Mii de protestatari s-au adunat duminică în fața parlamentului georgian, pe fondul opoziției crescânde față de guvernul țării. Criticii acuză partidul de guvernământ „Visul Georgian” că se află sub stăpânirea Rusiei. Totodată, Guvernul a fost acuzat că a pus în închisoare oponenții politici și că a redus la tăcere mass-media independentă, scrie BBC.
Mitingul a fost organizat de principalul partid de opoziție, care a fost fondat de fostul președinte aflat în închisoare Mihail Saakașvili.
Saakashvili, care a îndeplinit două mandate ca președinte între 2004 și 2013, ispășește în prezent o pedeapsă de șase ani de închisoare pentru abuz de putere, deși grupurile internaționale de drepturi au condamnat acțiunea ca fiind motivată politic.
Luna trecută, protestele în masă au forțat guvernul să abandoneze un proiect de lege care ar fi impus oricărei organizații neguvernamentale care primea bani din străinătate să se înregistreze ca „agent de influență străină”. Oponenții au spus că proiectul de lege a fost modelat după unul introdus în Rusia în 2012.
Duminică, manifestanții din fața clădirii parlamentului din capitala Tbilisi au fluturat drapelul Georgiei, Ucrainei și ale Uniunii Europene și au ținut un banner uriaș pe care scria: „Pentru un viitor european”.
Opinia publică din Georgia este în mare parte pro-UE, iar guvernul spune că rămâne angajat în acțiunea țării de a adera la bloc, dar oponenții spun că acțiunile acesteia dăunează șanselor Georgiei de a deveni membru.
Georgia a solicitat aderarea la UE împreună cu Ucraina și Moldova la câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.
În iunie, UE a numit în mod oficial Ucraina și Moldova drept state membre candidate, dar a spus că Georgia trebuie să implementeze o serie de reforme politice și judiciare înainte de a primi statutul.