Oficialii din Republica Moldova se așteaptă ca rușii să încerce din nou să schimbe puterea cu forța. Declarația a fost făcută de ministra de Interne, Ana Revenco, într-un interviu pentru Digi24. Șefa MAI a mai spus că „în relația cu Rusia nimic nu s-a schimbat. Un singur lucru a rămas constant: incertitudinea și instabilitatea”.
„Dacă deschideți orice manual de destabilizare veți găși exact toate elementele care au fost încercate la Chișinău. Prin aceste acțiuni violente care să producă haos, să producă panică, să producă frică ar fi putut să producă violente inclusiv în raport cu anumite instituții ale statului. Sunt atrase persoane cu antecedente penale, sunt atrase persoane și cu experiență în domeniul militar, care au slujit unor forțe obscure. Sunt și de cetățenie rusă, ucraineană, inclusiv din republica Moldova. Aceste persoane au fost arestate , se află în custodia statului.
Sunt deja trei incidente în care după bombardamentele federației ruse în Ucraina, bucăți de rachete au fost găsite și pe solul republicii moldova. Când au loc aceste bombardamente există riscul survolării spațiului aerian al Republicii Moldova de rachete rusești. Vom rămâne vigilenți pentru că știm cu certitudine un lucru: în relația cu Rusia nimic nu s-a schimbat. Un singur lucru a rămas constant: incertitudinea și instabilitatea”, a declarat ministrul de Interne al Republicii Moldova, la Digi24.
TV8.md reamintește că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a oferit detalii legate de planul Federației Ruse de a destabiliza situația în țară, răsturnarea actualei puteri și înlocuirea acesteia cu una fidelă Kremlinului. Potrivit șefei statului, care face trimitere la informațiile furnizate de către serviciile secrete ucrainene, planul presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști pregătiți militar.
„Planul Rusiei nu este unul nou, tentative de destabilizare a situației și de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar nu și-au atins obiectivul datorita intervenției prompte din partea instituțiilor noastre de securitate și de asigurare a ordinii publice. În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică, care trebuia să provoace nemulțumiri”, a spus Maia Sandu.
Potrivit președintei, documentele primite de la partenerii ucraineni demonstrează „o bună documentare a locațiilor și a aspectelor logistice, pentru organizarea activităților subversive”.
Ulterior, Ministerul rus de Externe a catalogat aceste afirmații ca fiind unele „absolut nefondate.”
„Astfel de afirmații sunt absolut nefondate. Sunt construite în spiritul tehnicilor clasice care sunt adesea folosite de Statele Unite, alte țări occidentale și Ucraina. Mai întâi acuzații cu referire la informațiile secrete care nu pot fi verificate, apoi sunt folosite pentru a justifica propriile acțiuni ilegale.
Kremlinul susține că adevăratul scop al Kievului, care a lansat dezinformarea despre „planul rus de destabilizare a Moldovei”, este atragerea Chișinăului într-o confruntare dură cu Rusia.