Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1004: Soldați nord-coreeni intră în Ucraina. Apelul lui Zelenski și rachetele experimentale ale lui Putin

/VIDEO/ Milioane de lei, înnămolite în „Lacul Sărat” din Cahul. De ce în loc să fie perlă turistică stă în paragină de ani buni

missing
08 aprilie 2023, ora 23:10

Se întâmplă deseori să auzim primari cum se plâng că nu au instrumente ca să dezvolte localitățile pe care le conduc. Ba că nu au fonduri, ba că nu au obiective pe care să le transforme în mașini de făcut bani. Sunt situații când primarii vor să miște lucrurile din loc, dar se împotmolesc în birocrație. În municipiul Cahul, de ani buni, stă în paragină un loc ce ar putea aduce venituri impresionante localității. 

Vorbim de Lacul Sărat, care pe timpurile sovietice atrăgea mii de oameni din tot spațiul ex-sovietic, având un potențial turistic enorm pentru oraș. Reabilitarea lui a început acum mai bine de 10 ani și a înghițit milioane de lei din bugetul public. Dar, perla turistică tot înecată stă, într-un strat gros de probleme. 

În Lacul Sărat, ce urma să fie o atracție turistică atractivă, fiind amplasat în centrul orașului Cahul, nu găsești gram de apă sărată. Vedem în schimb niște apă. E o apă murdară, cu PET-uri, mai vedem niște stufăriș, și asta chiar dacă în el au fost înecate milioane de lei din bani publici.

Ca să înțelegem mai bine valoarea acestui obiectiv și impactul asupra vieții social-economice din orașul Cahul, vă propunem să ne întoarcem puțin în timp. Ne oprim la începutul anilor 60 ai secolului trecut, vremuri în care țara noastră făcea parte din Uniunea Sovietică. În sudul țării, echipe de specialiști încercau să găsească rezerve de gaze naturale și petrol. În timpul căutărilor, s-a descoperit în schimb că orașul Cahul deține ape minerale cu proprietăți curative. 

În primăvara anului 1965, datorită sondării unei fântâni arteziene de lângă râul Frumoasa, a prins viață Lacul Sărat. Apa venea de la circa 500 de metri adâncime, având un miros pătrunzător de hidrogen sulfurat şi iod. Lacul a căpătat popularitate și, în scurt timp, a devenit un loc de atracție inclusiv pentru mii de turiști din țările fostei Uniuni Sovietice.

„Care este, în genere, perla? Perla este apa asta sărată care, pe continentul acesta al nostru eurasiatic, este ceva similar undeva lângă Piatigorsk. La Sovata, de care vorbiți voi, „otdîhaiet” (nici pe departe), nu-i nimic, pe lângă lacul acesta al nostru”, spunea în 2019, consilierul municipal Vasile Vanțevici.

Însă, faima lacului a început să se stingă odată cu deschiderea sanatoriului Nufărul Alb, care folosește inclusiv acum, aceeași apă curativă, pe care o extrage printr-o sondă aparte. În 2010, primăria Cahul, din dorința de a readuce la viață Lacul Sărat și potențialul său turistic, a depus o cerere de finanțare pentru amenajarea zonei. Urma să redevină o atracție importantă, cu circa 500 de vizitatori pe zi. 

Apelul primăriei a fost auzit, astfel că în 2012 a început reabilitatea lacului, cu banii alocați de Fondul Național pentru Dezvoltare Regională. Deși, în total, au fost preconizate circa 13 milioane de lei, un raport de evaluare întocmit în anul 2015 a arătat că au fost valorificate aproape 9 milioane. Banii au fost cheltuiți pentru curățarea, betonarea, amenajarea bazinului și a plajei, a fost pus pavaj și... cam atât. Din 2017, anul când obiectivul renovat a fost predat primăriei, lacul stă în paragină. 

„- Unde este impasul cel mare cu lacul acesta? - Știți, multă lume cunoaște bancurile: dacă o să fie băieți cuminți, o să le deie și apă, da? În sensul acesta s-au produs lucrurile. Prima etapă când s-a depus proiectul spre finanțate prin ADR Sud, din Fondul Național de Dezvoltare Regională, era conceptul la pachet: atât amenajarea zonei, bazinului, cât și forarea sondei pentru exploatarea zăcământului. Ulterior, s-a exclus componenta cu exploatarea, dar s-a lăsat prima etapă - amenajarea zonei. S-a betonat, s-a întărit puțin zona. Un pic. Pic-ul acesta însă a costat multe milioane. - Justificat sau nu ne puteți spune acum? - Cred că era logic să fie la pachet inclusiv cu forarea sondei”.

Cu alte cuvinte, deși lacul a fost amenajat, autoritățile locale au ajuns în impas atunci când au ajuns la etapa umplerii bazinului cu apă mineralizată. Și asta pentru că apele subterane sunt proprietate națională, iar ca să fie exploatate, este nevoie de a deține dreptul de concesionare a zăcământului acvatic. 

După un șir lung de discuții, în anul 2016, Guvernul condus de Pavel Filip a dat undă verde pentru concesionare

„După acea hotărâre de Guvern, a fost desemnată Agenția Proprietăți Publice să organizeze concursul de concesionare. A fost pregătit un caiet de sarcini, s-a anunțat procedura, dar în acel moment nu era încă înregistrat terenul. După ce a fost concursul, nimeni nu întrunea criteriile. Așa că nu a fost nicio ofertă”, a menționat primarul de Cahul, Nicolae Dandîș. 

Legislația spune că dosarul la concurs trebuie depus de proprietarul terenului, care este Primăria Cahul. Paradoxul este că proprietarul trebuie să fie agent economic, criteriu ce exclude primăria din competiție. Pentru a ieși cumva din acest impas, consiliul municipal a înființat o întreprindere, căreia i-a dat în gestiune bunurile. 

„Primăria nu putea să depună dosar. Trebuie să depună agenții economici. Am depus noi dosarul din partea acestui SRL, un singur candidat, și după o perioadă mai lungă, comisia de evaluare a decis că SRL-ul nostru nu are suficientă experiență, mai multe cadre care cunosc domeniul balnear, deși noi am făcut niște contracte de asociere cu medici, care urmau să fie implicați în cazul câștigării concursului. Nu vreau să zic, dar au fost intervenții din afară ca să fie iarăși eșuată procedura. Nu a avut cine să investigheze de ce și cum. Rămâne la nivelul ipotezelor noastre că cineva nu s-a dorit să dea municipalității acest zăcământ”, ne-a spus primarul.

Și iată-ne ajunși în zilele noastre. Edilul speră că măcar acum se va reuși concesionarea apei minerale pentru ca proiectul Lacul Sărat să prindă viață. Ministerul Mediului urmează să constituie o nouă comisie pentru ca membrii acesteia să demareze un alt concurs: „Dosarul va fi depus tot de întreprinderea fondată. Anul trecut, am făcut proiectul tehnic de forare a sondei și devizul de cheltuieli. Circa 6 milioane de lei pentru forare si construcție”. 

„- Știți cine ar putea să facă această forare? - Se anunță concurs public, dar sunt puține companii. Una sau două”.

Pe de altă parte, ministra Mediului, solicitată de noi să comenteze perspectivele acestui proiect, a declarat că este dispusă să ajungă la un numitor comun cu autoritățile municipale.

„Din informația pe care o am, încă de la Ministerul Agriculturii, au fost făcute vizite în teritoriu, la acea construcție a viitorului Lac Sărat, neconformități. Au fost propuse anumite recomandări, dacă autoritatea locală vrea să dețină anumite drepturi, noi suntem deschiși. Noi discutăm deja pe interior care ar fi procedura cea mai corectă, ca să le atribuim în folosință. Sunt mai multe opțiuni”, a declarat Iordanca-Rodica Iordanov.

Tot acest ping-pong dintre guverne și primăria Cahul a fost urmărit cu interes și de Petru Cudrov, un cunoscut om de afaceri din orașul Cahul. Încă de prin anii 90 își dorea să investească în acest proiect, din dorința de a dezvolta vreo afacere. Dar, după ce a pierdut ani așteptând un deznodământ, a decis să-și facă propria sondă, pe un teren privat, ce-i aparține și care se află la circa jumătate de kilometru distanță de Lacul Sărat. 

„Am studiat codul subsolului, codul apelor minerale. Până la urmă am fost antrenați într-un concurs pe care l-am câștigat, am forat sonda, am înecat 300 de mii de euro, dar sper să-i scot de acolo. În 2021, noi am dat de apă, de atunci am mers mai departe ca să legalizăm. Noi ne-am scăldat... Te culci în bazin în care am captat apă și ne-am scăldat”, a spus Petru Cudrov.

Deocamdată, fac băi cu apa mineralizată doar apropiații omului de afaceri. Însă, ca să poată presta servicii balneare, Petru Cudrov trebuie să aibă permisiune de la Guvern. 

„Am făcut analiză că în țară nu avem o instituție care să fie acreditată să ne dea rezultatele veridice. Rezultatele ni le dau, dar nu au valoare juridică. Am fost la București, avem avizul lor cu toate indicațiile, cu componența chimică și recomandări la ce se poate de folosit apa. În special, conține brom, iod, hidrogen sulfuros. Procentul de mineralizare este de 73%. 

Acum așteptăm avizul de la Sănătate Publică și mergem la Guvern. - Va dura? - Dacă va ține bojica cu noi, sper că la anul... - Dar ajunge pentru toți. - Da, este apă pentru toți”. 

Prin relansarea Lacului Sărat ca obiectiv turistic, municipiul Cahul va avea doar de câștigat, crede omul de afaceri. Iar loc pentru a investi în zonă este pentru toți doritorii. 

„Oamenii se tem de concurență, lucrul total greșit. În momentul în care în oraș vor fi 10 mii de vizitatori, vor funcționa și restaurantele și barurile. Noi trebuie să-i aducem cumva, să le oferim ceva. Recent, am revenit din România. Nu este nimic ieșit din comun. Dânșii de la un spa centru de pe perioada lui Ceaușescu, au lărgit și am făcut condiții mai bune, au acum o piscină. Ați vrea să faceți așa ceva și aici? - Așa îmi este obiectivul, scopu”.

În prezent, Inspectoratul Național de Investigații desfășoară o anchetă privind modul în care au fost cheltuiți banii pentru proiectul Lacul Sărat, notează jurnaliștii de la Ziua de Azi. Instituția a fost sesizată de fosta conducere a municipiului Cahul, care a și demarat proiectul la acea vreme. Am încercat să aflăm dacă inspectorii au ajuns la vreo concluzie, dar nu am reușit deocamdată.

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan 

/VIDEO/ Autoritățile reacționează după un reportaj TV8, despre râul Bîc! Au făcut un control în teren
/VIDEO/ Imagini șocante cu Bîc, cel mai degradat râu din țară! Ce arată testele de laborator și cum „șmecherii” varsă apa murdară

Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.

Episcopul Marchel, obligat de instanță să plătească despăgubiri pentru instigare la discriminare
Episcopul Marchel, obligat de instanță să plătească despăgubiri pentru instigare la discriminare
/LIVE/ „Moldova gândește”: Moldova gândește: Oameni săraci de „vânzare”. Cazul unui fost traficant
/LIVE/ „Moldova gândește”: Moldova gândește: Oameni săraci de „vânzare”. Cazul unui fost traficant
/VIDEO/ Topul destinațiilor de vacanță preferate de moldoveni iarna: Prețurile sunt mai mari în 2024
/VIDEO/ Topul destinațiilor de vacanță preferate de moldoveni iarna: Prețurile sunt mai mari în 2024
/VIDEO/ Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
/VIDEO/ Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
/VIDEO/ Alegeri prezidențiale în România: Cum au votat primii alegători din Republica Moldova
/VIDEO/ Alegeri prezidențiale în România: Cum au votat primii alegători din Republica Moldova

/LIVE/ „Moldova gândește”: Moldova gândește: Oameni săraci de „vânzare”. Cazul unui fost traficant

missing
23 noiembrie 2024, ora 19:59

Traficul cu oameni aduce mulți bani infractorilor și răni adânci victimelor. 

Sâmbătă, la „Moldova gândește”, reconstituim istoriile unor victime și aflăm regretele unui fost traficant de fete. 

Ce spun autoritățile despre acest fenomen și cum putem evita capcana traficanților, vedem la TV8.

Secțiile de votare din afara țării, pentru prezidențialele din România, au fost deschise. Moldovenii cu cetățenie romana vor putea vota de astăzi și până duminică la cele 59 de birouri electorale deschise pe teritoriul țării noastre. /Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat în cazul fetiței din Tohatin, batută cu cruzime de mama ei și a solicitat statului să intervină pentru a proteja copila de violență. /Parlamentul urmează să modifice legea specială a fermierilor, votată acum două luni. Ar urma sa fie lărgit cercul agricultorilor eligibili, iar perioada de înghețare a datoriilor va fi extinsă. Anunțul a fost făcut aseară de președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții în dosarul coruperii electorale. Oamenii legii au descins în Cimișlia și Comrat, la șase persoane, care ar fi influențat alegătorii la referendumul și scrutinul electoral de pe 20 octombrie. /Căldură mai ieftină pentru consumatorii din nordul țării. Care este noul tarif aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică./Numărul cazurilor de infecții ale căilor respiratorii este în creștere cu 20 la sută față de săptămâna trecută. Mai mult de jumătate s-au înregistrat la copii. În total au fost înregistrate peste 5 mii de cazuri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În doar o săptămână, ofițerii anticorupție au aplicat amenzi de peste un milion de lei persoanelor care și-ar fi vândut votul în cadrul alegerilor din 20 octombrie. Până acum, oamenii legii au efectuat peste 800 de percheziții și au aplicat sechestre în valoare de peste 50 de milioane de lei. /Medicul de la azilul de bătrâni din Comrat, care a fost filmat în timp ce le spunea pacienților cum să voteze, ar fi fost plătit cu bani din Rusia pentru a influența votul alegătorilor. Acesta a fost reținut. CEC nu exclude anularea voturilor date în acest azil. /Noi detalii în cazul avionului prăbușit la Vadul lui Vodă, unde o persoană a decedat. Aeronava se pregătea să aterizeze când a căzut peste o clădire.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/LIVE/ „Moldova gândește”: Moldova gândește: Oameni săraci de „vânzare”. Cazul unui fost traficant
/LIVE/ „Moldova gândește”: Moldova gândește: Oameni săraci de „vânzare”. Cazul unui fost traficant
/VIDEO/ Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
/VIDEO/ Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
/VIDEO/ Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
/VIDEO/ Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
/VIDEO/ Adio, Andreea Cuciuc! Mii de oameni s-au adunat la înmormântarea tinerei de 17 ani
/VIDEO/ Adio, Andreea Cuciuc! Mii de oameni s-au adunat la înmormântarea tinerei de 17 ani

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.