Octavian Iachimovschi își va încerca din nou norocul și va candida la funcția de șef al Procuraturii Anticorupție (PA). Anunțul a fost făcut de acesta, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră PLUS” de la TV8. Totodată, șeful adjunct al PA s-a arătat convins că va trece filtrul integrității etice și financiare.
„Eu am să trec vettingul, nu trebuie să cred. Mă cunosc pe mine, nu văd temeiuri, vreo șansă ca eu să nu trec procedura de vetting”, a declarat Iachimovschi.
Precizăm că Octavian Iachimovschi s-a vrut șef la Anticorupție și în 2022. Atunci, concursul a fost câștigat de Veronica Dragalin, el plasându-se pe locul doi.
A candidat și pentru funcția de procuror general în 2024 și a obținut cele mai multe puncte. Concursul a fost însă anulat, după ce membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au depistat „o discrepanță majoră” de punctaj.
Octavian Iachimovschi și-a început cariera în cadrul Procuraturii Anticorupție pe 14 iunie 2011, iar pe 7 februarie 2023, a fost numit șef adjunct interimar al PA, prin ordinul procurorului general. În prezent, acesta conduce grupul de lucru pe dosarul „Frauda bancară”.
TV8.md amintește că pe 20 martie, CSP a inițiat concursul privind selectarea noului procuror-șef al Procuraturii Anticorupție (PA), după demisia Veronicăi Dragalin. Data limită pentru depunerea dosarelor este 5 mai 2025, ora 17:00. CSP urmează să instituie o comisie specială din 5 membri, pentru examinarea candidaturilor. Este vorba despre un reprezentant desemnat de președintă, un membru desemnat de Ministerul Justiției și trei membri desemnați de CSP.
Procuratura Anticorupție a rămas fără procuror-șef, după ce Veronica Dragalin a demisionat din funcție la începutul lunii martie 2025. Ulterior, CSP l-a numit pe Marcel Dumbravan șef interimar la PA.
Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ilie Chirtoacă, a declarat pentru TV8 că potrivit legii, după demisia lui Dragalin, procurorul general numește un interimar, iar apoi candidatura este analizată de CSP. Totodată, Consiliul este obligat să inițieze concursul pentru un nou șef al PA în termen de 15 zile de la demisie.
Ilie Chirtoacă ne-a mai spus că concursul pentru șefia PA ar putea fi influențat de proiectul de lege privind lichidarea procuraturilor specializare și crearea PACCO: „Întreaga arhitectură poate fi modificată dacă fuzionează ambele procuraturi”.
Menționăm că proiectul privind lichidarea PA și PCCOCS a fost prezentat, la mijlocul lunii februarie, de deputatul PAS Igor Chiriac. Inițiativa legislativă a fost intens criticată.
Șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, a avertizat, în cadrul primelor consultări publice, că noua structură PACCO ar putea duce la un „dezmăț al criminalității”:
„Vorbim în continuare la ceea ce se va întâmpla, o să fie haos, o să fie un dezmăț al criminalității din simplul motiv că nu o să aibă cine investiga aceste fapte. Dacă considerați că poliția și CNA se vor descurca fără procurori, țin să vă dezamăgesc, nu lucrează niciun sistem din Europa doar pe sistemele polițienești. Tot timpul aceste sisteme sunt lucrative doar atunci când sunt supervizate de un procuror, iar procurori următorul an de zile nu veți avea noua structură. Deci, dacă vreți să vedeți cum arată haosul, votați cât mai repede în a doua lectură această lege ca să ne convingem cu toții cum arată acest haos”.