Război în Ucraina, ziua 577. Ceasul Apocalipsei și capcana pentru crabi! General: "Marea reușită a ofensivei urmează"

Război în Ucraina, ziua 466: Tragedie la Dnipro, întâlnire secretă, aerodrom atacat și un nou indiciu înainte de contraofensivă

04 iunie 2023, ora 20:29

​Rusia a lansat un nou val de atacuri aeriene asupra Ucrainei la începutul zilei, sistemele de apărare aeriană respingând toate rachetele și dronele care se apropiau de Kiev, potrivit oficialilor militari. Iar în seara zilei de 3 iunie, armata rusă a lansat un atac cu rachete Iskander lângă oraşul Dnipro din centrul Ucrainei, care a lovit o clădire cu două etaje, ucigând o fetiță de doi ani și rănind 22 de persoane, printre care cinci copii.

UPDATE Duminică, 4 iunie, invadatorii ruși au tras asupra orașului Volcensk, regiunea Harkov. În urma bombardamentelor inamice, clădiri de locuințe au fost avariate, doi civili, care aveau 74 și 62 de ani, au fost uciși, a informat parchetul regional Harkov pe Telegram. Oponenții au tras și în satul Zolocev, Casa Copiilor și Creativității Tineretului a fost avariată, o femeie de 37 de ani și un bărbat de 40 de ani au fost răniți. Potrivit informațiilor preliminare, inamicii au fost loviți de artilerie. „În jurul prânzului, militari ai Forţelor Armate RF au tras în satul Peschanoe, raionul Kupiansk. O femeie de 58 de ani a fost rănită”, a adăugat procuratura.

UPDATE Statele Unite consideră că mult așteptata contraofensivă ucraineană va duce la recuperarea de către Kiev a unor „teritorii semnificative din punct de vedere strategic”, a declarat Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate naţională al președintelui american Joe Biden, la postul CNN. „Cât de mult mai exact, în ce locuri, asta va depinde de evoluțiile de pe teren, pe măsură ce ucrainenii vor demara această contraofensivă”, a spus Jake Sullivan. „Dar noi credem că ucrainenii vor avea succes în această contraofensivă”. 

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că se așteaptă la vreun soi de negocieri până la sfârșitul acestui an, Sullivan nu a vrut să ofere niciun fel de calendar, dar a spus că evoluțiile de pe câmpul de luptă vor avea un „impact major” asupra oricărei negocieri viitoare. „Dar ce voi spune e următorul lucru: Președintele Zelenski însuși a spus că acest război se va încheia în cele din urmă prin diplomație”, a afirmat Sullivan.

UPDATE Poliţia rusă a arestat duminică, în centrul Moscovei, mai mulţi activişti care cereau eliberarea liderului încarcerat al opoziţiei, Aleksei Navalnîi, care împlineşte astăzi 47 de ani, transmite Agerpres.

UPDATE Ministerul Apărării al Ucrainei a publicat un videoclip cu personal militar și un indiciu elocvent înainte de viitoarea contraofensivă. „Planurile iubesc tăcerea. Nu va fi niciun anunț despre început”, a spus ministrul adjunct al Apărării, Anna Maliar. Videoclipul prezintă militari ucraineni în diferite sectoare ale frontului, toți cu armele în mână și pe fundalul echipamentului militar. Fiecare dintre apărătorii din videoclip arată același gest - tăceți.

UPDATE Jumătate dintre adăposturile din Kiev verificate de o comisie specială nu funcționează - nu sunt gata de utilizare sau nu au putut fi deschise. Acest lucru a fost anunțat de ministrul industriei strategice al Ucrainei, Oleksandr Kamișin, pe Telegram. Acesta a publicat statistici detaliate despre rezultatele verificării începând cu dimineața zilei de 4 iunie. „Am ascultat rezultatele lucrărilor comisiei de auditare a adăposturilor din Kiev pentru prima zi de lucru. Începând de astăzi, la ora 8 dimineața, au fost verificate 1078 de obiecte. Jumătate dintre ele nu funcționează - nu sunt gata de utilizare sau comisia nu a putut deschide”, a spus el.

UPDATE În acest weekend, în timpul Summitului de Securitate din Asia de la Singapore, înalți oficiali ai aproximativ 20 dintre cele mai mari agenții de informații din lume au avut o întâlnire secretă. Acest lucru este raportat de Reuters, citând cinci surse informate. Sunt puține detalii despre discuțiile specifice care au avut loc în timpul întâlnirii secrete. Dar sursele spun că discuțiile au inclus războiul condus de ruși în Ucraina și crima transnațională. Potrivit uneia dintre surse, la întâlnire nu a fost nici un reprezentant rus. Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Volodimir Gavrilov, a participat la întâlniri oficiale din Singapore, dar, potrivit acestuia, nu a participat la întâlnirea de informații. Sursele spun că tonul întâlnirii a fost mai degrabă de cooperare decât de confruntare, menționând că întâlnirile secrete din Singapore nu sunt noi, dar au fost ținute secrete.

Astfel de întâlniri sunt găzduite de guvernul din Singapore și au fost ținute discret de câțiva ani într-o locație separată, în același timp cu summitul de securitate, au spus sursele.  „Întâlnirea este un punct important pe agenda internațională în umbră... Există un cod nespus în rândul serviciilor de informații despre ceea ce pot spune atunci când o diplomație mai formală și deschisă este dificilă. Acesta este un factor foarte important în perioadele de tensiune, iar evenimentul de la Singapore contribuie la acest lucru”, a spus o persoană familiară cu discuțiile. 

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Singapore a declarat că, în timp ce participă la summit, înalți oficiali ai serviciilor de informații profită de ocazie pentru a se întâlni cu omologii lor. „Ministerul Apărării din Singapore poate facilita unele dintre aceste întâlniri bilaterale sau multilaterale. Participanții au găsit astfel de întâlniri pe margine utile”, a spus purtătorul de cuvânt. Summitul principal a inclus sesiuni plenare de trei zile cu participarea a 600 de delegați din 49 de țări, precum și o serie de întâlniri bilaterale și multilaterale. 

UPDATE Președintele parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanciuk, a mers în Turcia și s-a întâlnit cu luptătorii de la Azovstal, care au fost eliberați în toamnă din prizonieratul rusesc și se află acum sub protecția guvernului turc. Printre aceștia se numără comandantul Regimentului Azov, Denis Propopenko, adjunctul său Sviatoslav Palamar și comandantul pușcașilor marini, Serhii Volînski.

UPDATE Prim-vicepreședintele Dumei de Stat a declarat că Rusia nu a reușit să îndeplinească niciunul dintre obiectivele pe care și le-a propus pentru „operațiunea militară specială” din Ucraina. Konstantin Zatulin, a subliniat că dintre obiectivele declarate oficial de Rusia la începutul invaziei - „denazificarea, demilitarizarea, neutralitatea Ucrainei și protecția locuitorilor din Republicile Populare Donețk și Lugansk” - niciunul nu a fost de fapt atins. Zatulin a mai remarcat că, pe măsură ce războiul a continuat, aceste obiective au încetat să mai aibă o semnificație reală și a sugerat că forțele ruse ar fi trebuit să fie mai agresive în eforturile de a împinge forțele ucrainene înapoi de la granițele regiunilor Donețk și Lugansk.

UPDATE Patru persoane au fost reținute în cadrul unei anchete penale privind moartea unei femei din Kiev în fața unui adăpost antiaerian încuiat, a anunțat biroul procurorului regional din Kiev. Procuratura a precizat că o persoană, un agent de securitate care nu a descuiat ușile, a rămas în arest, în timp ce alte trei persoane, inclusiv un oficial local, au fost plasate în arest la domiciliu, a relatat Associated Press.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, Iurii Ihnat, a declarat la televiziunea națională că patru din cele șase rachete de croazieră trase de ruși azi-noapte au fost doborâte de apărarea aeriană, iar două au lovit un „aerodrom operațional” din apropierea orașului Kropivnițki din centrul țării. El a adăugat că două dintre cele cinci drone de fabricație iraniană lansate de Rusia au lovit și infrastructuri din nordul regiunii Sumî.

UPDATE Autoritățile ruse din Crimeea, au dat noi declarații despre ce s-a întâmplat în Djankoi. Cinci drone au fost doborâte, iar patru au fost bruiate și nu și-au atins țintele, a spus duminică un oficial rus. Nu s-au înregistrat victime, dar au fost sparte ferestrele la mai multe case, a declarat Serghei Aksionov, șeful administrației ruse din Crimeea, pe Telegram. El a adăugat că o dronă neexplodată a fost găsită pe terenul unei case de locuit, ceea ce a forțat evacuarea temporară a aproximativ 50 de persoane din zonă, scrie Reuters.

UPDATE Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 470 de soldați, 8 tancuri, 10 alte blindate de luptă, 22 de tunuri, 16 diferite vehicule, 1 lansator multiplu de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 4 echipamente speciale și 10 drone.

UPDATE Bombardamentele ucrainene asupra regiunii ruse Belgorod au continuat în cursul nopții de duminică spre luni, iar sute de copii au fost evacuați departe de graniță, a spus duminică guvernatorul Viaceslav Gladkov. „Peste noapte, situația a fost destul de agitată”, a scris Gladkov pe Telegram, afirmând că districtele Shebekino și Volokonovski au suferit „multe” pagube în urma bombardamentelor din timpul nopții. Peste 4.000 de persoane au fost relocate în locuințe temporare în această regiune, a adăugat el.

UPDATE În noaptea de 4 iunie, armata Federației Ruse a lovit orașele Ucrainei cu rachete și drone de tip Shahed. Forțele de apărare aeriană au distrus patru rachete de croazieră și trei drone kamikaze. „Ocupanții continuă atacurile de noapte asupra teritoriului Ucrainei cu drone și rachete de croazieră asupra instalațiilor militare și a infrastructurii critice”, a declarat comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit Unian.

UPDATE Rușii vor fi traşi la răspundere pentru tot ce au făcut împotriva Ucrainei, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, pe Telegram. „Dnepr. Rușii au atacat orașul. Au căzut între două clădiri de locuințe cu două etaje. Din păcate, sunt oameni sub dărâmături. Toate serviciile funcționează”, a subliniat șeful statului nostru.

Zelenski a adăugat că Federația Rusă „demonstrează încă o dată că este un stat sponsor al terorismului”. „Pentru tot ce s-a făcut împotriva statului și poporului nostru, rușii vor fi trași la răspundere”, a spus Zelenski.

UPDATE A avut loc o explozie în comunitatea Podgorodno din districtul Dneprovsk.  Acest lucru a fost anunțat de șeful OVA din Dnepropetrovsk, Serhii Lisak. „O clădire rezidenţială cu două etaje a fost avariată. Sunt oameni sub dărâmături”, a spus el. În total, 22 de persoane au fost rănite, inclusiv cinci copii.

Salvatorii au scos cadavrul unei fetițe de doi ani de sub dărâmături din suburbiile Dnipro. „Două clădiri cu două etaje, între care a lovit o rachetă inamică, au fost parțial distruse. Au fost avariate și 10 case particulare, o mașină, un magazin și gazoducte”, a declarat Serhii Lisak. În plus, în noaptea de 4 iunie, rușii au lovit Nikopolul cu artileria, în urma căreia două mașini au luat foc.

UPDATE În pofida unei recente atenuări a luptelor din Bahmut, confruntările din jurul orașului distrus din estul Ucrainei continuă, Moscova suferind pierderi semnificative, au afirmat duminică forțele armate ale Kievului, potrivit Reuters. Comandamentul militar suprem al Ucrainei a menționat în raportul său zilnic de duminică faptul că forțele rusești au desfășurat două operațiuni nereușite în jurul Bahmutului și au lansat o serie de atacuri aeriene și bombardamente de artilerie asupra satelor din apropiere.

Șeful grupului de mercenari ruși Wagner Group a declarat sâmbătă că 99% dintre luptătorii săi au părăsit Bahmut după asaltul lor de luni de zile, în cea mai lungă și sângeroasă bătălie din război. Serviciile de informații britanice au afirmat sâmbătă că Rusia a continuat să desfășoare unități ale armatei regulate în sectorul Bahmut, înlocuind luptătorii Wagner. Ucraina a spus la sfârșitul lunii trecute că luptele s-au atenuat în zonă, dar comandantul forțelor terestre ale națiunii, Oleksandr Sîrskii, a declarat sâmbătă că forțele ucrainene continuă să lupte acolo.

Bahmut, unde odată locuiau 70.000 de oameni, nu are nicio valoare strategică, potrivit analiștilor militari. Dar Moscova a declarat că capturarea acesteia ar fi o piatră de hotar pentru a avansa mai mult în regiunea industrială Donbas, pe care susține că a anexat-o.

UPDATE O dronă a fost doborâtă la Djankoi, în Crimeea, a anunțat duminică un oficial rus instalat din peninsulă. „Există pagube la ferestrele mai multor case dintr-un cartier rezidențial” în urma incidentului de peste noapte, a scris Oleg Kriucikov pe Telegram. Rusia are o bază militară aeriană în apropiere de Djankoi.

UPDATE Rusia a lansat un val de atacuri aeriene asupra Ucrainei, duminică dimineaţă, iar sistemele de apărare au respins toate rachetele şi dronele în timp ce se apropiau de Kiev, afirmă oficiali militari din capitală, relatează Reuters. „Potrivit informaţiilor preliminare, nicio ţintă aeriană nu a atins capitala”, a afirmat, pe Telegram, duminică dimineaţa, Serghei Popko, şeful administraţiei militare. „Apărarea aeriană a distrus tot ce se îndrepta spre oraş, chiar la distanţă”, a spus el.

Rusia a atacat în mod repetat Kievul, începând din luna mai, în special noaptea, înaintea unei mult-aşteptate contraofensive ucrainene pentru a recâştiga teritoriu, oficialii ucraineni afirmând că aceasta este o încercare de a induce suferinţe psihologice civililor. Martori au declarat pentru Reuters că au auzit mai multe explozii în regiunea Kiev, dar nu şi în oraş, părând că sistemele de apărare aeriană şi-au atins ţintele. Întreaga Ucraină s-a aflat sub alertă de raid aerian pentru aproape trei ore. Există relatări neverificate pe conturi ucrainene de pe reţelele sociale privind explozii auzite la Krivoi Rog, în sudul Ucrainei, în apropiere de oraşul Kropivnițki, din centrul ţării, şi în regiunea Sumî, din nord-est. Până în prezent, nu există informaţii oficiale despre acestea.

UPDATE Contraofensiva ucraineană ce urmează să aibă loc va fi „foarte impresionantă”, a spus la BBC Radio 4 generalul David Petraeus, fost director CIA și fost șef al forțelor internaționale din Irak și Afganistan, potrivit The Guardian. Petraeus, ce are o experiență de 37 de ani în armata americană, a explicat cum vor lovi trupele ucrainene liniile inamice. Viziunea sa este interesantă nu numai datorită vastei sale experienței de luptă, ci și prin prisma faptului că a fost recent la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski și cu alți înalți oficiali ucraineni.

Ce a spus generalul David Petraeus despre operațiune: „Cred că această contraofensivă va fi foarte impresionantă. Părerea mea este că vor obține un efect de arme combinate, cu alte cuvinte, vor reuși să desfășoare cu succes operațiuni de arme combinate în care vor avea geniști care vor sparge obstacolele și vor dezamorsa câmpurile de mine și așa mai departe; blindate care vor fi protejate de infanterie împotriva rachetelor antitanc; apărarea aeriană care va ține avioanele rusești departe de ei; războiul electronic care le va bruia frecvențele radio; logistica chiar în spatele lor; artileria și mortierele chiar în față. Și cel mai important dintre toate... este că, pe măsură ce elementele de avangardă ajung inevitabil la un punct culminant după 72-96 de ore - fizic, asta e tot ce se poate face - și vor fi suferit pierderi... sunt unități de rezervă care vor continua să avanseze, să profite de elan și să mențină ritmul și cred că asta poate disloca întreaga apărare rusă din acea zonă, apoi cred că se vor deschide și alte oportunități pe flancuri”.

UPDATE Legiunea „Libertatea Rusiei” care a efectuat în ultima vreme incursiuni pe teritoriul rusesc dinspre Ucraina a spus sâmbătă că armata Moscovei își bombardează propria populație, scrie HotNews. „Armata lui Putin își continuă bombardamentele haotice asupra regiunii Belgorod. În încercarea de a lovi cumva forțele noastre, inamicul lovește așezările cu tiruri, fără să țină cont de victimele civile”, se spune pe pagina de Twitter a grupării. Legiunea „Libertatea Rusiei" este o grupare rusă cu baza în Ucraina, condusă de o figură a opoziției ruse, Ilia Ponomarev, care spune că acționează în interiorul Federației pentru răsturnarea regimului Putin. Organizația a afirmat sâmbătă că toți locuitorii din zonă care vor să fugă de bombardamente pot beneficia de un „coridor umanitar” pentru a se adăposti în Ucraina.

UPDATE Detaşamente ale unităţii cecene Ahmat sunt angajate în lupte grele împotriva armatei ucrainene în împrejurimile oraşului Doneţk, a afirmat sâmbătă Ministerul rus al Apărării. Se vrea discordie între Wagner şi Ahmat, acuză Prigojin, care denunță „jocurile periculoase” ale celor din „turnurile Kremlinului”.

UPDATE Șeful grupului paramilitar Wagner a declarat sâmbătă că este pregătit să își trimită unitățile pentru a apăra regiunea rusă Belgorod, de lângă granița cu Ucraina și care a fost lovită de bombardamente și atacuri intense în ultimele zile, transmite AFP. „Singurul lucru pe care îl vom cere este muniția, pentru a nu ajunge, cum se spune la noi acasă, cu fundul gol în frig”, a adăugat Prigojin.

UPDATE Ministrul indonezian al apărării a propus sâmbătă un plan de pace pentru războiul din Ucraina, solicitând o zonă demilitarizată și un referendum al Națiunilor Unite în ceea ce el a numit teritoriile disputate. Mai mulți oficiali ucraineni au respins ideea, spunând că seamănă mai degrabă cu un plan rusesc.

Război în Ucraina, ziua 465: Plan de pace, furia lui Soloviov și gluma lui Blinken. Zelenski: "Contraofensiva nu e film"
Război în Ucraina, ziua 464: Sancțiuni oligarhilor din Moldova, alertă la Kiev și atac în Rusia! SUA: „Eșec strategic al Moscovei”
/VIDEO/ Din culisele „afacerii” cu brățările electronice. Iavorschi explică de ce a câștigat aceeași companie de cinci ori
/VIDEO/ Din culisele „afacerii” cu brățările electronice. Iavorschi explică de ce a câștigat aceeași companie de cinci ori
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Doi șefi pe un singur scaun la INP: Unul e proaspăt-numit, altul a fost repus recent în funcție. Ce spune Ministerul Justiției
/VIDEO/ Doi șefi pe un singur scaun la INP: Unul e proaspăt-numit, altul a fost repus recent în funcție. Ce spune Ministerul Justiției
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
Război în Ucraina, ziua 577. Ceasul Apocalipsei și capcana pentru crabi! General: "Marea reușită a ofensivei urmează"
Război în Ucraina, ziua 577. Ceasul Apocalipsei și capcana pentru crabi! General: "Marea reușită a ofensivei urmează"

Război în Ucraina, ziua 577. Ceasul Apocalipsei și capcana pentru crabi! General: "Marea reușită a ofensivei urmează"

23 septembrie 2023, ora 22:35

Iarna nu va încetini contraofensiva ucraineană, iar cea mai mare reușită a Kievului urmează să vină, a declarat pentru CNN generalul care conduce lupta țării de-a lungul liniei sudice a frontului. De asemenea, generalul a spus că el crede că marea realizare a Ucrainei - cea mai mare din această contraofensivă - mai are de așteptat. „Cred că se va întâmpla după Tokmak”, a spus Tarnavski despre această străpungere. „În acest moment, ei se bazează pe adâncimea liniei lor defensive de acolo”, notează HotNews.

Totodată, forțele ucrainene au reușit o străpungere a liniilor defensive ruse în apropiere de localitatea Verbove, a declarat generalul aflat la comanda contraofensivei din sud, relatează CNN. Statul Major al Ucrainei a publicat bilanțul soldaţilor ruşi ucişi în războiul din UcrainaÎntre 24 februarie 2022 şi 23 septembrie 2023, Forţele Armate ale Ucrainei au eliminat aproximativ 275.460 de militari ruşi, dintre care 510 soldaţi în ziua precedentă, informează news.ro.

UPDATE Atacul asupra cartierului general al Flotei Mării Negre a Federației Ruse din Sevastopol a fost o operațiune specială numită „Capcană pentru crabi”, au informat Forțele pentru Operațiuni Speciale ale Ucrainei (SSO) La momentul atacului, în clădire avea loc o întâlnire a conducerii Flotei Marinei Ruse de la Marea Neagră. În atacul asupra sediului Flotei Ruse de la Marea Neagră din Sevastopol au murit cel puțin 9 persoane și 16 au fost rănite, printre acestea se numără și generali ruși, susține șeful Direcției de Informații Militare, generalul Kirilo Budanov, scrie Ziare.com.

UPDATE Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a declarat în cadrul unei ședințe privind dezvoltarea zootehniei, că „se gândește cum să reziste” la atacurile cu drone, în condițiile în care Federația Rusă și teritoriile ocupate de Moscova au devenit „ținta” aparatelor de zbor fără pilot, relatează agenția belarusă de presă Belta. „Vedeți cum este bombardată Rusia astăzi? Vedeți, dronele zboară înainte și înapoi. O problemă foarte dificilă pentru noi. Acești wagneriți stau la mine acum și spun tuturor cum merge acest război. Mă gândesc: cum să rezist la asta? Este o variantă așa și așa. Si costă sute de milioane de ruble”, a declarat Aleksandr Lukașenko. Președintele Belarusului a precizat că se gândește și la dezvoltarea sectorului agricol sau zootehnic, dar și la „cum să lupte cu aceste drone”, notează Libertatea.

UPDATE Moscova menţine o comunicare informală cu ţări neprietenoase, a declarat reporterilor reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, relatează TASS, conform news.ro.

UPDATE Evenimentele care au loc în Crimeea, ocupată temporar de Rusia, indică indirect cursul ulterioar al contraofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei, susține șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării, Kirilo Budanov, într-un interviu pentru The WarZone, notează Ziare.com.

UPDATE Eforturile Rusiei de a certa Ucraina cu partenerii săi din Europa Centrală, inclusiv Polonia, au eșuat, comunică RBK-Ucraina cu referire la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Analiștii spun că loviturile rusești asupra infrastructurii portuare și a infrastructurii cerealiere ucrainene fac parte dintr-o campanie menită să înrăutățească relațiile Ucrainei cu vecinii săi occidentali, inclusiv cu Polonia. Totuși, aceste eforturi nu au succes, deoarece la 22 septembrie, președintele polonez Andrzej Duda a explicat declarația preliminară a Premierului Mateusz Morawiecki potrivit căreia țara lor nu va mai furniza arme Ucrainei. După cum s-a dovedit, a fost vorba doar despre noile arme pe care Polonia le achiziționează pentru apărarea sa. În rest, ei vor rămâne la acordurile preliminare privind livrările de arme. „Revenirea Poloniei la angajamentele asumate față de Ucraina indică faptul potrivit căruia campania rusă nu este atât de reușită așa cum, probabil, își dorește Moscova să fie”, notează ISW, potrivit Libertatea Cuvântului.

UPDATE România blochează, din câte se pare, participarea Austriei la reuniuni ale NATO, transmite sâmbătă agenţia APA. Doi ofiţeri ai armatei austriece aşteaptă de săptămâni acreditarea pe lângă Alianţă. Accesul lor ar fi întârziat de România, care ar fi solicitat un timp de gândire. Conform publicaţiilor austriece ‘Salzburger Nachrichten’ şi ‘Oberösterreichischen Nachrichten’ de sâmbătă, citate de APA, este dat ca sigur că este vorba despre o replică la veto-ul guvernului federal de la Viena faţă de aderarea României la spaţiul Schengen, notează Cotidianul.

UPDATE Rusia a impus o interdicţie pe termen nedeterminat pentru exporturile de motorină şi benzină în majoritatea ţărilor, o măsură care riscă să perturbe aprovizionarea cu combustibil înainte de iarnă şi ameninţă să agraveze penuria globală, relatează CNBC, citat de news.ro. Într-un decret guvernamental semnat de prim-ministrul Mihail Mishustin, Kremlinul a declarat că va introduce restricţii ”provizorii” pentru exporturile de motorină, pentru a stabiliza preţurile combustibililor pe piaţa internă.

UPDATE Conform televiziunii NBC News, care citează patru oficiali guvernamentali şi unul parlamentar din SUA, preşedintele american Joe Biden i-a promis omologului său ucrainean Volodimir Zelenski rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS, transmite Reuters.

UPDATE Ceasul Apocalipsei semnalează un risc mai mare de sfârșit al omenirii decât acum 70 de ani. Analiștii cred că extinderile riscă să declanșeze o cursă de modernizare a infrastructurii de testare a armelor nucleare într-un moment de neîncredere profundă între SUA și cele două guverne autoritare, deși nu există iminența unui conflict armat real. Potrivit profesorului Jeffrey Lewis, consecințele acestui fapt sunt că „cheltuim sume uriașe de bani, deși nu devenim mai siguri". Declarațiile  lui Lewis au fost făcute după ce un important grup de supraveghere nucleară, Bulletin of the Atomic Scientists, a reglat la începutul acestui an ceasul său emblematic Doomsday Clock (Ceasul Judecății de Apoi sau Ceasul Apocalipsei, care măsoară cât de aproape este lumea de autodistrugere), la 90 de secunde până la miezul nopții, cea mai precară setare a ceasului de la înființarea sa în 1947. Evaluarea s-a făcut în contextul războiul din Ucraina și a posibilității ridicate ca acest conflict să scape de sub controlul. Practic, Ceasul Apocalipsei semnalează acum un risc mai mare cu privire la sfârșitul omenirii decât în 1953, când atât Statele Unite, cât și Uniunea Sovietică au efectuat teste la suprafață cu arme nucleare, potrivit CNN, citat de Adevărul.

UPDATE Cel puțin o persoană a fost ucisă și alte 15 au fost rănite, între care un copil, vineri, într-un atac al forțelor ruse care a vizat orașul Kremenciuk, centrul Ucrainei, a anunțat guvernatorul regional pe Telegram, relatează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE ONU a denunţat reprimarea sistematică a societăţii civile din Belarus, unde mii de persoane sunt în închisoare pentru acuzaţii inventate, existând, de asemenea, informaţii despre tortură şi decese în arest, transmite AFP, citat de Agerpres.

UPDATE Armata elveţiană şi-a vândut în perioada scursă de la jumătatea anilor '90 circa 1.800 din cele aproximativ 8.000 de buncăre construite de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi până la încheierea Războiului Rece, dar a decis acum să înceteze această practică în urma războiului din Ucraina, notează Adevărul.

UPDATE Doi din cei cinci britanici eliberați anul trecut au povestit provocările prin care trec pentru a-și reconstrui viața după ce au fost torturați în timpul captivității de către „sălbaticii” ruși ca fiind mai rău decât cel al militanților ISIS, scrie The Times.

UPDATE Grupul de trupe ruse „Nipru” de pe direcția Herson a distrus arme și echipamente militare străine furnizate Forțelor Armate ale Ucrainei folosind obuziere Msta-B, potrivit Ministerului rus al Apărării, scrie TASS.

UPDATE Spionii ruşi folosesc hackeri pentru a viza sistemele informatice ale agenţiilor de aplicare a legii din Ucraina, folosite ca mijloace de a identifica şi obţine dovezi legate de presupusele crime de război ale ruşilor din timpul invaziei, notează Mediafax.

UPDATE Patru explozii au avut loc în orașul ucrainean Nipru, momentan nu se știu detalii referitoare la pagube sau posibile victime, dar a fost activată alerta de apărare aeriană, scrie TASS, citată de Adevărul.

UPDATE Președintele României, Klaus Iohannis, a calificat drept o problemă doborârea dronelor rusești pe teritoriul țării sale în timpul atacurilor armatei ruse asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre. El a făcut această declarație la Forumul de la Universitatea Columbia din New York, relatează Agerpres.

UPDATE Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat 63 de sancţiuni împotriva persoanelor fizice şi juridice ruse în timpul vizitei preşedintelui ucrainean Volodymyr Zelensky în Canada, a informat publicaţia de ştiri European Pravda, potrivit Mediafax.

UPDATE Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, i-a transmis vineri preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să nu-i mai „insulte” pe polonezi, menţinând o retorică dură la adresa Kievului după ce preşedintele polonez a încercat să dezamorseze o dispută privind importurile de cereale, relatează Reuters.

UPDATE Premierul român, Marcel Ciolacu, va efectua o vizită de lucru la Kiev pentru a finaliza negocierile privind importurile de cereale ucrainene. Declarația șefului guvernului român este citată de Digi24 și preluată de RBK-Ucraina.  „Voi face o deplasare cu mai mulți miniștri la Kiev. Acolo, cred că vom finaliza toate negocierile privind exporturile către România”, a anunțat Ciolacu.

Război în Ucraina, ziua 576: Atac în Crimeea, ajutor din Vest și promisiunea lui Zelenski! Iohannis: 3 condiții pentru victorie
Război în Ucraina, ziua 575: Stare de urgență prelungită în Moldova, atacuri masive și problemă reală! ONU: "Lumea se destramă"
/VIDEO/ Din culisele „afacerii” cu brățările electronice. Iavorschi explică de ce a câștigat aceeași companie de cinci ori
/VIDEO/ Din culisele „afacerii” cu brățările electronice. Iavorschi explică de ce a câștigat aceeași companie de cinci ori
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Tragedie la Călărași: Un bărbat a ars de viu în propria casă. Pompierii au reușit să stingă flăcările abia peste două ore
Tragedie la Călărași: Un bărbat a ars de viu în propria casă. Pompierii au reușit să stingă flăcările abia peste două ore
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
/EXCLUSIV/ Va plăti Guvernul despăgubiri după anularea programului „cetățenie prin investiții”? Precizările Ministerului Economiei
/EXCLUSIV/ Va plăti Guvernul despăgubiri după anularea programului „cetățenie prin investiții”? Precizările Ministerului Economiei
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram