Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1075: Azil atacat, gafă în Rusia și ideile NATO. Zelenski anunță primul pas și un lucru periculos

Cu ce indemnizații de concediere pleacă demisionarii de la CSM. Magistrata care a ridicat peste jumătate de milion de lei

missing
31 martie 2023, ora 17:09

Cei cinci judecători demisionari de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pleacă din sistem cu indemnizații de concediere grase. Dorel Musteață, Victor Micu, Anatolie Galben și Luiza Gafton au indicat în declarațiile de avere, depuse la încetarea mandatului, sume care depășesc 300 de mii sau chiar 500 de mii de lei. Petru Moraru nu și-a depus încă declarația de avere la final de mandat.

Cea mai mare indemnizație unică de concediere de la CSM a indicat-o, respectiv, a primit-o, Luiza Gafton, care a fost și judecătoare la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Este vorba despre 547.395 de lei. 

De asemenea, magistrata a indicat pentru primele trei luni ale anului 2023 suma de 159.635 de lei din salariu, adică aproximativ 53 de mii de lei pe lună. Judecătoarea a mai trecut în declarație pensia de la CNAS, în valoare de 88.295 de lei. Iar în declarația pentru anul 2022, depusă în 20 martie curent, Luiza Gafton a indicat peste 406 mii de lei din salariul de la CSM. 

Magistrata a declarat mai multe terenuri agricole, două apartamente, o casă de locuit și un Land Rover. 

Luiza Gafton a făcut parte din completul de judecători de la CSJ care a respins recursul declarat de Andrei Năstase împotriva deciziei instanței de apel prin care era menținută hotărârea de invalidare a alegerilor pentru Primăria Chișinău.

 Victor Micu a indicat la plecarea din funcție o indemnizație unică de concediere de 425790 de lei. Pentru primele trei luni ale acestui, în calitate de membru al CSM, judecătorul a indicat un salariu de 194558 de lei. Micu a declarat câteva terenuri, o casă de peste 141 de metri pătrați și un apartament. 

În mai 2022, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis un act de constatare în care se demonstrează că membrul Consiliului Superior al Magistraților (CSM), Victor Micu, aflându-se în prezența interesului personal „a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese” după ce a participat la una dintre ședințele CSM, și împreună cu Dorel Musteață a votat pentru atribuirea unor grade de calificare a unor judecători, inclusiv în privința propriei persoane. 

Dorel Musteață, care a fost președinte interimar la CSM, a indicat la plecarea din funcție o indemnizație unică de 351.209 lei, dar și 178.532 de lei, salariul pentru șefia de la Consiliul Superior al Magistraturii. 

Și Dorel Musteață a trecut în declarația de avere peste 10 terenuri, o casă de locuit, donație de la părinți, din care deține o doime, dar și un apartament, deținut de soție, prin donație. Judecătorul a mai declarat două mașini de model Toyota. Potrivit declarației de avere, Musteață este acționar la SA Nord - Zahăr, în baza unui contract de investiție. 

Anatolie Galben a indicat în declarația de avere depusă la încetarea mandatului o indemnizație unică de concediere de 344.075 de lei, iar pentru primele trei luni ale anului 2022 a declarat un salariu de la CSM în sumă de 204.619 lei. Magistratul, care a activat și la Curtea de Apel Chișinău, a mai indicat alocații de la CNAS, două apartamente, un garaj și autoturismul Mercedes, trecut pe numele soției sale. 

Potrivit ZdG, magistratul Anatolie Galben a ajuns în atenția opiniei publice în aprilie 2009, când a examinat în comisariatele de poliţie cele mai multe demersuri de aplicare a arestului preventiv pe numele tinerilor care au protestat la 7 aprilie 2009. La Curtea de Apel Chișinău a fost promovat prin decretul președintelui de atunci al țării Igor Dodon. 

Petru Moraru, membru demisionar de la CSM nu a depus deocamdată declarația de avere la încetarea mandatului. Contactat de TV8.md, Petru Moraru a declarat că documentul va fi depus în termen scurt la ANI, dar și că ar urma să ridice o indemnizație de concediere în valoare de circa 300 de mii de lei. 

Petru Moraru a fost judecător la CSJ din 11 iulie 2014, când a fost numit până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani. Potrivit ZdG, Moraru a făcut parte din completul de judecători care i-a scă­pat de puş­că­rie pe Ghe­or­ghe Papuc şi Vla­di­mir Bot­na­ri, în dosa­rul eve­ni­men­te­lor din 7 apri­lie 2009.

Cei cinci și-au anunțat plecările în luna februarie, iar cererile lor de demisie au fost deja aprobat la CSM. 

Vorbim Verde-n ochi despre gaz – cel pe gratis din UE și cel pe bani împrumutați din Federația Rusă. DA – DA În timp ce la Chișinău, de o săptămână, vorbim despre un grant de 30 de milioane de euro, oferit de UE, pentru a asigura regiunea transnistreană cu gaz gratuit timp de 10 zile, la Tiraspol, cel care își spune lider al regiunii nu contenește să vorbească despre suportul rusesc, sub formă de credit, pentru procurarea gazului salvator.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Reforma anticorupție a intrat în Mercur Retrograd, iar după ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate a devenit clar că președinta nu doar a scos mănușile albe, dar le-a și aruncat Procuraturii Anticorupție. Urmează duelul!
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/VIDEO/ Plecarea de la PA ar pune punct carierei de procuror a Veronicăi Dragalin! S-ar implica în politică?
/VIDEO/ Plecarea de la PA ar pune punct carierei de procuror a Veronicăi Dragalin! S-ar implica în politică?
/VIDEO/ Frână după boom. Cum a fost anul 2024 pentru băncile din Moldova și la ce să ne așteptăm acum
/VIDEO/ Frână după boom. Cum a fost anul 2024 pentru băncile din Moldova și la ce să ne așteptăm acum
/VIDEO/ Detalii din dosarul Leova-Bumbăta de la șefa PA: Construcția drumului ar fi început înainte de semnarea contractului
/VIDEO/ Detalii din dosarul Leova-Bumbăta de la șefa PA: Construcția drumului ar fi început înainte de semnarea contractului
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1075: Azil atacat, gafă în Rusia și ideile NATO. Zelenski anunță primul pas și un lucru periculos
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1075: Azil atacat, gafă în Rusia și ideile NATO. Zelenski anunță primul pas și un lucru periculos

/VIDEO/ Soția lui Plahotniuc va fi trimisă în judecată. De ce DOAR UN dosar al oligarhului e pe masa magistraților

missing
03 februarie 2025, ora 08:00

Soția lui Vladimir Plahotniuc a fost pusă sub învinuire în dosarul „Frauda Bancară” și urmează să fie trimisă în judecată, a anunțat șefa Procuraturii Anticorupție (PA), la „Cutia Neagră PLUS”. În cazul oligarhului fugar, doar un dosar a ajuns pe masa judecătorilor. Veronica Dragalin explică că resursele limitate ale procuraturii trebuie gestionate eficient și că inițierea mai multor procese în lipsa inculpatului ar putea complica inutil procedurile.

„În continuare se lucrează, în dosarul frauda bancară a fost pusă sub învinuire și soția lui, urmează să fie trimisă în judecată. Ideea că procurorii nu lucrează în privința acestei persoane nu este adevărată, dar trebuie să decidem resursele noastre limitate unde le concentrăm”, a declarat Dragalin.

Potrivit șefei PA, Plahotniuc este fugar, iar acest statut complică semnificativ procedurile judiciare:

„Această persoană e fugar și atunci ne întrebăm care e consecința dacă trimitem încă 5 dosare în judecată în privința lui. Cel trimis deja are peste un miliard de lei sechestrați. Când trimiți un dosar în judecată chiar în lipsa lui complică lucrurile pentru că ajungem în judecată și se poate amâna ședința pentru că avocații la fugar nu vin. Practic, când ne gândim cum să concentrăm resursele procuraturii și judecătorilor, care e sensul să trimiți foarte multe dosare în privința la un fugar, când deja pe dosarul pe care l-ai trimis ar putea fi garantată o pedeapsă de 15 ani de închisoare și o sumă mare.

Când avem doar 37 de procurori, e mai important noi să trimitem încă 5 dosare în privința persoanei care deja riscă pușcărie sau e mai important să tragem la răspundere penală inclusiv persoanele care poate se află încă în Republica Moldova și comit infracțiuni până în ziua. Noi avem resurse limitate și trebuie să prioritizăm”.

TV8.md amintește că Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea și au plecat de la guvernare. Acesta este învinuit pe trei capete de acuzare în dosarul penal „Metalferos”: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, spălare de bani în dosarul „Frauda Bancară” și dosarul „Kuliok”.

În iulie 2023, cauza penală de învinuire a lui Plahotniuc, în dosarul „Frauda bancară” a ajuns pe masa magistraților. Avocații oligarhului fugar au negat toate acuzațiile, iar la moment, nu se știe unde se află acesta. Totuși, procurorii au reușit să pună sub sechestru o vilă din Elveția și o cabană din Munții Alpi, care i-ar aparține lui Plahotniuc. 

/VIDEO/ Vladimir Plahotniuc va fi dat în căutare internațională? Interpol a acceptat cererea de a revizui refuzul din 2020
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astǎzi a emisiunii Cutia Neagrǎ PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.

/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ Frână după boom. Cum a fost anul 2024 pentru băncile din Moldova și la ce să ne așteptăm acum
/VIDEO/ Frână după boom. Cum a fost anul 2024 pentru băncile din Moldova și la ce să ne așteptăm acum
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
Tragedie în Chișinău: Un bebeluș a murit la spital după ce s-ar fi înecat cu lapte. Părinții acuză medicii și au alertat poliția
Tragedie în Chișinău: Un bebeluș a murit la spital după ce s-ar fi înecat cu lapte. Părinții acuză medicii și au alertat poliția

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.