În ultima zi de consultări publice asupra bugetului municipal pentru anul viitor consilierii PAS din CMC au anunțat că nu vor susține documentul așa cum nu sunt de acord cu unele cheltuieli. Bugetul urmează să fie prezentat consiliului joi, iar față de 2024, veniturile și cheltuielile ar urma să fie relativ proporționale, anul viitor. Primăria planifică să investească cei mai mulți bani în educație, transport, infrastructură și economie.
La anul, autoritățile din Chișinău estimează venituri de 8,5 miliarde de lei. Este o creștere cu circa 9,6 procente față de 2024. Cheltuielile însă vor fi ceva mai mari, așa ca se așteaptă un deficit bugetar de 689 de milioane de lei.
Venituri - 8,455 miliarde de lei Cheltuieli - 9,144 miliarde de lei Deficit bugetar- 689 de milioane de lei Primăria Chișinău planifică să acopere gaura cu bani obținuți din credite interne, împrumuturi externe pentru finanțarea proiectelor și utilizarea soldurilor bugetare rămase la finalul anului 2024. Astfel, jumătate din bugetul alocat, adică 4,3 miliarde de lei, va fi direcționat către domeniul Educație.
„Noi asigurăm, după cum cunoașteți trei lei pentru fiecare elevi din clasele a cincea și până în a șaptea. Am inclus 84 de milioane de lei. Tot aici noi asigurăm salarizarea profesorilor care duc clasele cu profil - 95 milioane, dar și asigurăm grupele cu program prelungit și am inclus pentru anul viitor 35 milioane.”
La capitolul cele mai multe cheltuieli, educația este urmată de economie, servicii comunale, protecție socială și cultură. În medie, pe aceste domenii, creșterea cheltuielilor este în jur de trei procente. Din toate direcțiile gestionate de primăria Chișinău, cea responsabilă de Mobilitate Urbană are cel mai mare buget de gestionat, circa 2,6 miliarde de lei, mai mult decât dublu în comparație cu anul trecut. Am observat că la anul, reparația unor străzi va costa mai scump. De exemplu, cheltuielile pentru reabilitarea străzii Vasile Lupu a crescut de aproape trei ori, iar implementarea sistemului de taxare electronică în transportul public va costa cu trei milioane mai mult.
Primăria a alocat 50 de milioane de lei pentru procurarea troleibuzelor și autobuzelor noi. Prea puțin, crede un consilier municipal de la MAN.
„- Consider că poate trebuie de actualizat, deoarece prețurile la acest tip de transport a crescut cu 30 - 40%. Respectiv ceea ce ne propunem noi, pur și simplu să nu ajungem la o etapă că nu dispunem de buget.- Cheltuielile pentru 2025 de întreținere curente vor crește inevitabil dacă se modifică tarifele la resursele termoenergetice. Noi am încercat să păstrăm cel puțin același nivel de investiții pentru domeniul dat, dar la momentul de față nu putem majora această sumă”,a declarat consilier MAN, Corneliu Pântea .
Iar pentru renovarea spațiilor urbane, primăria planifică să cheltuie 215 milioane de lei. Este vorba despre reparația trotuarelor din centrul orașului, instalarea semafoarelor inteligente și reabilitarea sistemelor de canalizare pluvială, care nu fac față ploilor mai abundente.
Renovarea trotuarelor din Centrul Istoric - 160 mln de lei Instalarea semafoarelor - 30 mln de lei Sistemele de canalizare pluvială - 25 mln de lei Sisteme inteligente de gestionare a traficului - 20 mln de lei
Consilierii PAS spun că nu vor susține votarea actualului buget dacă sugestiile lor nu vor fi acceptate.
„Noi cerem crearea unui fond municipal de minim 100 de milioane de lei pentru dezvoltarea și amenajarea curților de bloc în municipiul Chișinău. Noi cerem alocarea de bani pentru construcția de școli și grădinițe noi în municipiul Chișinău. Mai mult, noi solicităm ca toate cheltuielile inutile din buget să fie tăiate”, a menționat consilier PAS, Dumitru Ivanov.
Astăzi a fost ultima zi de consultări publice în privința proiectului bugetului municipal pentru anul 2025, iar joi acesta va fi prezentat în plenul Consiliului Municipal Chișinău. În acest an nu există abateri de la termeni, după ce în 2024 bugetul a fost aprobat cu o întârziere de circa jumătate de an.