/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid

social

/VIDEO/ Autoritățile reacționează după un reportaj TV8, despre râul Bîc! Au făcut un control în teren

26 martie 2023, ora 21:00

Am revenit la povestea râului Bîc, după două săptămâni în care am permis autorităților să reacționeze la situația pe care am prezentat-o în primul reportaj și să ia măsuri. Acum câteva zile, am ajuns împreună cu reprezentanții acestor autorități pe malul râului, pentru a efectua un control și a vedea dacă situația s-a schimbat. 

Problemele sesizate de noi nu au disparut, dar, culmea, am descoperit altele noi. Deversări de ape din canalizare, tone de gunoaie și nereguli, blocaje pe râu și altele. Experții care au venit în teren au prelevat noi probe, care încă nu sunt gata. În schimb, ne-au fost oferite probele de data trecută, care au arătat că valorile mai multor indicatori sunt depășite.

La două săptămâni de la prima filmare pe malurile Bîcului, am revenit aici ca să dăm de urmele celor care poluează râul. De această dată, nu am fost singuri. Ne-a însoțit o echipă întreagă de funcționari, de la câteva instituții publice, printre care Apă-Canal, Agenția de Mediu, Exdrupo și de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului. Toți au fost convocați de șeful Inspectoratului, Ion Bulmaga.

S-a ivit și prima conductă, care s-a dovedit a fi ilegală. Venea de la o instalație sanitară: „Asta o s-o anulăm probabil. Ea vine de la robinetul acela, e un lavoar. O să pun echipa ca să fie anulată și blocată”.

După aproximativ o sută de metri, ni s-a dezvăluit un alt tablou dezolant. 

„Asta este apă de canalizare. Miroase a wc, da. - Noi aici nu avem nimic, în spate da, dar aici nu avem nimic. - Și de unde e asta? - Nu știu, trebuie să mergem după el să vedem ce e asta, este de la scurgere sau altceva. - Asta nu-i de la scurgere. - Dar acest șanț a fost făcut pentru ceva, nu? - Despre situația asta nu aveți cunoștință? - Nu, la noi rețelele sunt în altă parte, aici nu avem nimic”.

„În situația asta o să facem o inventariere la rețeaua existentă pentru depistarea conectărilor ilegale, în cel mai scurt timp posibil. Dacă vor fi depistate, ele vor fi imediat blocate. Trebuie să mergem pe acest teritoriu pentru verificare. Anunțăm toți agenții economici care activează în zona respectivă și se fac verificări prin conductele respective”, a spus șeful întrețineri sisteme pluviale de la Exdrupo.

Convinși că murdăria vine dintr-o canalizare, am solicitat autorităților să ia niște probe de apă. 

„- Noi să vedem ce e asta. Ăsta e scopul nostru, să vedem ce e asta. De la cine, o să vedem dacă vom putea verifica. O să trimitem inspectorii pe terenul ăsta. - Pot să vă spun eu ce e asta, după miros. - Păi de asta și spun. Eu mă gândesc că poate e vreo avarie la Apă-Canal. - Dar e posibil ca ei să nu știe că există o avarie pe rețeaua lor? Îmi e greu să cred asta. - Eu sunt de acord”. 

„- Există posibilitatea ca astăzi, fiind atenționați verbal, să înceteze o perioadă situația și când veți merge în control să nu descoperiți nimic, iar după ce plecați să continue deversările. - Dumneavoastră odată ce ne-ați arătat situația, vă asigur că ea este în vizorul nostru. - Eu nu-mi asum să zic că apa care curge e murdară, dar totuși este un miros urât. Deja vom vedea rezultatele analizelor”. 

Pentru că tot eram la o aruncătură de băț de stația de epurare, am decis să invităm specialiștii și aici. Au luat două probe de apă: una până la locul unde se deversează apa ce iese din stație și alta imediat după. 

„- Rezultatele vor fi înaintate conducerii Inspectoratului, în vederea stabilirii necesității sau nu, efectuării unui control la stația de epurare. Noi am făcut un control în 2021. - Și rezultatele cum au fost atunci? - Rezultatele au fost proces-verbal la contravenție în baza articolului 149 Cod Contravențional și 12 milioane și ceva prejudiciu. Suntem în instanță în acest moment, astea sunt ultimele informații”. 

Cu aceste probe, controlul pe teren s-a încheiat. Deși ne-am dorit să aflăm de unde încep deversările în râu, acest lucru nu a fost posibil.

„Acolo (unde era scurgerea) este teritoriul unui agent economic. Eu nu pot să vă spun ce era acolo pe timpul sovietic, dar este dată în chirie. Și acolo sunt doar agenți economici, case de locuit nu-s. Unde la prima vedere e o scurgere de ape murdare, deja vom vedea analiza voastră. Noi vom controla teritoriul acestor agenți economici, vom verifica canalizările, împreună cu Exdrupo, vom verifica și sistemul de drenaj. Posibil că undeva este blocat la ei și nimerește în sistemul de drenaj. Ne vom clarifica și vom da termeni pentru înlăturarea problemei în cazul în care agentul economic este vinovat”, a menționat șeful-adjunct al departamentului Rețele de Canalizare de la Apă-Canal Chișinău.

O parte din masele fecale ajung în râu și prin intermediul rețelei de canalizare pluvială, la care unii cetățeni se conectează ilegal.  

„- În urma depistarii conectării ilegale a canalizarilor fecaloide în canalizarea pluvială, se iau măsurile necesare. Se anunță organele competente și după o perioadă oarecare sunt blocați. Sau sunt blocați la momentul depistării. - Cât de des întâlniți astfel de cazuri? - Ele sunt periodice, nu sunt întâlnite foarte des. - De obicei cele mai multe sunt de la toalete, da? - Da, de la toalete, wc-uri, dar dacă sunt depistate, sunt închise. Dumneavoastră vedeți că situația s-a schimbat, vedeți evoluția noastră”. 

Inspectorii de mediu sunt singurii care au dreptul să-i amendeze pe cei care deversează ape poluate în râul Bîc. Dar, sunt puțini la număr, pe când încălcările de mediu se întâlnesc practic la tot pasul.

„- Ce am văzut noi astăzi aici? - Noi astăzi am văzut un râu delăsat, am văzut o iresponsabilitate a administrației publice locale privind asigurarea gestionării normativei legale a deșeurilor în zonele vulnerabile ale râului Bîc. Râul mi se pare foarte poluat, eu sunt chișinăuian, eu mergeam în copilarie la pescuit, în râul Bîc, langa circ. Acum, situația e diametral opuăa. Avem o situație catastrofală într-adevăr, cu râul Băc. 

Lupta necesită a fi dusă pe toate fronturile. Și la conștiința omului, și la organele de stat, la organele de control, la cele care gestionează. Vreau să spun că, indiferent dacă Inspecția pentru protecția mediului Chișinau numără un personal foarte mic, nici o plângere sau petiție referitor la râul Bîc sau la alte situații ecologice nu a fost lăsată neexaminată”, a spus insepectorul principal de la IPM Chișinău, Ion Caliniuc. 

„Sperăm să se ia masuri cât mai repede, pentru că acest râu ar trebui protejat și nu distrus, așa cum se face acum. Inclusiv cei de la IPM au observat „marea” de deșeuri care plutește la propriu pe Bîc și sperăm să se ia măsurile necesare pentru a remedia situația aceasta”.

De poluarea râului Bîc este responsabilă o mulțime de oameni. Cei care, fără pic de remușcare, aruncă pneurile uzate în apele râului ori alte deșeuri solide. Cu timpul, aceste resturi se descompun, distrugând viața din apă în totalitate. Sunt responsabili de poluare și cei care deversează apele ce rezultă din gospodării ori din procesele industriale. Și cei care nu intervin la timp pentru a stopa ilegalitățile, amendând sau verificând mai des persoanele, la fel poartă o parte din responsabilitate.

„Apele Moldovei nu are drept de control, dar noi nu ne eschivăm de la acele probleme care sunt pe râul Bîc. Problemele trebuie examinate pe tot bazinul acestui râu. Ele sunt și sunt foarte multe. În primul rând, agricultura și aratul până în albia râului, din această cauză, avem și poluare difuză, și colmatarea albiei râului. Sunt probleme de indiguiri ilicite atât pe afluenți, cât și pe Bîc. Au fost identificate astfel de probleme și anul trecut. Se fac indiguiri pentru a stopa apa pentru irigare. Bazine piscicole sunt, unele legale, altele ilegale. Cela mai multe au fost create în perioada sovietică”, a menționat directorul adjunct al Agenției „Apele Moldovei”, Radu Cazacu.

Agenția „Apele Moldovei” a venit cu propunerea de a inventaria toate locurile pe unde se scurge apă cu impurități, ce prezintă pericol ecologic pentru râul Bîc.

„- Noi ar trebui să avem un proiect, împreună cu toate autoritățile, să facem o inventariere a tuturor acestor puncte de deversare. Și deja cu fiecare punct de lucrat în parte. Sunt foarte multe conducte, dar nu toate sunt ilegale. Unele sunt de la canalizarea pluvială, este important de făcut această inventariere. - S-a făcut vreodată așa ceva? - Nu, dar este important să facem asta”.

În trecut au existat situații în care practic toți agenții economici din municipiul Chișinău deversau direct în râu sau în rețeaua de canalizare publică ape reziduale ce conțineau diferiți agenți poluanți. De câțiva ani, aceștia sunt obligați să dețină stații de preepurare.

„Obligativitatea amplasării stațiilor de preepurare este scrisă în lege. Acolo scrie că toți agenții economici care practică activitatea de întreprinzător, sunt obligați, în cadrul activităților pe care le desfășoară și utilizează resurse acvatice, sunt obligați să amplaseze stații de preepurare. - Astfel de stații sunt datoare să aibă toate spălătoriile auto. - Și au? - Cei mai mulți au. - Dar sunt și care nu au? - Sunt și care nu au, dar odată ce aceșia nimeresc în vizorul organelor pentru protecția mediului, inspectorii înaintează prescripții obligatorii, care pe urmă se verifică”. 

Conform unor rapoarte ale Inspectoratului pentru Protecția Mediului de către Apă-Canal, s-a stabilit că, la momentul de față, doar trei companii mari - un producător de mezeluri, o fabrică avicolă și o rețea de magazine - s-au conformat prescripțiilor și au amenajat stație de preepurare a apelor uzate. Alți trei agenți economici abia au inițiat procedura de proiectare, cât și evaluare a impactului asupra mediului a proiectelor de construire a stațiilor de preepurare a apelor uzate.

Sâmbătă trecută, un grup de tineri au încercat repetat să străbată râul Bîc pe kaiace. Din cauza mormanelor de gunoaie, au fost nevoiți de mai multe ori să iasă pe mal și să le ocolească. 

Pe strada Calea Basarabiei, în zona industrială, râul este blocat complet de peturi și copaci căzuți, în care s-au prins și alte gunoaie. 

„O să fac un experiment, voi încerca să trec acest ,,pod” din gunoi. Urați-mi succes. Noi am trecut din partea asta peste acest podeț și vom merge mai departe pe apă curată, ne-au rămas doar câțiva metri”.

„Noi vedem că nu suntem auziți și nu suntem înțeleși. Facem încă odată un apel, vă rog să nu ne faceți de râs. Noi vrem ca orașul să fie securizat pentru oameni și copiii noștri să circule pe malul râului dintr-un sector în altul, fără să se intersecteze cu mașini”, a spus organizatorul evenimentului, Alex Gutsaga.

Râul Bîc, pe teritoriul municipiului Chișinău, are o lungime de circa 18 kilometri, fiind curățați doar doi kilometri. La momentul de față, au loc lucrări de curățare a nămolului și de betonare a albiei între străzile Petru Rareș și Mihai Viteazul. 

Este vorba de un proiect finanțat atât din bugetul municipal, care contribuie cu 13 milioane de lei, cât și de la Fondul Ecologic Național, investiția fiind de 25 de milioane de lei. 

Conform reprezentanților Primăriei Chișinău, lucrările au fost inițiate anul trecut, pentru a reduce riscul de inundare a străzii Albișoara, dar și evitarea acumulării nămolului pe albia râului. Potrivit directorului companiei care efectuează lucrările, până la sfârșitului anului ,proiectul ar urma să fie gata. 

Suplimentar, Primăria Chișinău lucrează asupra unui concept de revitalizare a râului Bîc între barajul Vatra și strada Lunca Bîcului. Acest proiect, în valoare de 400 de milioane de lei, încă nu a trecut de Consiliul Municipal Chișinău. Potrivit unei copii a studiului de fezabilitate, în posesia căruia am intrat și noi, lucrările ar urma să fie împărțite pe patru ani. În primul an se propune achiziționarea de echipamente pentru curățarea rețelei de canalizare, instalarea clapetelor de reținere, managementul activelor digitale și consolidarea capacității instituționale.

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Imagini șocante cu Bîc, cel mai degradat râu din țară! Ce arată testele de laborator și cum „șmecherii” varsă apa murdară
/VIDEO/ Gunoiștile ilegale duc la cancer! Metalele grele și dioxinele, cele mai periculoase
/VIDEO/ Gunoiștile din Moldova, bombe cu ceas! Câte tone de deșeuri generăm anual și cât de gravă este situația la sate
/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
Cheia protecției împotriva hackerilor: Cât de sigură este parola ta în 2024
Cheia protecției împotriva hackerilor: Cât de sigură este parola ta în 2024
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid
/VIDEO/ Când a plâns ultima dată? Maia Sandu, pentru Iuri Dudi: „Avem jurnaliști care filmează pe linia frontului”
/VIDEO/ Când a plâns ultima dată? Maia Sandu, pentru Iuri Dudi: „Avem jurnaliști care filmează pe linia frontului”
/VIDEO/ Noua generație europeană: Tinerii moldoveni vor merge prin țară, pentru a informa oamenii despre UE
/VIDEO/ Noua generație europeană: Tinerii moldoveni vor merge prin țară, pentru a informa oamenii despre UE

/METEO/ Ploi cu descărcări electrice și vânt puternic: Cum va fi vremea astăzi, 8 mai 2024

missing
08 mai 2024, ora 07:52

Pe 8 mai, vremea se răcește. Ziua, temperaturile vor ajunge la +18 de grade, iar noaptea ne așteaptă cel mult +12°C. Cerul va fi noros și se așteaptă ploi cu descărcări electrice.

La Nord, temperaturile maxime vor ajunge până la +15 grade, iar noaptea coboară până la +7 grade.

În Centru, termometrele vor indica până la +16 grade Celsius. Noaptea, valorile termice vor coborî până la +9 grade.

În Sudul țării, vom avea parte de +18 grade pe timp de zi, iar noaptea va fi minim +10 grade.

În Capitală, maximele se opresc la +17 grade, iar noaptea vom avea în jur de +10 grade și va ploua.

Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.

/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
Premieră mondială: Noul Porsche Cayenne GTS facelift. Motorul său V8 a fost supus unei revizuiri ample
Premieră mondială: Noul Porsche Cayenne GTS facelift. Motorul său V8 a fost supus unei revizuiri ample
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram