/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 810: Lupte grele în Harkov. Vladimir Putin urmează să îl demită pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu

externe

Război în Ucraina, ziua 350: Precizări privind Moldova și noapte sângeroasă. Zelenski, la Londra: „Rusia va pierde. Dați-ne aripi”

08 februarie 2023, ora 15:35

Marţi seară, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că sunt analizate toate mișcările şi scenariile inamicului şi a menționat întâlnirea importantă pe care a avut-o la Kiev cu ministrul german al apărării, pentru asigurarea armamentului necesar luptătorilor ucraineni. În urmă cu o zi, Ucraina a anunţat "pierderi record" pentru armata rusă, cu 1.030 de soldați uciși în lupte și bombardamente.

Președintele Volodimir Zelenski a ajuns, miercuri, la Londra, în a doua sa vizită oficială într-o țară străină de când a început invazia rusească în Ucraina. Liderul ucrainean urmează să se întâlnească cu prim-ministrul Rishi Sunak dar și cu regele Charles al III-lea și va susține un discurs în fața Parlamentului britanic. Totodată, ambasadorul Rusiei la Bucureşti spune că au fost interpretate greşit declaraţiile lui Serghei Lavrov despre interviul acordat de Maia Sandu în Politico.

UPDATE Marea Britanie a anunţat miercuri că a impus o nouă serie de sancţiuni ”împotriva elitelor din cadrul armatei ruse şi de la Kremlin”, printre care şase entităţi ce furnizează echipament militar, inclusiv drone, pentru invazia rusă asupra Ucrainei, informează Reuters.

UPDATE Şeful adjunct al Administraţiei Militare Regionale Sumi, Oleh Klimenciukov, a fost demis din funcție, fiind suspectat de deturnare de fonduri publice - transmite, miercuri, radiodifuzorul public ucrainean Suspіlne.

UPDATE Frustrarea este din ce în ce mai mare în rândul oficialilor de rang înalt și al oamenilor de afaceri din Rusia după ce războiul început în urmă cu aproape un an s-a transformat dintr-un „blitzkrieg de trei zile” într-o sângeroasă „mașină de tocat carne”, scrie The Moscow Times.

UPDATE Kadîrov a avertizat marți că "operațiunea militară specială" din Ucraina, se va încheia până la sfârșitul anului 2023, după care urmează Polonia, potrivit msn.com. "După Ucraina, Polonia este pe hartă! Nu voi ascunde că eu personal am o astfel de intenție", a declarat Kadîrov pe Telegram. 

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski, aflat în vizită-surpriză în Marea Britanie, s-a întâlnit miercuri după-amiază cu Regele Charles al III-lea, care l-a primit la Palatul Buckingham.

UPDATE Comandantul Forţelor Întrunite ale Ucrainei, Serhi Naev, susţine că unitățile din zona operațională nordică sunt înarmate cu sisteme de apărare antiaeriană atât de tip occidental, cât și de producţie ucraineană, relatează RBC, potrivit Rador.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va ajunge miercuri seară în Franţa, unde se va întâlni cu preşedintele Emmanuel Macron, iar joi ar urma să participe la summitul Consiliului European, programat la Bruxelles, afirmă oficiali politici de la Paris.

UPDATE Aflat în vizită la Londra, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut miercuri, 8 februarie, un discurs în fața Parlamentului britanic, în care a spus că „libertatea va triumfa”, iar victoria Ucrainei în fața Rusiei va aduce schimbarea „de care lumea are nevoie de mult timp”, transmit Reuters și CNN. „Ştim că libertatea va triumfa, ştim că Rusia va pierde. Și mai știm că victoria va schimba lumea. Iar aceasta va fi o schimbare de care lumea are nevoie de mult timp”, a spus Volodimir Zelenski, la Westminster Hall. Zelenski le-a spus parlamentarilor britanici că va face „tot posibilul şi imposibilul pentru a determina lumea să furnizeze Ucrainei avioane moderne pentru a le da putere şi a-i proteja pe piloţii care ne vor apăra”, notează Libertatea.

UPDATE Ucrainenii au eliminat milioane de cărți din biblioteci în cadrul campaniei de „derusificare" inițiată de Ministerul Culturii din Ucraina, anunță Mediafax.

UPDATE Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, spune că declaraţiile făcute de şeful său, ministrul de externe Serghei Lavrov, referitoare la interviul acordat de preşedinta Maia Sandu publicaţiei POLITICO au fost interpretate greşit. Şeful diplomaţiei ruse n-ar fi vrut să ameninţe Moldova şi să spună că va fi următoarea pe lista Moscovei, ci dimpotrivă, a vrut să atragă atenţia că Occidentul se foloseşte de Moldova aşa cum s-a folosit de Ucraina. „Care este soarta Ucrainei, o puteţi vedea”, a punctat ambasadorul Valery Kuzmin, potrivit Știripesurse.

UPDATE Potrivit procurorilor care investighează doborârea zborului Malaiezia MH17, în 2014, deasupra teritoriilor ucrainene controlate de separatiștii ruși, există dovezi solide că Vladimir Putin a aprobat direct livrarea sistemului de rachete în teritoriu, notează Biziday.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a criticat miercuri competiţia publică între unele ţări pentru livrarea cât mai multor arme Ucrainei, în cel mai scurt timp posibil, scrie Reuters.

UPDATE Mercenarul rus Igor Mangușev, comandantul unei unități din așa-numita Miliție a autoproclamatei Republică Populară Lugansk a murit într-un spital din regiunea anexată ilegal de Rusia din cauza unei răni la cap suferite în circumstanțe nespecificate, relatează agenția rusă RIA Novosti, controlată de Kremlin, relatează Ukrainska Pravda. Soția mercenarului susține că ar fi fost asasinat, potrivit HotNews.

UPDATE Potrivit eurodeputatei franceze a Verzilor Gwendoline Delbos-Corfield, Ungaria reprezintă o amenințare specifică la adresa Uniunii Europene a scris portalul de ştiri Telex citând agenția de presă de stat maghiară MTI. Delbos-Corfield, care a participat marți la un eveniment intitulat „Orașe pentru statul de drept” la Primăria din Bruxelles, a declarat, în cadrul unei dezbateri, că este bine cunoscut faptul că serviciile secrete maghiare au scurgeri de informații către Rusia și că Ungaria se află în prima linie în ceea ce privește răspândirea de știri false, cenzurarea știrilor și generarea de teamă în rândul populației. „Trebuie să învățăm din cazul maghiar. Uniunea Europeană trebuie să învețe să se apere împotriva atacurilor din interior”, a declarat raportorul Parlamentului European pentru afaceri ungare, notează Rador.

UPDATE Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a postat pe Twitter o fotografie cu el întâmpinându-l pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, la începutul vizitei acestuia din urmă, în Marea Britanie, azi. "Bun venit în Marea Britanie", îi spune Sunak lui Zelenski.

UPDATE Potrivit șefului securității naționale a Ucrainei rușii vor viza regiunile Harkov și Zaporojie în următoarea perioadă, drept urmare Kremlinul trimite tot mai multe trupe către aceste zone. Obiectivul Moscovei ar fi ocuparea întregii regiuni Donbas.

UPDATE Un incendiu a izbucnit miercuri la o rafinărie din regiunea Rostov din sudul Rusiei, în apropiere de granița cu Ucraina, și a fost ulterior stins, a anunțat presa de stat, citând Ministerul pentru Situații de Urgență, transmite Reuters.

UPDATE Gigantul energetic Gazprom, care aparține de statul rus, își va crea propria armată privată, a transmis Direcția de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina, pe 7 februarie, citând un decret semnat de premierul rus Mihail Mișuștin, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE Sistemul de apărare antiaeriană din regiunea ucraineană Dniproptrovsk a fost declanșat, miercuri, în timpul unei alerte de raid aerian - transmite RBC, potrivit Rador.

UPDATE Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a comentat declarația ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, precum că Occidentul ar pregăti Republica Moldova pentru rolul de „viitoare Ucraină”. „E mare păcat că domnul Lavrov, care era cândva un diplomat respectat, se angajează acum pe această cale, care îl discreditează din punct de vedere intelectual. Nu-i nimic serios în aceste declarații”, a afirmat Josep Borrell, în cadrul unei conferințe de presă, susțină de comun cu premierul Natalia Gavrilița.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a sosit astăzi în Marea Britanie, în prima sa vizită de la invadarea Ucrainei de către Rusia anul trecut. Potrivit Downing Street, Zelenski va avea întâlniri cu prim-ministrul Rishi Sunak și va ține un discurs în Parlament.

UPDATE Vicepremierul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a declarat că „neutralitatea Moldovei nu este suficientă pentru a asigura stabilitatea și securitatea în republică și în regiune”.

UPDATE Forțele ruse și-au intensificat asaltul de iarnă în estul Ucrainei, aducând pe câmpul de luptă zeci de mii de soldați proaspăt mobilizați, în timp ce Kievul se așteaptă ca Moscova să își extindă ofensiva pe măsură ce orașele din nord-est și sud au fost atacate, scrie Reuters, relatează Mediafax.

UPDATE Rușii și-au cumpărat case de lux într-o zonă exclusivistă a Europei, și-au construit acolo hoteluri de lux și se odihnesc fără să pară că sancțiunile internaționale impuse după invazia Ucrainei i-au atins cumva, arată o investigație realizată de jurnalistul Mihailo Tkaci de la Ukrainska Pravda (Adevărul ucrainean). La un an de la invadarea Ucrainei, la Courchevel pot fi găsite „case ale elitei ruse, mașini de lux și foarte mulți reprezentanți ai acestei elite”, arată jurnalistul, potrivit Libertatea.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar urma să participe joi, la Bruxelles, la un summit cu liderii Uniunii Europene (UE) - cu valoare simbolică -, la o săptămână după ce i-a găzduit în urmă cu o săptămână la Kiev, relatează AFP, potrivit news.ro.

UPDATE Ministerul rus de Externe a cerut într-o notă oficială transmisă Ambasadei SUA din Moscova să înceteze să se amestece în afacerile interne ale Rusiei, a declarat o sursă diplomatică apropiată de conducerea MAE pentru agenţiile de presă oficiale ruse TASS şi RIA Novosti.

UPDATE Forțele aeriene ucrainene au bombardat șapte baze temporare și două poziții antiaeriene ale trupelor ruse în ultimele 24 de ore, a raportat Statul Major General. De asemenea, armata ucraineană a distrus un avion rusesc de atac SU-25 și o dronă Orlan-10. Potrivit informațiilor armatei ucrainene, Rusia a lansat în ultima zi o rachetă și 16 lovituri aeriene asupra Ucrainei.

UPDATE Războiul provocat de Putin se apropie de borna de un an, iar sfârșitul conflictului nu se zărește la orizont. În schimb, Statele Unite au deplasat pentru prima dată o navă de război de la începutul invaziei Rusiei în Marea Neagră. Vasul USS Nitze s-a aflat în apele teritoriale ale Turciei pe 3 februarie 2023, iar câteva zile mai târziu el a vizitat Grecia, notează Ziare.com.

UPDATE Cel puțin 16 vase care făceau parte din rețeaua „fantomă” cu care Iranul a încălcat sancțiunile americane au început să transporte țiței din Rusia în ultimele două luni, potrivit unei investigații Financial Times.

UPDATE Oleg Matveicev, deputat chiar în partidul lui Putin, Rusia Unită, a declarat într-un interviu că cea mai mare amenințare la adresa liderului de la Kremlin sunt acum susținătorii liniei dure în războiul din Ucraina, potrivit The Times.  Chiar dacă a recunoscut că pentru Putin „situația nu este încă atât de critică", acesta a precizat că "2023 va fi (un an) foarte periculos”.

UPDATE Autorităţile din Rusia au cerut Ambasadei SUA la Moscova să nu mai răspândească "știri false" cu privire la operațiunea militară din Ucraina și au amenințat că vor expulza diplomați americani, a informat marți agenția de presă TASS.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu și-a mai ținut discursul planificat în deschiderea festivalului italian de muzică de la Sanremo, stârnind o reacție ironică a Mariei Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei.

UPDATE Acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina au provocat plecarea unui număr considerabil de cetățeni ruşi din țară, dar nu există date exacte despre câte persoane exact au părăsit Rusia, după 24 februarie, potrivit severreal.org, citat de Rador.

UPDATE Scăderea veniturilor din energie şi creşterea cheltuielilor au împins bugetul federal al Rusiei la un deficit de 1.760 de miliarde de ruble, în ianuarie, deoarece sancţiunile şi costul campaniei militare a Moscovei în Ucraina sufocă perspectivele economiei, notează Money.

UPDATE Rusia a trimis ca salvator în Turcia un mercenar din trupele lui Kadîrov care a comis crime de război în Ucraina.Este vorba despre Daniil Martynov, care în prezent conduce angajații Ministerului Situațiilor de Urgență din Rusia, scrie jurnalistul Andrei Țaplienko pe Telegram.Potrivit acestuia, pe 5 martie, Martynov a condus personal ocuparea internatului psihoneurologic din Borodianka, potrivit Ziare.com.

UPDATE O uzină de drone militare din Letonia care aparţine companiei americane Edge Autonomy a luat foc marţi după-amiază. 50 de pompieri și nouă autocisterne au intervenit pentru stingerea incendiului foarte violent. Uzina, care se află într-o suburbie a capitalei letone Riga, construiește drone pentru țările membre NATO și pentru Ucraina, transmite AFP.

UPDATE Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a avertizat cu privire la livrările de arme pentru Ucraina venite din Occident, spunând că nu se știe cum poate escalada conflictul, scrie The Guardian. În remarcile din timpul unei conferințe, citate de agenția de presă Tass, deținută de stat, Șoigu a acuzat SUA și aliații săi că „încearcă să prelungească conflictul cât mai mult posibil”, furnizând Kievului ceea ce el a descris drept „arme ofensive grele”. „Astfel de mișcări atrag de fapt țările NATO în conflict și pot duce în cele din urmă la o escaladare imprevizibilă”, a spus acesta. El a continuat, spunând că forțele ruse au făcut progrese în lupta pentru controlul orașului Bahmut din estul Ucrainei, spunând că ofensiva „înainta cu succes”.

UPDATE Noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, aflat marţi la Kiev într-o vizită surpriză, a declarat că Ucraina va primi peste 100 de tancuri de luptă de tipul Leopard 1A5 de la mai multe ţări europene, relatează DPA. Cel puţin trei batalioane ar urma să fie echipate cu aceste tancuri până în primul sau al doilea trimestru al lui 2024, a declarat politicianul german cu prilejul vizitei, care a fost ţinută secretă din motive de securitate. Pistorius nu a precizat ce ţări europene în afară de Germania vor furniza tancuri Leopard 1.

UPDATE Trupele ruse au lovit Harkovul la sfârșitul zilei de 7 februarie, a anunțat Ihor Terekhov, primarul orașului, potrivit The Kyiv Independent. Potrivit datelor preliminare, forțele ruse au lansat între 6 și 10 rachete S-300 asupra părții centrale a orașului, a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Siniehubov. Informațiile privind pagubele și victimele sunt în curs de clarificare, a adăugat Siniehubov. Anterior, postul local de știri Suspilne Harkiv a raportat șase explozii în orașul din estul Ucrainei.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a continuat să le vorbească marţi seara ucrainenilor despre importanţa de a avea în posturi de conducere ale administraţiei locale şi centrale oameni cu pregătire militară, care şi-au dovedit eficienţa în timpul războiului, şi a salutat în acest sens numirea şefului SBU şi a noului ministru de interne, anunţând că şi Dnipropetrovsk, Zaporojie şi Herson, trei regiuni din apropierea frontului, vor fi conduse de guvernatori „cu experienţă reală în apărarea statului”, relatează News.ro.

13 mai – Ziua Dorului: Ce este „dor”, cuvântul care nu se poate traduce în alte limbi
13 mai – Ziua Dorului: Ce este „dor”, cuvântul care nu se poate traduce în alte limbi
/VIDEO/ Întâmpinată ca o eroină: Luptătoarea Marina Draguțan a revenit în țară, după ce a reușit calificarea la Jocurile Olimpice
/VIDEO/ Întâmpinată ca o eroină: Luptătoarea Marina Draguțan a revenit în țară, după ce a reușit calificarea la Jocurile Olimpice
/METEO/ Cer noros și picături de ploaie în unele regiuni: Cum va fi vremea astăzi, 13 mai 2024
/METEO/ Cer noros și picături de ploaie în unele regiuni: Cum va fi vremea astăzi, 13 mai 2024
/VIDEO/ Poarta-comoară din Trebujeni. Capodopera lui moș Spiridon a cucerit și cei mai importanți oameni în stat
/VIDEO/ Poarta-comoară din Trebujeni. Capodopera lui moș Spiridon a cucerit și cei mai importanți oameni în stat
/VIDEO/ Mai puțină risipă: Anul acesta, de Paște, chișinăuienii au aruncat la gunoi cantități mai mici de mâncare
/VIDEO/ Mai puțină risipă: Anul acesta, de Paște, chișinăuienii au aruncat la gunoi cantități mai mici de mâncare

/VIDEO/ Campanie dusă la extreme: Un candidat la Primăria unui sector din București, cu vaca la păscut prin Capitala României

missing
13 mai 2024, ora 23:13

Adrian Vigheciu, candidatul coaliției PSD-PNL la Primăria Sectorului 5, a postat pe o rețea de socializare un videoclip electoral, în care se vede o vacă pe care spune că a scos-o la păscut, comparând administrațiile Sectorului 5 din ultimii 20 de ani cu vacă bună de muls „pentru cei care l-au păstorit”, scrie Adevărul

„Am ieșit cu vaca la păscut în mijlocul Sectorului 5 pentru a ajuta la producția de lapte. Îmi provoc contracandidații să ajute și ei la producția de miere. Singuri sau în familie, cum le e mai ușor. A venit timpul să reușim și în 5. Din 9 iunie, începem treaba”, a scris Adrian Vigheciu într-o postare pe pagina sa de Facebook, publicând și un videoclip electoral în care apare o vacă ce paște lângă Palatul Parlamentului.

Adrian Vigheciu, candidatul coaliției la Primăria Sectorului 5, critică administrațiile din ultimii 20 de ani, susținând că acest sector „a fost o vacă bună de muls pentru cei care l-au păstorit” și că „poate fi scos la lumină” precum sectoarele 3 și 4, conduse de edilii social-democrați, Robert Negoiță și Daniel Băluță.

„Nu, din păcate nu este un film, este pura realitate din Sectorul 5. Ne aflăm la câțiva pași de Palatul Parlamentului și Catedrala Mântuirii Neamului, la intersecția cartierelor Cotroceni cu Panduri. Dacă ne-am lua după actualul primar al Sectorului 5 am zice că în sectorul domniei sale, mă scuzați, în sectorul familiei sale, curge doar lapte și miere. Din păcate realitatea este cu totul alta. Doar că cetățenii singurii care ar trebui să conteze în Sectorul 5, nu au parte nici de lapte, nici de miere. Actualei administrații nu îi pasă, de fapt, să facă lucruri importante pentru oamenii din Sectorul 5.

Din orice unghi am privi, Sectorul 5 este ultimul al Capitalei. Cel mai sărac, cel mai murdar și cel mai prost administrat. Din puținul pe care îl are, Sectorul 5 nu a fost altceva decât o vacă bună de muls pentru cei care l-au păstorit în ultimii 20 de ani. Dacă s-a putut în Sectorul 3, dacă s-a putut în Sectorul 4, cu siguranță se va putea fi în Sectorul 5. Din 9 iunie începem treaba. Scoatem Sectorul 5 la lumină”, a afirmat Vigheciu. 

Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.

/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/VIDEO/ Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean! Victor Chetrari a alergat cu ea prin Franța
/VIDEO/ Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean! Victor Chetrari a alergat cu ea prin Franța
/VIDEO/ Primul mesaj al lui Nemo, după ce a câștigat Eurovision 2024: „Sper ca acest concurs să continue să susțină pacea și demnitatea”
/VIDEO/ Primul mesaj al lui Nemo, după ce a câștigat Eurovision 2024: „Sper ca acest concurs să continue să susțină pacea și demnitatea”
/VIDEO/ Elveția a câștigat trofeul Eurovision 2024! Clasamentul final
/VIDEO/ Elveția a câștigat trofeul Eurovision 2024! Clasamentul final
/VIDEO/ Viral pe YouTube: Interviul lui Dudi cu Sandu, inundat de comentarii în care refugiații ucraineni mulțumesc moldovenilor
/VIDEO/ Viral pe YouTube: Interviul lui Dudi cu Sandu, inundat de comentarii în care refugiații ucraineni mulțumesc moldovenilor

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram