Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1037: Misterul prăbușirii, plicuri capcană și Bitcoinul salvator. Rusia a atacat masiv și după Crăciun

social

/VIDEO/ Împădurim țara, dar avem cu ce? Starea pepinierelor permanente: Din cele 31, doar una are irigare modernă

06 februarie 2023, ora 10:00

Din cele 31 de pepiniere silvice permanente, doar una singură are un sistem modern de irigare. Este vorba de cea localizată în Telenești. Pentru că nu sunt dotate corespunzător și cu tehnologii învechite, mulți puieți, care ajung să fie plantați, nu rezistă. În consecință, din unele păduri nu rămâne nici urmă. Pe de altă parte, autoritățile centrale și-au propus să împădurească circa 100 de mii de hectare noi, conform Planului Național de Împădurire. Recent, și-au mărit ambițiile și de la 100 de mii de hectare au ajuns la 145 de mii. 

Pentru asta ar avea nevoie de circa jumătate de miliard de puieți. De unde-i vor lua? Și din ce bani? Cu aceste întrebări, ne-am adresat agenției Moldsilva și ministerului Mediului. Am aflat că se planifică amenajarea a trei pepiniere regionale, în centrul, nordul și sudul țării. Pe an, ar urma să producă aproximativ 65 de milioane de puieți. Dacă se vor găsi resurse financiare suficiente, acestea ar urma să folosească tehnologii și utilaje moderne, pentru a mări șansele de supraviețuire a copacilor. 

Autoritățile au planuri mari pentru pădurile Moldovei. Prin Programul Național de Împădurire, se urmărește ca, în zece ani, să fie împădurită încă 15% din suprafața țării în condițiile în care, în momentul de față, doar 11% din suprafață este acoperită cu păduri. Deși inițial se vorbea despre 100 de mii de hectare, zilele trecute, Ministerul Mediului a mărit suprafața cu încă 45 de mii de hectare. Ca proiectul să nu se prăfuiască prin sertarele oficialilor și să prindă viață, e nevoie de aproximativ un miliard de euro. 

Pentru ca planul ambițios de împădurire să prindă rădăcini, e nevoie de mulți bani, de terenuri disponibile pentru a fi transformate în păduri și, desigur, de puieți, crescuți în pepiniere moderne. Pentru asta, Ministerul Mediului are în plan să reorganizeze pepinierele de stat, prin crearea a trei centre regionale, la nord, centru și sud, care să producă puieții specifici zonelor respective, în numărul necesar. 

„Ca să avem suprafețe mari de pepiniere și acestea să producă puieți destui, este nevoie ca să fie modernizate. Aspectele de irigare, obligatoriu, acuma ele nu sunt irigate, numai trei avem cu sisteme de irigare și acelea au rezistat condițiilor climatice din vara anului 2022. 

Ele trebuie să fie computerizate, asta ar însemna inclusiv când se toarnă apa, controlul trebuie să fie automatizat, ținând cont de factorii climatici din zona. Noi trebuie să avem un management logistic foarte bine pus la punct ca noi să cunoaștem cantitățile de puieți produși, care sunt zonele care trebuie să fie acoperite, care este categoria de puiet, cum se combină unee cu altele. Acesta este exercițiu de lungă durată. Evident că vom merge pe acea bază seminceră și pe semințele pe care le avem în Republica Moldova”, ne-a spus ministra Mediului, Rodica Iordanov. 

Procedura de identificare a pepinierelor care vor fi modernizate este în plin proces. Acestea vor fi alese după mai multe criterii: suprafața de teren, surse de apă, capacitate de irigare și altele. 

„Nu este cazul să atribuim pepinierele, care reprezintă o speranță destul de mare pentru procesul de împădurire în Republica Moldova, la întreprinderile care nu au experiență, nu au făcut față până în momentul de față, sau sunt mai mici, au fost create pentru tipuri de pădure mai mici. Se va lua în considerare și experiența acelor angajați care lucrează la întreprinderile silvice”, a zis Iordanov.

O altă problemă majoră cu care se confruntă autoritățile, pe lângă identificarea pepinierelor capabile să producă un număr mare de puieți, este proasta întreținere și dotare a acestora și lipsa terenurilor necesare pentru a înființa noi plantații de puieți. 

„Nu trebuie să așteptăm ca primii doi, trei ani, vom avea plantați câte 10.000 de puieți anual, din simple motive. Ne-am ciocnit cu o situație stagnantă în ceea ce ține de domeniul silvic în Moldova. Foarte mulți ani nu s-au făcut mari investiții în domeniu silvic, atât în echipamente cât și în tehnologii. Foarte mulți ani s-a lucrat pe principiile vechi. Respectiv, nu avem terenuri suficiente, nu avem semințe sau puieți suficienți pentru a merge in acei 10.000 anual”, a explicat ministra.

Și fosta ministră a Mediului, Iuliana Cantaragiu, consideră că e nevoie de tehnologii moderne pentru a crea pepiniere care să producă puieți rezistenți: „Noi oarecum lucrăm cu niște metode arhaice în sistem”.

Conform Moldsilva, în cele trei pepiniere regionale se va produce aproximativ 80% din materialul săditor necesar pentru proiectul național de împădurire. În momentul de față, din totalul de 31 de pepiniere permanente cu o suprafață cumulativă de aproape 900 de hectare, doar una singură are sistem de irigare modern care a fost realizat în cadrul unui proiect, finanțat de partenerii externi. Celelalte 30 nu dețin sisteme de irigare sau au sisteme învechite sau care nu corespund nevoilor actuale. 

Pepiniera de la Bălțata, care se află în gestiunea Întreprinderii Silvice Chișinău, este una dintre cele mai mari pepiniere, care va oferi puieți pentru zona de Centru. Are o suprafață disponibilă pentru însămânțare de aproximativ 20 de hectare. Am discutat cu Vasile Reniță, șeful pepinierei, despre situația de astăzi a pepinierei, de unde își procură semințele și care sunt nevoile cele mai urgente. 

„Semințele noi le colectăm, aici pe loc, avem stejar, stejar roșu, stejar pufos. Salcâmul la un an de zile îl plantăm, el crește mai repede. Glădița la doi ani, paltinul la doi ani. - Cam care e procentul de germinare la semințe? - Undeva 70- 80 procente”.

În momentul de față, în pepinieră se execută lucrări de curățare a terenurilor care au fost abandonate ani de zile, în scopul extinderii suprafeței de însămânțare a acestei pepiniere și a creșterii capacității de producție a puieților: „Dacă ne uitam încolo, pământul e pârlogit, e moștenit de la fostele conduceri. Cu conducerea actuală, am început să curățăm pământul acela, să pregătim solul”.

Conform spuselor șefului pepinierei, anul acesta, de aici ar urma să plece spre plantare circa patru milioane de puieți, din toate speciile plantate. 

Problema cea mai mare a pepinierelor este lipsa irigării. Din această cauză, anual există pierderi de material săditor. La Bălțata există un iaz de 34 de hectare care aparține pepinierei. Însă, în trecut, a fost dat în arendă unor persoane. Pe acest caz există un litigiu la momentul de față, prin care se încearcă readucerea iazului în administrarea pepinierei. 

„Nouă ne trebuie irigare, în primul rând, trebuie să curățăm iazul, aici trebuie investiții, și probabil le vom avea. Fără irigare nu facem nimic, degeaba te chinui dacă nu ai irigare. Aștepti de sus, dar nu se știe”, spune Vasile Reniță. 

Pe terenurile nou lucrate, defrișate și curățate, semințele vor ajunge în sol peste aproximativ un an și jumătate, deoarece pământul are nevoie de o perioadă de pauză, după terminarea tuturor lucrărilor de pregătire. 

Cum spuneam mai sus, doar una din cele 31 de pepiniere permanente deține un sistem modern de irigare. E nevoie de mulți bani pentru a le dota pe toate. Și de mai mulți bani este nevoie pentru a duce la bun sfârșit întregul program de împădurire. Pentru a identifica și obține această sumă colosală, autoritățile vor sta cu mâna întinsă la partenerii externi, care dețin experiență în desfășurarea unor asemenea programe. 

„La momentul de față, lucrăm cu Banca Mondială pentru un proiect nou care va asigura inclusiv dezvoltarea pepinierelor și va dezvolta baza seminceră. Semințele de plante autohtone, rezistente la schimbări climatice și mai ales, acestea să fie în stoc. Să nu existe riscul de a nu fi proces de fructificare și respectiv nu vom avea semințe pentru împăduriri. Un alt partener este Agenția Franceză de Dezvoltare.

Moldsilva semnează un acord cu Agenția de Susținere și Dezvoltare Slovacă, avem un proiect cu Agenția Austriacă de Dezvoltare. Republica Turcă a promis că ne susține pe partea de sud. Avem parteneri cu care lucrăm și avem o promisiune de a conlucra în următorii ani”, a menționat ministra Mediului.

În acest program național de împădurire, vor fi incluse și ONG-urile, și pepinierele private, care pot aduce un aport important la acest proiect. 

La sudul Moldovei, la marginea satului Popeasca, în raionul Ștefan Vodă, am găsit o pepinieră privată. Andrei Slisarenco gestionează o pepinieră de aproximativ două hectare unde crește puieți de frasini, castani, arţari, plopi, nuci. Acesta s-a arătat interesat de un parteneriat cu statul, dar dorește o claritate în legislație. 

„Ar trebui să fie în primul rând un cadru legislativ, prevăzut anume pentru chestia asta. Din câte am studiat legea cu privire la semințe, în care se prevăd chestiile de formare a pepinierelor, acolo nu e clar cum se formează pepiniera, cum se înregistrează, este nevoie de un pașaport, nu e nevoie. Am avut un caz în care am aplicat la un grant, și în cerere era nevoie de pașaportul pepinierei. Am căutat în legislație cum se eliberează, ce organ îl eliberează, nu am găsit în legislație și...”, a spus bărbatul.

Pe de altă parte, directorul adjunct de la Moldsilva susține că pașaportul poate fi obținut de la Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice. Revenind la discuția cu Andrei, aflăm că bărbatul și-ar dori să schimbe sistemul de irigare, pentru a-l înlocui pe cel improvizat de el. În felul acesta, și-ar spori producția. 

„Cred că da. Pe suprafața asta pe care o avem noi, de două hectare, dacă este sistem de irigare se pot crește un număr mare de copaci. În comparație cu altă suprafață mai mare unde nu este irigare și se seamănă rândurile mai rare ca să ajungă umiditatea pentru copaci”, a subliniat proprietarul pepinierei.

Conform planurilor autorităților, aceste pepiniere regionale ar trebui să fie funcționale la capacitate maximă până în anul 2026. Iar costurile pentru modernizarea și dotarea unei pepiniere regionale se ridică la aproximativ 3 milioane de euro. Până în primăvară, Ministerul speră să deschidă licitațiile de proiecte, unde pot aplica instituțiile publice, administrațiile publice locale, persoanele juridice și persoanele fizice, deținătoare de terenuri, pentru a le împăduri cu sprijinul autorităților. 

„Noi asigurăm cu parte financiară, evident că vom include agenția Moldsilva pentru asigurare cu puieți, cu tot procesul, supraveghere, inclusiv cu amenajamentele silvice ulterior. Am pregătit tot terenul și vrem ca cel târziu în luna martie să lansăm tot procesul”, a precizat Rodica Iordanov.

Un reportaj de Constantin Niculae.

Imagine de Vlad Glinjan, montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Se taie pădurile, dar când creștem altele noi? Ministerul Mediului discută cu autoritățile din Turcia să ne ofere ajutor
/VIDEO CU DRONA/ Satele se îneacă în fum. „De ce mă filmați?”, s-a revoltat un cetățean prins că dă foc unui morman de frunze
Exemplul unei jurnaliste, care sortează gunoiul din bucătărie de 2 ani! „Nu e deloc simplu”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1036: Rachetă în Moldova! Rusia a bombardat masiv de Crăciun. Zelenski: „Ce poate fi mai inuman”?
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1036: Rachetă în Moldova! Rusia a bombardat masiv de Crăciun. Zelenski: „Ce poate fi mai inuman”?
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Peste 100 de Moși Crăciun în aceeași casă: Un colecționar din Chișinău a adunat obiecte vechi timp de 30 de ani
/VIDEO/ Peste 100 de Moși Crăciun în aceeași casă: Un colecționar din Chișinău a adunat obiecte vechi timp de 30 de ani
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Cum mâncăm de sărbători? Mesele copiase pot provoca probleme de sănătate
/VIDEO/ Cum mâncăm de sărbători? Mesele copiase pot provoca probleme de sănătate

Protestele au dat roade? Salariile angajaților de la meteo vor crește din 2025

missing
26 decembrie 2024, ora 15:10

Salariile angajaților Serviciului Hidrometerologic de Stat vor crește. Decizia a fost luată astăzi în Parlament, care a votat Legea Bugetului de Stat pentru anul 2025, în lectură finală.

Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2025, salariile angajaților se vor majora cu 5%, iar din 1 mai – cu alte 9 %.

TV8.md amintește că săptămâna trecută, angajații Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) s-au alăturat protestelor organizate de profesori și Confederația Sindicatelor din Moldova. Specialiștii de la meteo s-au plâns că sunt ignorați de autorități și spun că vor salarii decente, cu care să-și poată întreține familiile. 

Angajații Serviciului Hidrometeo se alătură protestelor sindicatelor: „Salariile nu sunt suficiente pentru a ne întreține”

O rachetă rusă ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în dimineața zilei de astăzi. Asta după ce Rusia a lansat un nou atac asupra sistemului energetic ucrainean cu rachete și drone. Autoritățile au confirmat că, deocamdată, nu există perturbări în sistemul energetic național, care este conectat cu cel al Ucrainei. /Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Nașterea Domnului, conform calendarului gregorian. Crăciunul marchează nașterea lui Hristos. Crăciunul pe stil vechi va fi sărbătorit pe 7 ianuarie. /Accident aviatic în nordul Kazahstanului. Un avion cu 67 de oameni la bord s-a prăbușit, după ce s-ar fi lovit cu un stol de păsări. Momentul impactului cu solul a fost surprins de martori.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În cadrul unei ceremonii la care au fost chemați 500 de invitați, Maia Sandu și-a început astăzi, oficial, cel de-al doilea mandat de președintă a Republicii Moldova. /Moldova a fost nevoită să cumpere energie electrică mai scumpă din România, după ce rușii au atacat cu rachete centrala electrică din Podolsk, afectând și activitatea centralei de la Cuciurgan. /Mai mulți angajați de la Calea Ferată a Moldovei demisionează unul după altul. Oamenii se plâng că nu și-au mai primit salariile din vara. Cum răspunde Întreprinderea de Stat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guvernul îndeamna cetățenii să economisească energia electrică și să se aștepte la deconectări, în timp ce Premier Energy a făcut deja un grafic de întreruperi planificare, despre care nu oferă detalii. /Chișinăul respinge acuzațiile înaintate de Rusia, precum ca Maia Sandu ar vrea să se răzbune pe locuitorii din stânga Nistrului și planifica o operațiune militară acolo. Experții spun ca rușii urmăresc să destabilizeze situația de la Chișinău. /Opt inspectori vamali de la punctul de trecere al frontierei de la Leușeni sunt cercetați penal pentru luare de mită. Oamenii legii au făcut azi percheziții la domiciliile acestora.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Uniunea Europeană se pregătește să ajute financiar Republica Moldova, dacă Federația Rusă va opri furnizarea de gaz de la 1 ianuarie, declară președinta Parlamentului European. /De anul viitor, producătorii de carne de la noi vor putea exporta în Uniunea Europeană carne marinată și cârnăciori. Cererile în acest sens pot fi depuse deja la ANSA. /CNA anunță că a aplicat amenzi în valoare de peste 10 milioane de lei, cetățenilor care și-au vândut votul la prezidențiale și la referendumul din această toamnă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se așteaptă întreruperi la energia electrică, iar tariful la lumină ar urma crească dacă rusii vor înceta livrările gaz în regiunea transnistreană. Sunt declarațiile facute de șefa statului într-o conferință de presă. /Zi de proteste la Parlement. Profesorii, angajați de la Serviciul Hidrometeo dar și de la Calea Ferată au ieșit împreună în stradă pentru a cere salarii decente, după care s-au retras ca să lase loc fermierilor. /Cei care vor cumpăra voturi la următoarele alegeri riscă pedepse mai dure. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat azi în prima lectură la ședința Parlamentului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal și îmbrânceli, azi, în fața Guvernului. Fermierii care protestau în timp ce cabinetul de miniștri era în ședință, au încercat să intre cu forța în clădirea executivului. /Șefului direcției mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, reținut luni într-un dosar de corupție, a fost adus astăzi în instanță unde procurorii au cerut mandat de arest în izolator pe numele lui. /Fugarul Ilan Șor și Marina Tauber rămân pe lista persoanelor vizate de măsuri restrictive pe teritoriul UE. Tribunalul Uniunii Europene a respins recursul celor doi, care au cerut anularea sancțiunilor și despăgubiri financiare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoferul care a provocat tragicul accident de la Edineț, din acest weekend, în urma caruia trei oameni au murit a fost plasat în arest preventiv. Tânărul de 19 ani își va petrece următoarele 30 de zile după gratii. /Încercările lui Vlad Filat de a scăpa de statutul de condamnat penal s-au soldat cu eșec. Curtea Supremă de Justiție a declarat irevocabilă hotărârea prin care Vlad Filat a fost condamnat la închisoare pentru corupție. /Se așteaptă alegeri anticipate în Germania, după ce cancelarul Olaf Scholtz a fost demis din funcție prin vot de neîncredere.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi funcționari de la direcția Mobilitate Urbană și 5 reprezentanți ai unor agenți economici au fost reținuți azi de CNA. Aceștia sunt acuzați de corupție pasivă și activă. /Republica Moldova intră de astăzi, oficial, în stare de urgență în energetică. Ce presupune această măsură. /În 2025, la Chișinău va fi deschisă prima ambasadă a Israelului. Anunțul a fost făcut de ministerul de externe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Pedagogii au protestat astăzi în față Parlamentului. Aceștia au cerut salarii mai mari cu cel puțin 15 la sută și nu 9 procente, cât le oferă statul. /Moldovagaz anunță ca a suplinit în totalitate cantitatea necesară de gaz pentru această iarnă și dă asigurări că nu vom mai avea parte de scumpiri în acest sezon rece. /Înainte de asta, în cadrul unei ședințe care a durat până la ora 3 dimineața, parlamentul a votat pentru instituirea stării de urgență în energetică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procurorul general și șeful SIS au fost audiați astăzi în Parlament pe subiectul coruperii alegătorilor. Aceștia au prezentat ultimele date și au răspuns la întrebările deputaților. /Tot la ședința de astăzi, premierul Dorin Recean va cere instituirea stării de urgență în energetică, iar moțiunea de cenzură inaintată de BCS împotriva guvernului ar urma să fie supusă votului. /Miniştrii de interne din Uniunea Europeană au luat decizia aderării depline la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
???? Guvernul va cere mâine, parlamentului instituirea stării de urgență în energetică. Cabinetul de miniștri a votat astăzi necesitatea instituirii acestei măsuri. ???? Stare de urgență în domeniul economiei pentru 30 de zile și în regiunea transnitreană, aprobată de așa- zisul „parlament” de la Tiraspol. Între timp, Chișinăul anunță că ia în calcul plata compensațiilor pentru locuitorii din regiune, care riscă să rămână fără gazul rușilor de la 1 ianuarie. ???? Președintele oficiului teritorial a lui Șor din Dondușeni urmează să compară in fața magistraților, fiind învinuit de acceptarea finanțării ilegale. Este al treilea om din cercul fugarului care este trimis pe banca acuzaților de la începutul acestei săptămâni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ministerul Muncii anunță ca 90 de procente din cetățenii care au cerut compensații pentru luna noiembrie au fost declarați eligibili. Ajutoarele ar urma să fie disponibile începând cu ziua de mâine. /După ce ieri, sindicatele din învățământ au cerut o majorare de cel putin 15 la suta la salarii și au anunțat proteste, ministerul educației a declarat că a pornit discuții cu cei de la finanțe pentru a veni cu măsuri adiționale, fără a menționa însă despre ce este vorba. /Războiul din Ucraina va continua până când obiectivele stabilite de Putin vor fi atinse, anunță Kremlinul care ii cere Ucrainei să renunțe la ambiția sa de a adera la NATO și să se retragă regiunile pe care Rusia le-a revendicat. Cum a răspuns Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Nemulțumiți de faptul ca de anul viitor, salariile le vor fi majorate cu doar 9 la sută, pedagogii vor ieși vineri la protest. Sindicatele din educație cer pentru început o majorare de cel puțin 15 la sută. /Pe data de 16 decembrie va fi clar dacă rușii vor continua să livreze gaz în regiunea transnistreana. Luni este ultima zi în care Gazprom poate solicita tranzit prin intermediul altui gazoduct decât cel al Ucrainei. /Ion Ceban acuza administrația pieței centrale de colectare ilegală de taxe și cere demisia directorului actual. Ce spun comercianții, aflați în jurnal.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizie fără precedent în România. Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, urmând ca procesul electoral să fie reluat de la zero. /Ping pong de acuzații între cei demiși după majorarea tarifelor la gaz. În timp ce fostul ministru al Energiei il învinuiește pe șeful de la Energocom de situația creată, cel din urmă afirmă ca Parlicov trebuie să-și asume acest eșec. /Regiunea transnistreană a anunțat stare de urgență economică, în condițiile în care nu se știe dacă de la 1 ianuarie, Rusia va mai livra gaz malului stâng. Cum se răsfrânge această situație asupra malului drept, aflati în continuare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Premierul l-a demis din funcție pe ministrul Energiei, Victor Parlicov și a cerut ca șeful Energocom, dar si Oleg Tofilat să fie eliberați din functii. Recean urmeaza să ceară în Parlament instituirea strării de urgență în energetică. /Socialiștii și comuniștii cer demisia guvernului Recean. 26 de deputați au înaintat, în Parlament, documentul, acuzând executivul ca nu a reușit să evite criza energetică din țară. /ANI îl acuză pe deputatul neafiliat, Vasile Bolea de faptul că nu a declarat venituri în valoare de peste 200 de mii de lei în declarația de avere din 2018-2019, pe cand era deputat socialist.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mai multe categorii de bugetari, între care și profesorii se vor alege cu o majorare de salarii de doar 9%, în 2025. Aceasta aeste prevăzută în proiectul legii bugetului, aprobat de Guvern la câteva zile după majorarea cu 30 la sută a tarifului la gaz. /Ministra sanătății a cerut demisia medicului de pe ambulanță implicat în scandalul de la Ialoveni. Cei de la CNAMUP afirmă că investigația e încă în desfăsurare, iar o decizie pe acest caz încă nu a fost luată. /Un incendiu a mistuit astăzi un apartament cu două camere din sectorul Ciocana al capitalei. Pentru a evita o tragedie, pompierii i-au evacuat pe toți vecinii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Autoritățile au gestionat prost situația din domeniul energetic, iar între instituțiile responsabile s-a înregistrat lipsă de comunicare. Sunt concluziile făcute de experții energetici în urma audierilor de azi din parlament pe subiectul majorarii prețurilor la gazele naturale. /Încă o dronă rusească a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. De data aceasta, dispozitivul a fost gasit la Orhei. Ucraina va primi un nou ajutor militar de la SUA în valoare de 725 milioane de dolari. Se întâmpla cu două luni înainte de investirea lui Donald Trump, a cărui poziție față de războiul din țara vecină, încă nu este clară.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scumpirile la gaz vor afecta nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderile mari. Companiile farmaceutice ar putea să renunțe la fabricarea unor medicamente, iar hotelurile ar putea deveni mai scumpe cu 10 la sută. /Săptămâna trecute, peste 180 de copii cu vârsta de până la 5 ani au fost internați în spitalele din Chișinău cu infecții respiratorii. Numărul cazurilor a crescut, în ultima perioadă, anunță direcția generală asistență medicală din cadrul Primăriei. /Legislativul din Romania va fi format din 7 partide. Au fost anunțate rezultatele preliminare, care arată că PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR și Partidul Oamenilor Tineri vor face parte din Senat și Camera Deputaților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
ANRE a scumpit gazul cu 3 lei și 62 de bani, majorare care vine la pachet și cu scumpirea căldurii centralizate din Chișinău și Bălți. Decizia a fost luată pe fundalul unui protest organizat de socialiști și simpatizanții lor. /În acest context, socialiștii și comuniștii pregătesc o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean si vor alegeri anticipate. Ei consideră că guvernarea nu este capabila să gestioneze situația actuală din domeniul energetic. /Maia Sandu se arată îngrijorată de instaurarea unei guvernări pro-ruse în România dupa alegerile prezidențiale și parlamentare. Cu ce îndemn a venit președinta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale și cel de-al ldoilea mandat al Maiei Sandu. În timp ce magistrații examinau demersul, afară, socialiștii și simpatizanții lor au organizat un protest scurt prin care au cerut renumararea voturilor. /Curtea de Apel Bălți va rămâne fără judecători. 12 magistrați de acolo, între care și președintele interimar demisionează. Se anunță plecări și la Cahul, dar și la Comrat. /Localnicii din Bîrnova, Ocnița s-au trezit azi dimineață cu bubuituri și explozii, iar un punct de trecere al frontierei moldovenești si-a sistat temporar activitatea. Rușii au atacat cu rachete hidrocentrala de la Novodnestrovsc, de lângă granița cu Republica Moldova.

Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1030: Semnal clar, atac masiv în Rusia și duelul propus de Putin. Alertă: „Moldova e o țintă ideală”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1030: Semnal clar, atac masiv în Rusia și duelul propus de Putin. Alertă: „Moldova e o țintă ideală”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.