatea poliției ar fi întâlnit și alte impedimente.

„Când am ajuns deja cu cunoștințe clare despre ceea ce s-a întâmplat, automat am fost blocați, ni s-a spus că până vine avocatul, nu o sa aveți niciun acces și nu o aveți dreptul de a ridica A, B și C de la locul crimei”, a explicat Viorel Cernăuțeanu. 

Ana Maria, tânăra de 19 însărcinată în luna a șasea a fost găsită moartă după o săptămână de căutări într-o râpă dintr-o fâșie forestieră din raionul Telenești. Ea a fost căutată de sute de oameni. Ultima dată camerele de supraveghere au surprins-o în timp ce se urca într-o mașină de ocazie. 

Luni, procurorii au anunțat că, preliminar, ea a murit din cauza unei traume cranio-cerebrale deschise. Totuși, expertiza urmează să stabilească cauza exactă a decesului, deoarece pe copul tinerei au fost găsite mai multe urme de tortură. Oamenii legii urmează să se stabilească și dacă în corpul ei nu au fost introduse substanțe psihotrope. 

Pe acest caz urmează să fie inițiat un dosar penal pentru omor intenționat. Singurul suspect în acest caz, un fost polițist de 45 de ani, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Acesta se declară nevinovat și nu colaborează cu ancheta. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 20 de ani de închisoare sau chiar detenție pe viață. 

Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria  pe ultimul drum
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria pe ultimul drum

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram