Criză pe piața imobiliară. Numărul tranzacțiilor cu apartamente a scăzut cu 30 la sută, în primul trimestru, în comparație cu primele trei luni ale anului trecut, arată statisticile Agenției Servicii Publice, oferite postului nostru de televiziune. Vânzările slabe sunt determinate atât de prețurile exagerate, cât și de oferta redusă de pe piață, afirmă agenții imobiliari. Cei care profită de situație sunt bancherii, pentru că acum șase din zece apartamente sunt cumpărate cu ajutorul creditelor imobiliare.
Potrivit datelor de la Cadastrul Bunurilor Imobile, în primele trei luni ale anului curent, în total, în țara noastră au fost vândute 4245 de apartamente, cu aproape 1100 mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut. În Chișinău, în primul trimestru al anului 2025 au fost vândute 2884 de apartamente, cu 1108 mai puțin decât în perioada ianuarie martie 2024.
Agenții imobiliari susțin că cauza principală a vânzărilor slabe sunt prețurile extrem de ridicat la locuințe.
„Noi am depășit o nouă etapă când deja metrul pătrat la variantă albă costă mai mult de 1500 de euro. În situația în care este bloc nou, apartament cu reparație este deja peste 2000 de euro. Este un istoric maxim, care până acum în Republica Moldova nu a fost. Suntem acum într-o fază de ajustare, cumpărătorii sunt mai prudenți, atenți la ce își cumpără și ei amână cumpărarea, au văzut prețurile acestea cosmice și zic să mai așteptăm poate ceva, ceva se întâmplă”, a menționat director agenție imobiliară, Iurie Sopivnic.
Ceva se întâmplă, își spun și cumpărătorii șocați de anunțurile unor agenți imobiliari.
Și dacă ați crezut că este vorba de o excepție, vă înșelați. Și o cameră mică într-un cămin de tip familial poate costa cât o gospodărie de invidiat între-un sat la 50 de kilometri de Chișinău.
Unii agenți imobiliari cred că am atins apogeul și că cei care vând vor trebui să mai reducă din preț.
„Proprietarii mai ales după ieftinirea creditelor ipotecare și lansarea programului Prima Casă Plus, și datorită stocului mic de apartamente au putut să-și stabilească orice preț au dorit ei pentru că se găseau cumpărărtori. Acum vedem că au scăzut tranzacțiile, respectiv ei vor trebui să ajusteze la un preț real de piață dacă vor să vândă locuințele lor”, a punctat expert imobiliar, Victor Cernomorcenco.
Locuințele au ajuns atât de scumpe, încât tot mai puțini reușesc să-și cumpere o casă, fără să apeleze la bancă. Astfel, în premieră, pentru țara noastră s-a ajuns ca 60 la sută din apartamente să fie cumpărate cu ajutorul unui împrumut bancar. Datele arată că, în perioada ianuarie -martie, doar în capitală au fost luate 1770 de locuințe în ipotecă, cele mai multe prin Prima Casă Plus.
„Maximul istoric pe care noi l-am avut în ultimii șase-șapte ani de zile a fost de 40 la sută. Au fost ani când am avut și 17 la sută din totalul apartamentelor vândute prin credit ipotecar. Acum este 60-61 de procente, ceea ce înseamnă că sunt scumpe și oamenii nu își mai permit să procure cu bani cash”, a subliniat expert imobiliar, Victor Cernomorcenco.
Experții mai observă că prețurile exagerate au crescut oferta apartamentelor care se dau în chirie. Cele mai solicitate sunt cele de 500 600 de euro.
„Pe piața de chirii au apărut cu cel puțin 30 la sută mai multe apartamente decât a fost anul trecut, asta pentru că oamenii au ieșit cu apartamentele în vânzare, ele nu s-au vândut pentru că-s scumpe și le-au pus deja în piața de chirii”, a menționat director agenție imobiliară, Iurie Sopivnic.
Având în vedere că practic fiecare moldovean își dorește un apartament în Chișinău, experții cred că avem nevoie de mult mai mult decât se construiește, declara zilele trecute economistul Vasile Tofan în platoul emisiunii Cutia Neagră de la TV8.
„Eu mă uit la orizontul Chișinăului și văd două macarale în cruce, nu este bine asta. Sunt foarte puține macarale pentru un oraș cu un milion de oameni și trebuie să deblocăm sectorul de construcții ca să vedem macarale la orizont și să se construiască. Prețurile apartamentelor nu cad când o să spună statul o să cadă când o să creștem concurența pe piață ca companiile să construiască mai mult și dacă oferta o să fie mai mare, prețurile o să meargă în jos”, a punctat economist, om de afaceri, Vasile Tofan.
Prețurile medii ale apartamentelor au crescut constant în ultimii ani. Astfel, dacă, de exemplu, în 2023 acesta a fost de 1070 de euro per metru pătrat, în 2024 a ajuns la 1540 de euro, iar acum este de puțin peste 1650 de euro.