Curtea de Apel Chișinău a decis restituirea dosarului profesorilor turci, pentru a fi reexaminat de procurori. Totodată, instanța a respins solicitările Nataliei Botnari, soția fostului șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, și a Galinei Tufekci, soția directorului liceului Orizont din Ceadîr-Lunga, expulzat în septembrie 2018 și arestat în Turcia. Ultima a cerut să fie recunoscută ca parte vătămată în proces, iar soția lui Botnari a contestat decizia primei instanțe.
Pe 24 aprilie ar urma să fie oferite detalii despre necesitatea reexaminării dosarului și care au fost încălcările.
La 4 ani de la cazul de reținere și extrădare în Turcia a 7 profesori de la o rețea de licee private din Republica Moldova, jurnaliștii „Cutia Neagră PLUS” au realizat o investigație cu detalii exclusive din dosarul desecretizat al fostului șef de la SIS, Vasile Botnari.
Investigația dezvăluie cum a fost pregătită operațiunea pusă în aplicare de SIS pe 6 septembrie 2018 și mai ales cine au fost cei care au dirijat-o și au coordonat răpirea și transportarea în Turcia a profesorilor.
TV8.md reamintește că pe 6 septembrie 2018, șapte persoane de origine turcă au fost expulzate din țară de către Serviciul de Securitate și Informații care a anunțat că aceștia ar fi implicați în activități teroriste. Societatea civilă și mai mulți politicieni au calificat acțiunea drept ilegală. În urma unor audieri parlamentare, s-a menționat că expulzarea a avut loc în legătură cu niște dosare intentate în anii 90.
Ulterior, Republica Moldova a fost condamnată la CEDO în cazul profesorilor turci expulzați. Potrivit deciziei CEDO, fiecare dintre cetățenii turci urma să primească câte 25 de mii de euro drept despăgubiri morale.
La Chișinău, singurul recunoscut vinovat în acest caz a fost fostul șef al SIS, Vasile Botnari, care s-a ales doar cu o amendă de 88 de mii de lei și a fost privat și de dreptul de a ocupa o funcție publică în următorii cinci ani.
Despre sentința aplicată lui Vasile Botnari, considerată mult prea blândă de mai multe voci, s-a aflat după aproximativ o lună. Înainte ca decizia instanței să ajungă în presă, fostul procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat pentru TV8 că Vasile Botnari a fost condamnat la închisoare cu suspendare și ar fi achitat deja 125 de mii de euro pierduți de R. Moldova la CEDO.
„El a achitat benevol 125 de mii de euro, pierduți de Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), drept prejudiciu și a achitat 380 de mii de lei pentru avionul care a fost arendat pentru transportarea profesorilor turci”, a mai spus procurorul. Alexandr Stoianoglo spunea atunci că Botnari ar fi fost influențat de către fostul lider al democraților, Vlad Plahotniuc.