A început sezonul pepenilor verzi, iar piețele s-au umplut de harbuji autohtoni, dar și de clienți pofticioși. Cu prețuri accesibile și gust dulce, aceștia sunt la mare căutare, dar nu toți cumpărătorii sunt convinși că sunt și siguri pentru consum. Unii se tem de nitrați, alții merg pe încredere și spun că pofta e mai mare decât frica.
Prețul unui pepene verde moldovenesc variază între 5, 8 și 10 lei kilogramul, în funcție de mărime. Nea Dumitru a cumpărat azi nu mai puțin de șase pepeni pentru întreaga familie.
„- Ei sunt toți dulci, că anul a fost secetos, ei sunt toți dulci, probleme nu sunt, important să nu conțină nitrați.- Dar cum îi verificați dacă conțin sau nu nitrați?- Eu merg după principiul, cu cât sunt ma mici, înseamnă că au mai puțini nitrați, dar câteodată este și invers, ei le adaugă nitrați ca să se coacă mai repede, sunt diferite, luăm cam la ghici dar o dată ce au ajuns aici...”.
În timp ce unii consumatori spun că nu se tem de nitrați, alții sunt mai rezervați.
„- Nu sunt încrezută încă în ei, ai noștri de pe câmp da dar aduși nu practic.- Dar vânzătorii spun că ai noștri, moldovenești.- Nu știu, nu-mi vine să cred că sunt ai noștri încă”.
„- Nu mâncăm harbuji- Nu mâncați deloc?- Nu mâncăm deloc, că sunt otrăvitori”.
„La mine soțul e bolnav de stomac și eu nu prea cumpăr. Eu am încredere în aceștia dar pur și simplu încă nu am decis eu să cumpăr, adică mai târziu o să vedem cum va fi”.
Totuși pofta pare să cântărească mai mult decât riscurile.
„Deja era timpul, e luna iulie, la așa temperatură ei deja se coc, este un pic dar știți, cine nu riscă, nu bea șampanie”.
Moldovenii spun că au învățat trucuri de la părinți și bunici care îi ajută să recunoască un fruct copt, dulce și sănătos.
„Să aibă pata galbenă mai mare, să fie fragezi, să nu fie moale și să aibă pata mai mare, că e mai dulce”.
„Pe mine cândva bunelu m-a învățat, la fete, partea de aici e mai mare, la băieți e mai mică, harbuzul trebuie să fie mai roșu, iată, vedeți, la el este arsă partea aceasta, dar dacă e mai verde, el nu este copt”.
Vânzătorii susțin că majoritatea pepenilor de la tarabe sunt autohtoni, iar cei de import au fost deja retrași de pe piață. Ei dau asigurări că pepenii noștri sunt cei mai gustoși.
„Noi aduceam din Grecia, din Turcia, dar acum dacă sunt din Moldova, de ce să aducem din altă țară? Chiar dacă este rău, este al nostru, nu este străin, dar el nu este rău, este harbuz bun, sincer, încă nimeni nu s-a plâns, Slavă Domnului”.
„Harbuzul este de la Comrat, ei sunt testați, chiar și la copiii se poate să dăm, eu sunt mămică la trei copiii, sunt sigură în ei, avem toate actele în regulă, pretenții la niciunul nu am avut”.
Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor toți pepenii comercializați în locuri autorizate sunt testați înainte de a ajunge pe tarabe – fie în câmp, dacă sunt autohtoni, fie la vamă, dacă sunt importați. Produsele care depășesc limitele admise de substanțe chimice nu sunt admise la vânzare.
„Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă de fiecare dată consumatorii să procure produse alimentare, doar din locuri autorizate de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, pentru a se convinge că este sau nu, acel pepene verde sau acel produs alimentar autohton sau de import, este foarte simplu, cu solicitarea de la comerciant sau de la vânzător a actelor de proveniență a acestor produse alimentare”, a menționat șef direcție ANSA, Mariana Gratii.
Pepenele verde poate provoca intoxicații nu doar din cauza tratamentelor chimice, ci și dacă este păstrat în condiții necorespunzătoare, expus prea mult la soare. Simptomele includ dureri abdominale, greață, diaree sau febră. În cazuri grave, poate fi necesară și spitalizarea.