/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 801: Atac la Harkov. Autoritățile din Kiev îndeamnă oamenii să nu meargă la biserică de Paște

social

/VIDEO/ Accident cu 13 morți, la Morenii Noi. După 11 ani, oamenii încă așteaptă să li se facă dreptatea

25 februarie 2023, ora 23:09

Acum 11 ani, opinia publică a fost zguduită de un caz cutremurător. În localitatea Morenii Noi din raionul Ungheni, un accident a curmat viața a 13 oameni, iar alți 37 au fost răniți sau au rămas schilodiți pentru toată viața. Toți erau pasagerii unui autocar, ce făcea o cursă clandestină. Cei rămași în viață și succesorii persoanelor decedate au atacat firma auto în judecată. După atâta timp, familiilor victimelor încă nu li s-a făcut dreptate. 

Deși s-au ales cu niște decizii executorii, pentru daune morale, nu pot fi puse în aplicare. Și asta pentru că firma care gestiona ruta respectivă și-a înstrăinat patrimoniul și, oficial, nu are resurse financiare pentru a despăgubi oamenii.

În anul 2012, într-o zi de august, 50 de săteni din Morenii Noi au urcat într-un microbuz, cu o capacitate de doar 17 locuri. Înghesuiți, toţi se grăbeau să ajungă la Ungheni. Pentru unii a fost ultima călătorie, iar pentru alții a însemnat schilodirea pe viață.

În microbuz urcase și Lidia. Găsise un loc liber și s-a așezat. Alături, în picioare, stăteau primarul și soția acestuia. Anume de la ea a răsunat înfiorătorul strigăt: Murim!

„Dacă sincer, nu am înțeles cum s-a întâmplat. În autocar era primarul și soția sa. Eu eram așezată, pe când ei erau în picioare. Femeia spune: „Vom muri!” Îi spun cum să murim? Și când m-am uitat peste geam, am văzut copacii și mi-am dat seama. Mi s-a făcut milă de copii. În spatele meu era fiica, uitasem că și ea era alături, în autobuz. Când m-am trezit, era deja poliția, ambulanța”, ne-a povestit una din victime, Lidia Ivanovna. 

Ea nu a murit. A scăpat cu viață. Dar pentru primar și soția lui acesta a fost ultimul drum. La fel și pentru șofer, consătean cu victimele. În total, 13 oameni și-au pierdut viețile printre scaunele și fiarele contorsionate. 

Lidia s-a ales cu grad de dizabilitate, dar intervențiile și tratamentul postoperator a presupus cheltuieli financiare, prea costisitoare pentru ea. Femeia a încercat să-l abordeze pe patronul firmei auto, care gestiona cursa. A primit doar reproșuri în schimb. 

„I-am spus: „Când ne veți da măcar ceva? Vedeți că am devenit persoană cu dizabilități, nu pot merge”. El mi-a spus că nu este dator cu nimic. „Ce vreți de la mine?”, m-a întrebat și atât. Nu l-am mai întrebat nimic după asta. Întâmplător, la piață, l-am întâlnit, trecea pe alături. Mă întreabă cine sunt. Îi spun că sunt din acel accident. Și el: „Nu vă sunt dator cu nimic. Ce vreți de la mine?”, relatează femeia.

Accidentul i-a luat și viața fiicei ei, care a murit la scurt timp după. Iar peste o perioadă, a decedat și cealaltă fiică. De 11 ani, lacrimile nu-i mai seacă.

Mătușa Ana era și ea în autocarul morții. Stătea așezată pe o banchetă nu departe de șofer.

„S-a defectat sistemul de direcție. Eram în spatele șoferului, lângă fereastră. Femeia de alături de mine a murit. Soția verișorului meu. De la sistemul de direcție. El nu ținea mâinile pe volan. Singur se speriase”, ne-a spus o altă victimă, Ana Beloi. 

Partea stângă a corpului a fost afectată cel mai mult: „Trei fracturi deschise la picior. Capul mi-a fost cusut, și mâna, dinții. Toată această parte, stânga, a avut de suferit. Nu-și mai revine piciorul meu, care a fost accidentat. S-a rupt în întregime, trei fracturi deschise”. 

După acel accident fatal, pentru ea începuse o altă luptă: de recuperare. A fost și mai este un drum lung, chinuitor și costisitor: „Am stat la spital, trei luni. Cinci operații, la spitalul „Toma Ciorbă” am stat. Accidentul a fost joi, iar salvarea m-a luat la Chișinău duminică. Nimeni nu a venit, nimeni nu a întrebat ce mi s-a întâmplat, cum m-am pomenit în această stare. Cu forțele proprii, m-am pus pe picioare”. 

Pornise spre Ungheni și Valentina Filimon. De la șocul puternic, din memorie i s-au șters toate amintirile despre cum s-a produs accidentul: „Mi-amintesc de accident deja când veneam în vale. Soția primarului a spus că nimerim în accident. Eu nu-mi mai amintesc nimic altceva. Mi-am revenit deja în spital, după anestezie și după operație. Picioarele sunt distruse. Cu totul. Eram în spate, după accident. O să-mi scot ciorapii ca să vedeți. Iată acest picior este strâmb”.

Femeile nu cred că șoferul autocarului era beat în acea dimineață. Raportul prezentat în instanță de procurori arăta că ar fi consumat alcool. 

„Era vecin. Nu era beat, nu era beat. Era ora 6 dimineața, prima cursă, cum să fie beat. Nici măcar nu consuma alcool. Lucrase și în colhoz, transporta oamenii. Toată viața a fost la volan. Niciodată nu am auzit să fi consumat alcool”.

Gheorghe este un alt pasager din acel autocar. Bărbatul locuiește nu departe de celelalte victime, iar momentele de groază, ce s-au petrecut atunci, sunt deseori aduse în discuție.

„Zburam la vale, a început lumea a răcni și eu i-am spus la femeie: închide ochii că de aici nu mai iese nimeni viu. Când am ajuns în vale, la magazin, era un pod până în drum. Când a ajuns acolo a lovit în acela și i-o rupt și „teaga” aceea și a luat-o drept înainte. Nu avea nici volan că s-a rupt și am ajuns drept în pârâu. El a crezut că poate o să sară în partea cealaltă, dar nu a reușit. Lumea de la magazin vărsa și laptele pe față, să trezească oamenii. Doamne ferește. Eu numai mă gândesc și parcă nu-mi ajunge ceva. Era țeava aia de gaz acolo și a trecut pe lânga ea. Că dacă o lovea, poate muream toți”, a zis Gheorghe Filimon.

„Picioarele amândouă la soție, operații. Și la mână are traumă, tendoanele tăiate. La băiatul meu, călcâiul era tăiat. Pe la spitale de atunci, până în ziua de azi. Medicamente, bani mulți, totul din buzunar”, a relatat soțul uneia dintre victime, Iurie Ursoi.  

Pe locul accidentului, a fost ridicată o troiță în memoria celor care au decedat în acea zi neagră. 

„Iată așa venea la vale, venea fără frâne, cu viteză. Așa a mers, pe lângă conducta de gaz, până în râpă. A căzut autobuzul și oamenii pe fereastră au fost aruncați. Eu am ajuns aici, erau ambulanțele, erau oameni morți, pe cei vii îi duceau la spital. Iaca cum a fost”, a mai zis Iurie Ursoi. 

După mai multe procese de judecată care au adus pe banca acuzaților trei persoane, doar două au fost condamnate la închisoare cu executare - medicul firmei de transport și mecanicul angajat la aceeași companie. Al treilea acuzat, în persoana administratorului firmei, Valentin Percic, a fost achitat. Acest lucru a produs nemulțumire în rândul oamenilor. 

Administratorul SRL-ului, Percic Valentin, a fost acuzat în mai multe rânduri de către oameni că a mituit judecătorii și procurorii, pentru ca acesta să scape de răspundere. Acesta s-a apărat de fiecare dată, negând acest fapt. 

Am mers să discutăm cu domnul Percic la sediul firmei din orașul Ungheni, dar nu l-am găsit la fața locului. 

Am sunat de mai multe ori, dar la numărul de telefon al firmei, afișat pe internet, nu răspunde nimeni. 

„Ne aflăm în fața sediului firmei FEODORA SRL, pe strada Vlad Țepeș. Firmă de la care, oamenii care au avut de suferit în accidentul din Morenii Noi de acum 10 ani, ar fi trebuit să primească despăgubiri morale conform unor titluri executorii. Vedem că în spatele meu, totul este închis, nimeni nu este la fața locului și nu am găsit pe nimeni cu care să putem discuta”

A doua zi am revenit pe numărul personal al domnului Percic Valentin. Iată reacția lui: „Au trecut zece ani de atunci... Nu vreți să mai vorbiți cu mine?”. 

Avocatul victimelor a reușit să pună sechestru pe bunurile înstrăinate de către societatea FEODORA SRL, care le-a vândut pentru a nu fi pusă să plătească. Astăzi, această societate nu mai are patrimoniu și nici proprietăți deținute.

„Cel mai șocant pentru mine este faptul că, chiar dacă la insistența autorităților au fost inițiate cauze penale imediat în 2012, acești oameni nu au fost ajutați de către autorități pentru a începe imediat să-și recupereze imediat careva costuri și cheltuieli. Realitățile Moldovei sunt foarte dureroase. Oamenii s-au pomenit în 2021 cu o hotărâre de judecată prin care li se adjudecă niște sume de pagubă morală. Însă firma răspunzătoare a luat și a înstrăinat absolut tot patrimoniul. 

Iată ăsta e un punct care șochează. Că în Republica Moldova, după atâta mediatizare a acestui caz, a fost posibil ca autoritățile să nu observe sau să se facă că nu observă că persoana juridică, rapid, pe ascuns, pe parcursul procesului, a înstrăinat tot patrimoniul. Oamenii când au mers la executorul judecătoresc, s-a adeverit că nu le poate fi dat nimic”, a menționat avocatul Artur Macovei.

Cu toate că firma FEODORA nu mai are patrimoniu, oamenii din Ungheni spun că Valentin Percic este cel care deține afacerile în continuare. Bineînțeles, prin intermediul terților. 

„- FEODORA lucrează? - Nici nu știu ce companie e asta. - Companie de transport. - Eu știu băieții care lucrează aici, lângă noi e Percic. - El este cu Feodora. - Percic Valentin? - Da. E pe partea cealaltă”.

„- Noi luăm în chirie de la dumnealui, dar el are alt cabinet. - Aici este cabinetul dumnealui da? - Tot spațiul acesta e al dumnealui? - Da, da! Dar el se încuie pe înăuntru. El vine, pleacă, vine, pleacă”.  

O parte dintre victime, prin intermediul avocaților, încearcă să recupereze bunurile înstrăinate de SRL-ul care avea în gestiune microbuzul ucigaș. 

„Vă spun care e situația acum, după zece ani de la acest caz. Noi am preluat cazul pro bono, pentru că oamenii ăștia nu au primit nimic și cheltuie lunar sute, mii de lei pentru tratamente. Am preluat și încercăm să aducem patrimoniul care a fost înstrăinat unor persoane afiliate, înapoi la FEODORA, pentru ca persoanele care sunt la executor și care ridică mâinile spunând că nu pot face nimic, să poată să execute aceste hotărâri de judecată”, a spus avocatul.

După atâția ani de chin și durere, oamenii își doresc dreptate și nimic altceva. 

Un reportaj de Constantin Niculae

Imagine de Vlad Glinjan 

Montaj de Constantin Niculae

Кишинев в период пасхальных праздников стоит в пробках. Выехать из города непросто
Кишинев в период пасхальных праздников стоит в пробках. Выехать из города непросто
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
Хуситы угрожают нападениями на все суда в направлении Израиля
Хуситы угрожают нападениями на все суда в направлении Израиля
США наращивают производство боеприпасов. Зеленский просит Конгресс быстрее отправить помощь Украине
США наращивают производство боеприпасов. Зеленский просит Конгресс быстрее отправить помощь Украине
У посольства РФ в Кишиневе организовали флешмоб в поддержку российских журналистов
У посольства РФ в Кишиневе организовали флешмоб в поддержку российских журналистов

De Paște, transportul va circula conform unui program modificat: Până la ce oră se vor deplasa troleibuzele și autobuzele

missing
04 mai 2024, ora 11:21

În zilele de 4, 5 și 6 mai, locuitorii și oaspeții Capitalei vor fi asigurați cu transport public în comun, conform unui program modificat. Atât troleibuzele, cât și autobuzele vor circula diferit de zilele obișnuite.

Sâmbătă, 4 mai, regimul de activitate a rutelor de troleibuz nr. 2, 8, 10, 12, 22 și 25 și a rutelor de autobuz nr. 5 și nr. 26, va fi prelungit până duminică, 5 mai, ora 01:00, iar rutele de troleibuz nr. 8, 10, 12 și 22 vor circula pe tot parcursul nopții, cu un interval de 30 de minute.

În următoarele două zile, adică pe 5 și 6 mai, transportul public din municipiul Chișinău va circula conform orarelor de duminică, cu modificări adiționale. 

Pentru informații suplimentare, privind circulația transportului public municipal, cetățenii pot apela:
-Linia Fierbinte RTEC – 022 204 205;
-Dispeceratul PUA – 022 837 317.

Totodată, pentru buna desfășurare a evenimentelor dedicate Nopții Învierii, Primăria Municipiului Chișinău a amenajat, în Piața Marii Adunări Naționale, și circa 70 de locuri publice de parcare. 

Astfel, enoriașii, care vor participa la slujba din Noaptea Învierii de la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”, își vor putea parca, regulamentar, automobile în PMAN.

De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.

Еврокомиссия инициировала судебное разбирательство в отношении IT-гигантов
Еврокомиссия инициировала судебное разбирательство в отношении IT-гигантов
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
/ВИДЕО/ Помощь для уязвимых: в Молдове планируют втрое увеличить число специалистов в соцсфере
/ВИДЕО/ Помощь для уязвимых: в Молдове планируют втрое увеличить число специалистов в соцсфере
В Польше фермеры разблокировали границу с Украиной
В Польше фермеры разблокировали границу с Украиной
/ВИДЕО/ В Одесской области объявили траур в связи с гибелью 5 человек от ракетного удара
/ВИДЕО/ В Одесской области объявили траур в связи с гибелью 5 человек от ракетного удара

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram