Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 403 de la începutul invaziei la scară largă decretate de președintele rus Vladimir Putin.
UPDATE Atentat la Sankt Petersburg. Unul dintre cei mai duri propagandiști pro-război, fost luptător în Donbas și susținător înfocat al președintelui Putin, a fost ucis într-o explozie direcționată, în timp ce ținea un discurs într-o cafenea. Alte 16 persoane au fost rănite. Bloggerul Tatarski este originar din regiunea ucraineană Donețk și, după invazia din 2014, a luptat în trupele republicii autoproclamate. După 2020 s-a mutat la Moscova și a devenit unul dintre cei mai vocali și duri susținători ai războiului din Ucraina. Potrivit Reuters, care citează un site local din Sankt Petersburg, cafeneaua respectivă i-ar fi aparținut în trecut lui Evgheni Prigojin, patronul grupării militare private Wagner, notează Biziday.
UPDATE Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avut, duminică, o convorbire telefonică cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în timpul căreia i-a spus să soarta corespondentului „The Wall Street Journal”, Evan Gershkovich, care a fost arestat sub acuzația de spionaj, va fi stabilită de instanță, se precizează într-un comunicat al Ministerului de Externe, potrivit Rador.
UPDATE Ucrainenii au lovit uzina AZOM din Bahmut, unde se aflau concentrați mercenarii ruși Wagner, potrivit imaginilor ce surprind puternica explozie, publicate de jurnalistul Andrii Tsaplienko. În videoclip, militari comentează explozia, spunând că a fost o lovitură tactică cu rachete balistice Tocika-U, scrie NewsWeek.
UPDATE Asociația Ucrainenilor din Republica Moldova „Împreună” a depus un denunț la Procuratura Generală pe numele ex-președintelui Igor Dodon, pentru „apelul deschis pentru invazia trupelor ruse pe teritoriul Moldovei”. Anunțul a fost făcut de președintele asociației, Mihail Bagas, potrivit căruia Dodon ar trebui tras la răspundere. „Am depus o cerere la Procuratura Generală împotriva fostului președinte Igor Dodon cu cerere de a-l trage la răspundere. La urma urmei, doar așa poți reveni la putere - să fii guvernator al Moldovei ocupate!”, a scris Mihail Bagas, pe Facebook.
UPDATE „«Pacea rusească» aduce lacrimi, sânge și orori pentru toți care sunt chiori”, a fost mesajul de pe bannerul desfășurat de supoterii celor de la Zimbru Chișinău la derby-ul cu Sheriff (0-2), echipă cu sediul în auto-intitulata republică transnistreană. Meciul s-a desfășurat duminică, 1 aprilie, pe stadionul Zimbru. Mesajul fost conceput din două părți. „«Pacea rusească» aduce lacrimi, sânge și orori pentru toți care sunt chiori”, scria pe un banner, iar dedesubt, pe altă bucată de pânză albă, erau trecute datele invaziei trupelor ruse pe teritoriul vecinilor „Moldova 1992, Georgia 1992/ 2008, Ucraina 2014/ 2022”.

UPDATE Ucraina a pregătit un plan în 12 puncte privind peninsula Crimeea, după recapturarea ei de la Rusia, a afirmat secretarul Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov. Planul include demolarea podului ce asigură legătura feroviară şi rutieră între peninsula şi teritoriul rus, peste strâmtoarea Kerci, a precizat Danilov pe Facebook, potrivit agenției dpa preluată de Agerpres.
UPDATE Grupul Wagner, cea mai mediatizată grupare de mercenari din Rusia, este acum o armată cu drepturi depline, egală ca mărime cu efectivele militare ale Ungariei sau Slovaciei, a declarat duminică, 2 aprilie, Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului militar de est al Ucrainei, pentru postul de televiziune Channel 24 din Ucraina, potrivit The Kyiv Independent și Libertatea. El nu a precizat numărul trupelor Grupului Wagner, dar forțele armate ale Slovaciei numără 19.000 de persoane active, în timp ce forțele armate ale Ungariei au 40.000 de soldați, potrivit datelor Băncii Mondiale din 2019.
UPDATE „Vom rearbora drapelul ucrainean în toate orașele, care şi localitățile noastre”. Declarația aparține președintelui Ucrainean, Volodimir Zelenski, care a fost făcută la un an de la masacrul de la Bucea. Liderul de la Kiev a salutat rezistenţa ucraineană în faţa „celei mai mari forţe împotriva umanităţii a timpurilor noastre”.
UPDATE Uniunea Europeană se va opune eventualelor "abuzuri" ale Preşedinţiei ruse a Consiliului de Securitate ONU, a declarat duminică Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, notează Mediafax.
UPDATE Rusia a anunţat vineri că fabrica Toyota din Sankt Petersburg a fost transferată către NAMI (Institutul Central de Cercetare şi Dezvoltare de Automobile şi Motoare), autorităţile de la Moscova grăbindu-se să preia cât mai multe active ale companiilor auto care părăsesc piaţa rusă în urma războiului din Ucraina, transmite Reuters, citată de Agerpres.
UPDATE Mitropolitul Pavlo al Kievului a fost condamnat la două luni de arest la domiciliu pentru poziția pro-rusă și colaborare cu Moscova. Potrivit anchetei serviciilor secrete ucrainene, înaltul prelat al Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) este acuzată de autoritățile ucrainene de menţinerea legăturilor cu Biserica Ortodoxă Rusă și cupatriarhia la Moscova, deşi a rupt oficial legăturile cu aceasta în mai anul trecut, notează B1.
UPDATE Președeintele Klaus Iohannis a subliniat de ziua NATO importanț menținerii solidarității și unității în cadrul NATO și al Uniunii Europene, arătând cfriza de securitate cauzată de războiul din Ucraina, notează Adevărul.
UPDATE Polonia manifestă disponibilitatea de a participa la extinderea infrastructurii de disuasiune nucleară a Alianţei Nord-Atlantice, nu neapărat prin staţionarea permanentă de bombe atomice pe teritoriul său, afirmă Jacek Siewiera, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui Andrzej Duda, notează Mediafax.
UPDATE Autoritățile armene „nu au nicio intenție sau dorință” de a-l aresta pe președintele rus Vladimir Putin în baza unui mandat de la CPI, în ciuda ratificării Statutului de la Roma, a declarat vicepreședintele Parlamentului armean Hakob Arshakyan, transmite BBC, notează G4media.
UPDATE Eșecul ofensivei de iarnă a Rusiei este posibil să determine o nouă remaniere a comandamentului militar, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, citat de Sky News. Kremlinul și-a restructurat în mod regulat comandanții pe parcursul războiului, fie nemulțumit de progresele militare, fie pentru a reconsolida controlul politic al lui Vladimir Putin asupra diverselor forțe combatante ale Rusiei.
UPDATE Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a luat viețile a 262 de sportivi ucraineni și a distrus 363 de unități sportive, a declarat sâmbătă ministrul sportului al țării, VadIm Huttsait. Întâlnindu-se cu președintele Federației Internaționale de Gimnastică, Morinari Watanabe, Huttsait a spus că nu ar trebui să li se permită sportivilor din Rusia să participe la Jocurile Olimpice sau la alte competiții sportive. „Toți susțin acest război și participă la evenimente organizate în sprijinul acestui război”, a spus Huttsait. Comitetul Olimpic Internațional a recomandat întoarcerea treptată a sportivilor ruși și belarusi la competițiile internaționale sub drapel neutru. Nu s-a decis cu privire la participarea lor la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.
UPDATE Wall Street Journal a cerut eliberarea imediată a corespondentului cu sediul la Moscova, Evan Gershkovich, după arestarea acestuia de către serviciul de securitate rus al FSB, sub suspiciunea de spionaj. „Cazul lui Evan este un afront vicios la adresa presei libere și ar trebui să stârnească indignarea tuturor oamenilor și guvernelor libere din întreaga lume”, a spus ziarul pe Twitter.
UPDATE Cel puțin trei civili au fost uciși și șase răniți în urma bombardamentelor rusești de la Kostiantynivka, în estul Ucrainei, duminică dimineață, a declarat un înalt oficial ucrainean, citat de Reuters. Kostiantynivka, localitate cu aproximativ 70.000 de oameni înainte de război, se află la doar 20 km vest de Bahmut, epicentrul luptei timp de cel puțin opt luni, în timp ce forțele ruse încearcă să cucerească orașul.
UPDATE Zeci de credincioşi s-au adunat în faţa mănăstirii Lavra Pecerska din Kiev ai cărei călugări, acuzaţi că ar avea legături cu Moscova, sunt vizaţi de un ordin de evacuare şi al cărei şef, mitropolitul Pavlo Lebid, a fost audiat sâmbătă, scrie AFP și Hotnews. Cu icoane în mâini, aceşti credincioşi au mers la Lavra Peşterilor, o mănăstire din capitala Ucrainei cunoscută pentru bulbii de aur şi care adăposteşte o Biserică Ortodoxă cu legături istorice cu Moscova.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a impus noi sancțiuni împotriva a sute de persoane, companii și organizaţii acuzate de sprijinirea invaziei ruse în Ucraina. Lista include mai mulți ucraineni și peste 200 de ruși. În total, au fost aplicate sancțiuni împotriva a 273 de persoane și a 380 de persoane juridice, relatează Hromadske. Un decret în acest sens a fost semnat sâmbătă, 1 aprilie, iar măsurile se aplică pe termen de zece ani. În special, președintele ucrainean a introdus sancțiuni împotriva fostului președinte al „Motor Sichi” Veaceslav Boguslaev și a comandantului militar al Federației Ruse Serhii Karakayev.
UPDATE Forțele rusești au vizat comunitățile Esmanska și Bilopilska din regiunea Sumy cu lansatoare de grenade și mortiere de aproape 50 de ori, a anunțat administrația militară regională pe Facebook, potrivit kyivindependent.com.
UPDATE Cel mai înalt general american, Mark Milley, a declarat că este puțin probabil ca Ucraina să expulzeze toate trupele rusești de pe teritoriul său în acest an, relatează The Kyiv Independent, citând un interviu pentru Defense One, potrivit The Guardian, notează G4media. „Zelenski a declarat public de mai multe ori că obiectivul ucrainean este de a da afară toți rușii din Ucraina ocupată de Rusia. Și aceasta este o sarcină militară semnificativă. O sarcină militară foarte, foarte dificilă. Aveți în față câteva sute de mii de ruși care se află încă în Ucraina ocupată de Rusia”, a afirmat Milley, președintele șefului Statului Major Întrunit. „Nu cred că este posibil să se realizeze pe termen scurt pentru acest an”, mai adaugă șeful armatei SUA.
UPDATE Actualul preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, candidează pentru funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice, dar Marea Britanie are obiecţii şi ar intenţiona să blocheze candidatura, afirmă surse diplomatice citate de cotidianul britanic The Sun şi de agenţia Reuters. Conform surselor citate, state membre NATO au sugerat ca Ursula von der Leyen să preia din octombrie postul de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice, informează Mediafax.
UPDATE Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, susţine că trupele ruse atacă simultan în patru direcții, dar, în mare parte, nu înregistrează succese. Potrivit acesteia, ruşii nu pot captura oraşul Bahmut și vor să încercuiască Avdiivka. "Pentru a rezuma în termeni simpli, spun că situația din est, în zonele operațiunii de apărare, rămâne destul de complicată" - a remarcat Maliar, subliniind că agresorul rus desfășoară principalele acțiuni ofensive simultan în patru direcții: Liman, Bahmut, Mariinka și Avdiivka, potrivit Știripesurse.
UPDATE Vladimir Putin se află acum într-o situație fără ieșire după ce a invadat Ucraina - fie războiul va intra în impas, fie se va încheia prin înlăturarea președintelui rus, este de părere James Olson, fost şef al contraspionajului din CIA. „Dacă Putin rămâne la putere, va fi un război lung pentru că nu va renunța, dar nu cred că Putin va rămâne la putere. Cred că va fi îndepărtat. Cred că există un puternic curent de opoziție față de Putin în armată, în serviciile de informații, în rândul oligarhilor”, a mai spus el.
UPDATE Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a oferit sâmbătă o reacție la votul din Adunarea Naţională franceză prin care se recunoaşte drept genocid Holodomorul din Ucraina.
UPDATE Rusia pregătește avioane Su-24, Su-35 și rachete Iskander-M împotriva scutul antirachetă al Europei. Două butoane vor permite utilizarea armelor nucleare tactice desfășurate împotriva „țintelor specifice din România, Polonia și țările baltice”, potrivit NewsWeek.
UPDATE Mitropolitul Pavel din Kiev a fost plasat în arest la domiciliu timp de două luni de către Judecătoria Şevcenkovski din Kiev, a relatat RIA Novosti, adăugând că mitropolitului îi este interzis să comunice cu credincioşii. Potrivit serviciilor secrete ucrainene SBU, mitropolitul este suspectat de „incitarea la ură interreligioasă” şi „justificarea agresiunii Rusiei”, scrie Mediafax.
UPDATE Vitalii Merinov, cvadruplu campion mondial de kickboxing care a luptat pe frontul din Ucraina, a murit vineri seară din cauza rănilor suferite pe câmpul de luptă, a declarat sâmbătă primarul orașului Ivano-Frankivsk, citat de CNN, potrivit G4media. Primarul Ruslan Martsinkiv a numit moartea lui Merinov „o pierdere ireparabilă pentru comunitatea din Ivano-Frankivsk” într-o postare pe Facebook. Merinov fusese, de asemenea, membru al comitetului executiv al consiliului municipal, potrivit lui Martsinkiv. „Vitalii Merinov a plecat la război în prima zi a invaziei pe scară largă”, a declarat Martsinkiv. „A suferit o rană de șrapnel la picior în timpul uneia dintre bătălii. Merinov și-a revenit și s-a întors pe front și a apărat Ucraina până la ultima suflare.” Primarul nu a precizat în ce bătălie a suferit Merinov ultimele sale răni. În urma sa au rămas soția fiica sa de doi ani, a adăugat Martsinkiv.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat sâmbătă „falimentul” Organizației Națiunilor Unite, unde Rusia a preluat președinția Consiliului de Securitate pentru luna aprilie, transmite boursorama.com, potrivit G4media. „Este greu de imaginat ceva care să dovedească (mai mult) falimentul total al acestor instituții”, a declarat Zelenski în mesajul său de seară. „Nu există nicio formă de teroare pe care Rusia să nu o fi exercitat deja”, a continuat el, făcând apel la „reformarea instituțiilor globale, inclusiv a Consiliului de Securitate al ONU”.