CFM este o întreprindere strategică pentru Moldova, iar Ministerul Infrastructurii este ferm angajat să contribuie prin politicile sale la redresarea situației. Așa a reacționat secretarul de stat în domeniul transporturilor, Mircea Păscăluță la situația de criză din jurul feroviarilor, care au anunțat că ies la proteste în luna februarie, nemulțumiți de restanțele înregistrate la salarii.
Păscăluță susține că există deja un plan concret, bazat pe două direcții esențiale, pentru a transforma Calea Ferată din Moldova într-o companie modernă și sustenabilă.
„În ultimele luni, au fost făcuți pași pentru a stabiliza situația. Primul fiind un audit complet, pentru a identifica sursa problemelor și am inițiat un proces de reorganizare care să facă CFM mai eficientă și mai transparentă. Deși aceste schimbări nu sunt ușoare ele sunt necesare pentru a salva întreprinderea”, a menționat secretarul de stat Mircea Păscăluță.
Responsabilii de la Ministerul Infrastructurii țintesc inclusiv spre atragerea de investiții pentru modernizarea infrastructurii și a trenurilor.
„Statul și-a asumat responsabilitatea de a moderniza căile ferate. În prezent, sunt în derulare proiecte majore cu finanțare din fonduri europene, care vizează reabilitarea liniilor de la Tighina la Giurgiulești și de la Ocnița la Căinari. De asemenea, se lucrează la reabilitarea podului feroviar de la Fălciu-Cantemir și segmentul de la Văleni, ceea ce va permite creșterea tranzitului de mărfuri, creșterea vitezei trenurilor și îmbunătățirea siguranței și atractivității rețelei.
În cadrul planului de redresare a CFM este luat în calcul mecanismul de alocare a subvențiilor pentru întreținerea infrastructurii feroviare și a serviciilor de transport de pasageri care vor fi aplicate în conformitate cu bunele practici europene”, a adăugat Mircea Păscăluță.
Federația Sindicală a Feroviarilor din Republica Moldova a anunțat că va organiza, începând cu luna februarie, manifestații și greve în fața Parlamentului, Guvernului, Președinției și în toate cele 8 noduri feroviare din țară. Feroviarii cer o soluționare imediată a problemei restanțelor la salarii, care depășesc peste 190 de milioane de lei.
Pe lângă restanțele la salarii pentru perioada iulie-decembrie 2024, întreprinderea se confruntă și cu alte probleme care afectează activitatea instituției: conturi blocate mai bine de două luni, lipsa de motorină și alte lucruri necesare pentru funcționarea întreprinderii.