Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1033: Pensionari incendiatori, amenințări de la Putin și întuneric în Abhazia. Zelenski: „Vom învinge”

social

Cutia Neagră Plus: TOP 10 mașini cumpărate în 2022 de deputați. Cine a plătit 40 de mii de euro pentru un autoturism

08 mai 2023, ora 10:37

După ce am inspectat noile imobile cumpărate de deputați în 2022, facem o tură prin parcarea Parlamentului să vedem cu ce mașini vin la muncă deputații. Declarațiile de avere arată că douăzeci de parlamentari și-au schimbat anul trecut automobilele. 

Nu le-a putut sta în cale nici lipsa de bani. O bună parte dintre deputați s-au împrumutat pentru noile bijuterii pe patru roți. Și pentru că sunt bijuterii, sunt și păzite pe măsură. Administrația Parlamentului a refuzat să ofere acces echipei Cutia Neagră PLUS să filmeze în parcarea instituției. De aceea i-am pândit pe deputați înainte de a intra în parcare.

Într-o joi dimineață, zi de ședință în plen a Parlamentului, echipa Cutiei Negre i-a așteptat pe deputați la intrarea în parcarea instituției. Mașinile au început să vină una câte una chiar de la ora 8.00: Mercedes, Volvo, Porsche, Skoda, Lexus. Am constatat că aleșii poporului preferă în mare parte mașini de teren, care sunt mai potrivite pentru drumurile din R. Moldova.

FOTO SIMBOL

Cea mai scumpă mașină ajunsă în ultimul an în proprietatea unui deputat este o „Skoda Kodiaq” de 800 de mii de lei. A fost cumpărată de deputata socialistă Ivanna Koksal. Autoturismul nou-nouț a costat-o mai exact 40 de mii de euro. Nu am surprins mașina în parcarea Parlamentului, iar deputata a recunoscut că nu a venit cu ea la muncă. 

Ivanna Koksal: „Până acum am mers doar cu mașini vechi. Vechi le vindeam și vechi cumpăram. Prima dată în viață, soțul mi-a cumpărat o mașină nouă. Azi nu am venit cu mașina”.

Familia Koksal a avut anul trecut venituri care i-au permis o astfel de achiziție. Soțul deputatei a ridicat un salariu de 54 de mii de dolari de la o companie turcească. Alte 129 de mii de euro i-a încasat din vânzarea unui bun imobil. 

Locul doi în top îl ocupă automobilul deputatului socialist Grigore Novac. În 2022, acesta și-a cumpărat o „Toyota Land Cruiser”. Bolidul, fabricat în 2013, l-a costat pe Novac 690 de mii de lei. 

Grigore Novac: „E un automobil cu vechime de 10 ani. Legea ne impune să declarăm prețul de piață, nu cel de facto și asta o facem. Automobilul este luat în leasing pe care am să-l achit încă mulți ani înainte. Vechiul automobil pe care l-am avut l-am vândut, iar diferența e pe leasing”.

În declarația de avere, Grigore Novac a indicat un împrumut de aproape 25 de mii de euro contractat pentru o perioadă de 5 ani și venituri de 245 de mii de lei din vânzarea vechiului automobil pe care l-a avut în proprietate. Anul trecut, Grigore Novac a încasat de la Parlament 521 de mii de lei, iar soția sa a primit o indemnizație de maternitate de 80 de mii de lei.

FOTO SIMBOL

Topul celor mai scumpe mașini cumpărate de deputați în 2022 e continuat de o „Volvo XC 90” cu 7 locuri. Proprietară este familia parlamentarei PAS Marina Morozova care a investit 560 de mii de lei. Noua achiziție a fost pentru soțul său, a precizat deputata.

Marina Morozova: „Este o mașină procurată inclusiv din veniturile pe care le-am obținut din vânzarea unui imobil. Totodată, am luat și un credit. Este mașina soțului. Noi avem 3 copii. Am ales un automobil mare, cu 7 locuri, ca să încapă toată familia”. 

Familia Morozov mai are în proprietate o mașină, cumpărată în 2015 cu 350 de mii de lei.  

Pentru anul trecut, Marina Morozova a declarat venituri de la Parlament de aproape jumătate de milion de lei, iar soțul său a încasat circa 285 de mii de lei din salariu. O sută de mii de lei au curs în bugetul familiei din vânzarea unui bun imobil. De asemenea, soțul deputatei a accesat un credit de 285 de mii de lei, pe care s-a obligat să-l ramburseze timp de 5 ani.

 

FOTO SIMBOL

Continuăm topul cu un „BMW 5”. Socialistul Adrian Lebedinschi a adus anul trecut o astfel de mașină din Statele Unite ale Americii. BMW-ul produs în 2018 l-a costat 25 400 de euro, mai puțin decât prețul de piață al unui asemenea autoturism. Pe piața auto din R. Moldova astfel de mașini costă cel puțin 30 de mii de euro. Potrivit parlamentarului, mașina a avut nevoie de reparații când a fost importată.

Adrian Lebedinschi: „Eu nu prefer să cumpăr automobilele pe piața noastră când nu știi în primul rând ce-i cu el, cum a fost adus. Eu nu știu deja al câtelea automobil prefer să-l iau din SUA. Eu știu care sunt defectele, am văzut ce detaliu a fost schimbat și am siguranța că merg într-un automobil sigur. Cea pe care am achiziționat-o anul trecut a fost pentru soție, dar ea a considerat că trebuie să o vândă și să-și ia alta. Nu-i comod că e prea joasă mașina. Noi acum suntem în proces de achiziționare a altui automobil, iar acesta deja e scos la vânzare.

La muncă, Adrian Lebedinschi nu a venit însă cu noua achiziție, ci cu un „Lexus” pe care l-a cumpărat în 2020 tot din America. Mașina l-a costat peste 24 de mii de euro.

Veniturile familiei Lebedinschi pentru anul trecut au depășit un milion de lei. Din aceștia, 230 de mii de lei au fost încasați din vânzarea unei mașini pe care deputatul o avea din 2016. 

Mașini nou-nouțe și-au cumpărat anul trecut două deputate din majoritatea parlamentară. 

FOTO SIMBOL

Ana Oglindă indică în declarația de avere un autoturism de model „Hyundai Tucson” achiziționat cu 465 de mii de lei.

Ana Oglindă: „Eu conduc acest „Hyundai”. Am vândut autoturismul care a fost planificat să fie vândut și am cumpărat altul din resursele pe care le-am avut. Mai mult nimic nu pot să vă spun”.

Înainte de a face noua achiziție, deputata a vândut cu 140 de mii de lei o altă mașină pe care o cumpărase tot nouă în anul 2013. Din salarii și pensii, familia Oglindă a acumulat pe parcursul anului trecut peste 725 de mii de lei. 

FOTO SIMBOL

Alina Dandara a plătit aproape 23 de mii de euro pentru o „Skoda Kamiq”. Aceasta a înlocuit o mașină de marca „Mercedes” pe care deputata a vândut-o cu 88 de mii de lei.

Alina Dandara: „Am luat o mașină în leasing, pentru că vreau să fie pentru un timp mai îndelungat. În trecut am luat o mașină la mâna a doua și costurile pentru reparație au întrecut valoarea cu care am achiziționat-o și de asta am făcut această achiziție nouă. Am cumpărat-o parțial din leasing și parțial din economii, pentru că în trecut am lucrat la privat și am pus bănuți deoparte”.

Pentru anul 2022, Alina Dandara a declarat venituri de la Parlament de circa 200 de mii de lei. Dandara a ocupat fotoliul de deputat în ianuarie 2023, după ce Adrian Băluțel a fost numit secretar de stat în cadrul Cancelariei de Stat.

Din august 2021 până a obține mandatul de deputat, Alina Dandara a activat în calitate de consilier în Cabinetul președintelui fracțiunii PAS din Parlament. Iar anterior, a lucrat într-o companie privată, declarând un venit anual de peste jumătate de milion de lei.

Mașină împrumutată de la un prieten

Cu o „Skoda Superb” a venit la Parlament deputatul PAS Vasile Grădinaru. Mașina a fost achiziționată la o licitație din Cehia cu 17 500 de euro. În declarația de avere, deputatul indică autoturismul ca fiind în posesie. Întrebat de reporterul Cutiei Negre, Grădinaru a spus că a împrumutat mașina de la un prieten.

Vasile Grădinaru: „Am avut un accident înainte de Anul Nou și mașina pe care o utilizam eu personal nu este practicabilă, motiv din care am rugat un prieten să-mi dea în comodat un autoturism și îl folosesc acum. Îl voi utiliza atât timp cât autoturismul meu este defect. Este în reparații. Asigurarea tocmai mi-a întors banii pentru prejudiciu și urmează să repar acea mașină.

Vasile Grădinaru a accidentat un „Ford Mondeo” pe care l-a cumpărat în 2021 cu nouă mii de euro. 

FOTO SIMBOL

În 2022, deputatul și-a cumpărat totuși o mașină de model „Renault Captur” pentru care a plătit 98 de mii de lei. Prețul este mai mic decât cel de piață pentru un asemenea autoturism, dar Vasile Grădinaru susține că l-a cumpărat cu defecte tehnice.

Pentru activitatea sa de deputat, Vasile Grădinaru a fost remunerat anul trecut la Parlament cu 480 de mii de lei. Soția sa deține o companie specializată în comerț cu îmbrăcăminte, dar nu declară venituri din activitatea firmei. 

Locul 8 în topul celor mai scumpe autoturisme procurate de deputați în 2022 îl ocupă un "Haval" al deputatului PAS Ion Babici. Mașina a costat 400 de mii de lei. Deputatul a venit pe jos la muncă, dar mașina am surprins-o parcată în fața casei-hotel a Parlamentului, unde Ion Babici a primit un apartament pentru a locui în perioada în care ocupă fotoliul de parlamentar.

Ion Babici: „Am luat credit am luat. Îm declarație este indicată și suma. Nu este scumpă mașina pe care am luat-o. Comparativ cu alte branduri este foarte ieftină. Marca e chineză. .

Înainte de această mașină de teren, Ion Babici a avut în proprietate un autoturism de marca „Renault”, cu o valoare indicată în acte de 20 de mii de lei. În ultima declarație de avere mașina nu se mai regăsește, dar nici bani proveniți din vânzarea ei nu au fost declarați de deputat.

În anul 2021, familia Babici a luat trei credite în sumă de 680 de mii de lei, pe care urmează să le restituie în decurs de 5 ani. Deputatul Ion Babici a avut anul trecut venituri de la Parlament de peste 487 de mii de lei, iar soția sa, care conduce o asociație obștească, a fost remunerată cu 533 de mii de lei.

FOTO SIMBOL

La volanul unei mașini de model „Peugeot 3008” a intrat în parcarea Parlamentului deputatul PAS Victor Spînu. Autoturismul l-a costat 389 de mii de lei și a fost cumpărat din banii adunați la nuntă, ne-a spus parlamentarul. Victor Spînu s-a căsătorit anul trecut și a declarat peste jumătate de milion de lei drept donații la evenimentul de familie.

Victor Spînu: „Nu face parte din clasa lux. Este un model pe care mi l-am dorit demult și cred că am făcut o investiție bună pe mai mulți ani”

Anterior, Victor Spînu a avut un alt autoturism pe care l-a vândut cu 6 mii de euro.

Familia Spînu a adunat anul trecut peste 860 de mii de lei din salarii. Iar 425 de mii de lei au ajuns în bugetul familiei din activitatea unei firme pe care a fondat-o Victor Spînu în anul 2015. Compania oferă consultanță în domeniul tehnologiilor informaționale.

FOTO SIMBOL

„Top 10”  este încheiat de mașina cumpărată de socialista Alla Pilipețcaia. Deputata a scos anul trecut din buzunar 364 de mii de lei pentru o „Dacia Duster” nou-nouță.

Veniturile familiei au ajuns anul trecut la un milion de lei. În afară de salarii, 237 de mii de lei au reprezentat dividendele încasate de Pilipețcaia din activitatea unei companii producătoare de mezeluri, în care deputata deține jumătate dintre acțiuni.

Cele mai scumpe mașini din parcarea Parlamentului

Totuși, cele mai scumpe mașini din parcarea Parlamentului nu sunt cele achiziționate de deputați anul trecut. Cel mai luxos autoturism rămâne a fi  Porche-ul deputatei PAS Olesea Stamate. L-a cumpărat nou în anul 2019 cu un milion de lei. Anterior, deputata a făcut mai multe declarații pentru presă referitoare la autoturismul său.

Olesea Stamate: „Noi am avut o mașină care ne-a slujit 14 ani de zile. Era deja depășită și de vreme și de starea tehnică. A trebuit să o vindem și am procurat această mașină tot de familie care sper că ne va servi alți 14 ani. În momentul în care procuri o mașină nouă de la 10 mii de euro în sus, nu poți să o faci dacă nu aduci dovada venitului. Și exact acest lucru, la salonul auto când am procurat mașina ni s-a cerut să aducem dovada venitului. În caz contrar, noi nu puteam să cumpărăm această mașină.

În 2018, înainte de achiziția bijuteriei pe patru roți, familia Stamate a avut venituri din salarii de peste 1,7 milioane de lei. Iar la o instituție bancară păstra aproape 90 de mii de euro.

Îi face concurență deputatei PAS comunistul Oleg Reidman. Acesta conduce din 2020 un Mercedes care a costat tot peste un milion de lei. Deputatul indică în declarația de avere că deține mașina în posesie, iar proprietar ar fi de fapt Mihail Reidman, unul dintre fiii parlamentarului.

INVESTIGAȚIE/ Bază de odihnă la Nistru și apartament de clasa „premium”, achizițiile deputaților Mihai Popșoi și Adrian Albu
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ „Salvatorii Găgăuziei”: Cine sunt cei 8 candidați care luptă pentru fotoliul de bașcan al regiunii
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cobasna, butoiul cu pulbere. Documente secrete și mărturii ale experților care au inspectat armamentul
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Accident matinal în raionul Sîngerei cu implicarea a două microbuze: Starea pasagerilor
/VIDEO/ Accident matinal în raionul Sîngerei cu implicarea a două microbuze: Starea pasagerilor
/VIDEO/ O mie de sate și comune nu au farmacii. Îngrijorările sătenilor, preponderent bătrâni, și planurile autorităților
/VIDEO/ O mie de sate și comune nu au farmacii. Îngrijorările sătenilor, preponderent bătrâni, și planurile autorităților
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1033: Pensionari incendiatori, amenințări de la Putin și întuneric în Abhazia. Zelenski: „Vom învinge”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1033: Pensionari incendiatori, amenințări de la Putin și întuneric în Abhazia. Zelenski: „Vom învinge”

/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători

missing
22 decembrie 2024, ora 21:00

Escrocii profită de febra cumpărăturilor de iarnă și de neatenția oamenilor, folosind mesaje false, pagini suspecte și conturi frauduloase pentru a atrage noi victime în plasă. Cum să recunoaștem schemele frauduloase și să ne protejăm datele cu caracter personal, au aflat colegii de la „Alo, TV8”. 

Sărbătorile de iarnă reprezintă momentul perfect pentru cadouri și surprize! Este perioada când cresc vertiginos și cumpărăturile online. Însă, magia Crăciunului poate fi umbrită de schemele escrocilor, mereu pregătiți să profite de neatenția și bunătatea oamenilor. De exemplu, în ultimele săptămâni, mai mulți cetățeni au sesizat cazuri în care au primit mesaje suspecte de la Poșta Moldovei prin care li se solicitau datele bancare pentru recuperarea coletelor. Reprezentanții instituției avertizează cetățenii să fie vigilenți:

„Pentru că ne aflăm în pragul sărbătorilor de iarnă, de obicei se amplifică numărul de atacuri cibernetice de tip fishing, inclusiv pentru persoanele care de exemplu așteaptă colete. Deci, se transmit tot mai multe mesaje din partea escrocilor, persoanelor precum că a venit un colet sau sunt în așteptarea unui colet. Care sunt expediate de către poștă. Nici într-un caz și niciodată nu sunt solicitate date confidențiale sau corectarea unor date, inclusiv nume, prenume. Cu atât mai mult date ale cardurilor bancare”, a declarat pentru TV8 șeful biroului securitate informațională, Poșta Moldovei, Adrian Șargu.

Pentru a verifica dacă un mesaj provine cu adevărat de la Poșta Moldovei, există câteva puncte de reper la care trebuie să fiți atenți, precum numărul de pe care a fost trimis și conținutul mesajului.

„Unicul număr de pe care vin mesaje din partea Poștei Moldovei este 2525. Alte surse noi nu avem, de pe care expediem mesaje. Și în textul mesajului este doar informația despre faptul că a parvenit un oarecare colet. Și atât. Pentru a vă apropia la oficiul poștal și al ridica”, spune Adrian Șargu. 

Un sol fertil pentru scheme de înșelătorii sunt rețelele sociale. Folosindu-se de conturi false cu denumirea unor instituții, escrocii promovează oferte fierbinți, precum produse la doar 53 de lei. Mai mult, postările sunt însoțite și de comentarii care susțin că deja le-au fost livrate produsele mult râvnite la super preț.

„După cum se spune, dacă pare prea ieftin să fie adevărat, probabil cumperi o iluzie frumos ambalată, nu un produs. Haideți să analizăm împreună două pagini care se prezintă drept oficiale ale Poștei Moldovei. În primul rând, trebuie să atragem atenția la denumirile paginilor: Posta MD și MD Post. În comentarii regăsim preponderent nume străine, nespecifice țării noastre. De asemenea, în istoricul postărilor regăsim poze cu apartamente sau poze de profil al unor persoane. 

Dacă deschidem pagina oficială a Poștei Moldovei, ne sar în evidență câteva aspecte. De exemplu, la prezentarea paginii regăsim adresă, număr de contact, email, program de lucru și link către site-ul oficial. La secțiunea „fotografii” observăm o consecvență în istoricul pozelor specifică activității poștei. Același lucru îl putem urmări și la secțiunea „clipuri video”, explică reporterul „Alo, TV8”, Alexandru Gorea. 

O altă metodă frecvent utilizată de escroci este preluarea profilului. Impostorul poate sparge contul sau copia pozele unei persoane cunoscute și să inventeze o poveste precum că se află într-o situație extrem de dificilă și vă roagă să-i trimiteți bani. Victima, văzând o poză sau profil familiar și primind un mesaj alarmant, poate să cadă rapid în plasă, fiind condusă de emoții. În acest caz, este recomandat să telefonați persoana respectivă pe numărul personal de telefon sau să puneți întrebări la care doar ea ar putea răspunde.

Pentru a nu deveni victima unei înșelătorii, este esențial să rămâneți vigilenți și atenți. Totuși, dacă ați fost implicat într-o astfel de situație, se recomandă să contactați imediat poliția sau Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. Nu lăsați escrocii să transforme bucuria sărbătorilor într-o experiență amară!

Uniunea Europeană se pregătește să ajute financiar Republica Moldova, dacă Federația Rusă va opri furnizarea de gaz de la 1 ianuarie, declară președinta Parlamentului European. /De anul viitor, producătorii de carne de la noi vor putea exporta în Uniunea Europeană carne marinată și cârnăciori. Cererile în acest sens pot fi depuse deja la ANSA. /CNA anunță că a aplicat amenzi în valoare de peste 10 milioane de lei, cetățenilor care și-au vândut votul la prezidențiale și la referendumul din această toamnă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se așteaptă întreruperi la energia electrică, iar tariful la lumină ar urma crească dacă rusii vor înceta livrările gaz în regiunea transnistreană. Sunt declarațiile facute de șefa statului într-o conferință de presă. /Zi de proteste la Parlement. Profesorii, angajați de la Serviciul Hidrometeo dar și de la Calea Ferată au ieșit împreună în stradă pentru a cere salarii decente, după care s-au retras ca să lase loc fermierilor. /Cei care vor cumpăra voturi la următoarele alegeri riscă pedepse mai dure. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat azi în prima lectură la ședința Parlamentului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal și îmbrânceli, azi, în fața Guvernului. Fermierii care protestau în timp ce cabinetul de miniștri era în ședință, au încercat să intre cu forța în clădirea executivului. /Șefului direcției mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, reținut luni într-un dosar de corupție, a fost adus astăzi în instanță unde procurorii au cerut mandat de arest în izolator pe numele lui. /Fugarul Ilan Șor și Marina Tauber rămân pe lista persoanelor vizate de măsuri restrictive pe teritoriul UE. Tribunalul Uniunii Europene a respins recursul celor doi, care au cerut anularea sancțiunilor și despăgubiri financiare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoferul care a provocat tragicul accident de la Edineț, din acest weekend, în urma caruia trei oameni au murit a fost plasat în arest preventiv. Tânărul de 19 ani își va petrece următoarele 30 de zile după gratii. /Încercările lui Vlad Filat de a scăpa de statutul de condamnat penal s-au soldat cu eșec. Curtea Supremă de Justiție a declarat irevocabilă hotărârea prin care Vlad Filat a fost condamnat la închisoare pentru corupție. /Se așteaptă alegeri anticipate în Germania, după ce cancelarul Olaf Scholtz a fost demis din funcție prin vot de neîncredere.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi funcționari de la direcția Mobilitate Urbană și 5 reprezentanți ai unor agenți economici au fost reținuți azi de CNA. Aceștia sunt acuzați de corupție pasivă și activă. /Republica Moldova intră de astăzi, oficial, în stare de urgență în energetică. Ce presupune această măsură. /În 2025, la Chișinău va fi deschisă prima ambasadă a Israelului. Anunțul a fost făcut de ministerul de externe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Pedagogii au protestat astăzi în față Parlamentului. Aceștia au cerut salarii mai mari cu cel puțin 15 la sută și nu 9 procente, cât le oferă statul. /Moldovagaz anunță ca a suplinit în totalitate cantitatea necesară de gaz pentru această iarnă și dă asigurări că nu vom mai avea parte de scumpiri în acest sezon rece. /Înainte de asta, în cadrul unei ședințe care a durat până la ora 3 dimineața, parlamentul a votat pentru instituirea stării de urgență în energetică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procurorul general și șeful SIS au fost audiați astăzi în Parlament pe subiectul coruperii alegătorilor. Aceștia au prezentat ultimele date și au răspuns la întrebările deputaților. /Tot la ședința de astăzi, premierul Dorin Recean va cere instituirea stării de urgență în energetică, iar moțiunea de cenzură inaintată de BCS împotriva guvernului ar urma să fie supusă votului. /Miniştrii de interne din Uniunea Europeană au luat decizia aderării depline la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
???? Guvernul va cere mâine, parlamentului instituirea stării de urgență în energetică. Cabinetul de miniștri a votat astăzi necesitatea instituirii acestei măsuri. ???? Stare de urgență în domeniul economiei pentru 30 de zile și în regiunea transnitreană, aprobată de așa- zisul „parlament” de la Tiraspol. Între timp, Chișinăul anunță că ia în calcul plata compensațiilor pentru locuitorii din regiune, care riscă să rămână fără gazul rușilor de la 1 ianuarie. ???? Președintele oficiului teritorial a lui Șor din Dondușeni urmează să compară in fața magistraților, fiind învinuit de acceptarea finanțării ilegale. Este al treilea om din cercul fugarului care este trimis pe banca acuzaților de la începutul acestei săptămâni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ministerul Muncii anunță ca 90 de procente din cetățenii care au cerut compensații pentru luna noiembrie au fost declarați eligibili. Ajutoarele ar urma să fie disponibile începând cu ziua de mâine. /După ce ieri, sindicatele din învățământ au cerut o majorare de cel putin 15 la suta la salarii și au anunțat proteste, ministerul educației a declarat că a pornit discuții cu cei de la finanțe pentru a veni cu măsuri adiționale, fără a menționa însă despre ce este vorba. /Războiul din Ucraina va continua până când obiectivele stabilite de Putin vor fi atinse, anunță Kremlinul care ii cere Ucrainei să renunțe la ambiția sa de a adera la NATO și să se retragă regiunile pe care Rusia le-a revendicat. Cum a răspuns Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Nemulțumiți de faptul ca de anul viitor, salariile le vor fi majorate cu doar 9 la sută, pedagogii vor ieși vineri la protest. Sindicatele din educație cer pentru început o majorare de cel puțin 15 la sută. /Pe data de 16 decembrie va fi clar dacă rușii vor continua să livreze gaz în regiunea transnistreana. Luni este ultima zi în care Gazprom poate solicita tranzit prin intermediul altui gazoduct decât cel al Ucrainei. /Ion Ceban acuza administrația pieței centrale de colectare ilegală de taxe și cere demisia directorului actual. Ce spun comercianții, aflați în jurnal.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizie fără precedent în România. Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, urmând ca procesul electoral să fie reluat de la zero. /Ping pong de acuzații între cei demiși după majorarea tarifelor la gaz. În timp ce fostul ministru al Energiei il învinuiește pe șeful de la Energocom de situația creată, cel din urmă afirmă ca Parlicov trebuie să-și asume acest eșec. /Regiunea transnistreană a anunțat stare de urgență economică, în condițiile în care nu se știe dacă de la 1 ianuarie, Rusia va mai livra gaz malului stâng. Cum se răsfrânge această situație asupra malului drept, aflati în continuare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Premierul l-a demis din funcție pe ministrul Energiei, Victor Parlicov și a cerut ca șeful Energocom, dar si Oleg Tofilat să fie eliberați din functii. Recean urmeaza să ceară în Parlament instituirea strării de urgență în energetică. /Socialiștii și comuniștii cer demisia guvernului Recean. 26 de deputați au înaintat, în Parlament, documentul, acuzând executivul ca nu a reușit să evite criza energetică din țară. /ANI îl acuză pe deputatul neafiliat, Vasile Bolea de faptul că nu a declarat venituri în valoare de peste 200 de mii de lei în declarația de avere din 2018-2019, pe cand era deputat socialist.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mai multe categorii de bugetari, între care și profesorii se vor alege cu o majorare de salarii de doar 9%, în 2025. Aceasta aeste prevăzută în proiectul legii bugetului, aprobat de Guvern la câteva zile după majorarea cu 30 la sută a tarifului la gaz. /Ministra sanătății a cerut demisia medicului de pe ambulanță implicat în scandalul de la Ialoveni. Cei de la CNAMUP afirmă că investigația e încă în desfăsurare, iar o decizie pe acest caz încă nu a fost luată. /Un incendiu a mistuit astăzi un apartament cu două camere din sectorul Ciocana al capitalei. Pentru a evita o tragedie, pompierii i-au evacuat pe toți vecinii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Autoritățile au gestionat prost situația din domeniul energetic, iar între instituțiile responsabile s-a înregistrat lipsă de comunicare. Sunt concluziile făcute de experții energetici în urma audierilor de azi din parlament pe subiectul majorarii prețurilor la gazele naturale. /Încă o dronă rusească a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. De data aceasta, dispozitivul a fost gasit la Orhei. Ucraina va primi un nou ajutor militar de la SUA în valoare de 725 milioane de dolari. Se întâmpla cu două luni înainte de investirea lui Donald Trump, a cărui poziție față de războiul din țara vecină, încă nu este clară.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scumpirile la gaz vor afecta nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderile mari. Companiile farmaceutice ar putea să renunțe la fabricarea unor medicamente, iar hotelurile ar putea deveni mai scumpe cu 10 la sută. /Săptămâna trecute, peste 180 de copii cu vârsta de până la 5 ani au fost internați în spitalele din Chișinău cu infecții respiratorii. Numărul cazurilor a crescut, în ultima perioadă, anunță direcția generală asistență medicală din cadrul Primăriei. /Legislativul din Romania va fi format din 7 partide. Au fost anunțate rezultatele preliminare, care arată că PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR și Partidul Oamenilor Tineri vor face parte din Senat și Camera Deputaților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
ANRE a scumpit gazul cu 3 lei și 62 de bani, majorare care vine la pachet și cu scumpirea căldurii centralizate din Chișinău și Bălți. Decizia a fost luată pe fundalul unui protest organizat de socialiști și simpatizanții lor. /În acest context, socialiștii și comuniștii pregătesc o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean si vor alegeri anticipate. Ei consideră că guvernarea nu este capabila să gestioneze situația actuală din domeniul energetic. /Maia Sandu se arată îngrijorată de instaurarea unei guvernări pro-ruse în România dupa alegerile prezidențiale și parlamentare. Cu ce îndemn a venit președinta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale și cel de-al ldoilea mandat al Maiei Sandu. În timp ce magistrații examinau demersul, afară, socialiștii și simpatizanții lor au organizat un protest scurt prin care au cerut renumararea voturilor. /Curtea de Apel Bălți va rămâne fără judecători. 12 magistrați de acolo, între care și președintele interimar demisionează. Se anunță plecări și la Cahul, dar și la Comrat. /Localnicii din Bîrnova, Ocnița s-au trezit azi dimineață cu bubuituri și explozii, iar un punct de trecere al frontierei moldovenești si-a sistat temporar activitatea. Rușii au atacat cu rachete hidrocentrala de la Novodnestrovsc, de lângă granița cu Republica Moldova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii ar putea lăsa fără gaz regiunea transnistreană de la 1 ianuarie. Asta ar putea duce la o catastrofă umanitară în stânga Nistrului și la scumpiri simțitoare pentru cetățenii de pe malul drept, afirmă premierul Dorin Recean. /ANRE va decide vineri dacă majorează tarifele la gaz, iar săptămâna viitoare, legislativul va organiza dezbateri publice pe acest subiect. Experții cred că majorările au fost impuse de Gazprom pentru a nu lăsa stânga Nistrului fără gaz. /Bunurile obținute fraudulos vor putea fi confiscate chiar dacă vor fi înregistrate pe persoane terțe. Guvernul a votat azi mai multe modificări la mecanismul de confiscare a bunurilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În prag de iarnă, am putea plăti mai mult pentru gaz. „Moldovagaz” a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a prețului. Cu cât am putea plăti mai mult! /Procuratura anticorupție anunță că Interpol a acceptat cererea de revizuire a refuzului din 2020 de a-l anunța pe Vladimir Plahotniuc în căutare internațională. O decizie în acest sens ar urma să fie luată în câteva luni. /Risc de explozie la Vadul lui Vodă, unde pompierii au scos dintr-o casă cuprinsă de flăcări mai multe butelii cu gaz. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoc și surpriză la alegerile din România. Candidatul independent Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Pe locul doi s-a clasat Elena Lasconi, care a fost și în topul preferințelor alegătorilor din Republica Moldova. /La 5 ani de când a fugit din țară, ANI a constatat nereguli in averea lui Ilan Șor. Acesta nu ar fi declarat peste 10 milioane de lei pe vremea când era primar și deputat. /Un marș de solidaritate față de femeile din țara noastră, supuse violenței a fost organizat astăzi în capitală. De la an la an, statisticele devin tot mai îngrijorătoare, afirmă ONG-urile.

Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Explozie la frontieră! Cerul, acoperit de fum portocaliu. Ce s-a întâmplat
/VIDEO/ Explozie la frontieră! Cerul, acoperit de fum portocaliu. Ce s-a întâmplat
/VIDEO/ O mie de sate și comune nu au farmacii. Îngrijorările sătenilor, preponderent bătrâni, și planurile autorităților
/VIDEO/ O mie de sate și comune nu au farmacii. Îngrijorările sătenilor, preponderent bătrâni, și planurile autorităților
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1030: Semnal clar, atac masiv în Rusia și duelul propus de Putin. Alertă: „Moldova e o țintă ideală”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1030: Semnal clar, atac masiv în Rusia și duelul propus de Putin. Alertă: „Moldova e o țintă ideală”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.