Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară! Alertă: Al Treilea Război Mondial a început oficial

social

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate

Zecile de curse anulate în ultimele săptămâni de către Air Moldova au pus pe jar autoritățile, dar și sutele de pasageri care au rămas cu ochii în soare. La cinci ani de la privatizare, una dintre cele mai mari companii aeriene din R. Moldova a rămas practic fără aeronave din cauza datoriilor în care s-a înglodat. 

Zeci de curse aeriene anulate de la începutul lunii martie au băgat Air Moldova în gura presei și atenția publică. Clienții revoltați pentru faptul că au fost trași pe sfoară au venit la sediul companiei și solicită recuperarea pierderilor.

„Nu am mai ajuns și am decis să rămân pe loc și să încerc să-mi ofere suma. Am scris de nenumărate ori, nu au fost răspunsuri. Le-am telefonat, nu au fost recepționate apelurile”, a spus un pasager păgubit. 

O altă persoană a spus reporterului Cutiei Negre că a ratat depunerea jurământului la Consulatul României de la Chișinău din cauza zborurilor anulate.

Un fost pasager spune că nu mai are încredere în această companie aeriană: „Nu am mai ajuns și am decis să rămân pe loc și să încerc să-mi ofere suma . Am scris de nenumărate ori, nu au fost răspunsuri, am telefonat, nu au fost recepționate apelurile”.

„Nervii și timpul pierdut”

Timp de o oră cât reporterul Cutiei Negre s-a aflat în fața sediului Air Moldova, a surprins peste 20 de clienți supărați veniți să ceară returnarea banilor pentru zborurile anulate săptămâna trecută. În total, aproape 20 de curse au dat peste cap planurile a câteva sute de persoane.

Nervii și timpul pierdut pentru acești oameni se pare însă că nu se vor termina odată cu vizita la sediul firmei. Pentru a-și putea recupera banii pentru bilete, clienții păgubiți vor trebui să parcurgă o cale lungă în judecată.

Avocatul Sergiu Munteanu este specializat în litigii legate de cursele aeriene. El spune că în ultima perioadă a crescut semnificativ numărul clienților care îi solicită ajutorul pentru a-și recupera banii.

„În cazul în care o persoană dorește compensația bănească s-a întâmplat rareori în experiența noastră ca AIR Moldova să o achite benevol”, a precizat el. „Iar în cazul în care se ajunge în situația de judecată, un proces de judecată, în mod normal, ar dura aproximativ 7-8 luni.”

Avocatul a precizat că într-un proces colectiv, care a avut loc recent, Air Moldova a fost de acord să achite benevol prejudiciul.

„Avem practic în premieră un caz unic în cadrul unei acțiuni colective”, a adăugat el. „Vorbim de circa 30-40 de persoane. S-a încheiat o tranzacție de împăcare în judecată în cadrul căreia Air Moldova a achitat benevol sumele negociate.”

De cealaltă parte, Air Moldova a dat asigurări că, în cazul anulării zborurilor, pasagerii fie primesc banii înapoi, fie le este propusă o altă cursă.

Riscul persistă

Riscul ca zborurile operate de această companie să fie anulate se menține înalt și pentru lunile următoare. În lipsa unui orar de zbor aprobat, iar uneori chiar și în lipsa autorizațiilor pentru unele destinații, Air Moldova a vândut în ultima jumătate de an bilete pentru un an înainte!

În capcană au fost prinși mai cu seamă cei care au fost atrași de ofertele generoase și promoțiile companiei. De la începutul anului, acestea au curs gârlă.

Air Moldova a declarat într-un răspuns pentru Curtia Neagră că aceste campanii promoționale sunt parte a strategiei sale de marketing și că au fost organizate mereu.

În ultimele săptămâni, ofertele de zbor tentante s-au suprapus cu peste 30 de curse de zbor anulate, dar asta nu i-a speriat pe oameni.

„70 de mii de bilete vândute până în acest moment”

Ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, recunoaște că Air Moldova se află în situația de a nu-și putea îndeplini obligațiile față de clienți.

„Pe termen lung, compania Air Moldova într-adevăr se confruntă cu dificultăți financiare”, a declarat ministru pentru TV8. „Din aceste considerente, colegii mei de la Autoritatea Aeronautică Civilă chiar astăzi vor solicita limitarea vânzării biletelor de către Air Moldova până la o adâncime de trei luni. Compania are vândute până în acest moment mai mult de 70 de mii de bilete.”

Problemele de la Air Moldova nu sunt o noutate pentru instituțiile statului. Autoritatea Aeronautică Civilă a sesizat riscurile ca firma să nu își poată onora obligațiile față de clienți încă în noiembrie 2022, atenționând pasagerii. În urma unei inspecții, Air Moldova a primit interdicție de a mai vinde bilete, dar a contestat actul în judecată și a continuat să comercializeze nestingherit bilete, lansând promoții peste promoții.

Anularea curselor este legată de problemele pe care le are Air Moldova cu aeronavele. Dificultățile companiei s-au acutizat atât din cauza datoriilor față de creditorii săi, cât și a sancțiunilor aplicate de Trezoreria de stat a SUA pentru asocierea cu Ilan Șor. Conform informațiilor oferite de Autoritatea Aeronautică Civilă, Air Moldova are în gestiune pe moment cinci nave. Reporterii Cutiei Negre au reușit să le identifice și localizeze.   

În 2018, înainte ca Air Moldova să fie privatizată, compania a operat zboruri cu 33 de avioane.

 

De la 33 de nave în 2018 la patru în 2023

La scurt timp după privatizare, în cadrul unui briefing, administratorul și actualul coproprietar al firmei Civil Aviation Group, Pomers Dzintars, a menționat că unul dintre obiectivele principale ale companiei va fi extinderea flotei Air Moldova.

„De exemplu, în trei ani, flota companiei trebuie să crească de două ori”, a spus Pomers Dzintars. „Trebuie să crească de două ori mai mult numărul angajaților: piloții și însoțitorii de bord. Trebuie să îmbunătățim destinațiile la Est și la Vest ca să facem din Air Moldova hub-ul nostru, aici, la Chișinău.”

La patru ani de la discursul ambițios al lui Pomers Dzintars, în martie 2023, Air Moldova a ajuns să utilizeze doar două aeronave pentru care are contracte de chirie numai până la începutul acestei veri. Alte trei aeronave închiriate de companie au fost confiscate sau retrase de proprietari din cauza datoriilor. 

Cele mai multe zboruri, pe moment, Air Moldova le efectuează cu un AIRBUS A321 închiriat de la o companie din România – Aerro Direkt SRL.

Istorie încâlcită cu interese ascunse

Fondatorul acestei companii este Nicu Adrian Berla, fost director al companiei Fly One SRL. Această firmă este înregistrată pe numele soţiei fostului deputat democrat Vladimir Cebotari, un personaj apropiat al oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc.

Istoria aeronavei AIRBUS A321, închiriată de Air Moldova de la Aerro Direkt, este una încâlcită și trădează mai multe interese ascunse.

Inițial, avionul aparținea, în baza unui contract de chirie de lungă durată, companiei moldovenești Air Moldova. Luată în chirie de la proprietar, cu plată lunară și o sumă de garanție, Air Moldova transmitea mai departe aeronava în chirie pe termen lung companiei românești a lui Berla, la același preț.

Apoi, de fiecare dată când avea nevoie de avion, Air Moldova îl împrumuta de la Aerro Direkt, doar că deja în baza unor contracte de chirie per oră a aeronavei cu tot cu echipaj. În acest caz, prețul de închiriere este mult mai mare, iar Air Moldova, pe lângă eforturile de întreținere a propriului personal, asigura și întreținerea echipajului deținut de Aerro Direkt.

De câteva luni, după ce reporterii Cutiei Negre au aflat despre această schemă, Air Moldova a renunțat la contractul de chirie pe termen lung pentru AIRBUS A321 în favoarea Aerro Direkt. Astfel, compania din România și-a permis să închirieze direct nava de la proprietar, continuând să o ofere în WET LEAS, în orele și zilele în care nu o folosea, companiei Air Moldova.

„Între proprietarul aeronavei și Aerro Direkt există bineînțeles un contract dry lease”, a spus Nicu-Adrian Berla. „Air Moldova a trebuit să-și dea acordul pe acest contract, aeronava fiind inițial contractată de ei. Aerro Direkt operează zboruri în sistem wet lease pentru Air Moldova în afara programului de vară de zboruri operat de Aerro Direkt, bineînțeles, tot în baza unui contract”, ne-a declarat Nicu Berla. 

Având în vedere că Air Moldova este obligată să recurgă la serviciile unei singure nave, reporterii Cutiei Negre au solicitat companiei să spună dacă folosirea excesivă a acestui avion nu pune probleme de securitate pentru pasageri.

Pentru amortizarea dificultăților operaționale existente, Air Moldova a contractat adițional trei aeronave de la companii europene pentru a opera o parte din cursele programate”, a declarat compania. „Air Moldova operează zboruri în condiții de siguranță maximă, se arată în răspunsul oferit de operatorul de zboruri.”

Avioane confiscate, avioane returnate

Celelalte trei nave care alcătuiesc flota Air Moldova fie sunt confiscate, fie sunt retrase de către companiile care le-au oferit în locațiune. Conform site-urilor de monitorizare a zborurilor, unul dintre avioanele contractate de Air Moldova a fost confiscat pe 2 martie 2023 la Verona.

Aceeași aeronavă a fost confiscată pe Aeroportul din Dublin în februarie 2021 pentru o datorie de 4,2 milioane de euro față de firma românească Just-US Air SRL. Litigiul dintre Air Moldova și Just-US AIR a apărut după ce compania moldovenească nu și-a onorat obligațiile financiare față de proprietara aeronavei. Just-US AIR a încercat să recunoască datoria pe care o are Air Moldova, dar Curtea Supremă de Justiție a respins cererea companiei românești.

Avocații firmei românești Radu Jigău și Vitalie Zama au refuzat să facă declarații pentru Cutia Neagră, invocând că nu au mandat din partea clienților lor. 

Alte două aeronave folosite de Air Moldova au fost parcate pe Aeroportul Montpellier în Franța. Una stă acolo de pe 19 decembrie 2022, iar alta de pe 23 februarie curent. 

A cincea aeronavă din gestiunea Air Moldova se află la deservire tehnică planificată.

Anume aceste circumstanțe au determinat autoritățile să oblige din nou, zilele trecute, Air Moldova să suspende vânzarea de bilete în avans pentru o perioadă mai mare de 3 luni.

„Compania Air Moldova pe moment nu dispune de nicio navă operabilă”, a spus ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. „Din cele trei nave care au fost închiriate de la diferiți locatori, două au fost solicitate de lesseri să fie returnate. Una se află în procedură de mentenanță, termen care poate să dureze de la două săptămâni până la șase luni. Prin urmare, în situația creată compania respectivă nu are nicio navă operabilă. Ca soluție pe termen scurt, ne-au comunicat că au închiriate nave pe un termen de cinci zile.”

Datele de la Autoritatea Aeronautică Civilă obținute de Cutia Neagră arată că Air Moldova a încheiat într-adevăr între 7 și 12 martie trei contracte de chirie pe termen scurt pentru trei nave. Pe 14 martie, compania a informat Autoritatea despre încheierea unui contract privind operarea unei aeronave pe un termen de opt luni.

Decizia Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării privind interzicerea Air Moldova de a mai vinde bilete a fost calificată de companie drept nefondată.

„Air Moldova va analiza solicitarea Autorității pe care o consideră nefondată și menită doar să perturbeze activitatea comercială a companiei și să împiedice depășirea dificultăților existente”, a afirmat Air Moldova.   „Impunerea limitelor de comercializare a biletelor din partea Autorității nu este o metodă de a asigura protecția consumatorilor. Este doar o nouă tentativă de a crea  piedici activității comerciale, demoralizarea personalului, manipularea opiniei publice cu titluri de știri și denigrarea  imaginii Air Moldova.”

Datoriile companiei au crescut constant

După anunțul îngrijorător al Autorității Aeronautice Civile despre riscul falimentării Air Moldova, am decis să analizăm rapoartele financiare ale companiei depuse la Biroul Național de Statistică. Am consultat rapoartele începând cu anul 2018, când a fost privatizată Air Moldova. Cifrele arată că datoriile companiei au crescut constant în fiecare an, depășind deja două miliarde de lei în 2022.

În toamna anului 2018, Guvernul democrat condus de Pavel Filip a decis să scoată la privatizare întreprinderea de stat Air Moldova, motivând că aceasta s-a înglodat în datorii, iar un eventual investitor va reuși să o salveze de la faliment.

În urma privatizării, statul a încasat doar 50 de milioane de lei, iar agentul economic s-a obligat să achite datoriile de 1,2 miliarde de lei pe care le avea în acel moment Air Moldova. O comisie parlamentară de anchetă care a analizat procesul de privatizare a Air Moldova a stabilit că investitorii nu și-au onorat obligațiile, iar compania a continuat să acumuleze datorii.

„La aproape un an de la privatizarea acestei companii, situația Air Moldova nu s-a îmbunătățit”, a spus fostul președinte al Comisiei parlamentare de anchetă Igor Munteanu. „Conform informațiilor contabile transmise la adresa Agenției Proprietății Publice, până la data de 31 iulie 2019, suma datoriilor nu a suferit schimbări esențiale, iar noii proprietari nu au atras niciun leu din resurse proprii sau finanțări pe termen lung”,declara Igor Munteanu, fostul președinte al Comisiei parlamentare de anchetă.
 

Situația financiară la Air Moldova s-a agravat după sistarea zborurilor din cauza pandemiei de COVID.  Potrivit rapoartelor financiare, consultate de reporterul Cutiei Negre, compania a încheiat anul 2020 cu datorii de peste 1,2 miliarde de lei și pierderi de 321 de milioane de lei. 

În mai 2020, reprezentanții Air Moldova au recunoscut public că au datorii mari. Ei au anunțat că au luat un credit de două milioane de euro de la o bancă din Federația Rusă, pentru a stinge parțial datoriile, dar împrumutul le-a părut suspect autorităților și l-au blocat.

„Managementul a luat decizia să recurgem la resurse împrumutate. Noi am luat un credit dintr-o bancă din Federația Rusă. Resursele au venit pe contul bancar al întreprinderii, dar noi nu le putem folosi pentru a achita datoriile față de creditorii noștri. Explicația formală este bănuiala apărută privind proveniența banilor. După informația care circulă în mass-media și în societate, noi ne-am pomenit în centrul unui conflict politic. Avem o rugăminte către stat, să nu ne implice pe noi și să ne permită să lucrăm liber, să putem  folosi resursele și să ieșim cu demnitate din criza profundă prin care trece economia și domeniul aviatic”, a spus directorul comercial AIR Moldova Iuri Cramarenco.

În 2021, datoriile Air Moldova au depășit deja un miliard și jumătate de lei. Raportul financiar pentru 2022 nu a fost publicat deocamdată de Biroul Național de Statistică, dar Autoritatea Aeronautică Civilă a prezentat la solicitarea Cutiei Negre cifre preliminare care atestă datorii de peste 2 miliarde de lei acumulate de Air Moldova.

Deși anul trecut a crescut cu o treime numărul pasagerilor transportați de Air Moldova în comparație cu anul 2021, compania a înregistrat pierderi de două ori mai mari - aproape jumătate de miliard de lei.

Pierderi de două ori mai mari

Potrivit surselor Cutiei Negre, în prezent Air Moldova datorează peste 53 de milioane de lei Organizației Europene pentru Siguranța Navigației Aeriene - EUROCONTROL.

Iar cea mai mare sumă, peste 680 de milioane de lei, este datoria acumulată față de Avia Invest, firma afiliată lui Ilan Șor concesionară a aeroportului din Chișinău. Pe 6 martie curent, la Judecătoria Chișinău a fost înregistrat un dosar civil prin care Avia Invest solicită încasarea datoriilor de la Air Moldova. Operatorul aerian refuză să vorbească despre datorii, dar infirmă un posibil faliment.

„Orice informație legată de activitatea financiară sau comercială a companiei, în raport cu alte entități comerciale este protejată de secretul comercial. Compania își îndeplinește toate obligațiunile pe care le are față de bugetul de stat”, a subliniat Air Moldova.

Ne întoarcem la anul 2018 când a fost privatizată compania Air Moldova și vă prezentăm detalii  EXCLUSIVE din culisele tranzacției făcute cu statul. Deși în spațiul public s-a vehiculat că beneficiar al privatizării Air Moldova ar fi Ilan Șor, în premieră, unul dintre oamenii implicați în proces confirmă că Ilan Șor a participat la negocieri.

Air Moldova a fost cumpărată în octombrie 2018 de compania Civil Aviation Group, fondată cu puțin timp înainte de privatizare. Firma, cu un capital social de numai 500 de mii de lei, și-a asumat să acopere datoriile de 1,2 miliarde de lei acumulate de Air Moldova. Iar alte 50 de milioane de lei le-a plătit statului la semnarea contractului de privatizare.

Melnik spune că a primit gratuit pachetul de acțiuni

Civil Aviation Group avea trei fondatori. 49% din acțiuni erau deținute de operatorul Blue Air din România. Iar celelalte acțiuni au fost împărțite în mod egal între doi cetățeni moldoveni stabiliți de mai mulți ani în străinătate – Andrei Ianovici și Serghei Melnik.

Ultimul a ajuns în atenția publică în 2016, când a candidat la funcția de guvernator al Băncii Naționale. Melnik este stabilit de mulți ani în SUA și activează în calitate de președinte al unei companii care oferă consultanţă  în domeniul afacerilor.

Într-o comunicare cu reporterul Cutiei Negre pe o rețea socială, Serghei Melnik a făcut dezvăluiri inedite despre implicarea sa în afacerea cu Air Moldova și discuțiile pe care le-a purtat cu  Ilan Șor.

Melnik declară că a primit gratuit pachetul de acțiuni la Civil Aviation Group cu o condiție - să lucreze pentru ridicarea AIR Moldova la Bursa de Valori din SUA, dar acest lucru nu i-a reușit.

Serghei Melnik: Am semnat o mulțime de procuri cu avocații celorlalți acționari, care presupuneau cedarea acțiunilor în cazul în care tranzacția nu se va mișca la bursă. După 12 luni, când era clar că la Bursa de Valori tranzacția este imposibilă, am fost surprins să aflu că acțiunile care erau pe numele meu nu au fost transferate. Nu am primit absolut nicio informație de ani de la companie și toate adresările mele referitoare la transferul acțiunilor sunt ignorate.

Stela Mihailovici: Ați avut un plan bine structurat pentru dezvoltarea companiei Air Moldova?

Serghei Melnik: De la bun început, condiția mea a fost să îmi fie prezentat un audit la Air Moldova pe doi ani de până la tranzacția de privatizare realizat de către o companie de audit care intră în primele cinci din lume, ca să pot să îmi fac mai departe lucrul meu. Auditul era imposibil. Ultima dată când venisem cu juristul meu din SUA, am aflat că o mulțime de documente lipseau tocmai din 2014. Foarte interesant a fost gestionată această fostă companie de stat. Atunci am propus ca Air Moldova să lucreze doi ani și după asta să facem auditul. Dar situația, după cum vedeți, s-a deteriorat. În afară de audit, situația politică creată în jurul companiei făcea imposibilă prezentarea ei ca o companie transparentă, în care să aibă încredere investitorii.

Stela Mihailovici:  De la cine v-a venit totuși propunerea să intrați în afacerea cu Air Moldova? Au vreo legătură cu asta Vladimir Plahotniuc sau Ilan Șor?

Serghei Melnik: Eu nu-l cunosc pe Plahotniuc. Pe Ilan Șor îl cunosc, dar la negocieri el apărea ca proprietar al aeroportului. Tranzacția urmărea ca ambele companii (Avia Invest și Air Moldova – n.r.) să se unească ca să fie mai atractive pentru investiții. Cifrele preliminare arătau 120 de milioane vânzări la AIR Moldova cu pierderi, nu-mi amintesc exact cifra și oricum nu era auditată. Avia Invest avea 80 de milioane vânzări cu 50 de milioane profit. Unind cele două companii, cu vânzări de peste 200 de milioane și profitul, puteam spera la o capitalizare de peste un miliard de dolari.

Mai multă informație despre activitatea Air Moldova Serghei Melnik nu ne-a oferit, motivând că nu a primit nicio notă informativă de la companie încă din 2019.

I-am transmis lui Ilan Șor mai multe întrebări despre legătura sa cu privatizarea Air Moldova și negocierile purtate cu Serghei Melnik. Deși a văzut mesajele, nu a răspuns la întrebări.

„Nu l-am văzut niciodată la față”

Fostul director al AIR Moldova, Iulian Scorpan, a respins acuzațiile lansate de Melnik.

Eu pe Serghei Melnik nu l-am văzut niciodată la față. Vă spune asta ceva?”, a întrebat el. „Eu nu știu ce acuzații poate el să facă dacă nu a fost la nicio ședință să spună că este proprietar. Tot ce s-a făcut, privatizare... totul s-a făcut pe ascuns și nu ține de noi și nici de mine. Și nici nu vreau să mă implic. Acum sunt organele care trebuie să studieze problema asta.”

Scorpan a evitat să spună dacă Ilan Șor avea vreun rol în administrarea Air Moldova după privatizarea companiei.

„Compania a activat și în momentul când s-a întâmplat ce s-a întâmplat, persoanele care știți că au fugit din țară. Air Moldova nu are treabă cu chestiile astea. Noi ne-am făcut activitatea. Air Moldova a zburat și nu vreau să ne legăm de diferite nume. – Eu am înțeles MUSCA am vrut să vă întreb dacă a avut dl Ilan Șor vreun rol ? – Nu îmi puneți întrebări provocatoare. V-am spus că compania a activat fără influențe externe”. 

La un an de la privatizarea Air Moldova, compania din România Blue Air a ieșit din acționariatul Civil Aviation Group. Cele 49% din acțiuni au fost preluate de letonul Dzintars Pomers, care a deținut din start funcţia de administrator al firmei. 

Cel de-al treilea acționar la Civil Aviation Group, Andrei Ianovici, este un moldovean despre care nu se știe aproape nimic. Bărbatul pare însă să fi jucat cel mai important rol în procesul de privatizare. El a fost cel care în seara de 1 octombrie 2018 s-a prezentat la bancă cu o geantă de bani și i-a transferat către Civil Aviation Group pentru ca ultima să poată cumpăra AIR Moldova.

În iulie 2019, procurorii au inițiat un dosar penal pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari în cadrul căruia verifică proveniența banilor folosiți de Ianovici la privatizarea AIR Moldova. Procurorii bănuiesc că cele 50 de milioane de lei ar proveni dintr-un împrumut oferit de compania Moldasig unei firme conectate la Ilan Șor. Cutia Neagră a dezvăluit aceste fapte încă acum un an și jumătate în cadrul unei anchete. La aproape patru ani distanță de la inițierea dosarului penal, procurorii bat pasul pe loc.

„Obiectul investigațiilor penale cuprinde acțiunile mai multor persoane fizice din domeniul privat și persoane publice la obținerea sumei de 50 de milioane de lei achitați în urma câștigării concursului de privatizare a Air Moldova”, se menționează într-un răspuns al Procuraturii Anticorupție. „Au fost efectuate mai multe acțiuni de urmărire penală: audieri ale martorilor, ale persoanelor bănuite și învinuite, au fost efectuate percheziții, ridicări de documente și formulate cereri de comisii rogatorii către autoritățile din alte state. O parte dintre cereri pe moment nu sunt executate. În urma desfășurării urmăririi penale, mai multe persoane au fost puse sub învinuire.”

În acest dosar, procurorii au aplicat sechestru pe capitalul social al companiei Civil Aviation Group și pe toate bunurile deținute de AIR Moldova la momentul privatizării.

Sub sechestru a ajuns și apartamentul pe care Andrei Ianovici îl deține în Chișinău. Imobilul a fost dat în chirie, iar persoana care locuiește acolo ne-a spus că nu-l cunoaște pe proprietar și nu ne poate ajuta să luăm legătura cu Andrei Ianovici.

Procesul bate pasul pe loc

În toamna anului 2019, Centrul Național Anticorupție anunța că a fost aplicat sechestru pe bunuri ce aparțin Air Moldova în valoare de aproape un miliard de lei. Potrivit unei hotărâri de judecată pe care am consultat-o, sechestrul a fost pus pe mai multe mașini, bunuri imobile, motoare vechi de avioane, dar și pe două aeronave valoroase: una estimată la 278 de milioane de lei și alta la 143 de milioane de lei.

Deși ancheta procurorilor este în desfășurare, sechestrul de pe avioane a fost ridicat, iar Air Moldova a vândut aeronavele. Autoritatea Aeronautică Civilă confirmă că AIR Moldova nu deține în prezent niciun avion în proprietate.

Întrebați despre vânzarea avioanelor, reprezentanții Air Moldova au spus că nu au nimic de comentat la acest subiect.

Procuratura Anticorupție mai are în gestiune două dosare penale ce vizează Air Moldova. Unul a fost deschis în august 2019 pe faptul neglijenței în serviciu săvârșite de către persoane responsabile din cadrul Air Moldova care au gestionat prost compania pe când aceasta era în proprietatea statului și au permis acumularea unor datorii de un miliard de lei.

Cel de-al doilea dosar a fost pornit în martie 2020 fiind cercetate pretinse acțiuni ilegale ale persoanelor cu funcții de răspundere din cadrul Agenției Proprietăți Publice admise la organizarea concursului de privatizare a Air Moldova.

În prezent, nimeni nu are statut de învinuit în aceste dosare.

Cutia Neagră PLUS: „Sicriul” din Laundromat! Cum a fost îngropat dosarul angajaților BNM. Legătura dintre Tăbîrță și Platon
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Proscrișii. Lista neagră secretă cu peste 300 de persoane și companii puse sub sancțiuni în R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Bașcanii carburanților. Cum au explodat prețurile la benzină și motorină în R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară! Alertă: Al Treilea Război Mondial a început oficial
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară! Alertă: Al Treilea Război Mondial a început oficial
/VIDEO/ Știre falsă despre căsătoriile LGBT în Moldova, devenită virală: Confuzia e răspândită și de Rusia
/VIDEO/ Știre falsă despre căsătoriile LGBT în Moldova, devenită virală: Confuzia e răspândită și de Rusia
/AUDIO/ Șor se plânge lui Platon la telefon: „Nu vreau să trăiesc toată viața în Rusia. Sunt atât de mincinoși...”
/AUDIO/ Șor se plânge lui Platon la telefon: „Nu vreau să trăiesc toată viața în Rusia. Sunt atât de mincinoși...”
/VIDEO/ Paradoxul diasporei: Contribuie masiv la economia Moldovei, dar unii o vor fără drept la vot
/VIDEO/ Paradoxul diasporei: Contribuie masiv la economia Moldovei, dar unii o vor fără drept la vot
Primele victime ale ninsorii: O mamă și doi copii au ajuns la spital după ce mașina lor s-a izbit de un copac
Primele victime ale ninsorii: O mamă și doi copii au ajuns la spital după ce mașina lor s-a izbit de un copac

Bulgaria a donat cinci autobuze pentru comunitatea bulgară din R. Moldova: În ce localități vor ajunge unitățile de transport

missing
Foto simbol
21 noiembrie 2024, ora 22:50

Administrația publică locală a orașului Varna, Bulgaria, a donat cinci autobuze pentru comunitatea bulgară din Republica Moldova. Proiectul de lege care va permite, prin derogare de la prevederile Codului fiscal, importul autobuzelor, cu scutirea de taxe, a fost adoptat de Parlament.

Unitățile de transport vor fi predate Asociației Obștești „Comunitatea bulgară din Republica Moldova” și, ulterior, vor fi transferate în localitățile unde locuiesc predominant etnici bulgari. Este vorba despre Consiliul Raional Taraclia și primăriile localităților Valea Perjei, Corten și Parcani. 

Autobuzele vor fi folosite pentru transportarea elevilor, precum și a localnicilor la diferite evenimente culturale, sociale și sportive.

Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții în dosarul coruperii electorale. Oamenii legii au descins în Cimișlia și Comrat, la șase persoane, care ar fi influențat alegătorii la referendumul și scrutinul electoral de pe 20 octombrie. /Căldură mai ieftină pentru consumatorii din nordul țării. Care este noul tarif aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică./Numărul cazurilor de infecții ale căilor respiratorii este în creștere cu 20 la sută față de săptămâna trecută. Mai mult de jumătate s-au înregistrat la copii. În total au fost înregistrate peste 5 mii de cazuri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În doar o săptămână, ofițerii anticorupție au aplicat amenzi de peste un milion de lei persoanelor care și-ar fi vândut votul în cadrul alegerilor din 20 octombrie. Până acum, oamenii legii au efectuat peste 800 de percheziții și au aplicat sechestre în valoare de peste 50 de milioane de lei. /Medicul de la azilul de bătrâni din Comrat, care a fost filmat în timp ce le spunea pacienților cum să voteze, ar fi fost plătit cu bani din Rusia pentru a influența votul alegătorilor. Acesta a fost reținut. CEC nu exclude anularea voturilor date în acest azil. /Noi detalii în cazul avionului prăbușit la Vadul lui Vodă, unde o persoană a decedat. Aeronava se pregătea să aterizeze când a căzut peste o clădire.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Perchezițiile și reținerile în dosarul mitei electorale continuă. Astăzi a ajuns pe mâna oamenilor legii liderul unei grupări afiliate fugarului panal Ilan Șor, fiind denunțat de o femeie. Între timp, ofițerii CNA au descins în mai multe localități din Orhei, Rezina și Nisporeni! /Beneficiarii unei case de bătrâni din Comrat au fost ajutați să voteze. Mai mult, li s-a sugerat și candidatul. Promo-LEX face apel către instituțiile statului să intervină. /Percheziții astăzi și în sudul țării. Adjunctul bașcanei Găgăuziei, Victor Petrov, a fost asaltat de procurori. Acesta este suspectat de evaziune fiscală și spălare de bani.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Știre falsă despre căsătoriile LGBT în Moldova, devenită virală: Confuzia e răspândită și de Rusia
/VIDEO/ Știre falsă despre căsătoriile LGBT în Moldova, devenită virală: Confuzia e răspândită și de Rusia
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/VIDEO/ Paradoxul diasporei: Contribuie masiv la economia Moldovei, dar unii o vor fără drept la vot
/VIDEO/ Paradoxul diasporei: Contribuie masiv la economia Moldovei, dar unii o vor fără drept la vot
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.