„Nu ne-ați surprins. E un fel de copy-paste. Cei care au participat la aceste acțiuni vor răspunde conform legislației în vigoare”. O spune premierul Dorin Recean care a criticat dur deciziile Curții Supreme de Justiție ce se referă la reevaluarea de către Comisia Pre-Vetting a 21 de candidați la funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și în Consiliul Superior al Magistraturi (CSM). Declarațiile au fost făcute miercuri, 2 august, în cadrul ședinței de Guvern.
„Vreau să le spun acestor cetățeni, la minoritatea coruptă din tagma judecătorilor că nu ne-ați surprins de fapt. Voi continuați, perpetuați acest efort de auto curățare. M-am uitat că acolo e un fel de copy-paste și s-a încercat un efort de a demonstra sfidare. Nu o să reușiți. Noi vom continua să avem legislație care să permită auto curățarea sistemului. M-am uitat și peste texte, o parte din ele înțeleg că au fost scris în afara Curții. Vreau să atenționez pe cei care participă la acest efort înseamnă perpetuarea corupției. Cei care au participat la aceste acțiuni vor răspunde conform legislației în vigoare”, a declarat Recean, referindu-se la judecătorii CSJ care au luat deciziile.
21 de candidați la funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și în Consiliul Superior al Magistraturi, care nu au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, urmează a fi reevaluați. Deciziile au fost pronunțate marți, 1 august de Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie.
Este vorba de Anatolie Gîrbu, Angela Popil, Veronica Cupcea, Stanislav Sorbalo, Valentin Caisin, Ion Chirtoaca, Vitalie Codreanu, Vitalie Stratan, Vladislav Holban, Alexei Panis, Victor Sandu, Nicolae Sova, Aureliu Postica și Aliona Miron, Cristina Gladcov, Tatiana Chiriac, Angela Bostan, Ecaterina Buzu, Alexandru Rotari, Sergiu Osoianu și Mihail Bușuleac.
„CSJ a admis acțiunea în contencios administrativ împotriva Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor cu privire la anularea deciziilor și dispunerea reluării procedurii de evaluare a candidaților.
Se anulează decizia Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor cu privire la candidați.
Se dispune reevaluarea candidaților de către Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor”, se arată în deciziile CSJ. Deciziile Curţii Supreme de Justiţie sunt irevocabile.