Ministerul Sănătății intenționează să reorganizeze Spitalul de Boli infecțioase „Toma Ciorbă”. Acesta urmează să fuzioneze cu Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile din orășelul Codru. Autoritățile spun că se încearcă, de fapt, o optimizare, deoarece nu sunt bani suficienți pentru a întreține ambele instituții.
Potrivit notei informative a proiectului prezentat de Ministerul Sănătății, cele două instituții medicale publice oferă servicii de asistență medicală practic similare în domeniul diagnosticării și tratamentului bolilor contagioase, de asta s-a decis comasarea lor. Asta presupune ca tot colectivul și pacienții Spitalului „Toma Ciorbă” să treacă la instituția medicală de la Costiujeni. Primul motiv invocat este că spitalul din centrul capitalei este foarte vechi, iar asta compromite calitatea actului medical.
„Menționăm că Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă” a fost creat în 1896 și își desfășoară activitatea în clădiri al căror termen de exploatare este depășit considerabil și nu corespunde cerințelor contemporane, iar aceasta are un impact direct asupra calității și siguranței actului medical. Totodată, starea deplorabilă a secțiilor care acordă asistență medicală spitalicească pacienților cu maladii infecțioase nu permite alinierea la standardele de acreditare a instituției medicale, întrucât nu corespunde regulamentului sanitar privind condiţiile de igienă pentru instituţiile medico-sanitare”, a comunicat Ministerul Sănătății.
Responsabilii invocă și faptul că Spitalul de Boli infecțioase nu dispune de nici de o secție de terapie intensivă corespunzătoare pentru pacienții critici, de un laborator performant și nici măcar de secție pediatrică și că asta înseamnă un risc foarte mare pentru viața pacienților. De asemenea, potrivit autorităților, managementul separat al celor două instituții necesită cheltuieli suplimentare nejustificate. Pe lângă cele pentru întreținerea clădirilor, fiecare spital deține și toate structurile auxiliare administrative: juriști, contabili, secții de resurse umane, etc, care solicită sume de bani semnificative.
„În structura cheltuielilor ale ambelor instituții, investițiile capitale practic lipsesc, prezente fiind cheltuielile pentru întreținerea acestora, ceea ce indică asupra faptului că mijloacele financiareale instituțiilor vizate au fost suficiente doar pentru asigurarea cheltuielilor curente. Mai mult, managementul administrativ separat pentru cele două instituții, presupune cheltuieli suplimentare nejustificate, deoarece fiecare spital , iar procedurile de achiziție efectuate separat duc la creșterea costurilor la bunurile și serviciile necesare”, se mai arată în nota informativă.
Contactat de TV8, directorul Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” s-a arătat nemulțumit de decizia autorităților, spunând că instituția pe care o conduce și-a făcut mereu treaba așa cum se cuvine.
„Noi am făcut față când a fost COVID. A fost acordată asistență medicală necesară. Nu a fost ca în Italia când stăteau cu balonul de oxigen pe hol si mureau oamenii. Au fost spitalizați, s-a acordat asistență medicală la maximum care este posibil”, a spus directorul Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, Sergiu Vasilița.
Sergiu Vasilița mai spune că decizia de a comasa cele două instituții va provoca un mare disconfort personalului medical.
„Este o incomoditate pentru mai mulți lucrători pentru că avem din suburbii, care vin din partea sectorului Buiucani, din Sireți, Strășeni”.
Anul acesta, Spitalul de Boli Infecțioase Toma Ciorbă împlinește 126 de ani de când a fost dat în exploatare.