Proiectul privind fuziunea PA și PCCOCS și de creare a Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO), votat joi, 20 decembrie, în prima lectură, va fi supus votului în lectura a doua în două săptămâni. Până atunci, autoritățile își propun să îl îmbunătățească acolo unde este nevoie. Totuși, în privința acestui proiect, R. Moldova nu va solicita opinia Comisiei de la Veneția în condițiile în care autoritățile sunt convinse că cel mai probabil nici nu se va expune.
„Opinia Comisiei de la Veneția probabil nici nu va fi solicitată pentru că probabil nici nu o vor oferi”, a declarat deputatul PAS, Andrian Cheptonar la „Cutia Neagră” de la TV8.
Analistul Nicolae Eșanu consideră că proiectul nici nu ar trebui să ajungă pe masa Comisiei de le Veneția.
„Nu are sens să bateți la cap Comisia de la Veneția. Ce o să vă spună? Acolo nu există o problemă care poate fi analizată din perspectiva dreptului. Comisia nu poate spune că trebuie două procuraturi sau una. Comisia nu poate spune calea pe care trebuie să se meargă: se lichidează, se creează una nouă, se absoarbe... asta nu este o problemă juridică”, a subliniat Nicolae Eșanu.
De cealaltă parte, avocata Angela Popil crede că opinia Comisiei de la Veneția ar fi binevenită.
„Nu văd de ce nu s-ar solicita o opinie a experților internaționali care să vină cu o părere vizavi de acest proiect de lege”, spus Angela Popil.
În opinia avocatei, ceea ce trebuie să se facă cât mai curând este ca proiectul privind crearea PACCO să fie modificat în special în ceea ce privește procedurile de tranziție.
„Ce se întâmplă cu dosarele pendinte? Nu spune nimic acest proiect de lege. Sunt foarte multe goluri care vor pune pe pauză diferite procese”, a adăugat Angela Popil.
Iar expertul în politic publice Eremei Priseajniuc crede că în situația în care pericolele de securitate se întețesc, iar riscurile de corupție electorală la fel, forțele celor două instituții care urmează a fi lichidate ar trebui, de facto, întărite.
„Soluția nu e de a lichida ceva ci concentrarea. Când vorbim de o infracțiune gravă, se convoacă grupurile cu structurile de forță, formați o echipă, identificați procurorii onești, treceți-i prin sita integrității... În momentul în care puteți face niște lucruri, nu trebuie să schimbați, să croiți, să intrați în discuții”, a menționat Eremei Priseajniuc.