Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1216: Alerta lui Zelenski pentru Europa. Rusia atacă mortal la Kiev, dar cere pace în Orientul Mijlociu

social

/VIDEO/ Nemulțumiri în rândul piscicultorilor. Din cauza unor modificări legislative, se tem că-și vor închide afacerile

20 martie 2023, ora 10:00

Tensiunile dintre piscicultori și autoritățile statului, care au început încă din anul 2020, continuă și acum. De fapt, nemulțumirea a atins cote și mai înalte. Primii sunt nemulțumiți de modificările legislative care le vor îngreuna activitatea și spun că vor fi nevoiți să-și închidă afacerile. Autoritățile în schimb sunt de altă părere. De 30 de ani, resursele statului au fost folosite fără a se plăti pentru ele, iar acum nu fac decât să-i impună să plătească pentru exploatarea lor. 

Am încercat să analizăm situația și să deslușim ițele acestui labirint legislativ, pentru a vedea unde sunt problemele, dacă ele există și ce se poate face pentru ca toată lumea să câștige.

În Republica Moldova, sectorul piscicol este slab dezvoltat și se chinuie să reziste de la an la an. După spusele directorului Asociației Naționale a Piscicultorilor, din totalul de 2000 de iazuri, luate în arendă, doar 20 la sută funcționează legal. Cu alte cuvinte, persoana care arendează este un agent economic, ceea ce înseamnă că veniturile sunt impozitate și achitate taxe la stat. Restul - de 80 de procente - îl reprezintă arendașii fizici. 

„Problemele au început să apară de vreo 3 ani. Prima problemă majoră a fost în 2020, prin Legea 64 ni s-a interzis să eliberăm iazul de apă complet. Dacă nu le golim, lacul se umple cu mâl, lacul se umple cu boli, nu mai este productiv, pentru că nu poți să capturezi tot peștele”, ne-a spus directorul Asociației Naționale a Piscicultorilor, Gheorghe Gheorghiu.

O altă lege, o altă nemulțumire. Începând cu luna noiembrie, anul trecut, piscicultorii trebuie să achite o taxă și pentru pământul de sub iaz. Deocamdată, nu este stipulat care e valoarea acestei plăți. Din această cauză, cheltuielile acestora pentru creșterea peștilor se vor mări destul de mult, unii dintre ei spunând că vor fi nevoiți să abandoneze afacerile. 

„Pe data de 17 noiembrie 2022 a fost votată Legea 318, prin care noi suntem obligați să plătim arenda pământului de sub iaz. Cum poate fi așa ceva, dacă e clar pentru toți, că peștele crește în apă, dar nu pe pământ”, a menționat Gheorghe Gheorghiu.

„Era dat dreptul exclusiv de folosință a terenului fondului apelor, proprietarilor construcțiilor hidrotehnice (barajele) și foarte mulți piscicultori, folosindu-se de această normă legală, nu plăteau arenda terenului de sub oglinda apei. - Ei plăteau doar pe suprafața apei? - Ei nu plăteau în genere nimic”.

De asemenea, piscicultorii, prin vocea directorului Asociației Naționale a Piscicultorilor din Moldova, sunt nemulțumiți că această lege a fost aprobată fără un regulament care să prevadă clar, metodele de plată și cuantumul acestor taxe. 

„Legea asta a fost votată pe 17 noiembrie 2022, dar metoda de plată o să fie calculată mai târziu. Cum poți să votezi o lege, fără să fie calculată o metodă clară de plată. Cum poate omul să lucreze, dacă nu știe ce impozite o să plătească, care o să fie arenda? Asta e imposibil pentru un lucru normal”. 

De cealaltă parte, autoritățile spun că acest regulament va fi gata în scurt timp și va putea fi trimis spre aprobare. 

„El este în proces de elaborare. Piscicultorii vor fi implicați și în consultări publice, totul va fi transparent. Și prin acest regulament, se vor stabili clar normele de dare în arendă a acestor terenuri”, a subliniat directorul adjunct al Agenției Apele Moldovei, Radu Cazacu. 

„Dar cel mai absurd, nici nu pot să redau câtă absurditate este în Legea 356, prin care s-au scos plafoanele de la toate impozitele funciare. Vă dau un exemplu. Noi piscicultorii plăteam 115 lei/ha impozitul funciar. S-a găsit deacuma o primărie care a pus deja impozitul 1500 de lei/ha. De peste 13 ori mai mare decât a fost. Cum să lucrezi în așa condiții?!”, se întreabă Gheorghe Gheorghiu.

După câteva căutări, am găsit arendașul care s-a trezit cu impozitul mărit de 13 ori. Iazul pe care îl gestionează se află în localitatea Trebisăuți, raionul Briceni. 

De cealaltă parte, autoritățile locale spun că au avut argumente serioase pentru a majora acest impozit. 

Nu doar arendașii de iazuri se plâng de probleme din cauza modificărilor legislative, ci și crescătorii de puiet. Vasile Mereacre din Costești spune că nu prea are comenzi, iar din această cauză nu reușește să vândă peștele. Și asta pentru că cei care dețin iazuri se tem să populeze, de teama impozitelor și a prețurilor neclare, cerute pentru arendă. 

„- Se adresează agenții economici care au lacuri și realizăm câte ceva. Dar cu legile care au ieșit acuma e foarte greu să vinzi puietul de pește. Toți care vor să cumpere puiet de pește, sunt îngrijorați că nu știu ce va fi. Dacă impozitele pe lacuri vor fi mari, nu vor avea nici un rezultat. De aceea nu cred că vin să cumpere. - Dar în comparație cu anii trecuți, observați o scădere a cererii? - Da, vin foarte puțini, nu prea vindem”.

„Cum vor putea ei să lucreze oficial? Clar că vor lucra neoficial. Dar cum e mai bine, oficial sau neoficial? Clar că oficial, pentru că banii ăștia merg la stat. Nu înțeleg poziția autorităților uneori, pentru că ei caută banii acolo unde nu sunt. Dar bani în piscicultura sunt și destul de mulți și noi suntem de acord să ajutăm statul, dar și ei să ne ajute pe noi, sau măcar să nu ne încurce”.

Pentru a exista o claritate în stabilirea acestor taxe și impozite, piscicultorii așteaptă cu sufletul la gură regulamentul și normele de aplicare a acestor legi. Cert este că, indiferent care ar fi legislația, statul ar trebui să încurajeze toți piscicultorii deopotrivă să activeze legal, cu achitarea taxelor și cu protejarea mediului înconjurător. 

Un reportaj de Constantin Niculae

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Imagini șocante cu Bîc, cel mai degradat râu din țară! Ce arată testele de laborator și cum „șmecherii” varsă apa murdară
/VIDEO/ Împădurim țara, dar avem cu ce? Starea pepinierelor permanente: Din cele 31, doar una are irigare modernă
/VIDEO/ Bomba cu ceas de sub ASP. O firmă conectată la Andronachi a câștigat în arbitraj și obligă statul să plătească 90 milioane de lei
/VIDEO/ Bomba cu ceas de sub ASP. O firmă conectată la Andronachi a câștigat în arbitraj și obligă statul să plătească 90 milioane de lei
/LIVE/ Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi - invitat la „Новая неделя” doar la TV8!
/LIVE/ Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi - invitat la „Новая неделя” doar la TV8!
Musk de România: Cine este Dragoș Anastasiu, numit vicepremier independent de Ilie Bolojan
Musk de România: Cine este Dragoș Anastasiu, numit vicepremier independent de Ilie Bolojan
/VIDEO/ 8 ANI DE TV8. Mariana Rață: „Libertatea nu e un templu de închinat, ci o cetate pe care o apărăm zi de zi”
/VIDEO/ 8 ANI DE TV8. Mariana Rață: „Libertatea nu e un templu de închinat, ci o cetate pe care o apărăm zi de zi”
/FOTO/ 19 cetățeni moldoveni din Israel au revenit acasă: Avionul, pus la dispoziție de Ucraina
/FOTO/ 19 cetățeni moldoveni din Israel au revenit acasă: Avionul, pus la dispoziție de Ucraina

/VIDEO/ Marșul Suveranității la Chișinău: „Vrem să dovedim și nouă, și dușmanilor că suntem independenți și liberi”

missing
23 iunie 2025, ora 20:27

Mai mulți cetățeni s-au adunat astăzi în fața Monumentului Doina și Ion Aldea-Teodorovici, de unde au pornit într-un Marș al Suveranității până la Președinție. Oamenii pe care i-am întâlnit ne-au spus că au venit pentru a celebra libertatea și independența neamului nostru. 

Conducerea țării este prezentă la eveniment: președinta Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean, și președintele Parlamentului, Igor Grosu, dar și mai mulți deputați și miniștri.

Înaintea marșului, interpretul Cristofor Alea-Teodorovici a susținut un mesaj de încurajare pentru cetățeni și a făcut o retrospectivă a evenimentelor din trecut. După discurs, acesta a susținut un recital muzical.

„Cu părinții în spatele meu, cum i-am simțit mereu. Îi simt și acum, de sus, de acolo, pentru că fără ei, noi probabil chiar nu puteam fi suverani, ei au insistat și ne-au unit mai mult, ne-au făcut să jucăm hore în Piața Marii Adunări Naționale, să ne bucurăm că suntem uniți, cu trup și suflet. Îmi amintesc până acum noaptea aceea, amândoi transpirați, cu Ion Hadîrcă, cu tatăl meu, s-au pus la o bucată de pâine, suveranitatea până la 5 dimineața. Erau amândoi istoviți, dar fericiți, în sfârșit au reușit să aducă poporului bucuria limbii române, bucuria literaturii, bucuria tradițiilor noastre, bucuria intelectualității prin cântec, pentru că prin cântec, ajungem mai ușor la inima omului”, a declarat Cristofor Aldea-Teodorovici.  

Oameni din diferite colțuri ale țării s-au adunat pentru a aduce valoare acestei zile și pentru a-și exprima liber trăirile. 

„Cu emoții pozitive, de sărbătoare, de suflet. Vrem să dovedim și nouă, și la dușmani că suntem suverani, suntem independenți și liberi”, a declarat un bărbat venit din Călărași.

„Am venit cu cele mai pozitive emoții, fiindcă aceasta este sărbătoarea suveranității noastre, este o izbândă a întregului popor, a doamnei președinte, a guvernării, a parlamentului și a întregului nostru popor. Chiar dacă schimbările sunt pe unele locuri mai lente așa decât mi le-am dori, dar totuși ele sunt”, a declarat Tatiana Munteanu, o locuitoare a capitalei.

„Ne bucurăm că s-a adunat atâta lume care susține integrarea europeană și așteptăm mai rapid 28 septembrie să-i batem pe trădători”.

„Suveranitatea înseamnă patriotism, independență. O simțim aproape de suflet, prin port popular, prin cântecele lui Doina și Ion Aldea Teodorovici”.

TV8.md amintește că astăzi se împlinesc 35 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate a Republicii Moldova de Parlament. 

Proaspăt revenit de la Moscova, liderul PSRM, Igor Dodon, alături de fostul premier Vasile Tarlev, lidera Partidului „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și deputata BCS, Diana Caraman, și-a strâns simpatizanții la sediul Legislativului.

Este primul an când această zi este marcată cu un eveniment de amploare, inclusiv de opoziția parlamentară. Anterior, aceștia au acuzat guvernarea că ar fi cedat suveranitatea occidentului, iar ei se vor aduna azi să o apere. 

De ce Republica Moldova nu poate fi considerată colonie

În Republica Moldova mitul transformării țării într-o colonie a Occidentului îmbracă diverse forme: de la exploatarea populației și instaurarea unui regim marionetă până la înrobirea financiară. Aceste tipuri de falsuri produse la Kremlin sunt răspândite pe larg de Ilan Șor și adepții să-i cu fiecare ocazie. Scopul acestora este să aprofundeze scepticismul european și să justifice acțiunile hibride ale Federației Ruse.

Republica Moldova nu poate fi considerată colonie a UE, fiindcă:

  • În primul rând, cetățenii noștri își pot alege singuri președintele țării și reprezentanții în Parlament. În legislativele din trecut și prezent există un pluralism de opinii, inclusiv ce ține de politica externă. Nu există o administrație străină, dependentă de o forță externă;
  • În al doilea rând, dialogul cu UE se face în baza parteneriatelor avantajoase și acordurilor internaționale transparente. Respectarea documentelor internaționale reprezintă prestigiul și credibilitatea unui stat. Aderarea la Uniunea Europeană nu este o forțare, ci o alegere liberă a fiecărei țări;
  • Procesul de negociere poate dura mai mulți ani, timp în care se analizează în detaliu fiecare aspect al integrării. Această perioadă extinsă arată clar că fiecare capitol este negociat, nu impus;
  • În plus, orice țară are dreptul să înghețe negocierile dacă decide că nu mai dorește să continue procesul de integrare.

De Ziua Suveranității, opoziția a organizat un miting, la Chișinău, care s-a transformat într-un protest anti-PAS. Cu această ocazie, și cei de la guvernare organizează un marș, de la care revenim, în scurt timp, cu o relatare în direct. /Candidatura lui Marcel Dumbravan urmează să fie înaintată procurorului general interimar, pentru numirea în funcția de șef la Procuratura Anticorupție. Dumbravan a acumulat cel mai mare punctaj, în cadrul concursului. /Încă 19 cetățeni moldoveni au revenit acasă din Israel. Repatrierea a fost posibilă datorită cooperării dintre ambasadele Republicii Moldova și Ucrainei la Tel Aviv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Săptămâna s-a încheiat cu bătaie la primăria Chișinău. Consilierii lui Ion Ceban și aleșii PAS s-au luat la pumni, în urma unui schimb de replici legate de un campionat de kikboxing. /Inspectoratul General al Poliției confirmă reținerea în Emiratele Arabe a lui Vitalie Pîrlog. Fostul șef de la SIS, dar și ministru al Justiției a fost încătușat la Abu Dhabi. /Guvernarea îl vrea judecător la Curtea Constituțională pe fostul ministru al Justiției Sergiu Litvinenco și este gata să-i lase în funcție trei dintre judecătorii Înaltei Curți, aflați pe final de mandat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dat în căutare prin Interpol, fostul șef de la SIS, Vitalie Pîrlog a fost reținut de oamenii legii din Dubai, la solicitarea statului francez, anunță ministerul de interne al Emiratelor Arabe Unite. /CNA a facut azi percheziții la primăria Durlești și în alte câteva locații, într-un dosar de corupție pornit în urma incendiului de la mansarda din localitate, produs acum o lună. 10 persoane au statut de bănuit. /O clădire aflată în construcție de pe teritoriul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău a fost cuprinsă de flăcări, în această dimineață. 13 echipaje de pompieri au reușit să stingă focul în jumătate de oră, iar victime nu au fost raportate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un focar de pestă porcină africană la Drochia. Cadavrele a 16 porci infectați au fost descoperite într-un lan de grâu, zona fiind plasată în carantină. /Scandal diplomatic în marja Congresul Mondial al Viei și Vinului organizat la Chișinău. Ucrainenii au fost la un pas de a pleca acasă după ce au aflat că și rușii participă la forum. Cine și cum a domolit spiritele, aflați în câteva minute. /Ambasada Republicii Moldova de la Chișinău a evacuat din Israel 12 moldoveni care au solicitat ajutor pentru revenire acasă. Bombardamentele dintre Iran și Israel au continuat pentru a șasea noapte consecutiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ambasada Republicii Moldova din Israel și-a sistat, temporar, toate serviciile consulare și anunță căile, prin care moldovenii pot părăsi teritoriul israelian, în condițiile în care spațiul aerian la țării este închis. Care sunt acestea, aflați în jurnal. /Cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri, guvernarea planifică să ofere alocații de o mie de lei părinților care pregătesc de școală elevi de clasele primare și gimnaziale. Un proiect în acest sens urmează să fie supus votului în parlament. /15 morți și 70 de răniți au fost raportați în capitala ucraineană. Armata rusă a lansat, noaptea trecută, un atac masiv asupra Kievului, iar o parte din cele 450 de drone și rachete au ajuns în blocurile de locuit din zonele rezidențiale ale orașului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Marșul de ieri al comunității LGBT s-a lăsat, tradițional, cu altercații, îmbrânceli și contramanifestații. Poliția afirmă că 10 angajați de la MAI au fost răniți și că a pornit mai multe procese penale și contravențioale, fără a preciza însă câte, mai exact. /Chișinăul a devenit, săptămâna aceasta, capitala mondială a vinului. Experți și vinificatori de talie internațională participă la Congresul Mondial al Viei și Vinului, desfășurat, în premieră, în Republica Moldova. /Ministerul de externe de la Chișinău recomandă cetățenilor noștri părăsirea teritoriului israelian, în condițiile escaladării conflictului cu Iranul. 26 de moldoveni au cerut informații despre evacuare, după patru nopți de război.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prețul de import al energiei electrice ar putea crește, luna viitoare, după ce România a decis liberalizarea pieței energetice. /Premierul Dorin Recean se laudă că guvernul a pus, în ultimul an și jumătate, sechestru pe bunuri în valoare de peste 60 de milioane de lei care aparțin lui Șor, Plahotniuc, Platon și alți 19 indivizi certați cu legea. /Israelul a lansat un atac masiv asupra Iranului, noaptea trecută.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
60 de moldoveni care sperau să obțină azi de la ASP, pașapoarte în termen 24 de ore sau în ziua adresării, au rămas cu buza umflată din cauza unei defecțiuni la sistemul informațional al instituției. Ca și în cazul aeroportului, aceasta a fost provocată de atacurile Rusiei asupra Ucrainei. /Armata rusă vrea să ocupe Odesa ca să ajungă în Moldova și apoi în România. Este mesajul transmis de către președintele Volodimir Zelenski, Maiei Sandu și lui Nicușor Dan la summit-ul regional desfășurat ieri în țara vecină. /În premieră, UE va organiza un summit cu Republica Moldova care se va desfășura la Chișinău pe 4 iulie, a anunțat azi președinta Maia Sandu. Aflați în câteva minute, ce oficiali europeni vor participa și despre ce se va discuta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei funcționari de la penitenciare au fost suspendați din funcție, iar 16 vor fi cercetați disciplinar pentru că ar fi admis nereguli la evaluarea celor 9 condamnați pe viață, eliberați condiționat, în baza legii amnistiei. /Moscova a creat o criză artificială a gazelor în stânga Nistrului pentru ca Tiraspolul să contribuie la destabilizarea situației din țara noastră, înainte de alegeri. Asta crede guvernul de la Chișinău despre deficitul de gaz din regiune, semnalat săptămâna trecută. /Bombardamentele lansate de ruși asupra regiunii Odesa nu au reușit să dea peste cap agenda summitului regional de solidaritate cu Ucraina care s-a desfășurat, azi, în orașul port. Maia Sandu, președintele României, dar și alți lideri s-au reunit pentru discuții despre securitatea regională.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Președintele României, Nicușor Dan a venit astăzi la Chișinău, în cadrul primei sale vizite oficiale. Liderul de la București a fost întâmpinat la Președinție, printr-o ceremonie solemnă, după care a susținut o conferință de presă comună cu Maia Sandu. /Doi candidați au ajuns în finala concursului pentru șefia Procuraturii Anticorupție. La sfârșitul acestei luni, după un ultim interviu, CSP va alege dintre Marcel Dumbrăvan și Octavian Iachimovschi. /2 morți și 13 răniți la Odesa, în urma unui atac masiv cu drone rusești care a avariat mai multă clădiri printre care și maternitatea orașului. Rușii au bombardat masiv și Kievul, inclusiv cu rachete balistice.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Haos pe Aeroportul Internațional Chișinău, după ce sistemul informațional a picat. Mai multe zboruri au întârziat sau au fost anulate. /Protest la ușa Ministerului Justiției. Mama copilului, care ar fi fost lovit mortal cu mașina de primarul din Boldurești cere să se facă dreptate în acest caz. /Proteste violente în Los Angeles. Mii de oameni au ieșit în stradă, după ce poliția a pornit pe urmele imigranților. Pentru a dispersa mulțimea, forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O nouă criză a gazelor în regiunea transnistreană. În zonă a fost întreruptă furnizarea apei calde, iar stațiile de alimentare au rămas fără gaz. /Alertă în capitală. O deținută a evadat din Penitenciarul numărul 13. Femeia ar fi forțat gratiile de la fereastra încăperii din blocul administrativ în care lucra. /Atac masiv cu rachete și drone în Ucraina. Loviturile au vizat capitala, orașele mari și regiunile din vestul țării. Trei persoane au decedat, iar alte 50 au fost rănite. Atacul are loc la o zi după ce președinte rus a promis că va riposta împotriva Ucrainei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi de doliu național în Republica Moldova. Maestrul Eugen Doga a fost petrecut astăzi pe ultimul drum într-o ceremonie oficială la care au participat mii de oameni. /Caz tragic în satul Ciuciuleni, raionul Hîncești. O copilă de doar un an a murit după ce a fost mușcată de câinele familiei. /Președintele SUA, Donald Trump, spune că nu vede nicio șansă pentru o încetare imediată a războiului din Ucraina, după o discuție la telefon cu Vladimir Putin. Rusia va riposta după atacul cu drone al Ucrainei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maestrul Eugen Doga, unul dintre cei mai iubiți și apreciați compozitori ai spațiului românesc, va fi înmormântat mâine, 5 iunie. Va fi zi de doliu național. /Voturile de la Boldurești, unde a ieșit învingător Nicanor Ciocină, învinuit că în februarie 2023 ar fi lovit mortal cu mașina un băiat din localitate și ar fi fugit de la locul faptei, vor fi renumărate. Decizia a fost luată de CEC. /Procesul de extindere a Uniunii Europene este afectat de forțe externe, care încearcă să îl submineze. Declarația îi aparține comisarei europene pentru extindere. Marta Kos a făcut referire directă la Republica Moldova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Compozitorul Eugen Doga, una dintre cele mai cunoscute și iubite personalități culturale ale Republicii Moldova, s-a stins din viață. Artistul a murit la 88 de ani, lăsând în urmă o moștenire muzicală care a trecut dincolo de granițele țării. Ziua funeraliilor va fi decretată zi de doliu național. /Moldovenii sunt îndemnați să evite plecările în Federația Rusă. Ministerul de Externe a emis o alertă de călătorie. /Pe lângă numărul mic de nașteri, în Republica Moldova a crescut rata mortalității copiilor de până la un an. În mare parte, sunt bebelușii născuți cu malformații congenitale și afecțiuni perinatale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Oleg Serebrian schimbă fotoliul de vicepremier pentru reintegrare pe cel de ambasador al Republicii Moldova în Turcia. Vom avea un nou reprezentant și în Statele Unite, despre cine este vorba. /Emoții de nedescris pentru cei 12 mii de elevi care au absolvit, anul acesta, clasa a 12-ea. Pentru ei, azi a răsunat ultimul sunet de clopoțel. /Prețurile la apartamentele din Chișinău au înregistrat o creștere-record, în ultimile trei luni, fiind atestată o scumpire de cel puțin 20 la sută. Experții prognozează o criză în sectorul imobiliar, în următoarea perioadă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ziua a început cu percheziții pentru vameșii de la Leușeni. Ofițerii CNA au reținut un inspector vamal și documentează alți 5 funcționari, într-un dosar pornit pentru luare de mită sistematică. /17 procurori de la PCCOCS au demisionat, în ultima săptămână, de când la instituție a fost inițiat procesul de vetting. Președintele CSP spune că aceștia au plecat din funcții pentru a nu fi suspuși evaluării externe. /Alexandru Machidon a devenit oficial procuror general interimar după ce șefa statului a semnat, aseară, decretul CSP, prin care a fost propusă candidatura acestuia.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul unui centru de reabilitare de la Vadului Vodă, adjunctul său și un intermediar au fost reținuți de CNA în urma a cel puțin 50 de percheziții desfășurate de dimineață în toată țara. Suspecții sunt acuzați de corupere pasivă, trafic de influență și delapidarea averii străine. /Se caută un nou șef la Procuratura Generală după ce fostul procuror general, Ion Munteanu s-a mutat la Curtea Supremă de Justiție. CSP a lansat azi concursul, iar doritorii își pot depune dosarele până mâine. /27 de oameni, printre care și 4 copii au ajuns la spital cu răni grave după ce o mașină a intrat în mulțimea care sărbătorea pe străzile orașului Liverpool. Suspectul, un britanic de 53 de ani a fost reținut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mită mascată în materiale de construcții. Fostul primar de Băcioi și tatăl său au fost condamnați la închisoare. Cei doi trebuie însă găsiți mai întai, așa cum au dat bir cu fugiții. /Guvernul promite investiții record în drumuri. Peste trei miliarde de lei vor fi cheltuiți în acest an pentru infrastructura rutieră, a anunțat Dorin Recean, în cadrul unei conferințe de presă. /Nicușor Dan a devenit președinte al României cu acte în regulă. Noul lider de la Cotroceni a depus azi jurământul în legislativul român și a susținut primul său discurs în calitate de șef de stat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Energocom va deveni principalul furnizor de gaze naturale din Republica Moldova. Autoritățile au decis azi ca toți cei peste 800 de mii de clienți Moldovagaz să migreze către compania de stat. /Lidera ALDE, Arina Spătaru a anunțat azi că intră în greva foamei în semn de protest față de faptul că colegul ei de partid, Adrian Culai care a ajutat procurorii să demascheze schemele ilegale ale lui Ilan Șor a ajuns să fie acuzat de complicitate. /Șeful biroului vamal Centru și cel al postului vamal Căușeni, acuzați de luare de mită își vor petrece următoarele 30 de zile în izolator, a decis azi judecătoria Chișinău cu sediul la Ciocana.

/VIDEO/ Bomba cu ceas de sub ASP. O firmă conectată la Andronachi a câștigat în arbitraj și obligă statul să plătească 90 milioane de lei
/VIDEO/ Bomba cu ceas de sub ASP. O firmă conectată la Andronachi a câștigat în arbitraj și obligă statul să plătească 90 milioane de lei
/LIVE/ Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi - invitat la „Новая неделя” doar la TV8!
/LIVE/ Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi - invitat la „Новая неделя” doar la TV8!
/VIDEO/ Momentul în care un balon cu aer cald ia foc în Brazilia: 8 oameni au murit
/VIDEO/ Momentul în care un balon cu aer cald ia foc în Brazilia: 8 oameni au murit
/VIDEO/ 8 ANI DE TV8. Mariana Rață: „Libertatea nu e un templu de închinat, ci o cetate pe care o apărăm zi de zi”
/VIDEO/ 8 ANI DE TV8. Mariana Rață: „Libertatea nu e un templu de închinat, ci o cetate pe care o apărăm zi de zi”
/VIDEO/ Pești morți la Valea Trandafirilor: Problema rămâne, iar instituțiile își pasează responsabilitatea
/VIDEO/ Pești morți la Valea Trandafirilor: Problema rămâne, iar instituțiile își pasează responsabilitatea

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.