Anchetă în cazul adolescentului strivit de poarta de fotbal pe un teren de la Ciocana. Autoritățile municipale intenționează să schimbe regulamentul în baza cărora sunt amenajate și exploatate aceste terenuri. Acum documentul nu prevede ca porțile de fotbal să fie fixate. Și asta chiar dacă la începutul lui ianuarie curent, la Orhei a avut loc o tragedie similară.
Tragedia a avut loc în seara zilei de 31 mai. Adolescentul de 15 ani era cu alți prieteni pe terenul de fotbal. La un moment, acesta s-a agățat cu mâinile de poartă, încercând să facă roata. Din păcate, construcția, care nu era fixată, s-a dezechilibrat și a căzut peste el.
Administratoarea Asociației de proprietari din preajmă spune că terenul de fotbal a fost construit în 2019, iar de atunci a cerut de mai multe ori Direcției Generale Locativ-Comunale să intervină, atât pentru a fixa porțile, cât și pentru a îmbunătăți starea acestuia, însă nu a primit un răspuns.
„Eu consider că aceste porți trebuiau să fie fixate și aceasta a fost menționat din start, deoarece ele nu o singură dată au căzut. Din păcate, din fericire până acum nu s-au soldat cu traumă și cu atât mai mult cu deces cum s-a produs ieri".
„Părerea locatarilor că din start terenul a fost construit în grabă, necalitativ, neprofesionist”.
„Noi am solicitat în 2021 reconstrucția terenului, am menționat că deja nu mai este un teren de joacă, dar deja e periculos pentru viața și sănătatea copiilor și rugăm să fie reconstruit”.
Locatarii din preajmă sunt oripilați de tragedie și revoltați. Oamenii spun că își fac griji pentru siguranța copiilor lor.
„După câte știu e mobilă, ea nu era fixată, așa am înțeles, dar e foarte periculoasă”.
„Nu este a nostru, sectorul Ciocana răspundea. Nu știu deseori e stricat, nu se repară, după cum vedeți mingea poate ușor să iasă și să lovească pe cineva”.
„Bineînțeles cum nu ai da copiii sunt copii, ei încearcă multe să facă și trebuie să fie siguranță în primul rând, sunt și copii mici”.
„Eu nu numai o dată i-am preîntâmpinat pe băieți să nu apuce și să tragă porțile, ei vin și le apucă și trag special”.
„Trebuie fixate în pământ eu așa socot sau să fie prinse cumva, sudate de stâlpii de la stadion". Așa trebuie să fie, dar acela nu, orișicare poate să tragă și să cadă peste dânsul”.
Am solicitat o reacție din partea Direcției Generale Locativ-Comunale, pentru a vedea de ce nu s-a putut evita o asemenea tragedie, dar funcționarii de acolo spun că Regulamentul nu prevede că porțile terenurilor trebuie să fie fixate.
„ O să avem cred că o discuție, o consultare cu specialiștii, eu nu sunt specialist în porți de fotbal, terenuri. Nouă ni s-a dat sarcina să reabilităm stadioanele existente și noi le reabilităm, dar nu a fost nicăieri indicat de porți, că nu era o problemă cred că de fixat porțile, dar pur și simplu nimeni nu a indicat asta”. „Regulamentul eu nu știu de cine este făcut, dar este aprobat de Consiliul Municipal”.
Am încercat să obținem o reacție de la fostul consilier municipal al PSRM, Vasile Chirtoca, care este unul dintre autorii Regulamentului de administrare și exploatare a terenurilor de sport multifuncționale din oraș. Acesta a refuzat, însă, să ofere comenteze, spunând doar că e o mare tragedie, pe care o regretă. În același timp, Primăria a anunțat că a inițiat o anchetă în acest caz.
Potrivit consilierei pe comunicare a edilului Ion Ceban, pentru a preveni alte tragedii, ar putea fi inițiate discuții pentru modificarea Regulamentului de administrare și exploatare a terenurilor de sport multifuncționale, aprobat în 2021. O întâmplare similară a avut loc la începutul lunii ianuarie în satul Seliște din raionul Orhei. Atunci un adolescent de 16 ani a murit, după ce a urcat pe poartă să facă fotografii, iar aceasta a i-a căzut peste cap. Băiatul a murit pe loc.