Meniuri tradiționale combinate cu specialități mai rafinate. Restaurantele care vor avea onoarea să fie vizitate de înalții demnitari străini, participanți la summitul din 1 iunie cântăresc acum cu mare grijă fiecare punct din lista de bucate, pentru a lăsa oaspeților o impresie bună. Cu mare atenție sunt pregătite și camerele oficialilor, care au optat pentru confort maxim.
„Ne aflăm în una din camerele de lux ale hotelului, unde vor fi cazați oficialii care vor participa la summitul din 1 iunie. Camera este dotată cu toată tehnica necesară, de la televizor performant până la aparat de cafea și seif”.
Apartamentele sunt dotate cu mobilă de înaltă calitate, în stil italian. Dormitoarele sunt din lemn și piele, sută la sută naturale, iar baia e făcută din marmură.
„Camera este dotată cu un pat matrimonial, pentru două persoane, care are doua perne ortopedice. Toate materialele sunt de calitate, piele naturală și lemn natural. Baia, care conține și cada de baie și duș. Acesta este piatră naturala, marmură italiană”.
La fel de select pare și meniul conceput pentru înalții oaspeți. Restaurantele au inclus în lista meselor care vor fi pregătite pentru participanții summitului bucate rafinate.
„Este colțunașul cu brânză, carpacio de Nisetru și este special că este crescut doar la noi. Din felurile principale avem pește, avem șalăul, păstrăvul, pieptul de rață, filet minion de purcel, filet minion de vită. Și din deserturi avem Chișinău de seara, Cușma lui Guguță”.
Și dacă unele hoteluri au optat pentru bucate extravagante, altele au decis să-i impresioneze pe vizitatorii străini cu bucate tradiționale.
„O să avem mule, sarmale și friptură. O să avem pe data de 1 chiar și zeama dimineață. Cine o sa dorească o să mănince pentru că noi vrem să-i tratam și primim în stil național. Chiar pe masă vor fi elemente din stil național”.
Pentru că se anunță mulți oaspeți în zilele de summit, administrațiile hotelurilor vor scoate la muncă mai mulți angajați.
„Avem cereri din Marea Britanie, Belgia, Germania, România, Franța, Spania. Am mărit numărul de persoane care vor deservi în aceste zile vizitatorii. Mai multe cameriste, bucătari, chelneri”.
Experții economici susțin că datorită acestui summit, industria ospitalieră din țara noastră va avea mult de caștigat. Aceștia estimează venituri suplimentare pentru sectorul HORECA de până la 10 milioane de lei.
„Acest summit este o investiție pentru diplomația economică a Republicii Moldova, pentru că concomitent cu derularea summitului în RM crește notorietatea țării noastre, imaginea și prestigiul acesteia.Nu sunt de neglijat nici veniturile care vor fi câștigate de firmele de la noi, în special cele din sectorul HORECA.Estimările au arătat că din aceasta, companiile de la noi vor avea vânzări suplimentare de la 6 la 10 milioane de lei”.
La summitul din 1 iunie și-au confirmat prezența 46 de înalți oficiali și peste 700 de jurnaliști străini. Iar datele Biroului Național de Statistică arată că în țara noastă sunt în jur de 300 de hoteluri, gata să primească oaspeți.