/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Explozii în Sumî și alertă în Europa! Ce ar face NATO, dacă Rusia va invada Moldova

social

/VIDEO/ Împădurim țara, dar avem cu ce? Starea pepinierelor permanente: Din cele 31, doar una are irigare modernă

06 februarie 2023, ora 10:00

Din cele 31 de pepiniere silvice permanente, doar una singură are un sistem modern de irigare. Este vorba de cea localizată în Telenești. Pentru că nu sunt dotate corespunzător și cu tehnologii învechite, mulți puieți, care ajung să fie plantați, nu rezistă. În consecință, din unele păduri nu rămâne nici urmă. Pe de altă parte, autoritățile centrale și-au propus să împădurească circa 100 de mii de hectare noi, conform Planului Național de Împădurire. Recent, și-au mărit ambițiile și de la 100 de mii de hectare au ajuns la 145 de mii. 

Pentru asta ar avea nevoie de circa jumătate de miliard de puieți. De unde-i vor lua? Și din ce bani? Cu aceste întrebări, ne-am adresat agenției Moldsilva și ministerului Mediului. Am aflat că se planifică amenajarea a trei pepiniere regionale, în centrul, nordul și sudul țării. Pe an, ar urma să producă aproximativ 65 de milioane de puieți. Dacă se vor găsi resurse financiare suficiente, acestea ar urma să folosească tehnologii și utilaje moderne, pentru a mări șansele de supraviețuire a copacilor. 

Autoritățile au planuri mari pentru pădurile Moldovei. Prin Programul Național de Împădurire, se urmărește ca, în zece ani, să fie împădurită încă 15% din suprafața țării în condițiile în care, în momentul de față, doar 11% din suprafață este acoperită cu păduri. Deși inițial se vorbea despre 100 de mii de hectare, zilele trecute, Ministerul Mediului a mărit suprafața cu încă 45 de mii de hectare. Ca proiectul să nu se prăfuiască prin sertarele oficialilor și să prindă viață, e nevoie de aproximativ un miliard de euro. 

Pentru ca planul ambițios de împădurire să prindă rădăcini, e nevoie de mulți bani, de terenuri disponibile pentru a fi transformate în păduri și, desigur, de puieți, crescuți în pepiniere moderne. Pentru asta, Ministerul Mediului are în plan să reorganizeze pepinierele de stat, prin crearea a trei centre regionale, la nord, centru și sud, care să producă puieții specifici zonelor respective, în numărul necesar. 

„Ca să avem suprafețe mari de pepiniere și acestea să producă puieți destui, este nevoie ca să fie modernizate. Aspectele de irigare, obligatoriu, acuma ele nu sunt irigate, numai trei avem cu sisteme de irigare și acelea au rezistat condițiilor climatice din vara anului 2022. 

Ele trebuie să fie computerizate, asta ar însemna inclusiv când se toarnă apa, controlul trebuie să fie automatizat, ținând cont de factorii climatici din zona. Noi trebuie să avem un management logistic foarte bine pus la punct ca noi să cunoaștem cantitățile de puieți produși, care sunt zonele care trebuie să fie acoperite, care este categoria de puiet, cum se combină unee cu altele. Acesta este exercițiu de lungă durată. Evident că vom merge pe acea bază seminceră și pe semințele pe care le avem în Republica Moldova”, ne-a spus ministra Mediului, Rodica Iordanov. 

Procedura de identificare a pepinierelor care vor fi modernizate este în plin proces. Acestea vor fi alese după mai multe criterii: suprafața de teren, surse de apă, capacitate de irigare și altele. 

„Nu este cazul să atribuim pepinierele, care reprezintă o speranță destul de mare pentru procesul de împădurire în Republica Moldova, la întreprinderile care nu au experiență, nu au făcut față până în momentul de față, sau sunt mai mici, au fost create pentru tipuri de pădure mai mici. Se va lua în considerare și experiența acelor angajați care lucrează la întreprinderile silvice”, a zis Iordanov.

O altă problemă majoră cu care se confruntă autoritățile, pe lângă identificarea pepinierelor capabile să producă un număr mare de puieți, este proasta întreținere și dotare a acestora și lipsa terenurilor necesare pentru a înființa noi plantații de puieți. 

„Nu trebuie să așteptăm ca primii doi, trei ani, vom avea plantați câte 10.000 de puieți anual, din simple motive. Ne-am ciocnit cu o situație stagnantă în ceea ce ține de domeniul silvic în Moldova. Foarte mulți ani nu s-au făcut mari investiții în domeniu silvic, atât în echipamente cât și în tehnologii. Foarte mulți ani s-a lucrat pe principiile vechi. Respectiv, nu avem terenuri suficiente, nu avem semințe sau puieți suficienți pentru a merge in acei 10.000 anual”, a explicat ministra.

Și fosta ministră a Mediului, Iuliana Cantaragiu, consideră că e nevoie de tehnologii moderne pentru a crea pepiniere care să producă puieți rezistenți: „Noi oarecum lucrăm cu niște metode arhaice în sistem”.

Conform Moldsilva, în cele trei pepiniere regionale se va produce aproximativ 80% din materialul săditor necesar pentru proiectul național de împădurire. În momentul de față, din totalul de 31 de pepiniere permanente cu o suprafață cumulativă de aproape 900 de hectare, doar una singură are sistem de irigare modern care a fost realizat în cadrul unui proiect, finanțat de partenerii externi. Celelalte 30 nu dețin sisteme de irigare sau au sisteme învechite sau care nu corespund nevoilor actuale. 

Pepiniera de la Bălțata, care se află în gestiunea Întreprinderii Silvice Chișinău, este una dintre cele mai mari pepiniere, care va oferi puieți pentru zona de Centru. Are o suprafață disponibilă pentru însămânțare de aproximativ 20 de hectare. Am discutat cu Vasile Reniță, șeful pepinierei, despre situația de astăzi a pepinierei, de unde își procură semințele și care sunt nevoile cele mai urgente. 

„Semințele noi le colectăm, aici pe loc, avem stejar, stejar roșu, stejar pufos. Salcâmul la un an de zile îl plantăm, el crește mai repede. Glădița la doi ani, paltinul la doi ani. - Cam care e procentul de germinare la semințe? - Undeva 70- 80 procente”.

În momentul de față, în pepinieră se execută lucrări de curățare a terenurilor care au fost abandonate ani de zile, în scopul extinderii suprafeței de însămânțare a acestei pepiniere și a creșterii capacității de producție a puieților: „Dacă ne uitam încolo, pământul e pârlogit, e moștenit de la fostele conduceri. Cu conducerea actuală, am început să curățăm pământul acela, să pregătim solul”.

Conform spuselor șefului pepinierei, anul acesta, de aici ar urma să plece spre plantare circa patru milioane de puieți, din toate speciile plantate. 

Problema cea mai mare a pepinierelor este lipsa irigării. Din această cauză, anual există pierderi de material săditor. La Bălțata există un iaz de 34 de hectare care aparține pepinierei. Însă, în trecut, a fost dat în arendă unor persoane. Pe acest caz există un litigiu la momentul de față, prin care se încearcă readucerea iazului în administrarea pepinierei. 

„Nouă ne trebuie irigare, în primul rând, trebuie să curățăm iazul, aici trebuie investiții, și probabil le vom avea. Fără irigare nu facem nimic, degeaba te chinui dacă nu ai irigare. Aștepti de sus, dar nu se știe”, spune Vasile Reniță. 

Pe terenurile nou lucrate, defrișate și curățate, semințele vor ajunge în sol peste aproximativ un an și jumătate, deoarece pământul are nevoie de o perioadă de pauză, după terminarea tuturor lucrărilor de pregătire. 

Cum spuneam mai sus, doar una din cele 31 de pepiniere permanente deține un sistem modern de irigare. E nevoie de mulți bani pentru a le dota pe toate. Și de mai mulți bani este nevoie pentru a duce la bun sfârșit întregul program de împădurire. Pentru a identifica și obține această sumă colosală, autoritățile vor sta cu mâna întinsă la partenerii externi, care dețin experiență în desfășurarea unor asemenea programe. 

„La momentul de față, lucrăm cu Banca Mondială pentru un proiect nou care va asigura inclusiv dezvoltarea pepinierelor și va dezvolta baza seminceră. Semințele de plante autohtone, rezistente la schimbări climatice și mai ales, acestea să fie în stoc. Să nu existe riscul de a nu fi proces de fructificare și respectiv nu vom avea semințe pentru împăduriri. Un alt partener este Agenția Franceză de Dezvoltare.

Moldsilva semnează un acord cu Agenția de Susținere și Dezvoltare Slovacă, avem un proiect cu Agenția Austriacă de Dezvoltare. Republica Turcă a promis că ne susține pe partea de sud. Avem parteneri cu care lucrăm și avem o promisiune de a conlucra în următorii ani”, a menționat ministra Mediului.

În acest program național de împădurire, vor fi incluse și ONG-urile, și pepinierele private, care pot aduce un aport important la acest proiect. 

La sudul Moldovei, la marginea satului Popeasca, în raionul Ștefan Vodă, am găsit o pepinieră privată. Andrei Slisarenco gestionează o pepinieră de aproximativ două hectare unde crește puieți de frasini, castani, arţari, plopi, nuci. Acesta s-a arătat interesat de un parteneriat cu statul, dar dorește o claritate în legislație. 

„Ar trebui să fie în primul rând un cadru legislativ, prevăzut anume pentru chestia asta. Din câte am studiat legea cu privire la semințe, în care se prevăd chestiile de formare a pepinierelor, acolo nu e clar cum se formează pepiniera, cum se înregistrează, este nevoie de un pașaport, nu e nevoie. Am avut un caz în care am aplicat la un grant, și în cerere era nevoie de pașaportul pepinierei. Am căutat în legislație cum se eliberează, ce organ îl eliberează, nu am găsit în legislație și...”, a spus bărbatul.

Pe de altă parte, directorul adjunct de la Moldsilva susține că pașaportul poate fi obținut de la Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice. Revenind la discuția cu Andrei, aflăm că bărbatul și-ar dori să schimbe sistemul de irigare, pentru a-l înlocui pe cel improvizat de el. În felul acesta, și-ar spori producția. 

„Cred că da. Pe suprafața asta pe care o avem noi, de două hectare, dacă este sistem de irigare se pot crește un număr mare de copaci. În comparație cu altă suprafață mai mare unde nu este irigare și se seamănă rândurile mai rare ca să ajungă umiditatea pentru copaci”, a subliniat proprietarul pepinierei.

Conform planurilor autorităților, aceste pepiniere regionale ar trebui să fie funcționale la capacitate maximă până în anul 2026. Iar costurile pentru modernizarea și dotarea unei pepiniere regionale se ridică la aproximativ 3 milioane de euro. Până în primăvară, Ministerul speră să deschidă licitațiile de proiecte, unde pot aplica instituțiile publice, administrațiile publice locale, persoanele juridice și persoanele fizice, deținătoare de terenuri, pentru a le împăduri cu sprijinul autorităților. 

„Noi asigurăm cu parte financiară, evident că vom include agenția Moldsilva pentru asigurare cu puieți, cu tot procesul, supraveghere, inclusiv cu amenajamentele silvice ulterior. Am pregătit tot terenul și vrem ca cel târziu în luna martie să lansăm tot procesul”, a precizat Rodica Iordanov.

Un reportaj de Constantin Niculae.

Imagine de Vlad Glinjan, montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Se taie pădurile, dar când creștem altele noi? Ministerul Mediului discută cu autoritățile din Turcia să ne ofere ajutor
/VIDEO CU DRONA/ Satele se îneacă în fum. „De ce mă filmați?”, s-a revoltat un cetățean prins că dă foc unui morman de frunze
Exemplul unei jurnaliste, care sortează gunoiul din bucătărie de 2 ani! „Nu e deloc simplu”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
/VIDEO/ TV8, mai aproape în noaptea Învierii: Momente inedite surprinse în mai multe biserici din țară
/VIDEO/ TV8, mai aproape în noaptea Învierii: Momente inedite surprinse în mai multe biserici din țară
/VIDEO/ „Să prețuim pacea și libertatea”: Igor Grosu, filmat în timp ce confecționează ouă de Paște, alături de  copii
/VIDEO/ „Să prețuim pacea și libertatea”: Igor Grosu, filmat în timp ce confecționează ouă de Paște, alături de copii
/VIDEO/ Imagini incendiare de la repetițiile Eurovision 2024: Show-ul începe în doar două zile
/VIDEO/ Imagini incendiare de la repetițiile Eurovision 2024: Show-ul începe în doar două zile

Comisarul European Johannes Hahn, de Ziua Europei la Chișinău. Vezi programul evenimentelor

missing
06 mai 2024, ora 15:00

Europa în centrul Chișinăului. Pe 9 mai, Republica Moldova va sărbători Ziua Europei cu sloganul „Europa ești tu”. La eveniment este așteptat și Comisarul European Johannes Hahn. Totodată, 18 state membre ale Uniunii Europene vor împărtăși cu vizitatorii Orășelului European  tradițiile lor culturale și culinare. Seara, publicul este așteptat la un concert susținut, în premieră, de Ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Jānis Mažeiks, alături de alți artiști din Moldova și Ucraina.

Zilei Europei la Chișinău sunt organizate la Chișinău de către Delegația UE în Moldova, în cooperare cu Guvernul Republicii Moldova.

Pe 9 mai, sărbătoare va debuta în Piața Marii Adunări Naționale cu discursurile președintei Maia Sandu și a Comisarului European Johannes Hahn. 

Organizatorii au pregătit un program amplu de evenimente, iar punctul de reper va fi Orășelul European. 18 state membre ale Uniunii Europene s-au pregătit să împărtășească cu vizitatorii tradițiile lor culturale și culinare. 30 de proiecte finanțate de Uniunea Europeană, care oferă asistență în varii domenii, precum dezvoltare rurală, economică, socială, vor oferi vizitatorilor informații despre activitățile derulate și cine sunt sau pot deveni beneficiari concreți ai acestei asistențe. 

Seara, publicul este așteptat la un concert de excepție susținut, în premieră, de Ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Jānis Mažeiks, alături de Cristofor Aldea-Teodorovici & Orchestra, LUPII lui Calancea, Kalush Orchestra din Ucraina și alții.

Activitățile dedicate Zilei Europei 2024, cu genericul „LIBERTATE, PACE, PROSPERITATE – EUROPA EȘTI TU!”, vor avea loc pe tot parcursul lunii mai și vor evidenția valorile și cultura Uniunii Europene, precum și asistența oferită de UE și statele membre, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram