Justiția moldovenească intră în colaps. Din 24 de judecători ai Curții Supreme de Justiție deja 20 au scris cereri de demisie. Astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii au acceptat noi plecări de la Curtea Supremă de Justiție. CSM a aprobat demisia a încă patru magistrați, inclusiv a președintelui interimar al instituției, Vladimir Timofti.
Informația a fost confirmată pentru TV8 de președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață, care a refuzat să ofere alte detalii. Unul dintre magistrații demisionari, Dumitru Mardari, a declarat pentru TV8 că pleacă, deoarece a obosit de criticile și acuzațiile de corupție aduse judecătorilor, dar... că s-ar putea răzgândi, dacă mesajul autorităților se va schimba. Este prima reacție, după valul masiv de plecări de la CSJ.
„Simplu. Am obosit de tot ce se întâmplă în sistemul judecătoresc. Asta m-a determinat să plec”, a declarat judecătorul demisionar de la CSJ, Dumitru Mardari.
Dumitru Mardari este unul dintre cei patru judecătorii cărora le-a fost aprobată astăzi demisia. El a evitat să spună dacă pleacă din sistem, de frica procedurii de evaluare a integrității financiare și etice, care va deveni obligatorie pentru judecătorii de la CSJ.
„În toată ziua spun că sistemul judecătoresc este corupt și rău, ce ne rămâne nouă celor care nu suntem așa? Ce să facem? Să plecăm. Eu personal, nu vreau să răspund pentru toți, am decis că mie îmi este greu deja să suport în toată ziua învinuiri la diferite emisiuni televizate. Că judecătorii sunt corupți, nu sunt integri. Noi o să lămurim cu ei, noi o să-i evaluăm. Noi o să facem, noi o să facem. Noi tot suntem oameni, nu? Deja mii rușine să spun că sunt judecător”, a menționat judecătorul demisionar de la CSJ, Dumitru Mardari.
Magistratul pleacă din funcție din data de 18 aprilie, dar spune că s-ar putea răzgândi, dacă mesajul autorităților se va schimba. Ceilalți trei magistrați de la Curtea Supremă de Justiție, care au plecat astăzi din funcție, este Nicolae Craiu, Dorel Musteață, care deține și funcția de președinte interimar al Cosiliului Superior al Magistraturii, dar și Vladimir Timofti, președintele interimar al CSJ.
Timofti face parte din completul de magistrați de la CSJ care examinează dosarul supranumit „Kuliok”, în care fostul șef de stat, Igor Dodon, este cercetat pentru corupere pasivă. El este și membru al colegiului care examinează contestațiile depuse împotriva deciziilor luate de comisia Pre-vetting.
Deși am încercat să obținem și de la Timofti un comentariu, acesta nu a răspuns la telefon. Timp de nouă zile, de la Curtea Supremă de Justiție au plecat 20 de judecători, din cei 24. Astfel, acum instanța juridică superioară națională a rămas cu doar patru magistrați. Primele cereri de demisie intră în vigoare de la 1 martie, iar unele- în aprilie. Anterior, experții din justiție au calificat plecările în masă ale magistraților drept sabotaj, din cauza reformelor în justiție, iar premierul a dat de înțeles că schimbările vor continua.
„Aici garantez, nimic nu ne va stopa ca această reformă să aibă loc. Dacă vom determina că aceasta este o mișcare de sabotaj, există alte instrumente pe care noi le vom aplica, pentru ca să avem organele de autoguvernare în justiție funcționale. Și care mai departe să curețe sistemul ca să avem o justiție corectă. Înțelegem că va fi dificil”, a menționat prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean.
Acesta este al doilea val de demisii, după ce acum 9 zile alți 16 judecători au demisionat de la Curtea Supremă de Justiție. Am încercat să obținem o reacție din partea ministerului Justiției, dar nu am primit deocamdată un răspuns. Potrivit legii, judecătorii care pleacă din sistem, beneficiază de o indemnizație unică de concediere, calculată din 50% din salariul lunar, înmulțit la numărul de ani lucrați în funcția de magistrat. De exemplu, un judecător cu un salariu de 20 de mii de lei, care a activat în sistem timp de 10 ani, va primi după demisie 100 de mii de lei.