/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac masiv, tablou devastator, arme chimice, iar Rusia amenință Franța! Zelenski: Putin e un nazist

externe

Război în Ucraina, ziua 345: Summit UE la Kiev, iar Putin a apărut cu valiza nucleară. CIA: "Următoarele luni vor fi cruciale"

03 februarie 2023, ora 19:02

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 345. Sirenele antiaeriene au răsunat vineri la Kiev cu puţin timp înainte de summitul UE-Ucraina, relatează AFP şi Reuters. Ministrul Apărării al Ucrainei a avertizat că preşedintele rus Vladimir Putin a strâns o jumătate de milion de soldaţi şi ar putea invada Ucraina pe 24 februarie 2023, aniversând un an de la începerea "operaţiunii speciale". În timp ce preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen anunţă la Kiev că un Centru internaţional de Urmărire Penală a „crimei de agresiune” din Ucraina urmează să fie înfiinţat la Haga, relatează CNN. Parchetul General din Ucraina a anunțat vineri, 3 februarie, că l-a pus oficial sub acuzare pe fondatorul grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin.

Totodată, Vladimir Putin a făcut amenințări nucleare voalate la adresa Occidentului ca răspuns la faptul că națiunile occidentale au furnizat Ucrainei tancuri. Rusia îşi va folosi mai mult capacitatea de ripostă pe măsură ce Occidentul îşi intensifică livrările de arme către Ucraina, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Mai mult, Kremlinul a respins vineri relatările apărute în mass-media conform cărora directorul CIA, William Burns, ar fi călătorit la Moscova pentru a-i propune un plan secret de pace ce ar presupune ca Ucraina să cedeze teritorii către Rusia. Și SUA au respins un astfel de scenariu. Totuși, directorul CIA, William Burns, a declarat joi că următoarele șase luni vor fi „critice” în războiul din Ucraina

UPDATE Uniunea Europeană a oferit un sprijin puternic Ucrainei la un summit desfășurat la Kiev, în timp ce sirenele de raid aerian au sunat vineri, dar nu a stabilit „nici un termen rigid” pentru aderarea acesteia la blocul comunitar. De asemenea, UE și Ucraina au convenit vineri să înființeze la Haga un birou de investigații, un fel de parchet interimar, menit să coordoneze colectarea de probe privind „crima de agresiune” a Rusiei, relatează Reuters și AFP.

UPDATE Guvernul Olaf Scholz a respins, vineri după-amiază, afirmaţiile preşedintelui rus, Vladimir Putin, care a ameninţat că ar putea riposta la decizia trimiterii de tancuri germane în Ucraina, Berlinul reafirmând că Germania nu este în război cu Rusia, ci doar încearcă să ajute Ucraina, notează Mediafax.

UPDATE Vladimir Putin şi-a luat cu el „valiza nucleară”, joi, la Volgograd, unde a participat la ceremoniile ocazionate de împlinirea a 80 de ani de la victoria armatei sovietice asupra forţelor naziste în bătălia de la Stalingrad, relatează publicaţia britanică The Mirror şi agenţia ucraineană de presă Unian, conform Agerpres.

UPDATE NATO a făcut apel la Rusia să-şi îndeplinească obligaţiile din cadrul tratatului START de reducere a armamentului nuclear, conform unui comunicat difuzat vineri, transmit Reuters şi dpa.

UPDATE Moscova a trimis o forță specială de reacție rapidă în regiunea Donețk pentru a reprima revoltele izbucnite printre trupele sale, relatează Ukrainska Pravda, potrivit Adevărul.

UPDATE Germania a aprobat exportul de tancuri de luptă Leopard 1, o mașină de luptă care a intrat în serviciul militar în 1965, către Ucraina din stocurile industriei, a confirmat vineri un purtător de cuvânt al guvernului, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin, transmite Reuters.

UPDATE Militarii ucraineni au distribuit o primă înregistrare video care arată cum trag cu un mortier M-240 cu calibrul de 240 de milimetri despre care înainte de izbucnirea războiului se credea că mai există în Ucraina doar într-un muzeu din Kiev, potrivit HotNews.

UPDATE Prizonierii ucraineni sunt torturați de către invadatorii ruși, un ofițer superior dezertor al Moscovei relatând cazul în care un lunetist a fost amenințat că va fi violat cu mopul. De asemenea, rușii furau până și găleți din locurile pe care le ocupau.  

UPDATE Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a descoperit și a reținut 2 manageri de întreprinderi comerciale care erau angajați în livrarea de loturi de alimente către locațiile militare, relatează Ukrainska Pravda. Ei sunt acuzați de un prejudiciu estimat la peste 119,5 milioane de grivne, echivalentul a aproape 3 milioane de euro, notează Libertatea.

UPDATE Ruşii au cumpărat un număr record de lingouri de aur în 2022, arată datele publicate vineri de Ministerul de Finanţe de la Moscova, în condiţiile în care reducerile de taxe la achiziţionarea de metale preţioase i-au încurajat pe aceştia să-şi facă stocuri de aur ca o valoare de refugiu, notează Spotmedia.

UPDATE Autorităţile instalate de Rusia în Crimeea ocupată au anunţat vineri că au naţionalizat circa 500 de proprietăţi din peninsulă, inclusiv unele aparţinând unor politicieni şi oameni de afaceri ucraineni foarte cunoscuţi, relatează Reuters.  

UPDATE După ce a pozat în trecut dezbrăcată pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la războiul lui Vladimir Putin din Ucraina, fotomodelul Caprice Bourret (51 de ani) crede că nuditatea ar putea avea un rol important în tentativa de a pune capăt conflictului, potrivit Ziare.com.

UPDATE O persoană a fost ucisă în urma exploziei unei maşini-capcană în oraşul Enerhodar, ocupat de ruşi, din regiunea Zaporojie, a declarat un lider prorus citat de agenţia TASS, relatează The Guardian.

UPDATE Sună sirenele de alarmă la Kiev, acolo unde a început summitul-ui Ucraina-UE. Vorbim despre o întâlnire cu o miză uriaşă. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, alături 15 comisari europeni sunt acolo, notează Antena3.

UPDATE Parchetul General din Ucraina a anunțat că l-a pus oficial sub acuzare pe fondatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, supranumit „Bucătarul lui Putin”, pentru acțiunile sale în Ucraina, acuzat de acte de război şi invadarea teritoriului naţional ucrainean, notează NewsWeek.

UPDATE Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, îi acuză pe ruşi că răpesc copii din ţara sa pentru a alimenta traficul sexual. Forţele ruseşti ar fi răpit şi dus mii de copii, inclusiv orfani, în teritoriile controlate de Moscova, relatează AFP, scrie News.ro.

UPDATE Secretarul de stat şi ministrul adjunct de externe rus, Evgheni Ivanov, nu a precizat dacă contramăsurile vor fi în oglindă sau asimetrice. Federația Rusă lucrează la răspunsul pe care îl va oferi la anunțul făcut de Austria despre declararea a patru diplomați ruși persona non grata, a declarat, vineri, pentru Agenţia de presă TASS secretarul de stat şi ministrul adjunct de externe al Federației Ruse, Evgheni Ivanov. El nu a precizat, însă, dacă răspunsul va fi oglindă sau asimetric, scrie Rador.

UPDATE Norvegia va comanda 54 de tancuri noi Leopard 2 de fabricaţie germană pentru armata sa de la grupul Krauss-Maffei Wegmann şi va avea opţiunea de a cumpăra alte 18 tancuri la o dată ulterioară, a anunţat vineri guvernul.

UPDATE Aproximativ 27% din cetățenii Rep. Moldova sunt „pentru” intrarea țării în NATO, conform unui sondaj efectuat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-Research”, la comanda Comunității ,,WatchDog.MD” de la Chișinău.

UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov și-a numit nepotul de 26 de ani viceprim-ministru pentru proprietăți private și afaceri imobiliare, scrie publicația independentă rusă Meduza.

UPDATE Kremlinul a respins vineri relatările conform cărora directorul CIA, William Burns, ar fi călătorit la Moscova pentru a-i propune un plan secret de pace ce ar presupune ca Ucraina să cedeze teritorii.

UPDATE Casa Albă și CIA au negat relatarea publicației elvețiene Neue Zürcher Zeitung conform căreia directorul CIA, William Burns, ar fi oferit în ianuarie Moscovei și Kievului un plan de pace care prevedea încetarea ostilităților prin păstrarea de către Rusia a controlul asupra unei părți a teritoriului ucrainean, relatează Newsweek.

UPDATE Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că oficialii ucraineni estimează că numărul militarilor mobilizați este mai mare decât cifra oficială a Kremlinului de 300.000. Reznikov a declarat că Kremlinul a mobilizat 500.000 de soldați ruși.

UPDATE Cel de-al 24-lea summit Uniunea Europeană-Ucraina are loc la 3 februarie 2023, la Kiev, fiind prima reuniune de acest gen de la momentul invaziei Rusiei şi de când Ucraina a primit statutul de ţară candidată. La summit-ul de la Kiev participă, între alţii, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează site-ul www.consilium.europa.eu.

UPDATE Grupul de mercenari Wagner, cunoscut pentru recrutarea de deținuți din închisorile rusești, oferindu-le libertatea dacă încheie un contract de luptă în Ucraina, pare să încetinească ritmul de înregimentare, scrie Sky News, informează Mediafax.

UPDATE Serviciile secrete ucrainene cred că Putin a ordonat Armatei Ruse să captureze regiunile Donețk și Luhansk până în martie 2023, iar acum grupurile de asalt și echipamentele sunt redistribuite în estul Ucrainei, probabil în zona Luhansk. În această regiune, rușii au tăiat de ieri internetul mobil, probabil pentru a putea ascunde aceste mișcări. În trecut, Armata Ucraineană a interceptat semnalul telefoanelor mobile ale soldaților ruși și l-a folosit pentru a localiza și bombarda cazărmile acestora. 

UPDATE Următoarele şase luni vor fi "cruciale" pentru stabilirea rezultatului final al războiului din Ucraina, a declarat joi directorul agenţiei, William Burns, citat de CNN. "Cred că ceea ce va fi esenţial - pentru că noi nu evaluăm că (Vladimir Putin - n.r.)) este serios în privinţa negocierilor -, cheia, va fi pe câmpul de luptă în următoarele şase luni, după părerea noastră", a declarat Burns, care a susţinut un discurs la Universitatea Georgetown, notează Digi24.

UPDATE Se așteaptă ca Statele Unite să trimită o nouă armă în Ucraina, Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), dublând raza de atac actuală a Kievului. Este vorba de o bombă propulsată de rachete cu rază mare de acțiune, notează NewsWeek.

UPDATE Şeful companiei militare private Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat că unitățile grupului său au preluat controlul asupra așezării Mikolaivka din autoproclamata republică populară separatistă Doneţk, relatează Agenţia de presă RBC.

UPDATE Ministrul Sportului din Polonia a avertizat că este posibil să se construiască o coaliție de 40 de țări, inclusiv Marea Britanie, Statele Unite și Canada, care să blocheze planul Comitetului Olimpic Internațional de a reprimi la competițiile internaționale sportivii din Rusia și Belarus, relatează BBC.

UPDATE De la începutul invaziei lui Vladimir Putin din Ucraina acum peste 11 luni, zeci de țări din întreaga lume au condamnat războiul neprovocat, ilegal și sângeros al Rusiei. Cu toate astea, președintele rus continuă să folosească Organizația Națiunilor Unite de la New York în favoarea sa, deoarece aceasta nu reușește să adopte rezoluții care să pedepsească în mod real Moscova pentru conflictul din țara vecină, notează NewsWeek.

UPDATE Guvernul german a aprobat livrarea de tancuri Leopard 1 Ucrainei din stocurile sale industriale şi este în discuţii pentru a răscumpăra 15 tancuri Ghepard din Qatar pentru a le trimite Kievului, a informat vineri ziarul Sueddeutsche Zeitung, citat de Reuters.

UPDATE De la invadarea Ucrainei de către Vladimir Putin, Uniunea Europeană a fost de acord cu nouă pachete diferite de sancțiuni împotriva Rusiei. Cu scopul de a pedepsi regimul lui Putin și de a paraliza economia de război, au fost impuse interdicții asupra importurilor unei game de produse rusești, însă în Belgia, țară membră NATO, există o excepție: diamantele Moscovei, notează Ziare.com.

UPDATE Premierul britanic Rishi Sunak a subliniat joi că trimiterea avioane de luptă Ucrainei ar necesita luni sau chiar ani de pregătire a piloţilor, subliniind că analizează cea mai eficientă modalitate de a ajuta Kievul, informează AFP.

UPDATE Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției din Ucraina a inclus corporația americană Procter & Gamble în lista sponsorilor internaționali ai războiului, scrie Pravda Economică.

UPDATE Procurorii americani pot confisca 5,4 milioane de dolari aparținând omului de afaceri rus sancționat Konstantin Malofeyev, a decis joi un judecător, deschizând calea pentru ca fondurile să fie folosite pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei devastate de război, transmite Reuters.

UPDATE Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) a Uniunii Europene a cerut, joi, mai multe garanţii bugetare din partea celor 27 de state membre pentru investiții în Ucraina de cel puțin 2,2 miliarde de euro, transmite Reuters.

UPDATE Aproape 200.000 de soldaţi ruşi ar fi fost ucişi şi răniţi în timpul războiului din Ucraina, conflict care va împlini un an pe 24 februarie. Estimarea aparţine New York Times, care vorbeşte despre o „cifră simbolică” care ar indica, potrivit „oficialilor americani şi occidentali”, cât de rău merge „invazia dorită de Vladimir Putin”, notează Mediafax.

UPDATE Ministrul ucrainean al apărării a declarat că țara va oferi garanții că nu va lovi Rusia dacă va primi rachetele cu rază lungă de acțiune pe care le-a cerut aliaților săi, potrivit CNN.

UPDATE Preşedinta Maia Sandu a mulţumit României pentru sprijinul consecvent acordat Republicii Moldova, în cadrul unei întâlniri, joi, cu ambasadorul român Cristian-Leon Ţurcanu.

UPDATE Oficialii ucraineni au raportat, joi, explozii la siturile militare ruseşti din jurul oraşelor ocupate Mariupol şi Melitopol, potrivit Sky News.

UPDATE Unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei au lansat o nouă tactică, literalmente „prăjind” armata rusă pe front. Rușii susțin că armata ucraineană acoperă zona în care se află armata rusă cu obuze de mortier, controlând fiecare pas al mișcării ocupanților cu ajutorul unui număr mare de drone.

UPDATE Înainte de summitul UE-Ucraina, Parlamentul European și-a reafirmat angajamentul față de aderarea Ucrainei la UE, reiterând necesitatea unui proces de aderare bazat pe merit, a informat secretarul de presă al PE în Letonia, Janis Krastins

UPDATE Rusia are "cu ce să răspundă" la livrările de tancuri pentru Ucraina făcute de Occident, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, avertizând că acest răspuns nu se va limita doar la vehicule blindate, relatează EFE şi AFP. 

UPDATE Cea mai mare parte a flotei ruse din Marea Neagră a revenit la baze, iar acest lucru sugerează pregătiri pentru noi lovituri cu rachete, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comandamentului militar sudic al Ucrainei, relatează joi DPA, potrivit Agerpres.

UPDATE Relațiile dintre Rusia și China „nu cunosc limite și sunt de o calitate superioară alianțelor militare tradiționale”, a declarat joi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, admițând că cele două puteri „nu creează o alianță militară”.

UPDATE Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat joi, 2 februarie, la Kiev, că un Centru internaţional de Urmărire Penală a ”crimei de agresiune” din Ucraina urmează să fie înfiinţat la Haga, relatează CNN.

UPDATE Generalul (r.) rus Evgheni Bujinski amenință deschis cu atacuri împotriva României și Poloniei dacă avioanele de luptă donate Ucrainei vor folosi aroporturile lor pentru a efectua misiuni împotriva forțelor ruse, notează B1.

UPDATE Ucraina și-a mai găsit un aliat puternic în UE. Preşedintele ales al Cehiei, Petr Pavel, a declarat joi, 2 februarie, într-un interviu acordat France Presse, că nu ar trebui să existe ”nicio limită” pentru ajutorul militar occidental acordat Ucrainei, care se confruntă de aproape un an cu o invazie pe scară largă din partea Rusiei, şi a îndemnat aliaţii să dea dovadă de mai mult curaj.

UPDATE Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, nu a exclus joi furnizarea de avioane de vânătoarea Ucrainei, avertizând totodată că nu este vorba de o 'baghetă magică', având în vedere timpul necesar pentru pregătirea piloţilor, relatează AFP, informează Agerpres.

UPDATE Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a afirmat joi că societăţile ruse producătoare de armament îşi vor spori „semnificativ” livrările anul acesta pentru a ajuta trupele ruse să provoace Ucrainei o „înfrângere zdrobitoare”, transmit agențiile Reuters și Agerpres.

UPDATE Grupuri de agricultori polonezi au blocat, joi, circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a graniței cu Ucraina, pentru a protesta faţă de intrarea în Polonia a cerealelor ucrainene de „slabă calitate” şi care le provoacă pierderi.

UPDATE Ultimii locuitori care au rămas în Bahmut, oraş din estul Ucrainei bombardat din vară de armata rusă, susţin că nu intenţionează să fugă, chiar dacă ruşii se apropie, relatează agenția France-Presse într-un reportaj, citat de Agerpres.

UPDATE Jurnalistul de investigații bulgar Christo Grozev, investigatorul principal pentru Rusia al grupului, afirmă că este nevoit să se mute din Austria din cauza amenințării pe care o reprezintă serviciile secrete ruse în această țară.

UPDATE Victimele războiului din Ucraina vor beneficia de 2,3 miliarde de lire sterline (2,8 miliarde de dolari/ 2,6 miliarde de euro) din veniturile obţinute în urma vânzării clubului de fotbal englez Chelsea de către oligarhul rus Roman Abramovici, notează Mediafax.

UPDATE O înregistrare video distribuită de soldații ucraineni pe rețelele de socializare arată că aceștia au descoperit în regiunea Herson una dintre cele mai moderne mine antitanc din dotarea forțelor armate ruse, aceasta fiind proiectată să funcționeze ca un sistem antitanc Javelin.

UPDATE Autoritățile ucrainene investighează oficiali militari de rang înalt în două cazuri distincte de suspiciune de corupție, au declarat joi oficiali, în cadrul unei acțiuni de reprimare a neregulilor înainte de discuțiile cu liderii Uniunii Europene, potrivit AFP.

UPDATE Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat pentru Agenţia de presă RIA, a declarat că Federația Rusă vede cum toate țările NATO luptă împotriva ei în Ucraina.

UPDATE „Noi respingem un astfel de ton, nu este la locul lui în niște relații corecte între două state”. Declarația aparține ministrului moldovean de Externe, Nicu Popescu, drept reacție directă la expunerile omologului rus, Serghei Lavrov.

UPDATE Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat că Republica Moldova riscă să aibă soarta Ucrainei, denunţând un presupus plan al preşedintelui Maia Sandu privind unirea cu România, în timp ce preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că se răzbună pe "Europa liberă", notează Mediafax.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, în mesajul transmis joi seară, că rușii sunt în acea etapă în care înfrângerea strategică este clară deja, dar, tactic, ei încă au resurse pentru a încerca acţiuni ofensive.

Război în Ucraina, ziua 344: Moldova acuză retorica amenințătoare a Rusiei. Prognoza Kievului, explozie mortală și bani în canapea
Război în Ucraina, ziua 343: Vizită oficială, drone de 1 dolar și mesaj din SUA. Rusia ar pregăti o escaladare majoră în curând
/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/PROMO/ Otrava din farfurie. Testăm fructele și legumele la „Moldova gândește LIVE”
/PROMO/ Otrava din farfurie. Testăm fructele și legumele la „Moldova gândește LIVE”
/VIDEO/ Viral pe YouTube: Interviul lui Dudi cu Sandu, inundat de comentarii în care refugiații ucraineni mulțumesc moldovenilor
/VIDEO/ Viral pe YouTube: Interviul lui Dudi cu Sandu, inundat de comentarii în care refugiații ucraineni mulțumesc moldovenilor
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid
/VIDEO/ Prima reacție a Nataliei Barbu, după ce a ratat finala Eurovision 2024: „Nu e vorba despre voce, este foarte...”
/VIDEO/ Prima reacție a Nataliei Barbu, după ce a ratat finala Eurovision 2024: „Nu e vorba despre voce, este foarte...”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac masiv, tablou devastator, arme chimice, iar Rusia amenință Franța! Zelenski: Putin e un nazist

08 mai 2024, ora 22:31

Armata rusă a lansat miercuri dimineață un nou atac aerian de amploare asupra infrastructurii energetice din mai multe părți ale Ucrainei. Au fost vizate instalații de generare și transport din regiunile Poltava, Kirovograd, Zaporojie, Lvov, Ivano-Frankovsk și Vinița, a adăugat el. Cel puțin 6 oameni au fost răniți, au anunţat autorităţile ucrainene, iar trei centrale termice au fost grav avariate. Ucraina a răspuns atacând în cursul nopții cu o rachetă ATACMS un depozit de carburant din orașul Lugansk, situat la 85 de kilometri distanță de frontiera cu Rusia.

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de către armata rusă. Pe de altă parte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a comparat invazia rusă a Ucrainei cu ocuparea ţării sale de către nazişti, într-un discurs adresat națiunii şi difuzat la 8 mai, zi în care Ucraina şi Uniunea Europeană sărbătoresc victoria aliaţilor asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial, informează Politico.

UPDATE Ambasadorii statelor UE au ajuns miercuri la un acord de principiu pentru ca veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate în urma sancţiunilor impuse Rusiei după invazia din Ucraina să fie folosit pentru finanţarea ajutorului militar oferit armatei ucrainene, a anunţat preşedinţia belgiană a Consiliului UE, scrie Cotidianul.

UPDATE Administrația Vladimir Putin a avertizat, miercuri seară, că va ”reacționa în mod adecvat” la decizia Marii Britanii de expulzare a unui funcționar diplomatic acuzat de spionaj, denunțând abordarea Londrei în sensul unei ”confruntări”, în timp ce Ungaria a reafirmat opoziția față de planul NATO de susținere militară a Ucrainei pe termen lung, scrie Gândul.

UPDATE Miliardarul ucrainean Igor Kolomoiski, fost apropiat al preşedintelui Volodimir Zelenski şi căzut ulterior în dizgraţie, este suspectat că ar fi comandat un asasinat, potrivit media ucrainene şi Biroului procurorului general de la Kiev, transmite AFP, conform Agerpres.

UPDATE Vicepremierul italian Matteo Salvini l-a catalogat miercuri drept „periculos” pe preşedintele francez Emmanuel Macron şi a spus că trebuie „să se ducă să se caute”, după ce liderul de la Elysee a evocat din nou posibilitatea de a trimite trupe din Occident în Ucraina pentru a lupta împotriva Rusiei, scrie Digi24.

UPDATE Forţele aeriene ucrainene au raportat că au doborât 39 din cele 55 de rachete lansate asupra mai multor regiuni şi 20 din cele 21 de drone Shahed lansate de ruşi, scrie Mediafax. „De ziua comemorării şi a victoriei asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial, nazistul Putin a lansat un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei. Întreaga lume trebuie să înțeleagă cine este cine. Lumea nu trebuie să dea o șansă noului nazism””, a declarat miercuri dimineaţă preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Image

UPDATE Doi suspecți care au gradul de colonel în administrația de stat a Ucrainei au fost reținuți de Serviciul de Securitate (SSU) pentru implicare într-un complot de asasinare a lui Volodimir Zelenski și a mai multor oficiali de la Kiev, scrie Spotmedia.

UPDATE Premierul român Marcel Ciolacu a declarat miercuri, 8 mai, într-o conferință de presă la Buzău, că va avea o discuție cu președintele Klaus Iohannis în perioada următoare privind posibilitatea ca România să trimită Ucrainei singurul sistem de apărare antiaeriană Patriot care este funcțional, scrie Libertatea.

UPDATE Belgorod a fost supus atacurilor ucrainene încă din primele zile ale invaziei rusești pe scară largă a Ucrainei. Dar războiul a venit cu adevărat în oraș chiar la sfârșitul anului 2023, pe 30 decembrie, când Ucraina a lansat un atac masiv asupra centrului orașului rusesc, ucigând 24 de persoane și rănind peste 100. Meduza a publicat mărturiile mai multor locuitori din orașul aflat la doar 38 km de granița cu Ucraina, pe care le-au obținut jurnaliștii care publică pe site-ul independent Bereg, scrie Libertatea.

UPDATE Ucraina continuă să pregătească noi vizite ale partenerilor săi și să lucreze la acorduri de securitate pentru Kiev și pentru Europa, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său de marți seară. „Pregătim întâlniri și documente care se vor remarca cu siguranță în următoarele săptămâni. Noi vizite în Ucraina ale partenerilor noștri. Noi acorduri de securitate pentru țara noastră și pentru viața în Europa în general. Și desigur, vom continua să pregătim începerea negocierilor cu Uniunea Europeană în iunie”, a spus liderul de la Kiev.

UPDATE Lituania este pregătită să trimită soldați în Ucraina, în cadrul unei misiuni de instruire, a declarat pentru Financial Times premierul lituanian Ingrida Šimonytė. Ea a spus că are autorizația parlamentului pentru a trimite trupe în Ucraina în scopuri de pregătire, scrie ziarul citat.

UPDATE Ucraina a atacat în cursul nopții un depozit de carburant din orașul Lugansk, situat la 85 de kilometri distanță de frontiera cu Rusia. Atacul a fost efectuat cu o rachetă ATACMS, relatează canalele rusești de Telegram citate de Kyiv Post. Potrivit canalului ASTRA, cinci muncitori au fost răniți, iar mai multe locuințe din apropiere au rămas fără energie electrică după distrugerea liniei de tensiune de la depozit. Obiectivul lovit are 10 unități de stocare mari și 28 de unități mici. Distrugerea unei singure unități mari poate genera o pagubă de până la șase milioane de dolari, iar o unitate mică costă până la un milion de dolari, potrivit Spotmedia.

UPDATE Militarii Armatei Naționale din Republica Moldova participă alături de camarazii din România la exercițiul ”Wind Spring –2024”, care se desfășoară în perioada 8–24 mai la Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu, România, conform Știripesurse.

UPDATE În ultimele 24 de ore, rușii au lansat 84 de atacuri pe toată linia frontului, iar forțele ucrainene au lovi un post de comandă rusesc, un depozit de combustibil și lubrifianți și cinci zone în care erau concentrate trupele ruse, a anunțat miercuri Statul Major al armatei ucrainene. În total, trupele ruse au lansat o rachetă și 47 de lovituri aeriene asupra pozițiilor ucrainene și a zonelor populate. Peste 120 de localități din regiunile Harkov, Donețk, Zaporojie și Herson au fost bombardate de artileria inamică, scrie Spotmedia.

UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat, marți, cu ocazia ceremoniei de învestire a lui Putin de la Kremlin, că rușii trebuie să preia controlul asupra orașelor ucrainene Odesa și Harkov în luna mai. Ulterior, președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar trebui „forțat” să semneze un tratat cu Rusia, mai spune Kadîrov, scrie Digi24.

UPDATE Soldatul american Gordon Black, arestat în oraşul rusesc Vladivostok cel puţin până la 2 iulie, a fost acuzat oficial de furt de natură să provoace pagube semnificative. El a fost reţinut la începutul lunii mai. Ministerul rus de Interne a anunțat marţi că o femeie de 32 de ani a depus o plângere împotriva suspectului în vârstă de 34 de ani. Cei doi se cunoscuseră în Coreea de Sud, unde el are baza, iar rusoaica lucra și au început o relaţie. Black a venit apoi în Vladivostok pentru a o vizita, cei doi s-au certat, iar ulterior ea a depus o plângere la poliţie în care îl acuză de furt de bani, a precizat ministerul. El a fost arestat într-un hotel local, după ce îşi cumpărase un bilet de avion pentru a se întoarce acasă. Pentagonul a precizat marţi că, înainte de arestarea sa în Rusia, sergentul de stat major nu numai că a încălcat regulile armatei, călătorind în Vladivostok fără autorizaţie, dar a făcut acest lucru după ce a trecut prin China. Pentagonul a mai spus că nu există nicio dovadă că Black ar fi plănuit să rămână în Rusia după încheierea concediului, scrie Spotmedia.

UPDATE Serviciile de informații militare britanice au raportat că Forțele Spațiale Militare Ruse au început să instaleze un al doilea focos pe principalele lor rachete lansate din aer, Kh-101, relatează BBC.

UPDATE Fostul premier bulgar Nikolai Denkov avertizează într-unt interviu pentru "El Periodico" asupra pericolului ca "alte state" să încerce să controleze Executivul, având în vedere rolul important pe care îl va juca în curând în tranzitarea de gaze către UE, conform Rador.

UPDATE Estonia a votat o rezoluţie prin care a declarat Biserica Ortodoxă Rusă instituție care sponsorizează agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, informează Kyiv Independent.

UPDATE Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a acuzat miercuri, în ajunul Zilei Victoriei asupra Germaniei naziste sărbătorită în Rusia pe 9 mai, că „descendenţii lui Napoleon şi Hitler” vor să învingă din nou Rusia cu ajutorul anglo-saxonilor, informează agenția EFE, citată de Agerpres.

UPDATE Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat, în cadrul unei conferinţe, că dacă Franţa trimite trupe în Ucraina, acestea vor reprezenta ţinte legitime pentru Moscova, scrie Mediafax. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a avertizat că o eventuală implicare a Alianţei Nord-Atlantice în războiul din Ucraina ar fi o mişcare periculoasă.

UPDATE Zelenski a declarat marți că statul insular Capul Verde a devenit prima țară africană care a fost de acord să participe la „summitul mondial pentru pace” menit să găsească o soluție la războiul de mai bine de doi ani dintre Ucraina și Rusia. Summitul, la care Rusia nu a fost invitată, va avea loc în Elveția la 15-16 iunie, iar Ucraina speră să obțină un amplu sprijin pentru a convinge Moscova să fie de acord cu termenii pe care Kievul îi consideră acceptabili. Ucraina a depus mari eforturi pentru a atrage de partea sa țări din Sudul Global, deși Rusia beneficiază de vechi legături cu acestea din perioada sovietică.

UPDATE Unitatea ucraineană de forțe speciale Kraken a difuzat marți o înregistrare video din orașul asediat Ceasiv Iar, din regiunea estică Donețk, care prezintă imagini cu luptele continue ce se dau în mijlocul unui peisaj devastat, dar susține că în prezent nu există niciun soldat rus în oraș, scrie The Kyiv Independent.

UPDATE Rusia folosește arme chimice pentru a-i alunga pe soldații ucraineni din tranșee și în linia de foc. Pe front în Ucraina este folosit la scară industrială. Colonelul în retragere al armatei britanice Hamish de Bretton-Gordon scrie despre acest lucru într-o rubrică pentru Telegraph. El spune că a văzut direct cât de mortale pot fi armele chimice ale lui Putin. „Incapabil să rupă spiritul și rezistența trupelor de la Kiev cu arme convenționale, Kremlinul recurge la atacuri cu gaze în stilul Primului Război Mondial. În timp ce oamenii de stat occidentali sunt ocupați să evite escaladarea pe care Putin și bătăușii săi o amenință aproape zilnic, Rusia a înșelat, liderii noștri, făcându-i să ignore amenințarea chimică”, scrie el.

UPDATE Rusia a desemnat Freedom House, o organizație nonprofit americană care militează pentru democrație la nivel internațional, drept organizație „indezirabilă”, a anunțat marți Biroul Procurorului General al Rusiei, potrivit The Kyiv Independent. Legea rusă privind "organizațiile indezirabile" a fost adoptată în 2015, prin intermediul acesteia fiind efectiv interzisă cooperarea cu aproximativ 160 de ONG-uri incluse de atunci pe listă.

UPDATE Cel puțin șase oameni, inclusiv o fetiță de șase ani și o femeie în vârstă de 91 de ani, au fost răniți marți în Nikopol, într-o zi cu intense bombardamente rusești asupra sud-estului regiunii Dnipropetrovsk, au anunțat autoritățile regionale, potrivit The Kyiv Independent. Într-o postare pe Telegram, guvernatorul Serhii Lisak a anunțat că 14 drone kamikaze și artileria rusească au lovit orașul Nikopol și comunitățile din jur. Inițial, el a precizat că patru persoane au fost rănite - două femei de 91 de ani și, respectiv, 50 de ani, precum și doi bărbați, de 37 și, respectiv, 40 de ani. Unul dintre bărbați se afla în stare gravă. Zece case, trei garaje și mai multe clădiri agricole au fost avariate în urma bombardamentelor rusești. Într-o postare ulterioară, Lisak a anunțat că numărul răniților a crescut la șase, printre care și o fetiță de șase ani.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Planul NATO pentru Moldova, ordinul lui Putin și alertă în Europa! Rusia amenință Marea Britanie
/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/PROMO/ Otrava din farfurie. Testăm fructele și legumele la „Moldova gândește LIVE”
/PROMO/ Otrava din farfurie. Testăm fructele și legumele la „Moldova gândește LIVE”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
Premieră mondială: Noul Porsche Cayenne GTS facelift. Motorul său V8 a fost supus unei revizuiri ample
Premieră mondială: Noul Porsche Cayenne GTS facelift. Motorul său V8 a fost supus unei revizuiri ample
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram