Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1075: Azil atacat, gafă în Rusia și ideile NATO. Zelenski anunță primul pas și un lucru periculos

/VIDEO/ Povestea unei fetițe care nu și-a văzut casa niciodată: Din cauza unei maladii grave, locuiește de patru ani la spital

missing
Foto simbol
25 martie 2023, ora 22:30

Deși face în curând patru ani, nu și-a văzut casa niciodată. Este vorba despre o fetiță din satul Ermoclia, raionul Ștefan Vodă. Aceasta s-a născut cu o maladie cumplită, care o face dependentă de un aparat de respirație artificială. Din această cauză, de când a venit pe lume, ea nu a părăsit spitalul niciodată. 

Acum o lună, copila a fost transferată de la Institutul Mamei și Copilului, la spitalul raional din Căușeni, astfel ca mama să poată veni la ea zilnic. Acum, părinții încearcă să adune bani pentru un aparat de respirație extrem de costisitor, care să le permită să-și ia fetița acasă.

Pe 5 mai, micuța Sabina va împlini 4 ani, aniversare pe care și-o va sărbători, tot în salonul de spital. Aici crește de când a venit pe lume. S-a născut cu o maladie pe cât de rară, pe atât de gravă. Are o afecțiune complicată la organele respiratorii, din cauza căreia e conectată la un aparat de respirație artificială. 

Fetița este internată la reanimare, de aceea nu am putut s-o filmăm. Am reușit să vorbim doar cu mama ei, care deși mai are patru copii acasă, vine zilnic la spitalul raional din Căușeni, pentru a sta lângă micuța ei măcar câteva ore.

„La ea plămânii refuză să respire. Ea este intubată, e dependentă de aparat. Nu vorbește, nu merge, doar stă, stă așezată”.

Din spusele mamei, prognozele medicilor sunt tot mai sumbre. Totuși, există o rază de speranță. Singura salvare ar putea fi o operație peste hotare, dar pentru asta fetița trebuie să mai crească. 

„Medicii spun că ea trebuie să crească, încă e mică de făcut operații, nici nu s-a făcut o asemenea operație, încă nu se știe nimic”.

De o lună, femeia își poate vedea copilul zilnic, chiar dacă pentru asta e nevoită să parcurgă kilometri întregi, având în vedere că trebuie să vină în fiecare dimineață din satul Ermoclia la Căușeni. Anterior, îi era mult mai greu, deoarece copila era internată la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău. Din cauza distanței de mai bine de 100 de km, dar, mai ales, a cheltuielilor pentru transport, ea reușea să-și vadă fetița doar o dată în săptămână. 

„Când era la Chișinău, mă duceam mai rar, o dată în săptămână, deoarece drumul e scump. Cu banii cu care mă duceam la Chișinău, eu aici vin în fiecare zi. Vin, stau cu dânsa, o mai hrănesc, o mai iau în brațe, o mai pun pe jos, pentru că ea nu merge și trebuie să o învățăm să se țină pe picioare”. 

Deși am încercat să aflăm mai multe detalii despre maladia copilei, medicii de la Spitalul raional Căușeni, vădit iritați de vizita noastră, au refuzat să vorbească, direcționându-ne la Ministerul Sănătății și la Institutul Mamei și Copilului. 

Cristina Țurcanu, purtătorul de cuvânt al instituției, a refuzat categoric să ofere orice detaliu în acest caz, inclusiv, să vorbească despre condițiile în care este internată fetița. Mai mult, a încercat să convingă mama fetei să nu discute nici ea cu echipa TV8.

„Întâi informați-vă ce este cu fetița, nu stârniți brașoave. - Doamnă, dumneavoastră trebuie să ne spuneți ce este cu fetița. - Nu trebuie să vă spun nimic, eu am tot dreptul să nu vă ofer niciun interviu”.  

Surprinzător, și directorul spitalului, Alexandru Cojocaru, parcă intrase în pământ. Deși am rugat de câteva ori secretara acestuia să ne facă legătura cu el, întrucât directorul era plecat la masă, chiar dacă ora prânzului trecuse, acesta nu și-a mai făcut apariția. Și peste câteva zile, directorul a fost de negăsit la telefon. 

Am reușit, într-un final, să discutăm cu reprezentanții Institutului Mamei și al Copilului, care ne-au oferit mai multe informații despre diagnoza fetei. 

„Pacienta a stat 4 ani internată la noi, în secția de reanimare, suferă de o diagnoză ce presupune o anomalie a plămânilor, care nu permite ca pacienta să respire desinestătător”. 

Cât despre o eventuală intervenție chirurgială, medicii spun că la moment nu se discută: „Timp de 4 ani s-au examinat toate variantele posibile, respectiv, tot ce a fost posibil, i-a fost acordată toată asistența medicală necesară, cel mai probabil că nu există posibilitatea la moment”. 

Acum, speranța femeii este să reușească să cumpere, cu ajutorul unui fond de caritate, un aparat respirator. Acesta costă peste 130 de mii de lei, iar până acum s-a reușit colectarea a numai jumătate din sumă. Familia beneficiază și de ajutoare sociale, dar acestea cu greu le ajung să întrețină cei 4 copii, mai ales că singurul care muncește este tatăl. 

Astfel, cu cât se vor găsi mai repede oameni de bună credință, care să doneze măcar câte puțin pentru aparatul medical, cu atât mai curând, fetița lor bolnavă va putea scăpa de spital, pentru a putea fi îngrijită acasă, alături de cei dragi. 

/VIDEO/ Cum sunt susținuți copiii cu dizabilități? Istoria lui Severin, un băiețel cu Sindrom Down

Vorbim Verde-n ochi despre gaz – cel pe gratis din UE și cel pe bani împrumutați din Federația Rusă. DA – DA În timp ce la Chișinău, de o săptămână, vorbim despre un grant de 30 de milioane de euro, oferit de UE, pentru a asigura regiunea transnistreană cu gaz gratuit timp de 10 zile, la Tiraspol, cel care își spune lider al regiunii nu contenește să vorbească despre suportul rusesc, sub formă de credit, pentru procurarea gazului salvator.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Reforma anticorupție a intrat în Mercur Retrograd, iar după ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate a devenit clar că președinta nu doar a scos mănușile albe, dar le-a și aruncat Procuraturii Anticorupție. Urmează duelul!
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/VIDEO/ Plecarea de la PA ar pune punct carierei de procuror a Veronicăi Dragalin! S-ar implica în politică?
/VIDEO/ Plecarea de la PA ar pune punct carierei de procuror a Veronicăi Dragalin! S-ar implica în politică?
/VIDEO/ Frână după boom. Cum a fost anul 2024 pentru băncile din Moldova și la ce să ne așteptăm acum
/VIDEO/ Frână după boom. Cum a fost anul 2024 pentru băncile din Moldova și la ce să ne așteptăm acum
/VIDEO/ Accident pe o stradă din Chișinău. Trei mașini s-au lovit într-o intersecție
/VIDEO/ Accident pe o stradă din Chișinău. Trei mașini s-au lovit într-o intersecție
/VIDEO/ Energie verde în Moldova: Record și investiții. Câți bani se câștigă din afaceri cu panouri solare și turbine eoliene
/VIDEO/ Energie verde în Moldova: Record și investiții. Câți bani se câștigă din afaceri cu panouri solare și turbine eoliene
/VIDEO/ Veronica Dragalin: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Fuzionarea procuraturilor ar avea ca efect scoaterea mea din funcție”
/VIDEO/ Veronica Dragalin: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Fuzionarea procuraturilor ar avea ca efect scoaterea mea din funcție”

/VIDEO/ Detalii din dosarul Leova-Bumbăta de la șefa PA: Construcția drumului ar fi început înainte de semnarea contractului

missing
02 februarie 2025, ora 22:22

Procuratura Anticorupție a pornit un dosar penal privind construcția drumului Leova-Bumbăta, având la bază suspiciuni privind modul de selectare a companiei de proiectare și a celei care a efectuat propriu-zis lucrările. Șefa PA, Veronica Dragalin, a declarat la „Cutia Neagră PLUS” că o parte din bani ar fi ajuns la o companie ce ar avea legături cu soția șefului ASD. La moment, niciun demnitar de stat nu are calitate de bănuit, iar procurorii continuă să analizeze probele.

Potrivit șefei PA, Veronica Dragalin, dosarul a fost pornit pe baza suspiciunilor de abuz de putere.

Lucrările au fost atribuite în două etape: mai întâi, selectarea unei firme care să estimeze costurile construcției, apoi alegerea companiei care să execute lucrările. Ambele ridică semne de întrebare, susține șefa PA.

„Procedura pentru aceste achiziții publice sau procedura de concursuri pentru așa fel de cheltuieli din partea statului care au ridicat semne de întrebare. Compania care a câștigat concursul pentru a construi acest drum a început lucrările în luna iunie 2022, dar contractul unde a fost desemnată această companie ca fiind cea care a câștigat acest contract a fost semnat în septembrie 2022”, a declarat Veronica Dragalin.

În cazul firmei de proiectare, PA susține că selecția s-a făcut într-un mod suspect: patru companii au fost invitate să participe, dar solicitarea a fost trimisă întâi doar uneia dintre ele, care a răspuns a doua zi și a fost selectată în câteva zile. Celelalte trei firme au primit invitația ulterior.

Mai mult, șefa PA a subliniat că această firmă de proiectare, care a primit aproximativ 2 milioane de lei, are legături cu o companie al cărei administrator este soția actualului șef al Administrației de Stat a Drumurilor (ASD).

Precizăm că zilele trecute, Veronica Dragalin declara, într-o conferință de presă, că Centrul Național de Expertize Juridice va găsi timp abia în 2028 pentru a ajuta procurorii să investigheze presupusele delapidări în procesul de construcție a infrastructurii postului vamal Leova - Bumbăta. Centrul vizat, însă, a contrazis-o pe șefa PA, precizând că expertiza este în lucru și că va fi gata în cel mult trei luni.

TV8.md amintește că dosarul în care mai mulți funcționari publici, printre care și șeful ASD, Sergiu Bejan, sunt cercetați pentru abuz de putere și de serviciu a fost pornit la sfârșitul lui 2023. Atunci s-a constatat că pentru construcția drumului s-au cheltuit sume enorme - aproximativ 3,5 milioane de euro pentru fiecare kilometru. 

Atât Administrația de Stat a Drumurilor, cât și funcționarii vizați, au respins acuzațiile și au precizat de mai multe ori că lucrările au fost mult mai complexe, motiv pentru care a trebuit să fie majorate și cheltuielile. 

Podul de pontoane Leova - Bumbăta este primul construit peste Prut de la obținerea independenței Republicii Moldova. Acesta a fost dat în exploatare în mai 2023 și are o lungime de 60 de metri. Lucrările de construcție a drumului de acces de peste 3,5 kilometri cu patru benzi, a parcării pentru peste 100 de camioane și a infrastructurii punctului de frontieră se ridică la 280 de milioane de lei. Banii au venit din bugetul de stat.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astǎzi a emisiunii Cutia Neagrǎ PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.

/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ Frână după boom. Cum a fost anul 2024 pentru băncile din Moldova și la ce să ne așteptăm acum
/VIDEO/ Frână după boom. Cum a fost anul 2024 pentru băncile din Moldova și la ce să ne așteptăm acum
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
/VIDEO/ Energie verde în Moldova: Record și investiții. Câți bani se câștigă din afaceri cu panouri solare și turbine eoliene
/VIDEO/ Energie verde în Moldova: Record și investiții. Câți bani se câștigă din afaceri cu panouri solare și turbine eoliene
Tragedie în Chișinău: Un bebeluș a murit la spital după ce s-ar fi înecat cu lapte. Părinții acuză medicii și au alertat poliția
Tragedie în Chișinău: Un bebeluș a murit la spital după ce s-ar fi înecat cu lapte. Părinții acuză medicii și au alertat poliția

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.