/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri cu rachete la Harkov. Kievul susține că a preluat controlul luptei la frontiera regiunii

social

/Cutia Neagră PLUS/ Amenințarea permanentă: Țintele și nălucile propagandei anti-NATO în Moldova 

03 septembrie 2023, ora 07:01

Operațiunile speciale psihologice ale Kremlinului pentru a submina instituțiile democratice în Moldova și pentru a compromite integrarea europeană

Într-un cabinet dintr-o clădire guvernamentală din Chișinău, un portret al dictatorul sovietic Iosif Stalin tronează deasupra biroului generalului Victor Gaiciuc, fost ministru al Apărării în trei guverne ale Republicii Moldova și fost ambasador la NATO. 

Gaiciuc este în prezent președinte al Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova și consideră neutralitatea permanentă o condiție pentru a face din Moldova o „oază de bunăstare”. Asociația lui Gaiciuc își propune drept scop să acorde sprijin veteranilor instituțiilor de forță și să cultive „educația moral-patriotică”. 

Un portret al dictatorul sovietic Iosif Stalin tronează deasupra biroului generalului Victor Gaiciuc

Din biroul tapetat cu fotografii ai unor generali sovietici din cel de-al Doilea Război Mondial, fostul ministru vorbește despre cât de bună este neutralitatea pentru Republica Moldova, ale cărei raioane de est sunt sub ocupație rusească de 30 de ani.

Însă pentru pacea și bunăstarea deplină, generalul are o un as în mânecă – neutralitatea recunoscută la nivel internațional printr-o rezoluție a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, inclusiv de SUA, UE, Marea Britanie și, evident, Rusia. 

 „Iată dacă marile puteri vor semna o asemenea rezoluție... Pfffff...”, exclamă el. „Prin această semnătură, toate părțile își asumă responsabilitatea să recunoască faptul că Moldova este o țară neutră. Și asta trebuie să fie o oază de bunăstare, o oază de libertate, o oază unde oamenii se simt bine.”

Generalul Gaiciuc a intrat în atenția opiniei publice pentru o declarație „nefericită” chiar în incinta Academiei de Științe a Moldovei. În 2017, în cadrul unui eveniment organizat de Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove, subordonată canonic Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse, el a evocat vitejia rebelilor pro-ruși din Donbas, „bazată pe credință și pe iubirea de patrie”. 

În contextul în care neutralitatea sau garanțiile internaționale nu au protejat Ucraina de invazia militară a Rusiei din 24 februarie 2022, decidenții din conducerea Republicii Moldova dezbat actualitatea statutului de neutralitate militară a țării și relația cu NATO. 

 Alianța Nord-Atlantică a fost una dintre țintele predilecte ale propagandei ruse. Odată cu invadarea Ucrainei, Kremlinul și-a intensificat eforturile pentru demonizarea NATO, venind cu narațiuni croite pe realitățile social-politice ale Republicii Moldova. 

 Această investigație dezvăluie felul în care Moscova acționează prin operațiuni psihologice pentru a influența anumite grupuri sociale și etnice să aibă o atitudine negativă față valorile euroatlantice, să compromită procesele democratice și să împiedice consolidarea statului de drept.        

 Țintele-cheie ale dezinformării pro-Kremlin

Neutralitatea versus aderarea la NATO sunt două soluții care au concurat în preferințele moldovenilor drept opțiuni pentru asigurarea securității Republicii Moldova. 

Neutralitatea recunoscută la nivel internațional a fost conform documentelor Departamentului de Stat al SUA, publicate de Wikileaks, condiția impusă de ani buni de președintele Rusiei Vladimir Putin omologilor săi moldoveni în schimbul retragerii trupelor rusești care staționează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. 

Astăzi, Comisia Europeană a indicat într-un răspuns la solicitarea reporterilor că populația Republicii Moldova este una dintre țintele-cheie ale dezinformării pro-Kremlin. În același răspuns se menționează că impactul dezinformării este deosebit de vizibil în special în rândul vorbitorilor de limbă rusă, dar se răsfrânge asupra unei părți mult mai mari a populației.  

„Sondajele recente sugerează că un număr semnificativ de moldoveni, din cauza dezinformării, acuză NATO sau Ucraina pentru actualul război de agresiune al Rusiei”, se afirmă în răspunsul Comisiei.  

Conform celui mai recent sondaj de opinie realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing CBS-Research, la întrebarea: „Cum credeți, cine poartă cea mai mare vină pentru provocarea războiului din Ucraina?”, 17,8% din respondenți consideră SUA vinovate pentru agresiunea Rusiei împotriva vecinului său de la Vest. Alte 9,6 la sută cred că cel care se face vinovat pentru escaladarea din Ucraina este Alianța Nord-Atlantică.

Directorul executiv al Centrului de Informare şi Documentare privind NATO din Republica Moldova (CID NATO), Ion Tăbârță, explică vulnerabilitatea cetățenilor în fața propagandei rusești prin clișeele cultivate în timpul URSS perpetuate până în prezent. În opinia sa, la această atitudine contribuie și inacțiunea oficialilor Chișinăului pentru a schimba acest clișeu sau pentru a contracara prejudecățile și stereotipurile moldovenilor despre Alianța Nord-Atlantică. 

„Propaganda rusă a investit mult în alimentarea imaginii negative a NATO rămasă în memoria colectivă încă din perioada sovietică și a venit cu noi narațiuni pentru a perpetua această prejudecată”, a spus el. „De exemplu, bombardamentele Belgradului în 1999. Nu se merge pe explicarea contextului, ci pur și simplu, se insistă că NATO a bombardat Belgradul în 1999 și de aici cultivarea acestei imagini negative.” 

Fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța, consideră că persistența imaginii negative a NATO în societatea moldovenească se explică prin preferințele politice de stânga ale marii majorități a cetățenilor și, de asemenea, prin lipsa unei voințe a tuturor exponenților clasei politice moldovenești de a promova ideea aderării la NATO. 

„Acum, în ultimul deceniu, mai avem câteva partide care promovează timid această idee”, a spus el. „Însă marea majoritate, chiar dacă sunt împotriva neutralității, sunt împotriva aderării la NATO. Și această idee influențează mentalul colectiv al societății noastre.” 

Victor Gaiciuc recunoaște că propaganda rusească a avut un rol în cultivarea imaginii negative față de NATO, însă nu a înclinat balanța. „D’apoi, Blocul... Sunt și exemple. Primul exemplu care mi-a venit este Iugoslavia”, evocă Gaiciuc. „Dacă ne mai gândim la Libia, o țară prosperă. NATO a bombardat Libia! Iată când Dvs. spuneți că Federația Rusă a buimăcit tot poporul moldovenesc... Pe mine mă deranjează ca boambe [SIC!] să nu cadă în Moldova.” 

Generalul cu două stele consideră că are temei să își pună semne de întrebare asupra unor acțiuni actuale ale guvernării proeuropene. „De exemplu, contestarea statutului de neutralitate. Ei [guvernanții] spun deja deschis că trebuie să ne integrăm în NATO”, a afirmat el. Gaiciuc susține că Ucraina, atâta timp cât nu și-a declarat intenția de aderare la NATO, a avut relații bune cu Rusia și că orice acțiune similară din partea unor state „are costuri și riscuri”. El sugerează astfel o justificare a invaziei ruse în Ucraina și un semnal de avertizare a Moldovei pentru a evita un scenariu similar cu cel al Kievului.  

Gaiciuc este contrazis de actualul ministru al Apărării, Anatolie Nosatîi, care a declarat că punerea semnului de egalitate între NATO și război este un fals.

„Este o interpretare greșită, foarte ieftină și fără bază factuală. Haideți să analizăm. În ce țară NATO a fost război în ultimii circa 70 de ani?”, a spus el. „Dimpotrivă, chiar și în țările în care au existat tensiuni, NATO a intervenit pentru a le rezolva. Exemple pot fi următoarele: relația dintre Grecia și Turcia sau situația Ciprului, sau cea din Balcani, în rândul țărilor care nu sunt membre NATO, dar aspiră la acest statut. Toate au fost nevoite să se așeze la masa negocierilor și să implementeze niște soluții pașnice. De aceea este o narațiune falsă care nu se confirmată prin fapte.”

Adjuncta secretarului general al NATO, Burcu San, a declarat că o altă narațiune a propagandei ruse este că NATO folosește instrumente de parteneriat pentru a influența diferite țări, inclusiv Moldova. 

„În realitate, țările partenere sunt în scaunul șoferului [sunt care decid]”, a subliniat Burcu San. „Ele sunt cele care determină amploarea relației cu NATO și își fac cunoscute cerințele și nevoile.”

 Găzăuzii și Transnistria - punctele-țintă ale propagandei rusești 

În contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și al războiului hibrid dus de  Kremlin în Republica Moldova, serviciul de presă al Alianței Nord-Atlantice a informat că se atestă o readaptare a narațiunilor rusești despre NATO concepute dedicat pentru Moldova. 

La solicitarea reporterilor, Serviciul de presă al Alianței Nord-Atlantice a reperat cinci dintre cele mai răspândite narațiuni false despre NATO în Moldova: „NATO înarmează Republica Moldova pentru a o atrage într-un război cu Rusia”; „NATO construiește o bază militară în Moldova”; „NATO este în război cu Rusia în Ucraina”; „Moldova poate adera la UE numai dacă devine mai întâi membră a NATO”; „Cooperarea consolidată a Moldovei cu NATO îi amenință securitatea”.

Serviciul de presă al NATO a subliniat că, în cazul Moldovei, propaganda sovietică și, mai târziu, cea rusă, a creat și alimentat constant de-a lungul ultimelor decenii mituri despre NATO, concentrându-se acum asupra cetățenilor care locuiesc în UTA Găgăuzia și regiunea separatistă transnistreană.

„Este un fapt că aceste eforturi urmăresc să creeze cât mai multe fricțiuni în societatea moldovenească pentru a crea tulburări politice, a submina instituțiile democratice, statul de drept și sprijinul moldovenilor pentru calea europeană”, se precizează în răspunsul Alianței. „Acesta este motivul pentru care este vital să continuăm și să consolidăm reziliența informațională a societăților noastre. Societatea civilă și mass-media independentă au un rol important de jucat în acest context”.

Mai mult, asistenta secretarului general al NATO, Burcu San, a declarat că Rusia folosește constant retorica amenințătoare la adresa Chișinăului și încearcă să destabilizeze Republica Moldova. 

„Războiul hibrid este folosit foarte mult de Rusia. Știu că Misiunea de Parteneriat UE se concentrează pentru a ajuta Moldova să reziste atacurilor hibride”, a spus ea. „NATO lucrează de asemenea la întărirea rezilienței societății Republicii Moldova. Avem mai multe inițiative în acest sens. Unul dintre instrumentele pe care Rusia îl folosește este dezinformarea, iar comunicarea strategică face într-adevăr parte din programul nostru.”

În fața acestor amenințări la adresa Republicii Moldova, UE a deschis într-un timp record la Chișinău Misiunea UE de Parteneriat în Republica Moldova, o misiune exclusiv civilă, care are drept obiectiv principal consolidarea rezilienței Republicii Moldova împotriva amenințărilor hibride.   

Misiunea oferă consiliere la nivel strategic și sprijin pentru a consolida sectorul de securitate al Republicii Moldova. 

Într-un răspuns adresat reporterilor, Misiunea a precizat că se ghidează după trei linii directoare de acțiune: „Contribuție la întărirea capacităților de management al crizelor din sectorul de securitate internă al Republicii Moldova; Sprijin pentru creșterea rezilienței față de amenințările hibride, mai ales întărirea securității cibernetice, și pentru combaterea manipulării și interferențelor informaționale externe; oferirea de sprijin operațional pentru autoritățile Republicii Moldova prin intermediul unei celule de proiecte în domeniile menționate la cele două puncte anterioare. În îndeplinirea acestui mandat, Misiunea oferă sprijin pentru dezvoltarea de strategii și politici în identificarea necesităților de construcție a capacităților de avertizare timpurie, detectare și atribuire a amenințărilor și răspuns adecvat la acestea”.

Ilie Gulca, Mădălin Necșuțu

Acest material jurnalistic a fost realizat cu sprijinul International Media Support (IMS).

/VIDEO/ Crimă odioasă la Chișinău: Un tânăr gelos și-ar fi ucis partenera cu zeci de lovituri de cuțit
/VIDEO/ Crimă odioasă la Chișinău: Un tânăr gelos și-ar fi ucis partenera cu zeci de lovituri de cuțit
/PROMO/ Lupta pentru pensii mai mari chiar și în judecată - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Lupta pentru pensii mai mari chiar și în judecată - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ „Au înnebunit” trandafirii în Bulgaria: Florarii culeg petalele pentru ulei cu o lună mai devreme
/VIDEO/ „Au înnebunit” trandafirii în Bulgaria: Florarii culeg petalele pentru ulei cu o lună mai devreme
/VIDEO/ Cifre alarmante: Tot mai mulți copii fug de acasă sau din centrele de plasament
/VIDEO/ Cifre alarmante: Tot mai mulți copii fug de acasă sau din centrele de plasament
/VIDEO/ Nu renunță! Ministerul Justiției ar putea cere Federației Ruse extrădarea lui Șor
/VIDEO/ Nu renunță! Ministerul Justiției ar putea cere Federației Ruse extrădarea lui Șor

/VIDEO/ Pe ritmurile folclorului românesc: Irina Rimes dă lovitura cu o nouă melodie în limba maternă - „Dudadu”

missing
25 mai 2024, ora 14:00

Irina Rimes dă lovitura cu o nouă melodie în limba maternă. Noul cântec se numește „Dudadu” și vine într-un stil folk, cu elementele folclorului național. Cuvintele pentru noua producție au fost scrise de Irina, iar la melodie artista a colaborat cu mai mulți compozitori: Mihai Cernea, Cristian Comaroni, Radu Taca, Andrei Comaroni și David Goldcher.

Oficial, piesa încă nu are vreun videoclip, însă chiar și așa, la două zile de la lansare, melodia a strâns pe YouTube peste 15.000 de vizualizări.

Irina Rimes a devenit cunoscută în Republica Moldova după ce a participat în 2012 la concursul Fabrica de staruri, unde a ajuns până în finală. Ulterior, ea s-a mutat în România, unde a încercat să se afirme sub pseudonimul Irra, însă acest proiect nu a avut succes. În 2016, și-a relansat cariera cu piesa „Visele”, care a ocupat locul 1 în clasamentele radio din România. 

Aceasta a fost urmată de alte hituri precum „Ce s-a întâmplat cu noi”, „Bolnavi amândoi”, „Nu știi tu să fii bărbat” sau „Poem”, ce au transformat-o pe Irina Rimes într-una dintre cele mai de succes cântărețe din România.

Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.

/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/PROMO/ Lupta pentru pensii mai mari chiar și în judecată - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Lupta pentru pensii mai mari chiar și în judecată - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram