Air Moldova a fost sancționată cu o amendă de 12.000 de lei pentru utilizarea de practici comerciale înșelătoare. În urma unui control inopinat, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a descoperit că operatorul aerian a admis mai multe încălcări privind rambursarea mijloacelor bănești în contextul zborurilor anulate.
Ca urmare, AAC a emis o prescripție, conform căreia Air Moldova trebuie să ramburseze costul întreg al biletelor în termen de 7 zile tuturor pasagerilor afectați de anularea zborurilor din perioada 21-25 aprilie 2023, până la data limită de 2 mai 2023.
Air Moldova a depășit termenul de rambursare a costului biletului, care conform Regulamentului ar fi trebuit să fie efectuat în termen de 7 zile, nu de 30 de zile, cum a făcut operatorul.
De asemenea, nu a furnizat pasagerilor afectați o comunicare scrisă care să includă normele de compensare și asistență conform Regulamentului și coordonatele Autorității Aeronautice Civile.
Compania a mai încălcat drepturile pasagerilor la deservire, cum ar fi mesele și băuturile direct proporționale cu timpul de așteptare, cazarea hotelieră și transportul dintre aeroport și locul de cazare, așa cum sunt prevăzute în Regulament.
Pe lângă rambursarea costului întreg al biletelor în 7 zile, operatorul trebuie să prezinte tuturor pasagerilor afectați o comunicare scrisă (inclusiv în format electronic) care să includă normele de compensare și asistență conform Regulamentului și coordonatele Autorității Aeronautice Civile, în termen de 24 de ore.
Autoritatea Aeronautică Civilă a reiterat că pasagerii își pot revendica drepturile, solicitând contravaloarea biletelor și pot beneficia și de o compensație care variază între 250 și 400 de euro, în funcție de destinație.
Pasagerii afectați pot depune o solicitare în adresa companiei aeriene (prin intermediul poștei electronice, telefon, sediul unității comerciale din bd. Negruzzi 10). În cazul în care nu se găsește o soluție, consumatorii pot depune o reclamație la Autoritatea Aeronautică Civilă prin diverse modalități:
- la sediul Autorității Aeronautice Civile în formă scrisă;
- prin intermediul poștei, semnat electronic;
- depunerea petiției în mod electronic la adresa info@caa.gov.md și secretariat@caa.gov.md.
Apelați telefonul consumatorului pentru o consultație gratuită – 022.823.583
În cazul anulării unui zbor regulat, consultați site-ul caa.md, Protecția consumatorilor, zboruri anulate caa.md/zboruri-anulate-3-30.
Pasagerii sunt îndemnați să fie proactivi în revendicarea drepturilor lor minime și să se informeze cu privire la drepturile pasagerilor în cazul anulării zborurilor.
„Recomandăm cetățenilor să analizeze atent riscurile în cazul procurării biletelor de avion de la operatorul Air Moldova, întrucât aceste zboruri ar putea fi anulate iar probabilitatea compensării este minimă. În cazul în care capacitatea financiară a companiei se va redresa, AAC va informa suplimentar”, se arată într-un comunicat al Autorității Aeronautice Civile.
TV8.md amintește că Air Moldova a lansat recent o petiție pe online, prin care a solicitat, din numele a 285 de angajați, intervenția președintei Maia Sandu. Președinta, însă, este de părerea că datoriile întreprinderii trebuie să le întoarcă cei care le-au adunat.
„Problema Air Moldova sunt datoriile enorme care au fost acumulate și acum se caută o soluție cine să le întoarcă. Trebuie să le acopere cei care le-au făcut”, a declarat Maia Sandu.
În ultima perioadă, Air Moldova a anulat o serie de zboruri. Operatorul aerian se confruntă cu dificultăți financiare și a fost condiționat de către bancă să majoreze suma de depozit pentru garantarea rambursării biletelor neutilizate. Întâmplător sau nu, problemele Air Moldova s-au acutizat după ce statul a preluat controlul asupra Aeroportului Internațional Chișinău.
Potrivit Autorității Aeronautice Civile, în cazul neremedierii situației financiare în termeni proximi și suplinirea cu flotă de aeronave suficiente pentru prestarea serviciilor în care s-au angajat, compania aeriană riscă să îi fie suspendat Certificatul de Operator Aerian.
Iar Guvernul a cerut măsuri de protecție pentru cei care mai au curajul să cumpere bilete de la Air Moldova. În caz de neconformare, Executivul amenință compania cu sancțiuni ce pot culmina cu retragerea licenței de activitate.
După anunțul îngrijorător al Autorității Aeronautice Civile despre riscul falimentării Air Moldova, jurnaliștii „Cutia Neagră PLUS” au analizat rapoartele financiare ale companiei depuse la Biroul Național de Statistică. Pentru investigația „Capcana lui Șor de la Air Moldova”, echipa a consultat rapoartele începând cu 2018, anul în care a fost privatizată Air Moldova.
Cifrele arată că datoriile companiei au crescut constant în fiecare an, depășind deja două miliarde de lei în 2022.