/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

social

/VIDEO/ Experiment „Moldova Gândește”: Care sunt cele mai inedite treceri de pietoni din țară

24 martie 2023, ora 17:25

Anul a început cu o explozie a cazurilor de accidente, în care au avut de suferit pietonii. În unele situații, victimele au plătit cu viața, iar șoferii vor plăti cu libertatea. Doar în municipiul Chișinău, în primele două luni ale anului, cazurile de tamponare au crescut cu aproape 40 la sută, față de perioada similară a anului trecut. Accidentele de pietoni sunt rezultatul unui cumul de factori. Fie că e din vina șoferilor, care nu reduc din viteză ori a pietonilor care nu se asigură înainte de păși. 

Și mai este un factor, deloc de neglijat: starea trecerilor de pietoni. Din cele peste 900 de treceri din municipiul Chișinău, doar 200 sunt bine amenajate. Între timp, pentru a preveni noi accidente de acest fel, Parlamentul a votat sancțiuni mai dure pentru conducătorii auto care nu oferă prioritate pietonilor, care traversează strada regulamentar. 

Anual, zeci de oameni nu mai ajung acasă, după ce traversează drumurile țării. Unii dintre ei își găsesc sfârșitul traversând prin locuri nepermise, alții sunt loviți chiar pe trecerile pentru pietoni, treceri care, în cea mai mai mare parte a lor sunt într-o condiție de degradare avansată, sunt neamenajate, neiluminate și uneori, extrem de dificil de traversat, fiind amplasate în zone fără semafoare și cu mai multe benzi pe sens, acest lucru mărind șansele producerii unui accident de circulație. 

Un astfel de accident a avut loc în zona Aeroportului, pe 23 decembrie 2022, când un copil de 10 ani a fost accidentat mortal pe trecerea pentru pietoni. După câteva zile de la impact, mama copilului, într-o discuție cu jurnaliștii TV8, a declarat că va face totul pentru ca șoferul să fie condamnat pe măsura faptei sale.

„Este un ucigaș și l-a omorât fără milă. Copilul a murit pe loc. O să merg până la capăt, pentru că s-au comis încălcări mari. În anchetă e scris că viteza a fost 60-70 km/h, iar oamenii care cât de cât se pricep înțeleg că a fost 100 de km/h ori chiar și mai mult”, spunea mama copilului, Natalia Lazariuc.

Acest caz este unul dintre multe altele care se întâmplă an de an, pe drumurile din țară. Datele poliției arată că, anul trecut, au avut loc 367 de accidente cu implicarea pietonilor, care s-au soldat cu 13 persoane decedate, încercând să traverseze pe treceri pentru pietoni. 

Nu departe de Capitală, pe drumul ce leagă Chișinăul de Orhei, în localitatea Ratuș, trecerea de pietoni este absolut invizibilă pe timp de noapte. Ca să traversezi acest drum, îți trebuie mult curaj. Riscul ca pietonul să fie accidentat este foarte mare, pentru că se circula cu viteză destul de mare, iar șoferii nu par să încetinească în apropierea acestei treceri, deși există limite de viteză.

„Suntem în preajma localității Ratuș, la doi pași de Chișinău. Mă aflu pe o trecere de pietoni, pe un drum național care leagă Chișinăul de Orhei, iar dacă colegul meu ar stinge lumina, ar fi foarte greu să vă dați seama că în spatele meu se află o trecere de pietoni. Aici este un loc foarte riscant pentru toți cei care încearcă să traverseze acest drum noaptea. Nu există nici măcar un strop de lumină”.

Pe de altă parte, autoritățile din Orhei au ales să semnalizeze trecerile de pietoni din oraș prin luminarea acestora într-un roșu puternic. Chiar dacă lumina este vizibilă de la depărtare, pietonii aflați pe trecere nu ies atât de tare în evidență, devenind niște pete negre în momentul traversării. 

„Suntem în centrul orașului Orhei și am observat că majoritatea trecerilor pentru pietoni sunt iluminate în roșu, zic majoritatea, pentru că sunt unele care au rămas cu lumină albă, iar unele total neiluminate”.

L-am telefonat de câteva ori pe primarul orașului, pentru a afla câți bani a achitat Primăria Orhei pentru implementarea acestor proiecte, dar nu ne-a răspuns. 

„Suntem în orașul Strășeni, pe drumul ce leagă Chișinău de Ungheni și după cum vedem, în fața noastră este o trecere de pietoni, la aproximativ 50 de metri de o altă cale de acces pentru pietoni, pentru ca aceștia să poată traversa drumul, această pasarelă suspendată. Cu toate acestea, foarte mulți oameni, câteva sute zilnic, încalcă legislația și își pun în pericol viața traversând neregulamentar. Iar acest lucru face ca aici să fie foarte multe accidente, unele dintre ele chiar mortale”.

„Trecătorii din orașul Strășeni, majoritatea nu trec pe podul respectiv, dar trec pe traseul central. Noi avem aici un echipaj zilnic, pentru a monitoriza situația. Chiar de curând avem aici accident cu persoane traumatizate, avem accident cu decese, două decese. Mai devreme, o femeie a spus că nu poate să meargă pe sus, că o dor picioarele”, a declarat șeful serviciului de patrulare IP Strășeni, Dumitru Ciochină.

Periculoasă este și trecerea de pietoni din localitatea Vatra. Pentru a-i determina pe șoferi să reducă din viteză atunci când ajung în preajma marcajului rutier, lângă trecere a fost montată silueta unui copil, care, aparent, vrea să traverseze. 

„Una dintre soluțiile pe care autoritățile le-au găsit pentru a limita cumva viteza mașinilor în preajma trecerilor pentru pietoni, sunt aceste panouri pe care le vedeți, sub forma unor școlari, dar care spre surprinderea mea nu au efect pentru toți participanții la trafic, deoarece marea majoritate a șoferilor le ignoră. Pentru ei, sunt doar simple elemente de decor”.

La această trecere nu de puține ori s-au întâmplat accidente cu pietoni sau tamponări din cauza neatenției la volan. 

„În primul rând, o trecere pietonală trebuie să fie vizibilă din toate punctele de vedere. Ca să o facem vizibilă pe timp de noapte trebuie să o iluminăm, ca să fie vizibilă pe timp de zi trebuie să defrișăm, să înlăturăm obiectele care încurcă pentru câmpul vizual al șoferului față de pieton și invers, pietonul trebuie să fie în siguranță și să aibă vizibilitate”, a menționat șeful adjunct al INSP, Grigore Guzun.

Cele mai multe accidente cu implicarea pietonilor se întâmplă în Capitală. Din cele 1600 de treceri, câte sunt în toată republica, circa 900 sunt în municipiul Chișinău. Iluminarea este problema principală.

Conform normelor tehnice și de siguranță, la trecerile pentru pietoni unde există mai mult de 200 de traversări într-o oră, se recomandă construcția trecerilor pietonale subterane sau pe pasarele.

Cu toate astea, am găsit o astfel de trecere în Chișinău, pe strada Kiev, intersecție cu strada Bogdan Voievod. Aici, în doar 18 minute, am numărat aproximativ 500 de traversări ale pietonilor. În unele dintre ele, pietonii au fost supuși riscului de accident din cauza șoferilor grăbiți, fiind nevoiți să traverseze mai mult printre mașini. 

Acum câțiva ani, autoritățile municipale s-au lăudat cu amenjarea unor treceri de pietoni supraînălțate, ce determină vitezomanii să frâneze pentru a nu-și avaria mașinile. 

„Autoritățile au găsit o altă metodă pentru a încetini viteza mașinilor și anume, această trecere puțin bombată. Într-adevăr crează puțin disconfort șoferilor, dar pare că funcționează, mai ales că se află în fața liceului Ștefan cel Mare”.

Însă, din cele peste 900 de treceri de pietoni care sunt în municipiul Chișinău, doar circa 230 sunt bine amenajate, spuneau anterior funcționarii de la Primăria Capitalei. Experții recomandă amenajarea insulelor de refugiu. În varianta cea mai simplă, o astfel de construcție ar costa estimativ, între 100 de mii și 250 de mii de lei, cu tot cu lucru, dar fără iluminare. Totuși, există și alte metode de a forța șoferii să reducă viteza în preajma trecerilor pentru pietoni.

„O variantă de presemnalizare a unei treceri de pietoni este din marcaj rutier care se aplică la marginea părții carosabile, care are numele de „marcaj dinți de dragon”. Prin efectul său vizual, acesta crează un efect de îngustare a drumului, iar șoferul e nevoit să frâneze. O altă variantă de marcaj sunt liniile în zig zag, care creează această iluzie optică de îngustare. Acestea sunt rezonatoare, sunt mai înalte decât partea carosabilă și creează un efect de zgomot”, spune expertul în siguranță rutieră, Oleg Plinschi.

Inspectoratul Național de Securitate Publică a explicat care sunt problemele cu care se confruntă pietonii, mai ales în zonele aglomerate, unde fluxul de trafic este ridicat și de ce unele treceri pentru pietoni nu se amenajează, chiar dacă INSP face prescripții și recomandări către autoritățile publice responsabile de starea acestor drumuri. 

„Noi nu avem o statistică cu câte treceri pietonale nu corespund, fiindcă atunci când se depistează o neregularitate, noi imediat facem sesizări către administratorul drumului, în cazul de față administrația publică locală sau Administrația de Stat a Drumurilor, care le înlătură după putințele pe care le au ei. De obicei, de multe ori, scuza este lipsa resurselor financiare”, a declarat Grigore Guzun.

Chiar dacă Poliția face prescripții către autorități, de cele mai multe ori, lucrurile nu se schimbă, iar deocamdată, Poliția nu are posibilitatea de a sancționa administratorii drumurilor: „În acest moment, cadrul legal este cam slab în direcția de a penaliza responsabilii de drumuri. Dar sunt niște propuneri de modificare a legislației. Deja este în Parlament, în prima lectură, iar când va intra in vigoare, vom avea toate pârghiile de influență asupra persoanelor care se fac responsabile de gestionarea acestor probleme”.

Pentru a responsabiliza mult mai tare conducătorii auto, săptămâna aceasta, deputații au înăsprit sancțiunile pentru unele încălcări în traficul rutier, inclusiv pentru cei care nu acordă prioritate pietonilor. Astfel, această categorie de șoferi vor fi sancționați cu amendă de până la 1800 lei și 5 puncte de penalizare. În cazul în care șoferul comite aceeași contravenție repetat, în decurs de un an, va rămâne fără dreptul de a conduce pe o perioadă de o lună și jumătate. Pe de altă parte, amenzile pentru pietoni rămân neschimbate. Pentru traversarea neregulamentară a străzilor, sancțiunea rămâne 300 de lei. 

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan 

Montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Drama lui Vladimir, un băiețel care de 10 ani e țintuit la pat după un accident. „Vreau să-l aud spunând mama”
/VIDEO/ Câte un milion de lei pentru victimele accidentelor. Cum poți primi bani din Fondul de Protecție a Victimelor Străzii
/VIDEO/ Un interviu oferit de Spînu televiziunii GRT, întrerupt de Constantinov, care a dat buzna în studiou. Cum a reacționat ministrul
/VIDEO/ Un interviu oferit de Spînu televiziunii GRT, întrerupt de Constantinov, care a dat buzna în studiou. Cum a reacționat ministrul
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ Mister dezlegat: Cine e tatăl copilului fetiței care a născut la 11 ani
/VIDEO/ Mister dezlegat: Cine e tatăl copilului fetiței care a născut la 11 ani

/VIDEO/ O deputată PAS a parcat neregulamentar, dar nu a fost amendată. „Am venit la medic, iar polițistul m-a sunat imediat”

29 martie 2024, ora 15:08

Deputata PAS, Veronica Briceag, a parcat neregulamentar în apropierea unei treceri de pietoni de lângă o instituție medicală, însă a scăpat de amendă. Briceag susține că a mutat mașina, la cererea unui polițist. Aceasta a mai declarat, pentru TV8, că nu a observat semnul de oprire interzisă.

Briceag menționează că s-a ales cu atenționare și, potrivit ei, toți șoferii din zonă erau rugați să își ridice mașinile.

„Mașina e a mea. Am venit la medic, m-am dat jos și m-am pornit la policlinică, iar domnul polițist m-a sunat imediat, căci am telefon plasat pe parbriz, și a rugat dacă vin într-un minut și o ridic, rămâne doar cu atenționare. Evident am lăsat tot și m-am întors să o ridic. Domnul nu cunoaște cine sunt eu, dumnealui exact același lucru făcea cu toți cei parcați”, ne-a spus deputata PAS.

În context, Veronica Briceag afirmă că intenționează să depună un demers la Inspectoratul Național de Securitate Publică (INSP), pentru că acel semn de circulație nu ar fi neapărat necesar în zonă. Crede că ar trebui mutat pentru a evita disconfortul persoanelor care vin la policlinică.

„Acolo un semn de interzicere oprire nu este imperios necesar, sunt două benzi, circulația nu încurcă absolut deloc. După discuția cu acei cetățeni din preajma, inclusiv astăzi voi merge repetat să aud părerea oamenilor ce circulă zilnic acolo, după o să vin cu un demers către INSP să argumenteze instalarea și să vadă poate ar putea mișca un pic mai la vale semnul, ca oamenii ce vin la policlinică să nu se simtă neplăcut când și așa se simt nu prea bine, doar acolo vin oamenii bolnavi de obicei.

Acolo este o mică parcare unde încap vreo 6-8 mașini, dar evident că sunt ale medicilor, iar mămicile cu copii, bătrâneii nu au cum staționa și ei chiar au nevoie în acele momente dificile de empatie dar nu de penalizări. Da, staționând astăzi acolo interzis, am identificat o problemă a oamenilor ce necesită intervenția noastră”, a declarat deputata.

video: fb/Mihail Bagas

Veronica Briceag s-a ales cu fotoliul de deputat pe 30 ianuarie 2024, când magistrații Curții Constituționale (CC) i-au validat mandatul. Aceasta activează în Comisia parlamentară mediu, climă și tranziție verde, iar anterior a fost șef de cabinet la Ministerul Mediului. Pe parcursul anilor a activat în mai multe companii de tip SRL în calitate de contabilă.

Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evenimentele de familie îi aduc bașcanei Găgăuziei venituri mult mai mari decât activitatea în Comitetul Executiv al regiunii. Numai la ziua sa de naștere, Evghenia Guțul a declarat cadouri bănești de peste 7 mii de euro. /Crește numărul cazurilor de rujeolă la Centrul de refugiați din Chișinău. Sunt deja 11 pacienți confirmați- toți copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 2 și 17 an. /De astăzi, plătim mai puțin pentru lumină și căldură. Deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost publicate în Monitorul Oficial.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Disensiunile între Guvern și primăria Chișinău continuă. După ce și-au tot aruncat săgeți, premierul anunță că Ministerul Muncii va reangaja asistenții personali demiși de primărie. Care este reacția primăriei? / Încă patru cazuri de rujeolă au fost confirmate la un centru de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău, același centru unde acum două zile au fost raportate trei cazuri. / Baba Dochia își scutură cojoacele. În mai multe regiuni din nordul și centrul țării, a nins, iar în unele sectoare ninsorile au fost abundente. Meteorologii anunță vreme instabilă în continuare
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cu câteva săptămâni înainte de încheierea sezonului rece, ANRE a decis să ieftinească energia termică. Cât va costa o gigacalorie? / Un angajat al Ambasadei Ruse de la Chișinău a fost declarat persoană indezirabilă și urmează să părăsească țara. Nota informativă i-a fost înmânată, azi dimineață, ambasadorului Oleg Vasnețov. Care este motivul? / Guvernatoarea Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, o amenință cu judecata pe Maia Sandu. Se întâmplă după ce ieri președinta a dat de înțeles că nu va semna decretul de numire a bașcanei în funcția de membră a Guvernului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa statului, Maia Sandu, a cerut Parlamentului să inițieze procesul de organizare a referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Plebiscitul ar putea avea loc în octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. / Fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost pus sub învinuire în cazul tragediei de la Aeroport, din vara trecută. El este acuzat de neglijență în serviciu în cazul atacului soldat cu moartea a două persoane. / Focar de rujeolă la un centru de refugiați din Chișinău. Cinci copii au fost internați la spital, după ce au fost diagnosticați cu această infecție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guvernul face un pas înapoi în problema asistenților personali. Ce-i drept, din contul Primăriei. Executivul anunță că va achita aceste salarii, dar va reține acești bani din bugetul autorității locale. / Încendiu devastator pe strada Columna! A ars un depozit. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit. / Prima demisie după numire unui nou ministru al Mediului. Șeful Moldsilva a anunțat că pleacă din funcție, la o zi după ce noul funcționar de la Mediu a anunțat că va scăpa de subalternii care nu-și fac bine treaba.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noul ministru al Mediului a depus jurământul. Sergiu Lazarencu urcă în fotoliu amenințând cu demiterea subalternilor incompetenți. / Una spun și alta fac. Deși li s-a promis împrumuturi de până la jumătate de milion de lei, băncile refuză pe bandă rulantă creditarea fermierilor. Ministerul Agriculturii promite să convoace bancherii la o discuție. / Războiul contra Ucrainei se extinde și în Rusia. Orașul Belgorod este ținta a noi atacuri, după explozia clădirii administrației locale. Autoritățile au raportat două decese.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Demisie în Guvernul Recean. Premierul Recean a anunțat plecarea din funcție a ministrei Mediului, Rodica Iordanov. Aceasta a fost înlocuită cu deputatul Sergiu Lezarencu. /O nouă promisiune de la bașcana de la Comrat. Guțul anunță că s-a înțeles cu Gazprom să livreze gaze la preț redus pentru locuitorii autonomiei. Ministrul Energiei spune că acest lucru nu este posibil. /Acțiuni anti-referendum. Liderul comuniștilor anunță că opoziția a tipărit peste o sută de mii de foi volante, în care îndeamnă oamenii să boicoteze referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Urmărire penală la sediul Procuraturii Anticorupție. Procuratura Generală a căutat astăzi urme de scurgere de informații în biroul procuroarei anticorupție Victoria Furtună./Băncile renunță la comisioane pentru transferurile de pe cardurile bancare emise în Republica Moldova. Banii vor putea fi trimiși. /Moscova va ignora cererea Chișinăului de a renunța la idee deschiderii în regiunea transnistreană a șase secții de votare. /Procuratura Generală anchetează o scurgere de informație de la Procuratura Anticorupție după ce ieri o procuroră a acuzat SIS și CNA de fabricarea unor dosare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zeci de asistenți personali, rămași fără salarii, au pichetat din nou primăria. În timp ce oamenii spun că au fost lăsați singuri în fața sărăciei lor, autoritățile locale i-au trimis să protesteze în fața Parlamentului. / Tragedie în raionul Florești. Un copil de 6 ani din a mers la joacă, dar și-a găsit sfârșitul în apele răului Răut. / 400 de blocuri din Chișinău au rămas fără căldură și, respectiv, apă caldă, în urma unei noi avarii la o conductă Termoelectrica. Furnizorul promite remedierea problemei în această seară, da rnu mai devreme de nouă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Bașcana Evghenia Guțul a fost întâmpinată cu aplauze la aeroport la revenirea din Rusia, de zeci de persoane aduse de la Comrat. Analiștii susțin că asta face parte din scenariul destabilizărilor pus la cale de Moscova prin intermediul lui Ilan Șor. / Și tot astăzi zeci de persoane au ieșit în centrul Chișinăului, la un marș feminist. Manifestanții au militat împotriva violenței sexuale. / Astăzi este marcată Ziua Internațională a Femeii, un prilej de a le spune doamnelor şi domnişoarelor cât de mult sunt iubite. Piețele de flori din Chișinău au fost luate încă în ajun cu asalt de către bărbați!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Moscova a deschis robinetul cu bani pentru a finanța destabilizarea Republicii Moldova. Poliția susține că a ridicat dintr-un singur apartament cinci milioane și jumătate de lei, iar procurorii afirmă că banii sunt aduși de curierii lui Ilan Șor din Rusia. /Între timp, conducerea Autonomiei Găgăuze se laudă că s-a întâlnit cu liderul rus Valdir Putin. Guvernul susține că aprofundarea relațiilor cu Moscova este în detrimentul Republicii Moldova. /Nouă persoane din nordul țării au fost trimise în judecată, după ce ar fi ajutat mai mulți candidați să obțină mai ușor calificativul „admis” la examenul auto la Bălți și Edineț. Sumele variau între 300 și 600 de euro.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Elevii violenți ar putea fi exmatriculați. Guvernul ia măsuri mai dure, menite să-i protejeze pe profesori și pe copii de cei cu comportamente abuzive. /Un nou război între CSP și Procuratura Anticorupție! Membrii CSP nu văd rostul unei anchete în cazul concursului pentru funcția de procuroro general și îi cer Veronică Dragalin să nu-și depășească limitele competenței. /De anul viitor trecem la cartea de identitate. Acesta va fi obligatorie de la 14 ani și vom putea călători cu ea în țările Uniunii Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi TV8 poate fi urmărit de telespectatori din toată lumea, cu televiziune prin satelit. Postul nostru de televiziunea a devenit singurul din Republica Moldova inclus într-un pachet de satelit lansat de Reporterri fără Frontiere. /Tendințele separatiste din Autonomia Găgăuză vor fi amplificate, în curând, de protestarii plătiți de Ilan Șor. Serviciul de Informații și Securitate avertizează că războiul hibrid ia amploare, iar miza cea mare este compromiterea integrării europene. /Între timp, Comratul are deja motive de sărbătoare. Autonomia Găgăuză nu mai este obligată să restituie TVA companiilor din regiune din bugetul local, după ce inițiativa guvernării de la Chișinău a fost declarată neconstituțională.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova a pierdut mii de euro după ce deținuții s-au plâns pe condițiile proaste din închisori. Asta a determinat statul încă acum 12 ani să lanseze inițiativa de a construi un penitenciar nou, doar că proiectul s-a tot tergiversat. /Demisii după anularea concursului pentru funcția de procuror general. Olesea Vîrlan a plecat din CSP, iar procurorul general, Ion Munteanu, l-a revocat pe adjunctul său, Igor Demciucin. /Cresc împrumuturile accesate de primăria capitalei. Aproape 800 de milioane de lei va achita creditorilor în 2024 autoritatea locală, de patru ori mai mult față de 2019, când Ion Ceban a preluat conducerea primăriei Chișinău.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura Anticorupție a inițiat un dosar penal pentru a investiga cum a fost viciat concursul pentru funcția de Procuror General. / Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, se află într-o vizită la Moscova. Aceasta a avut o întrevedere cu preşedinta Consiliului Federaţiei Ruse căreia i s-a plâns de presiuni din partea autorităților de la Chișinău și a cerut ajutorul Moscovei. / Caz ieșit din comun în timpul misiunii de serviciu. Un felcer de pe ambulanță s-a ales cu răni pe față, după ce ar fi fost agresat de un om pe care a venit să-l ajute. Incidentul a avut loc la Orhei.

/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram