/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Război în Ucraina, ziua 466: Tragedie la Dnipro, întâlnire secretă, aerodrom atacat și un nou indiciu înainte de contraofensivă

missing
04 iunie 2023, ora 20:29

​Rusia a lansat un nou val de atacuri aeriene asupra Ucrainei la începutul zilei, sistemele de apărare aeriană respingând toate rachetele și dronele care se apropiau de Kiev, potrivit oficialilor militari. Iar în seara zilei de 3 iunie, armata rusă a lansat un atac cu rachete Iskander lângă oraşul Dnipro din centrul Ucrainei, care a lovit o clădire cu două etaje, ucigând o fetiță de doi ani și rănind 22 de persoane, printre care cinci copii.

UPDATE Duminică, 4 iunie, invadatorii ruși au tras asupra orașului Volcensk, regiunea Harkov. În urma bombardamentelor inamice, clădiri de locuințe au fost avariate, doi civili, care aveau 74 și 62 de ani, au fost uciși, a informat parchetul regional Harkov pe Telegram. Oponenții au tras și în satul Zolocev, Casa Copiilor și Creativității Tineretului a fost avariată, o femeie de 37 de ani și un bărbat de 40 de ani au fost răniți. Potrivit informațiilor preliminare, inamicii au fost loviți de artilerie. „În jurul prânzului, militari ai Forţelor Armate RF au tras în satul Peschanoe, raionul Kupiansk. O femeie de 58 de ani a fost rănită”, a adăugat procuratura.

UPDATE Statele Unite consideră că mult așteptata contraofensivă ucraineană va duce la recuperarea de către Kiev a unor „teritorii semnificative din punct de vedere strategic”, a declarat Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate naţională al președintelui american Joe Biden, la postul CNN. „Cât de mult mai exact, în ce locuri, asta va depinde de evoluțiile de pe teren, pe măsură ce ucrainenii vor demara această contraofensivă”, a spus Jake Sullivan. „Dar noi credem că ucrainenii vor avea succes în această contraofensivă”. 

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că se așteaptă la vreun soi de negocieri până la sfârșitul acestui an, Sullivan nu a vrut să ofere niciun fel de calendar, dar a spus că evoluțiile de pe câmpul de luptă vor avea un „impact major” asupra oricărei negocieri viitoare. „Dar ce voi spune e următorul lucru: Președintele Zelenski însuși a spus că acest război se va încheia în cele din urmă prin diplomație”, a afirmat Sullivan.

UPDATE Poliţia rusă a arestat duminică, în centrul Moscovei, mai mulţi activişti care cereau eliberarea liderului încarcerat al opoziţiei, Aleksei Navalnîi, care împlineşte astăzi 47 de ani, transmite Agerpres.

UPDATE Ministerul Apărării al Ucrainei a publicat un videoclip cu personal militar și un indiciu elocvent înainte de viitoarea contraofensivă. „Planurile iubesc tăcerea. Nu va fi niciun anunț despre început”, a spus ministrul adjunct al Apărării, Anna Maliar. Videoclipul prezintă militari ucraineni în diferite sectoare ale frontului, toți cu armele în mână și pe fundalul echipamentului militar. Fiecare dintre apărătorii din videoclip arată același gest - tăceți.

UPDATE Jumătate dintre adăposturile din Kiev verificate de o comisie specială nu funcționează - nu sunt gata de utilizare sau nu au putut fi deschise. Acest lucru a fost anunțat de ministrul industriei strategice al Ucrainei, Oleksandr Kamișin, pe Telegram. Acesta a publicat statistici detaliate despre rezultatele verificării începând cu dimineața zilei de 4 iunie. „Am ascultat rezultatele lucrărilor comisiei de auditare a adăposturilor din Kiev pentru prima zi de lucru. Începând de astăzi, la ora 8 dimineața, au fost verificate 1078 de obiecte. Jumătate dintre ele nu funcționează - nu sunt gata de utilizare sau comisia nu a putut deschide”, a spus el.

UPDATE În acest weekend, în timpul Summitului de Securitate din Asia de la Singapore, înalți oficiali ai aproximativ 20 dintre cele mai mari agenții de informații din lume au avut o întâlnire secretă. Acest lucru este raportat de Reuters, citând cinci surse informate. Sunt puține detalii despre discuțiile specifice care au avut loc în timpul întâlnirii secrete. Dar sursele spun că discuțiile au inclus războiul condus de ruși în Ucraina și crima transnațională. Potrivit uneia dintre surse, la întâlnire nu a fost nici un reprezentant rus. Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Volodimir Gavrilov, a participat la întâlniri oficiale din Singapore, dar, potrivit acestuia, nu a participat la întâlnirea de informații. Sursele spun că tonul întâlnirii a fost mai degrabă de cooperare decât de confruntare, menționând că întâlnirile secrete din Singapore nu sunt noi, dar au fost ținute secrete.

Astfel de întâlniri sunt găzduite de guvernul din Singapore și au fost ținute discret de câțiva ani într-o locație separată, în același timp cu summitul de securitate, au spus sursele.  „Întâlnirea este un punct important pe agenda internațională în umbră... Există un cod nespus în rândul serviciilor de informații despre ceea ce pot spune atunci când o diplomație mai formală și deschisă este dificilă. Acesta este un factor foarte important în perioadele de tensiune, iar evenimentul de la Singapore contribuie la acest lucru”, a spus o persoană familiară cu discuțiile. 

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Singapore a declarat că, în timp ce participă la summit, înalți oficiali ai serviciilor de informații profită de ocazie pentru a se întâlni cu omologii lor. „Ministerul Apărării din Singapore poate facilita unele dintre aceste întâlniri bilaterale sau multilaterale. Participanții au găsit astfel de întâlniri pe margine utile”, a spus purtătorul de cuvânt. Summitul principal a inclus sesiuni plenare de trei zile cu participarea a 600 de delegați din 49 de țări, precum și o serie de întâlniri bilaterale și multilaterale. 

UPDATE Președintele parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanciuk, a mers în Turcia și s-a întâlnit cu luptătorii de la Azovstal, care au fost eliberați în toamnă din prizonieratul rusesc și se află acum sub protecția guvernului turc. Printre aceștia se numără comandantul Regimentului Azov, Denis Propopenko, adjunctul său Sviatoslav Palamar și comandantul pușcașilor marini, Serhii Volînski.

UPDATE Prim-vicepreședintele Dumei de Stat a declarat că Rusia nu a reușit să îndeplinească niciunul dintre obiectivele pe care și le-a propus pentru „operațiunea militară specială” din Ucraina. Konstantin Zatulin, a subliniat că dintre obiectivele declarate oficial de Rusia la începutul invaziei - „denazificarea, demilitarizarea, neutralitatea Ucrainei și protecția locuitorilor din Republicile Populare Donețk și Lugansk” - niciunul nu a fost de fapt atins. Zatulin a mai remarcat că, pe măsură ce războiul a continuat, aceste obiective au încetat să mai aibă o semnificație reală și a sugerat că forțele ruse ar fi trebuit să fie mai agresive în eforturile de a împinge forțele ucrainene înapoi de la granițele regiunilor Donețk și Lugansk.

UPDATE Patru persoane au fost reținute în cadrul unei anchete penale privind moartea unei femei din Kiev în fața unui adăpost antiaerian încuiat, a anunțat biroul procurorului regional din Kiev. Procuratura a precizat că o persoană, un agent de securitate care nu a descuiat ușile, a rămas în arest, în timp ce alte trei persoane, inclusiv un oficial local, au fost plasate în arest la domiciliu, a relatat Associated Press.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, Iurii Ihnat, a declarat la televiziunea națională că patru din cele șase rachete de croazieră trase de ruși azi-noapte au fost doborâte de apărarea aeriană, iar două au lovit un „aerodrom operațional” din apropierea orașului Kropivnițki din centrul țării. El a adăugat că două dintre cele cinci drone de fabricație iraniană lansate de Rusia au lovit și infrastructuri din nordul regiunii Sumî.

UPDATE Autoritățile ruse din Crimeea, au dat noi declarații despre ce s-a întâmplat în Djankoi. Cinci drone au fost doborâte, iar patru au fost bruiate și nu și-au atins țintele, a spus duminică un oficial rus. Nu s-au înregistrat victime, dar au fost sparte ferestrele la mai multe case, a declarat Serghei Aksionov, șeful administrației ruse din Crimeea, pe Telegram. El a adăugat că o dronă neexplodată a fost găsită pe terenul unei case de locuit, ceea ce a forțat evacuarea temporară a aproximativ 50 de persoane din zonă, scrie Reuters.

UPDATE Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 470 de soldați, 8 tancuri, 10 alte blindate de luptă, 22 de tunuri, 16 diferite vehicule, 1 lansator multiplu de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 4 echipamente speciale și 10 drone.

UPDATE Bombardamentele ucrainene asupra regiunii ruse Belgorod au continuat în cursul nopții de duminică spre luni, iar sute de copii au fost evacuați departe de graniță, a spus duminică guvernatorul Viaceslav Gladkov. „Peste noapte, situația a fost destul de agitată”, a scris Gladkov pe Telegram, afirmând că districtele Shebekino și Volokonovski au suferit „multe” pagube în urma bombardamentelor din timpul nopții. Peste 4.000 de persoane au fost relocate în locuințe temporare în această regiune, a adăugat el.

UPDATE În noaptea de 4 iunie, armata Federației Ruse a lovit orașele Ucrainei cu rachete și drone de tip Shahed. Forțele de apărare aeriană au distrus patru rachete de croazieră și trei drone kamikaze. „Ocupanții continuă atacurile de noapte asupra teritoriului Ucrainei cu drone și rachete de croazieră asupra instalațiilor militare și a infrastructurii critice”, a declarat comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit Unian.

UPDATE Rușii vor fi traşi la răspundere pentru tot ce au făcut împotriva Ucrainei, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, pe Telegram. „Dnepr. Rușii au atacat orașul. Au căzut între două clădiri de locuințe cu două etaje. Din păcate, sunt oameni sub dărâmături. Toate serviciile funcționează”, a subliniat șeful statului nostru.

Zelenski a adăugat că Federația Rusă „demonstrează încă o dată că este un stat sponsor al terorismului”. „Pentru tot ce s-a făcut împotriva statului și poporului nostru, rușii vor fi trași la răspundere”, a spus Zelenski.

UPDATE A avut loc o explozie în comunitatea Podgorodno din districtul Dneprovsk.  Acest lucru a fost anunțat de șeful OVA din Dnepropetrovsk, Serhii Lisak. „O clădire rezidenţială cu două etaje a fost avariată. Sunt oameni sub dărâmături”, a spus el. În total, 22 de persoane au fost rănite, inclusiv cinci copii.

Salvatorii au scos cadavrul unei fetițe de doi ani de sub dărâmături din suburbiile Dnipro. „Două clădiri cu două etaje, între care a lovit o rachetă inamică, au fost parțial distruse. Au fost avariate și 10 case particulare, o mașină, un magazin și gazoducte”, a declarat Serhii Lisak. În plus, în noaptea de 4 iunie, rușii au lovit Nikopolul cu artileria, în urma căreia două mașini au luat foc.

UPDATE În pofida unei recente atenuări a luptelor din Bahmut, confruntările din jurul orașului distrus din estul Ucrainei continuă, Moscova suferind pierderi semnificative, au afirmat duminică forțele armate ale Kievului, potrivit Reuters. Comandamentul militar suprem al Ucrainei a menționat în raportul său zilnic de duminică faptul că forțele rusești au desfășurat două operațiuni nereușite în jurul Bahmutului și au lansat o serie de atacuri aeriene și bombardamente de artilerie asupra satelor din apropiere.

Șeful grupului de mercenari ruși Wagner Group a declarat sâmbătă că 99% dintre luptătorii săi au părăsit Bahmut după asaltul lor de luni de zile, în cea mai lungă și sângeroasă bătălie din război. Serviciile de informații britanice au afirmat sâmbătă că Rusia a continuat să desfășoare unități ale armatei regulate în sectorul Bahmut, înlocuind luptătorii Wagner. Ucraina a spus la sfârșitul lunii trecute că luptele s-au atenuat în zonă, dar comandantul forțelor terestre ale națiunii, Oleksandr Sîrskii, a declarat sâmbătă că forțele ucrainene continuă să lupte acolo.

Bahmut, unde odată locuiau 70.000 de oameni, nu are nicio valoare strategică, potrivit analiștilor militari. Dar Moscova a declarat că capturarea acesteia ar fi o piatră de hotar pentru a avansa mai mult în regiunea industrială Donbas, pe care susține că a anexat-o.

UPDATE O dronă a fost doborâtă la Djankoi, în Crimeea, a anunțat duminică un oficial rus instalat din peninsulă. „Există pagube la ferestrele mai multor case dintr-un cartier rezidențial” în urma incidentului de peste noapte, a scris Oleg Kriucikov pe Telegram. Rusia are o bază militară aeriană în apropiere de Djankoi.

UPDATE Rusia a lansat un val de atacuri aeriene asupra Ucrainei, duminică dimineaţă, iar sistemele de apărare au respins toate rachetele şi dronele în timp ce se apropiau de Kiev, afirmă oficiali militari din capitală, relatează Reuters. „Potrivit informaţiilor preliminare, nicio ţintă aeriană nu a atins capitala”, a afirmat, pe Telegram, duminică dimineaţa, Serghei Popko, şeful administraţiei militare. „Apărarea aeriană a distrus tot ce se îndrepta spre oraş, chiar la distanţă”, a spus el.

Rusia a atacat în mod repetat Kievul, începând din luna mai, în special noaptea, înaintea unei mult-aşteptate contraofensive ucrainene pentru a recâştiga teritoriu, oficialii ucraineni afirmând că aceasta este o încercare de a induce suferinţe psihologice civililor. Martori au declarat pentru Reuters că au auzit mai multe explozii în regiunea Kiev, dar nu şi în oraş, părând că sistemele de apărare aeriană şi-au atins ţintele. Întreaga Ucraină s-a aflat sub alertă de raid aerian pentru aproape trei ore. Există relatări neverificate pe conturi ucrainene de pe reţelele sociale privind explozii auzite la Krivoi Rog, în sudul Ucrainei, în apropiere de oraşul Kropivnițki, din centrul ţării, şi în regiunea Sumî, din nord-est. Până în prezent, nu există informaţii oficiale despre acestea.

UPDATE Contraofensiva ucraineană ce urmează să aibă loc va fi „foarte impresionantă”, a spus la BBC Radio 4 generalul David Petraeus, fost director CIA și fost șef al forțelor internaționale din Irak și Afganistan, potrivit The Guardian. Petraeus, ce are o experiență de 37 de ani în armata americană, a explicat cum vor lovi trupele ucrainene liniile inamice. Viziunea sa este interesantă nu numai datorită vastei sale experienței de luptă, ci și prin prisma faptului că a fost recent la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski și cu alți înalți oficiali ucraineni.

Ce a spus generalul David Petraeus despre operațiune: „Cred că această contraofensivă va fi foarte impresionantă. Părerea mea este că vor obține un efect de arme combinate, cu alte cuvinte, vor reuși să desfășoare cu succes operațiuni de arme combinate în care vor avea geniști care vor sparge obstacolele și vor dezamorsa câmpurile de mine și așa mai departe; blindate care vor fi protejate de infanterie împotriva rachetelor antitanc; apărarea aeriană care va ține avioanele rusești departe de ei; războiul electronic care le va bruia frecvențele radio; logistica chiar în spatele lor; artileria și mortierele chiar în față. Și cel mai important dintre toate... este că, pe măsură ce elementele de avangardă ajung inevitabil la un punct culminant după 72-96 de ore - fizic, asta e tot ce se poate face - și vor fi suferit pierderi... sunt unități de rezervă care vor continua să avanseze, să profite de elan și să mențină ritmul și cred că asta poate disloca întreaga apărare rusă din acea zonă, apoi cred că se vor deschide și alte oportunități pe flancuri”.

UPDATE Legiunea „Libertatea Rusiei” care a efectuat în ultima vreme incursiuni pe teritoriul rusesc dinspre Ucraina a spus sâmbătă că armata Moscovei își bombardează propria populație, scrie HotNews. „Armata lui Putin își continuă bombardamentele haotice asupra regiunii Belgorod. În încercarea de a lovi cumva forțele noastre, inamicul lovește așezările cu tiruri, fără să țină cont de victimele civile”, se spune pe pagina de Twitter a grupării. Legiunea „Libertatea Rusiei" este o grupare rusă cu baza în Ucraina, condusă de o figură a opoziției ruse, Ilia Ponomarev, care spune că acționează în interiorul Federației pentru răsturnarea regimului Putin. Organizația a afirmat sâmbătă că toți locuitorii din zonă care vor să fugă de bombardamente pot beneficia de un „coridor umanitar” pentru a se adăposti în Ucraina.

UPDATE Detaşamente ale unităţii cecene Ahmat sunt angajate în lupte grele împotriva armatei ucrainene în împrejurimile oraşului Doneţk, a afirmat sâmbătă Ministerul rus al Apărării. Se vrea discordie între Wagner şi Ahmat, acuză Prigojin, care denunță „jocurile periculoase” ale celor din „turnurile Kremlinului”.

UPDATE Șeful grupului paramilitar Wagner a declarat sâmbătă că este pregătit să își trimită unitățile pentru a apăra regiunea rusă Belgorod, de lângă granița cu Ucraina și care a fost lovită de bombardamente și atacuri intense în ultimele zile, transmite AFP. „Singurul lucru pe care îl vom cere este muniția, pentru a nu ajunge, cum se spune la noi acasă, cu fundul gol în frig”, a adăugat Prigojin.

UPDATE Ministrul indonezian al apărării a propus sâmbătă un plan de pace pentru războiul din Ucraina, solicitând o zonă demilitarizată și un referendum al Națiunilor Unite în ceea ce el a numit teritoriile disputate. Mai mulți oficiali ucraineni au respins ideea, spunând că seamănă mai degrabă cu un plan rusesc.

Război în Ucraina, ziua 465: Plan de pace, furia lui Soloviov și gluma lui Blinken. Zelenski: "Contraofensiva nu e film"
Război în Ucraina, ziua 464: Sancțiuni oligarhilor din Moldova, alertă la Kiev și atac în Rusia! SUA: „Eșec strategic al Moscovei”

Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.

Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

19 aprilie 2024, ora 20:40

Două persoane au murit, iar alte 15 au fost rănite după ce armata rusă a atacat orașul Dnipro, în dimineața zilei de 19 aprilie. Administrația militară regională a comunicat că au fost avariate două instalații de infrastructură din oraș și o clădire rezidențială. 

UPDATE Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar în eventualitatea reluării negocierilor de pace. „Spre deosebire de istoria de la Istanbul (negocierile ruso-ucrainene din martie 2022), nu vom face niciun fel de pauză în acţiunile militare în timpul discuţiilor”, dacă ar avea loc din nou astfel de tratative, a spus Lavrov într-un interviu cu trei mass-media ruse, printre care şi Sputnik.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus vineri țărilor membre NATO că Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme Patriot sau alte sisteme de apărare antiaeriană de înaltă performanță pentru a contracara atacurile aeriene rusești, îndemnându-le să își sporească asistența militară pentru Kiev.

UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat vineri că, în prezent, China este principalul contributor la complexul industriei militare rusești, furnizând Rusiei inputuri și componente pentru armament. Blinken, vorbind în Italia după o reuniune a miniștrilor G7, a declarat că China nu poate ajuta Rusia dacă dorește să aibă relații bune cu Europa.

UPDATE Miniştrii de externe ai statelor din G7 vor continua să sprijine dreptul la autoapărare al Ucrainei și reiterează angajamentul față de securitatea pe termen lung a țării aflate în război. Totodată, țările își vor intensifica asistența în materie de apărare și s-au angajat „să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei” împotriva atacurilor Rusiei. „Noi, miniștrii de externe ai G7 din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit, Franța, Germania, Italia, Japonia și Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, precum și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, condamnăm cu fermitate războiul de agresiune în curs de desfășurare al Rusiei împotriva Ucrainei. Ne reafirmăm hotărârea noastră de neclintit de a sprijini Ucraina democratică în timp ce își apără libertatea, suveranitatea, independența și teritoriul în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional. Aducem un omagiu curajului și rezistenței poporului ucrainean, care luptă pentru libertatea și viitorul său democratic. La zece ani de la ocuparea ilegală a Crimeei de către Rusia și de la instaurarea de către aceasta a unor regimuri proxy nerecunoscute în unele părți din Donbas și în al treilea an de invazie la scară largă a Ucrainei, cerem ca Federația Rusă să își retragă imediat, complet și necondiționat toate forțele militare și echipamentele de pe teritoriul recunoscut internațional al Ucrainei. Rusia poate pune capăt acestui război astăzi”, se arată în declarația G7.

UPDATE Volodimir Zelenski a condamnat atacul de la Dnipro: „Condoleanțe familiilor și celor apropiați lor. Trebuie să înfrângem teroarea rusă. Aceasta nu este doar o necesitate a statului nostru, nu doar a ucrainenilor, este o necesitate globală. Rusia trebuie să răspundă pentru teroarea sa, iar fiecare rachetă, fiecare shahed trebuie să fie interceptată. Lumea poate garanta asta, partenerii au capacitățile necesare. Aceasta a fost demonstrat în special pe cerul Orientului Mijlociu, și trebuie să funcționeze și pe cerul Europei”.

UPDATE Directorul CIA, Bill Burns, a avertizat joi că, dacă SUA nu trimit mai mult sprijin militar, Ucraina ar putea pierde războiul împotriva Rusiei până la sfârşitul anului, relatează CNN. „Există un risc foarte real ca ucrainenii să piardă pe câmpul de luptă până la sfârșitul anului 2024”, a subliniat acesta.

UPDATE Ucraina i-a avertizat joi pe miniștrii de externe ai marilor puteri din Grupul celor șapte (G7) că trebuie să schimbe strategia dacă vor ca Kievul să reziste atacurilor aeriene rusești din ce în ce mai distructive. Miniștrii G7, reuniți pe insula Capri, au recunoscut necesitatea de a trimite mai multe sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a participat, de asemenea, la reuniunea G7 de joi, declarând înainte de începerea ei că Alianța caută în mod activ să trimită mai multe sisteme de apărare aeriană cât mai repede posibil. `Lucrăm la posibilitatea de a (trimite) mai multe baterii Patriot în Ucraina. Suntem în dialog cu anumite țări specifice", a spus el. 

UPDATE Donald Trump cere Europei să „se mişte'” în cazul Ucrainei. Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se „mişte” şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina. „Cum se face că Statele Unite au angajat peste 100 de miliarde de dolari în războiul din Ucraina, mai mult decât Europa, în timp ce ne desparte un ocean!”, a spus el.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram