/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea

Război în Ucraina, ziua 392: Moldova acuză Rusia de ingerință. Mesajul lui Jinping pentru Putin și vizita lui Zelenski pe front

missing
22 martie 2023, ora 21:18

Este a 392-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că așteaptă "dialog" cu administrația de la Beijing pe tema inițiativelor de negocieri, în contextul în care preşedintele Chinei, Xi Jinping, s-a aflat în vizită în Rusia. Vizita de trei zile a liderului chinez la Moscova s-a încheiat aseară. Cei doi lideri au avut convorbiri atât oficiale cât și neoficiale și au semnat o serie de acorduri ce vizează cele două țări. Pe agenda discuțiilor vizitei a fost și războiul din Ucraina, subiect la care, China a venit anterior cu un plan de pace. La finalul vizitei, Xi Jinping și Vladimir Putin au avut o cină oficială, la care au ciocnit câte un pahar de vin, apoi Putin l-a condus pe Xi la mașină, liderul chinez strângându-i mâna cu afirmația că urmează schimbări pe care lumea nu le-a mai văzut de 100 de ani.

Vladimir Putin nu a reușit să asigure parteneriatul bilateral fără limite cu China la care probabil spera, a declarat un grup de specialiști americani, scrie Skynews. Atât presa rusă, cât și cea ucraineană, relatează că miercuri dimineața Armata Ucraineană a desfășurat un atac asupra portului Sevastopol, principala baza navală a Flotei Ruse de la Marea Neagră. Oficialii ruși vorbesc despre mai multe drone navale care ar fi încercat să intre în port și să lovească navele de luptă rusești, dar ar fi fost anihilate, notează Biziday. Totodată, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat o înregistrare video cu o rachetă care a lovit o clădire rezidențială din orașul Zaporojie, relatează BBC. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) au comentat miercuri, 22 martie, ultimele declarații ale purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, cu privire la limba vorbită în Republica Moldova, catalogând afirmațiile diplomației ruse drept „o ingerință în treburile interne ale R. Moldova”.

UPDATE Republica Moldova se confruntă cu încercări tot mai vădite ale Federației Ruse de preluare a puterii la Chișinău, prin acțiunile de destabilizare pe care le organizează. Principalii actori în implementarea planului Kremlinului ar fi cei din partidul oligarhului fugar, Ilan Șor. În spatele provocărilor organizate de Rusia ar fi intenția acesteia de a „încerca să facă din Republica Moldova un al doilea Belarus”. Declarația a fost făcută de către deputatul din partidul fondat de Maia Sandu, Radu Marian, în cadrul Interviurilor Digi24.ro.

UPDATE Potrivit unui sondaj publicat miercuri de Fundația Bertelsmann, 65% dintre europeni sunt în favoarea unei eventuale integrări a Ucrainei în Uniune și 61% sunt de acord ca cei 27 să îi furnizeze arme, scrie Le Monde.

UPDATE Președintele Republicii Cehe se așteaptă ca sprijinul occidental pentru Ucraina să scadă în timp, potrivit cotidianului german Sueddeutsche Zeitung. Aceasta este una dintre primele declarații ale unui membru NATO care semnalează că sprijinul acordat Kievului ar putea scădea, spune Reuters.

UPDATE Organismul legislativ al CPI a denunţat miercuri ''ameninţări'' provenind din Rusia la adresa unor membri ai CPI, după ce aceasta a emis un mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, notează Adevărul.

UPDATE Prinţul William al Marii Britanii a ajuns miercuri, 22 martie, într-o vizită de două zile în Polonia, care a fost ținută secret până în ultimul moment, transmite Reuters. Moştenitorul tronului britanic a mers la Rzeszow, în sud-estul Poloniei, unde s-a întâlnit cu ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, și a discutat cu membri ai forţelor de apărare poloneze şi cu militari britanici staţionaţi acolo, scrie Libertatea.

UPDATE Guvernul României a aprobat miercuri o hotărâre privind scoaterea din rezervele de stat şi acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru Ucraina, în vederea asigurării protecţiei populaţiei în contextul conflictului din Ucraina, potrivit News.ro.

UPDATE O persoană a decedat, iar cel puțin 25 au fost rănite în urma bombardamentelor asupra clădirilor rezidențiale din Zaporojie, lansate astăzi de către ocupanții ruși. Informația a fost confirmată de către secretarul Consiliului municipal al regiunii, Anatoli Kurtev.

UPDATE Soldaţii ruşi care luptă în Ucraina şi familiile acestora se plâng din ce în ce mai des de întârzieri în plata salariilor, a relatat miercuri agenţia de presă independentă Verstka, potrivit Mediafax.

UPDATE Livrarea de către Londra Ucrainei a unor muniţii ce conţin uraniu sărăcit, evocată recent de o responsabilă britanică, ar constitui "o agravare serioasă" a conflictului, a atenţionat miercuri şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, informează AFP.

UPDATE Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters, notează Digi24.

UPDATE Premierul polonez Mateusz Morawiecki a calificat miercuri drept ''periculoasă'' axa China-Rusia, după ce liderul chinez Xi Jinping a încheiat o vizită la Moscova, relatează AFP.

UPDATE Lukașenko a făcut aluzie la utilizarea armelor de distrugere în masă de către Rusia, care pare să solicite negocieri, dar continuă să atace Ucraina. Potrivit acestuia, dacă se folosesc astfel de proiectile, Federația Rusă va da imediat un „răspuns teribil”. El a făcut aluzie la utilizarea armelor de distrugere în masă.„Rusia nu are doar uraniu sărăcit, știți asta foarte bine”, a adăugat Lukașenko. Politicianul a mai sugerat că Federația Rusă va furniza Belarusului muniție cu uraniu real în acest caz, potrivit Ziare.com.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a inspectat pozițiile apărătorilor ucraineni din direcția Bahmut, în timpul unei vizite de lucru în regiunea Donețk – anunţă, miercuri, Biroul Președintelui de la Kiev. Militarii i-au raportat lui Zelenski situația operațională și cursul ostilităților de pe front. Președintele a vorbit cu militarii și le-a mulțumit pentru apărarea Ucrainei, potrivit Rador.

UPDATE Cel puţin 14 persoane au fost ucise, iar alte zeci au fost rănite în bombardamentele efectuate miercuri de armata rusă în mai multe zone din sud-estul Ucrainei, iar preşedintele Volodimir Zelenski a cerut eforturi suplimentare pentru învingerea "terorismului rus", potrivit Mediafax.

UPDATE Xi Jinping a folosit cele două zile de discuții de la Moscova pentru a semnala o alianță fermă cu Rusia împotriva SUA. Dar liderul chinez nu i-a oferit lui Vladimir Putin ce căuta acesta: un angajament pentru achiziția unei cantități mai mari de gaz, scrie Bloomberg, în vreme ce analiștii citați de The Guardian subliniază la rândul lor asimetria din relația Rusia-China.

UPDATE Rusia şi China se pronunţă împotriva oricărui război nuclear, în toiul unor tensiuni cu Occidentul, şi subliniază că o astfel de confruntare nu va avea decât învinşi, relatează AFP.

UPDATE „Nu acceptăm lecții de istorie”. Astfel a reacționat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) la declarația purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, care s-a arătat extrem de deranjată după ce diplomația de la București a salutat decizia Parlamentului de la Chișinău prin care limba română a devenit limba oficială în Republica Moldova.

UPDATE Pe rețelele de socializare circulă activ cadre foto și video ale unui tren, pe ale cărui platforme de marfă se pot vedea zeci de tancuri care călătoresc din Orientul Îndepărtat, evident spre Ucraina, spre front, scrie BBC. Experții militari susțin că au identificat vehiculele blindate transportate: este vorba despre vechile tancuri sovietice T-54 și T-55, puse în serviciu în 1946 și, respectiv, 1958, notează G4media.

UPDATE Mai multe posturi de radio rusești din Crimeea au cerut miercuri evacuarea regiunii după ce transmisiunile lor au fost din nou deturnate de pirații ucraineni, relatează Ukrainska Pravda.

UPDATE Rada Supremă (parlamentul) Ucrainei a adoptat marţi o lege care interzice orice formă de apologie a imperialismului rus, precum şi folosirea simbolurilor sau atribuirea de denumiri geografice care consfinţesc dominaţia Moscovei asupra Ucrainei, transmite EFE, potrivit Digi24.

UPDATE Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că o divizie de sisteme de rachete de apărare costieră Bastion a fost desfășurată pe insula Paramushir, relatează Sky News. Paramushir este una dintre insulele Kurile – se află în partea de nord a lanțului insular, în nord-vestul Pacificului. Japonia revendică insulele Kurile din sud, aflate sub controlul rusesc, pe care Tokyo le numește Teritoriile nordice, o dispută teritorială care datează de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când trupele sovietice le-au luat de la Japonia, notează G4media.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele chinez Xi Jinping au semnat pe 21 martie o declaraţie comună privind aprofundarea parteneriatului şi a cooperării strategice, care subliniază că relaţiile ruso-chineze sunt „la cel mai înalt nivel din istorie”. Institutul pentru Studierea Războiului a indicat în ultimul lor raport că angajamentele luate de Xi şi Putin au fost „în mod deosebit de neregulate”, potrivit Mediafax.

UPDATE Şeful cancelariei prezidenţiale ucrainene, Andri Ermak, a raportat explozii în Zaporijjia, subliniind că armata rusă atacă orașul, bombardând clădiri rezidențiale și insula Hortiţia. „Rușii bombardează Zaporijjia. Clădirile rezidențiale sunt sub focul inamicului, precum și insula Hortiţia” – a scris acesta pe Telegram, potrivit Rador.

UPDATE Asaltul rusesc asupra oraşului Bakhmut ar putea pierde din avânt, susţine Ministerul Apărării din Marea Britanie, pe baza informaţiilor surse de intelligence, din Insulă. Cauza ar fi relocarea unor forţe militare ruse în alte regiuni ale frontului din Ucraina, potrivit NewsWeek.

UPDATE Ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, a declarat că relația cu Rusia va rămâne importantă pentru Europa și că aceia care cred altceva își fac doar iluzii. Totodată, oficialul a sărit în apărarea Raiffeisen Bank, a doua cea mai mare bancă austriacă, în contextul în care instituția financiară este criticată pentru că și-a continuat operațiunile din Rusia, în pofida războiului din Ucraina, notează Gândul.

UPDATE Deranjată de o declaraţie a ministrului român de externe Bogdan Aurescu, care a spus, luni, la Bruxelles, că aşa-numită limbă moldovenească nu există, ci este un construct artificial creat de Uniunea Sovietică şi folosit apoi de Rusia în scopuri propagandistice, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, i-a dat replica, marţi, fără niciun fel de tact diplomatic, spunând că în această logică şi ministrul român de externe poate fi numit o „construcţie artificială”. Răspunsul lui Bogdan Aurescu: „Nu e obișnuit sau cutumiar ca un ministru de externe să comenteze afirmațiile unui purtător de cuvânt al unui alt Minister de Externe. Așadar, tot ce pot să vă spun este doar că, atunci când Parlamentul Republicii Moldova a luat această decizie – o decizie istorică – România a salutat acest pas extrem de important, pentru că acesta restabilește adevărul istoric cu privire la denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova și, în același timp, el reprezintă un semnal al maturității societății din Republica Moldova și al aderării acesteia la valorile europene. Așa-zisa “limbă moldovenească” nu există, este o construcție artificială a Uniunii Sovietice și a fost folosită apoi de Rusia în scopul de a dezinforma”, a spus reprezentantul diplomației române, conform MAE, potrivit Știripesurse.

UPDATE Adjunctul ministrului rus de externe Serghei Ryabkov a avertizat Statele Unite că Moscova va lua "contramăsuri" împotriva oricăror alte zboruri de drone deasupra unei părți a Mării Negre, după incidentul în care un avion de luptă rus a interceptat și doborât o dronă americană. "Îi avertizăm să nu încerce să se joace cu nervii lor, testându-ne răbdarea", a declarat Ryabkov, potrivit agenției de presă de stat RIA Novosti, potrivit NewsWeek.

UPDATE Președintele Chinei, Xi Jinping, i-a transmis omologului rus, Vladimir Putin, să aibă grijă pentru că vor urma schimbări pe care lumea nu le-a mai văzut de 100 de ani, iar cei doi vor conduce lumea. Dialogul dintre cei doi la plecarea liderului chinez: "Urmează schimbări care n-au mai fost în 100 de ani. Și conducem această schimbare împreună", i-a spus Xi Jinping lui Vladimir Putin, potrivit Știripesurse.

UPDATE Una dintre cele mai retrase țări din Europa devine centrul major al unui conflict. Rusia vizează teritoriul mic, dar strategic al Moldovei drept următorul său mare front în războiul cu Ucraina. În timp ce Washingtonul își concentrează atenția asupra luptelor din estul Ucrainei, s-ar putea ca președintele rus, Vladimir Putin, să repurteze o victorie în Moldova, relatează The New York Post citat de Rador. La sfârșitul săptămânii trecute, Casa Albă a subliniat că serviciile de informații ale SUA relevă o serie de planuri ale Rusiei de a organiza proteste în Moldova, ele având drept scop răsturnarea guvernului prooccidental. Cea mai bună cale de a veni în ajutorul Ucrainei în acest moment crucial pentru războiul de autoapărare pe care îl poartă este aceea de a ne asigura că Moscova nu poate deschide un al doilea front hibrid la frontiera vestică a țării. Liderii occidentali pot face asta spunând Moscovei fără echivoc: Jos labele de pe Moldova!

UPDATE Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasilii Nebenzia, a declarat, într-o conferință de presă, că Rusia a planificat această reuniune cu mult înainte de anunțul făcut de Curtea de la Haga privind emiterea mandatelor de arestare, având în vedere că țara sa deține președinția rotativă a consiliului  luna viitoare. Diplomatul a descris problema copiilor „total exagerată” și a spus că Moscova vrea să explice la ședința Consiliului de Securitate, că aceștia au fost duși în Rusia „pur și simplu pentru că am vrut să-i ferim de pericolul pe care îl pot aduce activitățile militare.” Vasilii Nebenzia a fost întrebat dacă Rusia intenționează să returneze copiii. „Când condițiile sunt sigure, desigur. De ce nu?" a răspuns ambasadorul rus, potrivit AP, potrivit RFI.

UPDATE Președintele chinez Xi Jinping a părut mai relaxat și mai dominator decât omologul său rus Vladimir Putin la prima lor întâlnire televizată de luni din cadrul vizitei de stat a lui Xi la Moscova, o spun experții în limbajul trupului. Țările occidentale vor examina cu siguranță fiecare detaliu al discuțiilor dintre cei doi, în timp ce Putin caută sprijinul lui Xi pentru invazia Ucrainei și ajutorul acestuia pentru a umple golurile comerciale lăsate de sancțiunile occidentale, scrie Reuters.

UPDATE ”Părţile declară din nou că nu pot exista învingători într-un război nuclear şi că acesta nu trebuie să fie declanşat niciodată”, afirmă într-o ”Declaraţie comună”, semnată marţi, în urma unei întâlniri la Kremlin, preşedinţii rus Vladimir Putin şi chinez Xi Jinping.

UPDATE Uniunea Europeană pregătește o misiune civilă pentru Republica Moldova cu scopul de a sprijini această țară să facă față amenințărilor de natură hibridă. Declarația a fost făcută de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate Josep Borrell. 

UPDATE Vizita surpriză în Ucraina a premierului japonez, Fumio Kishida. În timp ce președintele chinez, Xi Jinping, se află la Moscova și discută cu Vladimir Putin, reprezentantul celeilalte mari puteri asiatice, arată sprijinul țării sale pentru Ucraina.  Prezența lui Kishida la Kiev demonstrează schimbarea de atitudine a Japoniei privind securitatea mondială și faptul că aceste puteri asiatice se îndreaptă în mod evident și aproape ostentativ spre cele două tabere ale războiului din Ucraina, notează RFI.

UPDATE Administraţia Militară Regională Kiev a raportat că, în urma atacului cu drone lansat de ruşi în noaptea de marţi spre miercuri, un obiectiv civil a fost avariat și a izbucnit un incendiu, iar trei persoane au murit şi alte şapte au fost rănite, scrie Rador.

UPDATE Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a avut o replică surprinzătoare la adresa ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, după ce acesta a declarat , la Bruxelles, că aşa-numita limbă moldovenească nu există, ci este un construct artificial creat de Uniunea Sovietică şi folosit apoi de Rusia în scopuri propagandistice. „Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că limba moldovenească nu a existat niciodată, ea ar fi fost creată artificial în perioada sovietică. Nici domnul Bogdan Aurescu nu a existat niciodată, dar până la urmă a fost creat. Este posibil acum să-l numim o „construcţie artificială”?”, a scris Maria Zaharova, marţi, pe contul său de Telegram, potrivit B1.

UPDATE Dronele de suprafață ale forțelor ucrainene au atacat Sevastopolul miercuri dimineață. Flota rusă a Mării Negre se laudă însă că a respins atacul, transmite guvernatorul orașului Mihail Răzvozhaev. Atacul vine în contextul în care  sâmbătă Vladimir Putin a efectuat o vizită-surpriză în Crimeea, pentru a marca anexarea peninsulei. El s-a dus la baza rusă de la Sevastopol, portul de ataş al Flotei ruse la Marea Neagră, notează Știripesurse.

UPDATE Statele Unite şi-au schimbat planurile şi vor furniza Ucrainei 31 de tancuri Abrams M1-A1 în loc de variantele mai noi M1-A2 planificate anterior, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder. Scopul este de a grăbi livrarea acestora, potrivit Știripesurse.

UPDATE Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) conchide că este posibil ca vizita de trei zile a președintelui Xi la Moscova să nu-i fi adus totuși lui Putin rezultatele dorite – cei doi lideri au fost de acord că relațiile ruso-chineze trebuie să să devină mai strânse, însă viziunea despre cum va fi realizat acest lucru se dovedește a fi diferită.

UPDATE Războiul nu este sub nici o formă o „dispută teritorială”. Sunt în joc interese americane vitale. Întâlnirea de la Moscova de săptămâna aceasta între Xi Jinping și Vladimir Putin e cea mai nouă dovadă că China e cel mai bun prieten și cel mai mare susținător al Rusiei. Toată lumea o știe, însă președintele Biden și unii republicani nu reușesc să realizeze un alt adevăr rezultat de aici: dacă Rusia va câștiga în Ucraina, China va câștiga și ea, scrie Nikki Haley în The Wall Street Journal citat de Rador.

UPDATE Odată cu vizita președintelui chinez la Moscova, în Occident există îngrijorări că Xi Jinping ar putea promite Kremlinului arme. China riscă enorm dacă ar trimite armament Kremlinului, iar SUA ar putea replica prin sancțiuni și ar falimenta industria aviatică și spațială de la Beijing. Practic, industria aviatică din China este dependentă de Statele Unite și Uniunea Europeană, iar intrarea în colaps a acesteia ar constitui o puternică lovitură pentru aspirațiile economice și prestigiul lui Xi Jinping, potrivit unei analize din Foreign Policy. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com China riscă enorm dacă înarmează Rusia: SUA ar da o lovitură majoră Beijingului, scrie Ziare.com.

UPDATE Un oficial de rang înalt al forțelor aeriene ucrainene a declarat marţi că Ucraina are nevoie de avioane de luptă moderne, pentru că flota, care datează din epoca sovietică, este în scădere, anunță CNN, potrivit Rador.

UPDATE China ar trebui să ceară Rusiei oprirea invaziei militare în Ucraina, a declarat marţi seară un oficial din cadrul Preşedinţiei Statelor Unite, în contextul vizitei efectuate la Moscova de preşedintele Chinei, Xi Jinping, scrie Mediafax.

UPDATE Un militar rus este acuzat de crime de război în Ucraina. Acesta va fi judecat în lipsă, probele fiind conversaţiile telefonice ale militarului cu mai multe persoane, înregistrate de ucraineni, potrivit CNN.

UPDATE "Nu putem considera în mod rezonabil că China este imparţială" în ce priveşte Ucraina, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Casei Albe, critica americană cea mai directă până în prezent la adresa propunerii chineze de mediere în conflict, relatează AFP.

UPDATE Memorial, cel mai vechi ONG pentru apărarea drepturilor omului din Rusia, a anunțat că unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai săi, Oleg Orlov, a fost arestat marți la Moscova și se confruntă cu acuzații de „discreditare a forțelor armate ruse”, relatează CNN, potrivit HotNews.

UPDATE Rusia şi China au exprimat "preocupare", într-o declaraţie comună emisă după întâlnirea preşedinţilor Vladimir Putin şi Xi Jinping, privind intensificarea prezenţei militare a Alianţei Nord-Atlantice în Asia, notează Mediafax.

UPDATE Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat marţi că a ajuns la un acord cu guvernul ucrainean pentru punerea în practică a unui plan de ajutorare în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari, notează AFP, citat de Agerpres.

UPDATE Războiul lui Putin din Ucraina a provocat bulversări pe piețele financiare și energetice din întreaga lume, plus un exod al populației ruse. Sume colosale de bani au ieșit din Rusia în diverse țări, care au câștigat enorm din mutarea afacerilor și activelor oligarhilor și bogaților Moscovei, în străinătate. Printre statele beneficiare în urma conflictului s-au numărat printre altele China, Turcia sau Emiratele Arabe Unite, notează Ziare.com.

UPDATE Rusia este pregătită să ajute companiile din China să ia locul celor occidentale care au părăsit Rusia ca urmare a sancţiunilor impuse acesteia pentru conflictul din Ucraina, i-a transmis preşedintele rus Vladimir Putin omologului său chinez Xi Jinping în timpul întâlnirii lor desfăşurate marţi la Kremlin, relatează agenţiile Reuters şi EFE, potrivit Agerpres. "Suntem dispuşi să sprijinim companiile chineze să înlocuiască producţiile companiilor occidentale care au părăsit Rusia", a spus Putin la începutul întrevederii cu Xi Jinping.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că a invitat China la discuţii despre invazia rusă şi că aşteaptă răspunsul Beijingului. El a făcut declaraţiile în cadrul unei conferinţe comune de presă cu premierul nipon, Fumio Kishida. Zelenski l-a descris pe acesta drept un apărător cu adevărat puternic al ordinii internaţionale, potrivit Rador.

UPDATE Moldova a efectuat testări în privința  livrării de energie electrică către Ucraina, care fusese anterior achiziționată de la Uniunea Europeană, scrie RBK-Ucraina cu referire la pagina Companiei de stat din Republica Moldova „Energocom”. „Curentul electric a trecut prin sistemul energetic moldovenesc în tranzit și a fost vândut consumătorilor ucraineni”, se arată în comunicat.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat marţi discuţiile "productive" cu premierul nipon Fumio Kishida, în vizită la Kiev, lăudând "voinţa foarte concretă" a Japoniei de a "proteja" Ucraina în faţa "terorii ruseşti", notează AFP, citat de Agerpres. "Având în vedere puterea Japoniei, leadershipul său în Asia pentru apărarea păcii şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli, precum şi responsabilitatea sa ca preşedinte (prin rotaţie) al G7, discuţiile de marţi pot avea un rezultat global", a apreciat Volodimir Zelenski în cotidianul său mesaj video.

Război în Ucraina, ziua 391: Explozii în Crimeea și plan cu 1 milion de obuze. SUA alertează privind pacea propusă de China
Război în Ucraina, ziua 390: Xi Jinping vizitează Moscova, iar Rusia amenință Haga cu rachete. Țara unde ar putea fi arestat Putin

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 797: Atac la Odesa și planul lui Macron! Alertă: Rusia planifică un val de atacuri hibride în Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 797: Atac la Odesa și planul lui Macron! Alertă: Rusia planifică un val de atacuri hibride în Moldova

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea

01 mai 2024, ora 16:11

Rusia a atacat miercuri dimineață orașul Odesa din sud-vestul Ucrainei. Cel puțin trei persoane au fost ucise și alte trei au fost rănite. Moscova se laudă cu o lovitură grea și susține că a lovit sediul de comandă al grupării Sud a armatei ucrainene. Portul de la Marea Neagră a fost ținta unui alt atac luni, când cinci persoane și-au pierdut viața. 

Între timp, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a cerut o livrare semnificativă şi mai rapidă de arme pentru operaţiunile armatei Moscovei în Ucraina, iar secretarul american al apărării Lloyd Austin a încurajat marţi statele care deţin sisteme antiaeriene Patriot să doneze din ele Ucrainei. Totodată, experții de la Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) notează că, pentru prima dată în ultimele zile, trupele rusești din jurul orașului Avdiivka nu au înregistrat niciun avans confirmat, ceea ce poate indica o încetinire a ritmului ofensivei în această zonă, scrie BBC.

UPDATE Republica Moldova caută o pârghie energetică pentru a răsturna regimul păpușilor de la Kremlin, instalat în Transnistria. Pentru prima dată în ultimele trei decenii, Republica Moldova crede că are în sfârșit pârghia necesară pentru a da Rusia afară din ţară, însă în același timp, Guvernul se întreabă cum să facă acest lucru fără a declanşa o criză umanitară asupra propriilor cetăţeni, se arată într-o analiză Politico. „UE trebuie să continue să ajute Moldova cu energie, pentru ca aceasta să devină complet independentă faţă de Rusia. Şi trebuie să ne asigurăm că, dacă lucrurile escaladează, nu ne temem de provocările lui Putin în ţară – dacă nu vrem ca Occidentul să fie văzut ca un tigru de hârtie, trebuie să fim pregătiți să ajutăm Moldova”, a declarat Ivana Stradner, cercetător la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor din Washington, scrie Gândul.

UPDATE Ucraina va ridica de la sol avioanele F-16 imediat după Paștele ortodox din 5 mai, au transmis oficialii de la Kiev. Între timp, țara prezidată de Volodimir Zelenski se confruntă cu bombardamentele devastatoare ale Rusiei, dar și cu lunga așteptare pentru avioanele de luptă promise de Occident. „Așteptăm”, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Ilya Yevlash, adăugând că avioanele vor lua drumul cerului deasupra Ucrainei „după Paște”, potrivit declarațiilor raportate miercuri de presa ucraineană, potrivit Newsweek.

UPDATE Pe fondul zvonurilor despre boala fatală a lui Ramzan Kadîrov, un ofițer rebel cecen pro-ucrainean spune că se lucrează la crearea unei armate insurgente care să elibereze Cecenia de sub conducerea Kremlinului, potrivit The Kyiv Post.

UPDATE Papa Francisc a denunțat miercuri industria globală de armament afirmând că este ''groaznic să câștigi bani din moarte'', informează DPA, conform Agerpres. "Din păcate, în ziua de azi, investiţiile care aduc cel mai mare profit sunt fabricile de armament", a spus suveranul pontif în cadrul audienţei generale săptămânale de la Vatican. Potrivit unui studiu realizat de Institutul internaţional pentru cercetări de pace din Stockholm, suma record de 2,44 trilioane de dolari a fost cheltuită pe armament la nivel global anul trecut, o creştere cu 6,8% faţă de 2022. Războiul dus de Rusia în Ucraina a fost menţionat ca unul din principalele motive care stau la baza creşterii globale a cheltuielilor pentru apărare. Statele Unite au cele mai mari cheltuieli militare din lume, reprezentând 37% din totalul cheltuielilor globale.

UPDATE Războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina acum peste 26 de luni se află într-o continuă dinamică și Moscova nu cedează în niciun fel. Acum, un avertisment dur neașteptat vine din partea omului lui Putin, Dmitri Kiseliov de la televiziunea de stat din Moscova. El amenință că Rusia va scufunda Marea Britanie cu un val nuclear și va transforma Statele Unite în ”cenușă radioactivă”, dacă NATO va trimite trupe în Ucraina.

UPDATE Rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA Ucrainei au potențialul de a face Crimeea "inutilă din punct de vedere militar" pentru Rusia, potrivit unui analist militar, scrie Adevărul.

UPDATE Explozii au avut loc, miercuri, 1 mai, în orașul rus Riazan. Dronele Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei au atacat din nou rafinăria de petrol din Riazan, precum și o altă rafinărie din regiunea Voronej a Federației Ruse, au declarat surse publicației pravda.ua.

UPDATE În Fâşia Gaza există acum mai multe dărâmături şi moloz decât în Ucraina, a afirmat miercuri responsabilul operaţiunilor ONU de deminare în îngustul teritoriu palestinian bombardat constant de Israel în războiul său contra Hamas, scrie Digi24.

UPDATE În apropiere de granița cu Rusia, două orașe finlandeze vor închide școlile care oferă cursuri de limbă și cultură rusă, spre disperarea părinților și a oficialilor școlari care pledează pentru menținerea legăturii culturale, într-un moment tensionat al relațiilor dintre cele două țări, pe fondul războiului din Ucraina, scrie AFP.

UPDATE Slovacia a acordat protecție temporară unui bărbat, cu dublă cetățenie ucraineană și israeliană, care este acuzat că a condus o campanie de influență pro-rusă prin intermediul unui site de știri, a informat presa cehă citată de Reuters.

UPDATE O altă armă americană ghidată de precizie a fost aparent paralizată de războiul electronic rusesc, a declarat un oficial al Pentagonului. Muniția, care a fost rapid dezvoltată și transportată în Ucraina, este doar ultima care a eșuat în luptă, subliniind provocarea tot mai mare de a contracara tacticile de bruiaj rusești, scrie Business Insider.

UPDATE Miercuri, Rusia a declarat că a atacat sediul de comandă al grupării Sud a armatei ucrainiene, aflat în portul Odesa. Această declarație vine după ce Kievul a raportat un atac cu rachete care a ucis trei persoane, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE O grădină zoologică din Rusia a anunțat pe rețeaua socială VK că a trimis doi păuni în Ucraina din dorința de a-i inspira pe soldații lui Putin. Postarea cu pricina a fost ulterior ștearsă, după ce internauții au început să-l ironizeze în comentarii pe președintele rus, relatează Business Insider.

UPDATE Secretarul american al apărării Lloyd Austin a încurajat marţi statele care deţin sisteme antiaeriene Patriot să doneze din ele Ucrainei, care aşteaptă mai multe arme pentru apărarea antiaeriană în faţa Rusiei. „Există ţări care au (baterii) Patriot, iar ceea ce facem noi este să continuăm să mobilizăm aceste ţări”, a spus Austin la o audiere în Camera Reprezentanților, scrie Agerpres. „Eu însumi am discutat cu liderii mai multor ţări, chiar aici, în ultimele două săptămâni, pentru a-i încuraja să furnizeze mai multe echipamente”, a continuat el, fără a preciza care sunt aceste ţări.

UPDATE Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a ordonat livrarea mai multor arme și mai rapid pentru operațiunea militară a Moscovei în Ucraina, a anunțat miercuri Ministerul rus al Apărării, informează Reuters. „Pentru a menține ritmul necesar al ofensivei ... este necesar să se mărească volumul și calitatea armelor și echipamentelor militare furnizate trupelor, în primul rând a armelor", a declarat ministrul Apărării, citat de Șoigu, într-o declarație publicată pe Telegram.

UPDATE Primăria din Kiev anunţă demontarea unui monument sovietic care evocă prietenia cu Rusia, pe fondul invaziei ruse a Ucrainei, soldată cu zeci de mii de morţi în peste doi ani, relatează AFP.

UPDATE Fostul președinte american Donald Trump continuă războiul personal cu NATO și spune că majoritatea țărilor din alianță sunt „delincvente”. Candidat la alegerile prezidențiale din acest an din Statele Unite, Trump susține că dacă SUA ar fi atacate, NATO n-ar apăra-o, afirmație făcută într-un amplu interviu publicat de revista Time, potrivit Libertatea. „Noi cheltuiam aproape 100% din bani în NATO. Protejam Europa. Și ei nici măcar nu plăteau. Opt. Doar opt țări plăteau. Restul erau delincvente. Și le-am spus, dacă nu plătiți, distracție plăcută, dar noi nu vă vom proteja. Am spus-o din nou acum câteva săptămâni, acum două luni, am spus-o din nou. Și am spus, că dacă nu plătești… Negociez pentru că vreau să plătească. Vreau ca Europa să plătească. Îmi doresc să nu se întâmple nimic rău Europei, iubesc Europa, iubesc oamenii din Europa, am o relație grozavă cu Europa. Dar au profitat de noi, atât în NATO, cât și în Ucraina. Avem miliarde de dolari mai mult decât ei dați în ​​Ucraina. Nu ar trebui să fie așa. Ar trebui să fie invers. Pentru că sunt mult mai mult afectați. Avem un ocean între noi (între Rusia și Statele Unite). Ei nu”, susține Trump.

UPDATE Oraşul Robotine din regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, principala așezare care a fost eliberată de Brigada 47 Mecanizată a Forţelor Terestre ucrainene în timpul contraofensivei din 2023, a fost recucerit marţi de forţele ruse, conform imaginilor care-i arată pe militarii ucraineni cum se retrag, scrie Mediafax.

UPDATE Forțele aeriene ucrainene au declarat că se pregătesc pentru sosirea avioanelor F-16 prin construirea de hangare subterane și buncăre la bazele sale. Maiorul Ilia Evlaș, purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, a declarat că planurile Ucrainei privind modul în care vor păstra în siguranță mult așteptatele avioane în timp ce se află în baze sunt dezvoltate cu atenție. El a spus că efortul „necesită o pregătire adecvată a locațiilor de bază ale acestora. Acesta implică costuri substanțiale, inclusiv adăposturi și buncăre subterane. Prin urmare, se elaborează metode privind cea mai bună modalitate de a le desfășura”, potrivit RBC-Ucraina.

UPDATE Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane și a rănit alte trei la Odesa, miercuri dimineața, a anunțat guvernatorul regional Oleg Kiper. Doi oameni au murit și în regiunea Harkov, atacată de asemenea de ruși, relatează Reuters.

UPDATE Ucraina are nevoie de „o accelerare semnificativă” a livrărilor de armament de la partenerii săi pentru a le permite trupelor sale să facă faţă trupelor ruseşti care avansează în mai multe sectoare ale liniei frontului, a declarat marți seară, 30 aprilie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Reuters. Zelenski a menţionat în mod special armamentul furnizat de Statele Unite, afirmând că Ucraina contează pe livrări prompte pentru a distruge logistica rusă. „Aceste livrări trebuie să se facă simţite în perturbarea logisticii ocupanţilor, făcându-i să se teamă (...) oriunde pe teritoriul ocupat şi de forţa noastră”, a spus el.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 797: Atac la Odesa și planul lui Macron! Alertă: Rusia planifică un val de atacuri hibride în Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 796: Vizită surpriză și flotă fantomă! Maia Sandu: Chișinăul și Kievul au nevoie de un plan Marshall
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
Operațiunea de căutare a unui dispărut, complicată de „restricții legislative”. Cernăuțeanu: „Ne pun cumva în barieră”
Operațiunea de căutare a unui dispărut, complicată de „restricții legislative”. Cernăuțeanu: „Ne pun cumva în barieră”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram