Prețul la gaz ar urma să scadă până la 19 lei. Despre asta a anunțat Alexandru Slusari, membru al Consiliului de administrare al Energocom într-o postare pe Facebook. Contactat de TV8, directorul Moldovagaz ne-a confirmat că a pregătit deja o solicitare de ieftinire a gazului, pe care o va prezenta, luni, ANRE, dar a refuzat să ne spună care sunt noile calcule și ce tarif exact solicită.
„Luni vom ieși cu un comunicat și vom descrie solicitarea noastră de a reduce tariful. Precis, luni, ANRE va recepționa solicitarea noastră. Pe fiecare categorie de consumatori, în funcție de nivelul de presiune care este conectat, sunt calculele. Va fi în medie 19 lei? Eu nu pot să vă spun, haideți să așteptăm luna, pentru că acolo sunt diferite prețuri”, spune Ceban.
Alexandru Slusari, membru al Consiliul de Administrare al Energocom, însă susține că ar fi vorba de 19 lei per metru cub de gaz. Adică ar fi o scădere de aproximativ 10 lei. Totodată, Slusari mai spune că din cele 500 de metri cubi de gaze naturale, cumpărate anterior la un preț de aproximativ 900 de dolari per mia de metri cubi și stocate în alte țări ar fi rămas în jur de 130 de milioane de metri cubi.
„Eu încă câteva săptămâni în urmă am menționat că sunt toate premisele pentru micșorarea tarifului. Iată, trei luni Moldovagaz a procurat gaz scump, ianuarie, februarie, martie de la Energocom, aprilie mai, prețul de achiziție s-a micșorat cu 30 la suta. După mine era clar că tariful trebuia să scadă.
Prețul nu ar fi scăzut din cauza devierilor tarifare, acumulate anterior, spune Alexandru Slusari.
„Când trebuia de ajustat tariful, mai ales vara 2022, când consumul era minimal in tara, da, tariful ar fi fost mare atunci, dar consumul era mic, dar oricum ele mai târziu au fost incluse în tarif. Din 29 de lei 7 lei sunt devierile tarifare”, menționează Alexandru Slusari.
Alexandru Slusari a aruncat toată vina pe spatele fostului ministrul al Infrastructurii, Andrei Spînu, care ar fi dat indicații directe ANRE-ului. Contactat de TV8, Andrei Spînu a declarat, cităm, că nu comentează aberațiile lui Slusari. În această săptămână am aflat că în timp ce majoritatea consumatorilor achită peste 29 de lei pentru fiecare metru cub de gaze naturale, unele companii reușesc să obțină un preț de 13 lei. Informația a fost făcută publică de fostul primar de Bălți, Renato Usatîi. Principalul furnizor de gaze a recunoscut că pe piață există și prețuri mai mici oferite de firme cu licențe de import, inclusiv companii-fiice. Problema este că, acum, clienții Moldovagaz achită automat și așa-numitele devieri tarifare din consumul celor care au emigrat spre oferte mai bune, în acest moment. Deși Comisia pentru Situații Excepționale ar fi intervenit cu o nouă norma, obligând pe cei care pleacă să achite și devierile, totuși, regula nu se aplică retroactiv.
„Noi suntem la etapa incipientă de creare a pieței, nu sunt toate elementele, nu sunt puse la punct toate regulile de joc, de aceea a fost o lecție pentru toți ca să știm cum să acționăm mai repede, mai operativ”, precizează Vadim Ceban.
Până acum, în jur de 80 de companii ar fi plecat pe piața liberă. Din octombrie, anul trecut, tariful este 29 de lei și 27 de bani per metru cub de gaz.