Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1123: Atac masiv, persecuții și umărul lui Kim. Trump anunţă un „contract cu împărțiri teritoriale”

social

/VIDEO/ Împădurim țara, dar avem cu ce? Starea pepinierelor permanente: Din cele 31, doar una are irigare modernă

06 februarie 2023, ora 10:00

Din cele 31 de pepiniere silvice permanente, doar una singură are un sistem modern de irigare. Este vorba de cea localizată în Telenești. Pentru că nu sunt dotate corespunzător și cu tehnologii învechite, mulți puieți, care ajung să fie plantați, nu rezistă. În consecință, din unele păduri nu rămâne nici urmă. Pe de altă parte, autoritățile centrale și-au propus să împădurească circa 100 de mii de hectare noi, conform Planului Național de Împădurire. Recent, și-au mărit ambițiile și de la 100 de mii de hectare au ajuns la 145 de mii. 

Pentru asta ar avea nevoie de circa jumătate de miliard de puieți. De unde-i vor lua? Și din ce bani? Cu aceste întrebări, ne-am adresat agenției Moldsilva și ministerului Mediului. Am aflat că se planifică amenajarea a trei pepiniere regionale, în centrul, nordul și sudul țării. Pe an, ar urma să producă aproximativ 65 de milioane de puieți. Dacă se vor găsi resurse financiare suficiente, acestea ar urma să folosească tehnologii și utilaje moderne, pentru a mări șansele de supraviețuire a copacilor. 

Autoritățile au planuri mari pentru pădurile Moldovei. Prin Programul Național de Împădurire, se urmărește ca, în zece ani, să fie împădurită încă 15% din suprafața țării în condițiile în care, în momentul de față, doar 11% din suprafață este acoperită cu păduri. Deși inițial se vorbea despre 100 de mii de hectare, zilele trecute, Ministerul Mediului a mărit suprafața cu încă 45 de mii de hectare. Ca proiectul să nu se prăfuiască prin sertarele oficialilor și să prindă viață, e nevoie de aproximativ un miliard de euro. 

Pentru ca planul ambițios de împădurire să prindă rădăcini, e nevoie de mulți bani, de terenuri disponibile pentru a fi transformate în păduri și, desigur, de puieți, crescuți în pepiniere moderne. Pentru asta, Ministerul Mediului are în plan să reorganizeze pepinierele de stat, prin crearea a trei centre regionale, la nord, centru și sud, care să producă puieții specifici zonelor respective, în numărul necesar. 

„Ca să avem suprafețe mari de pepiniere și acestea să producă puieți destui, este nevoie ca să fie modernizate. Aspectele de irigare, obligatoriu, acuma ele nu sunt irigate, numai trei avem cu sisteme de irigare și acelea au rezistat condițiilor climatice din vara anului 2022. 

Ele trebuie să fie computerizate, asta ar însemna inclusiv când se toarnă apa, controlul trebuie să fie automatizat, ținând cont de factorii climatici din zona. Noi trebuie să avem un management logistic foarte bine pus la punct ca noi să cunoaștem cantitățile de puieți produși, care sunt zonele care trebuie să fie acoperite, care este categoria de puiet, cum se combină unee cu altele. Acesta este exercițiu de lungă durată. Evident că vom merge pe acea bază seminceră și pe semințele pe care le avem în Republica Moldova”, ne-a spus ministra Mediului, Rodica Iordanov. 

Procedura de identificare a pepinierelor care vor fi modernizate este în plin proces. Acestea vor fi alese după mai multe criterii: suprafața de teren, surse de apă, capacitate de irigare și altele. 

„Nu este cazul să atribuim pepinierele, care reprezintă o speranță destul de mare pentru procesul de împădurire în Republica Moldova, la întreprinderile care nu au experiență, nu au făcut față până în momentul de față, sau sunt mai mici, au fost create pentru tipuri de pădure mai mici. Se va lua în considerare și experiența acelor angajați care lucrează la întreprinderile silvice”, a zis Iordanov.

O altă problemă majoră cu care se confruntă autoritățile, pe lângă identificarea pepinierelor capabile să producă un număr mare de puieți, este proasta întreținere și dotare a acestora și lipsa terenurilor necesare pentru a înființa noi plantații de puieți. 

„Nu trebuie să așteptăm ca primii doi, trei ani, vom avea plantați câte 10.000 de puieți anual, din simple motive. Ne-am ciocnit cu o situație stagnantă în ceea ce ține de domeniul silvic în Moldova. Foarte mulți ani nu s-au făcut mari investiții în domeniu silvic, atât în echipamente cât și în tehnologii. Foarte mulți ani s-a lucrat pe principiile vechi. Respectiv, nu avem terenuri suficiente, nu avem semințe sau puieți suficienți pentru a merge in acei 10.000 anual”, a explicat ministra.

Și fosta ministră a Mediului, Iuliana Cantaragiu, consideră că e nevoie de tehnologii moderne pentru a crea pepiniere care să producă puieți rezistenți: „Noi oarecum lucrăm cu niște metode arhaice în sistem”.

Conform Moldsilva, în cele trei pepiniere regionale se va produce aproximativ 80% din materialul săditor necesar pentru proiectul național de împădurire. În momentul de față, din totalul de 31 de pepiniere permanente cu o suprafață cumulativă de aproape 900 de hectare, doar una singură are sistem de irigare modern care a fost realizat în cadrul unui proiect, finanțat de partenerii externi. Celelalte 30 nu dețin sisteme de irigare sau au sisteme învechite sau care nu corespund nevoilor actuale. 

Pepiniera de la Bălțata, care se află în gestiunea Întreprinderii Silvice Chișinău, este una dintre cele mai mari pepiniere, care va oferi puieți pentru zona de Centru. Are o suprafață disponibilă pentru însămânțare de aproximativ 20 de hectare. Am discutat cu Vasile Reniță, șeful pepinierei, despre situația de astăzi a pepinierei, de unde își procură semințele și care sunt nevoile cele mai urgente. 

„Semințele noi le colectăm, aici pe loc, avem stejar, stejar roșu, stejar pufos. Salcâmul la un an de zile îl plantăm, el crește mai repede. Glădița la doi ani, paltinul la doi ani. - Cam care e procentul de germinare la semințe? - Undeva 70- 80 procente”.

În momentul de față, în pepinieră se execută lucrări de curățare a terenurilor care au fost abandonate ani de zile, în scopul extinderii suprafeței de însămânțare a acestei pepiniere și a creșterii capacității de producție a puieților: „Dacă ne uitam încolo, pământul e pârlogit, e moștenit de la fostele conduceri. Cu conducerea actuală, am început să curățăm pământul acela, să pregătim solul”.

Conform spuselor șefului pepinierei, anul acesta, de aici ar urma să plece spre plantare circa patru milioane de puieți, din toate speciile plantate. 

Problema cea mai mare a pepinierelor este lipsa irigării. Din această cauză, anual există pierderi de material săditor. La Bălțata există un iaz de 34 de hectare care aparține pepinierei. Însă, în trecut, a fost dat în arendă unor persoane. Pe acest caz există un litigiu la momentul de față, prin care se încearcă readucerea iazului în administrarea pepinierei. 

„Nouă ne trebuie irigare, în primul rând, trebuie să curățăm iazul, aici trebuie investiții, și probabil le vom avea. Fără irigare nu facem nimic, degeaba te chinui dacă nu ai irigare. Aștepti de sus, dar nu se știe”, spune Vasile Reniță. 

Pe terenurile nou lucrate, defrișate și curățate, semințele vor ajunge în sol peste aproximativ un an și jumătate, deoarece pământul are nevoie de o perioadă de pauză, după terminarea tuturor lucrărilor de pregătire. 

Cum spuneam mai sus, doar una din cele 31 de pepiniere permanente deține un sistem modern de irigare. E nevoie de mulți bani pentru a le dota pe toate. Și de mai mulți bani este nevoie pentru a duce la bun sfârșit întregul program de împădurire. Pentru a identifica și obține această sumă colosală, autoritățile vor sta cu mâna întinsă la partenerii externi, care dețin experiență în desfășurarea unor asemenea programe. 

„La momentul de față, lucrăm cu Banca Mondială pentru un proiect nou care va asigura inclusiv dezvoltarea pepinierelor și va dezvolta baza seminceră. Semințele de plante autohtone, rezistente la schimbări climatice și mai ales, acestea să fie în stoc. Să nu existe riscul de a nu fi proces de fructificare și respectiv nu vom avea semințe pentru împăduriri. Un alt partener este Agenția Franceză de Dezvoltare.

Moldsilva semnează un acord cu Agenția de Susținere și Dezvoltare Slovacă, avem un proiect cu Agenția Austriacă de Dezvoltare. Republica Turcă a promis că ne susține pe partea de sud. Avem parteneri cu care lucrăm și avem o promisiune de a conlucra în următorii ani”, a menționat ministra Mediului.

În acest program național de împădurire, vor fi incluse și ONG-urile, și pepinierele private, care pot aduce un aport important la acest proiect. 

La sudul Moldovei, la marginea satului Popeasca, în raionul Ștefan Vodă, am găsit o pepinieră privată. Andrei Slisarenco gestionează o pepinieră de aproximativ două hectare unde crește puieți de frasini, castani, arţari, plopi, nuci. Acesta s-a arătat interesat de un parteneriat cu statul, dar dorește o claritate în legislație. 

„Ar trebui să fie în primul rând un cadru legislativ, prevăzut anume pentru chestia asta. Din câte am studiat legea cu privire la semințe, în care se prevăd chestiile de formare a pepinierelor, acolo nu e clar cum se formează pepiniera, cum se înregistrează, este nevoie de un pașaport, nu e nevoie. Am avut un caz în care am aplicat la un grant, și în cerere era nevoie de pașaportul pepinierei. Am căutat în legislație cum se eliberează, ce organ îl eliberează, nu am găsit în legislație și...”, a spus bărbatul.

Pe de altă parte, directorul adjunct de la Moldsilva susține că pașaportul poate fi obținut de la Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice. Revenind la discuția cu Andrei, aflăm că bărbatul și-ar dori să schimbe sistemul de irigare, pentru a-l înlocui pe cel improvizat de el. În felul acesta, și-ar spori producția. 

„Cred că da. Pe suprafața asta pe care o avem noi, de două hectare, dacă este sistem de irigare se pot crește un număr mare de copaci. În comparație cu altă suprafață mai mare unde nu este irigare și se seamănă rândurile mai rare ca să ajungă umiditatea pentru copaci”, a subliniat proprietarul pepinierei.

Conform planurilor autorităților, aceste pepiniere regionale ar trebui să fie funcționale la capacitate maximă până în anul 2026. Iar costurile pentru modernizarea și dotarea unei pepiniere regionale se ridică la aproximativ 3 milioane de euro. Până în primăvară, Ministerul speră să deschidă licitațiile de proiecte, unde pot aplica instituțiile publice, administrațiile publice locale, persoanele juridice și persoanele fizice, deținătoare de terenuri, pentru a le împăduri cu sprijinul autorităților. 

„Noi asigurăm cu parte financiară, evident că vom include agenția Moldsilva pentru asigurare cu puieți, cu tot procesul, supraveghere, inclusiv cu amenajamentele silvice ulterior. Am pregătit tot terenul și vrem ca cel târziu în luna martie să lansăm tot procesul”, a precizat Rodica Iordanov.

Un reportaj de Constantin Niculae.

Imagine de Vlad Glinjan, montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Se taie pădurile, dar când creștem altele noi? Ministerul Mediului discută cu autoritățile din Turcia să ne ofere ajutor
/VIDEO CU DRONA/ Satele se îneacă în fum. „De ce mă filmați?”, s-a revoltat un cetățean prins că dă foc unui morman de frunze
Exemplul unei jurnaliste, care sortează gunoiul din bucătărie de 2 ani! „Nu e deloc simplu”
/VIDEO/ Omagiu lui Victor: Povestea a doi frați gemeni care luptă cu o boală incurabilă și scriu cărți. Cel mai mare vis al lor
/VIDEO/ Omagiu lui Victor: Povestea a doi frați gemeni care luptă cu o boală incurabilă și scriu cărți. Cel mai mare vis al lor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cazul Nesterovschi. Să urmărim nu doar fugarii, dar și averile agonisite din fraudă
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cazul Nesterovschi. Să urmărim nu doar fugarii, dar și averile agonisite din fraudă
/VIDEO/ Deputat plătit cu 5.000$ de Șor? Detalii din sentința de condamnare a lui Alexandr Nesterovschi
/VIDEO/ Deputat plătit cu 5.000$ de Șor? Detalii din sentința de condamnare a lui Alexandr Nesterovschi
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Băieții deștepți din energie”. Avizele pentru parcuri solare sau eoliene, de vânzare pe piața neagră
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Băieții deștepți din energie”. Avizele pentru parcuri solare sau eoliene, de vânzare pe piața neagră
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1123: Atac masiv, persecuții și umărul lui Kim. Trump anunţă un „contract cu împărțiri teritoriale”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1123: Atac masiv, persecuții și umărul lui Kim. Trump anunţă un „contract cu împărțiri teritoriale”

/VIDEO/ Omagiu lui Victor: Povestea a doi frați gemeni care luptă cu o boală incurabilă și scriu cărți. Cel mai mare vis al lor

missing
23 martie 2025, ora 00:44

Mă numesc Mihai, dar îmi puteți spune Misha. Timp de cel puțin jumătate de deceniu, mi-am dorit foarte mult să scriu și să public o carte, cu sute sau mii de cititori în întreaga lume.” Așa începe romanul autobiografic al unui tânăr din satul Lăpușna, raionul Hîncești. Un roman care nu a ajuns să fie tipărit, dar care ascunde o poveste emoționantă a doi frați gemeni, care de mulți ani nu mai pășesc pe picioarele lor, iar unica posibilitatea de a vedea lumea în culorile vii, a devenit scaunul cu rotile. 

Mihai și Victor Barbărasă sunt doi frați gemeni, care nu seamănă unul cu celălalt, dar care zilnic au împărțit același scaun cu rotile și aceeași pasiune, de a scrie. Jurnalista Andreea Josan a pășit pragul acestor tineri, care zilnic luptă cu Distrofia Musculară Duchenne, o boală a mușchilor care nu poate fi tratată. Pe 21 martie 2025, acești doi tineri ar fi împlinit 23 de ani. Din nefericire, pe 18 martie 2025, Victor a decedat. 

Reportajul de mai jos a fost filmat în toamna anului 2024, atunci când Mihai și Victor se bucurau împreună de viață. Vă invităm să priviți o poveste emoționantă, pe care o aducem ca un omagiu familiei îndurerate. 

Echipa TV8 transmite condoleanțe!

Jurnalistă TV8: Andreea Josan

Imagine: Oleg Kozlov 

Montaj: Ion Usatyi

Colega de partid a lui Alexandr Nesterovschi, care urmează să își afle sentința la sfârșitul lunii, fiind acuzată de aceleași infracțiuni, ar fi fugit din țară, împreună cu soțul său, cercetat în același dosar. Asta susține primarul de Ocnița pe care cei doi au încercat să îl mituaiscă. /În contextul descoperirii unui focar de pestă porcină africană la o fermă din Cimișeni, Criuleni, sătenilor din localitate le-a fost interzisă sacrificarea porcilor pentru o perioadă de 30 de zile. Revenim cu detalii în jurnal. /Odesa a fost supusă, aseară, unuia dintre cele mai masive atacuri cu drone de la începutul războiului. Zeci de mingi de foc au fost filmate cum zboară deasupra orașului, declanșând un incendiu care a mistuit un centru comercial și un salon auto. Din fericire nu au fost înregistrate decese.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Moarte cumplită pentru o fetiță de nouă ani din Anenii Noi. Aceasta s-a înecat într-o groapă cu apă de o adâncime de peste 2 metri, amplasată exact lângă terenul de fotbal din sat. /Condamnat, ieri, la 12 ani de pușcărie, Alexandr Nesterovschi a fost anunțat în căutare internațională, afirmă șeful IGP. Vecinii deputatului spun că l-au văzut ultima oară, ieri dimineață. /După catastrofa în zootehnie de la Anenii Noi, în urma căreia au fost sacrificați 65 de mii de porci, încă 45 de mii de capete vor fi nimicite la Criuleni, unde a mai fost depistat un focar de pestă porcină africană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alexandr Nesterovschi, deputatul afiliat fugarului Ilan Șor, a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Sentința a fost dictată în lipsa lui. Nici avocații nu știu unde se află. Procuratura Anticorupție anunță că l-a dat în căutare. /Scandal de corupție în justiție. O judecătoare din Hîncești a fost reținută după ce ofițerii CNA au efectuat percheziții în biroul acesteia. În dosar mai sunt vizați alți 3 magistrați, unul dintre care de la Curtea de Apel Chișinău. /Trump nu a obținut de la Putin decât înțelegerea de a nu mai ataca insfrastructura eneregetică a Ucrainei. Care sunt comentariile după discuția telefonică dintre cei doi lideri, vedeți imedat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 65 de mii de porci, de la una dintre cele mai mari ferme din țară, vor fi sacrificați și înhumați după ce acolo a fost descoperit un focar de pestă porcină africană. /Locuitorii capitalei vor plăti cu 25 la sută mai mult pentru apă. ANRE a decis că de acum încolo, un metru cub va costa peste 18 lei, comparativ cu 15, cât plăteam până în prezent. /La nici două luni de la încheierea unui acord de pace, Israelul a reluat atacurile asupra Fâșiei Gaza. Peste 330 de palestinieni au fost uciși de drone și rachete.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Statistici îngrijorătoare. În doar două zile de weekend, oamenii legii au prins în trafic aproape 100 de șoferi beți. Mai mulți cu aproape 40, decât săptămâna trecuta. /Atenție șoferi, se ieftinesc carburanții. Prețul pentru un litru benzină scade sub pragul psihologic de 23 de lei, iar motorina va costa mai puțin de 20 de lei. /Miniștrii de Externe din statele membre UE s-au reunit, astăzi, la Bruxelles pentru a decide un ajutor substanțial pentru Ucraina. Finanțarea ar putea ajunge la 40 de miliarde de euro.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, a fost reținut în Marea Britanie și urmează să fie extrădat. Anunțul a fost făcut de Procuratura Anticorupție. /Republica Moldova are un nou vicepremier și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării. Despre candidatura Doinei Nistor s-a anunțat aseară târziu, iar azi dimineața, aceasta a și depus jurământul. /Feroviarii din Republica Moldova au ieșit, din nou, la protest, cerând achitarea restanțelor salariale. În fața acestora a ieșit ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Putin spune că Rusia e de acord cu armistițiul în Ucraina, propus de Statele Unite, dar există „nuanțe”. Acesta vrea garanții că în timpul pauzei, Ucraina nu se va mobiliza, nu va antrena soldați și nu va primi arme. /Incendiu uriaș în centrul capitalei. Pompierii au luptat ore în șir cu focul după ce acoperișul unui restaurant de pe strada pietonală a fost cuprins de flăcări. /Dumitru Alaiba a demisionat din funcția de vicepremier și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării. Alaiba făcut anunțul pe Facebook și a dat asigurări că rămâne alături de echipa de guvernare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tăcere la Moscova după ce la propunerea Washingtonului Kievul a aceptat un armistițiu de 30 de zile. Presa internțională scrie că este puțin probabil ca Putin să accepte pacea. /O fetiță de 10 ani din Ciadîr-Lunga a murit azi dimineață în timp ce mergea la școală după ce a fost lovită de o mașină. Din motive neclare, deocamdată, șoferul a pierdut controlul volanului. /Feroviarii, care nu și-au primit lefurile din vara anului trecut, vor protesta din nou, vineri, în capitală. CFM are la ei restanțe salariale de peste 191 de milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a dat undă verde planului de creștere în valoare de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova. Din cei 660 de eurodeputați prezenți în sala de ședință, 499 au votat pentru finanțare. /Republica Moldova și Franța au semnat ieri trei acorduri importante după întrevederea dintre Maia Sandu și Emmanuel Macron. Țările noastre s-au angajat să lupte împreună împotriva dezinformării rusești. /Moscova s-a confruntat, noaptea trecută, cu cel mai masiv atac ucrainean cu drone. Autoritățile ruse afirmă că au doborât aproape 340 de aparate de zbor în toată țara, fără să precizeze, însă, și numărul dronelor care și-au atins ținta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Proteste violente la București. Decizia Biroului Electoral Central de a respinge candidatura lui Călin Georgescu la prezidențiale i-a înfuriat pe simpatizanții acestuia. Manifestanții au aruncat cu pietre în polițiști, au incendiat bănci și au răsturnat mașina jurnaliștilor de la Digi24. .Președinta Maia Sandu se va întâlni în această seara la Paris cu Emmanuel Macron. Cei doi lideri vor discuta despre relațiile bilaterale, sprijinul Franței pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și aspecte privind securitatea europeană. .Un microbuz de model Ford s-a izbit azi dimineață într-un stâlp pe care l-a smuls din pământ, după care s-a răsturnat. Șoferul de 24 de ani a adormit la volan din cauza oboselii, spune poliția. Din fericire, el a scăpat nevătămat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuroii cer aproape 11 ani de pușcărie pentru deputatul Alexandr Nesterovschi. Astăzi a fost ultima ședință iar în mai puțin de două săptămâni se va sentința. /Conducerea unei clinici private este cercetată penal pentru că ar face clandestin transplantruri. PCCOCS a descins cu percheziții la clinică, dar și la domiciliul bănuiților. /Ucraina și Statele Unite reiau discuțiile depsre încetarea războiului, după confruntarea lui Zelenski și Trump de la Casa Albă. Pentru început, liderul de la Kiev vrea un armistițiu în aer și pe mare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Comisiile de specialitate ale Parlamentului European au votat astăzi pachetul de sprijin de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova, anunță eurodeputatul român Siegfried Mureșan. Următoarea etapă este votul final în plenul Parlamentului European, care va avea loc săptămâna viitoare. /Magistrații au cerut astăzi mandat de arest pentru 30 de zile pe numele proprietarei salonului de frumusețe, Irina Borodkina, unde a murit femeia de afaceri. Procurorii au cerut și prelungirea arestului cu încă 30 de zile a doctoriței Ecaterina Maniuc. /Cel puțin patru persoane au decedat, iar alte câteva zeci au fost rănite, după un nou atac al rușilor în orașul de baștină a președintelui Volodimir Zeleski.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Majorarea pensiilor cu zece la sută din întâi aprilie a fost aprobată, astăzi, de Guvern. În medie, pensiile vor crește cu 400 de lei pentru 650 de mii de pensionari. /În prezent, nu există un scenariu în care Rusia ar putea să ajungă militar pe teritoriul Moldovei, dă asigurări premierul Dorin Recean. Declarația vine după ce președintele Franței a spus că dacă Putin nu va fi oprit, armata rusă va merge sigur în Republica Moldova și chiar România. /O scrisoare pierdută, în Congresul SUA. Ucraina susţine că Volodimir Zelenski nu i-a trimis nimic lui Donald Trump, iar acesta s-a referit în discursul său din Congres la o postare a lui Zelenski pe reţelele de socializare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura Anticorupție are de astăzi șef nou. Adjunctul procurorului general, Marcel Dumbravan a fost desemnat șef intermar al instituției în locul Veronicăi Dragalin care a demisionat acum două săptămâni. /Ministerul infrastructurii are doi candidați la șefia Căilor Ferate ale Moldovei, dar nu divulgă cine sunt aceștia. Declarația a fost făcută de Vladimir Bolea la Cutia Neagră de la Tv8. /SUA a sistat ajutoarele militare către Ucraina, după confruntarea dintre Trump și Zelenski de la Casa Albă, a confirmat un oficial din administrația președintelui american pentru Reuters.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova va primi 60 de milioane de euro de la UE pentru consolidarea capacităților de apărare. Anunțul a fost făcut astăzi de către președintele Consiliului European, Antonio Costa, aflat într-o vizită la Chișinău. /Numărul infecțiilor respiratorii înregistrate în capitală continuă să crească, anunță autoritățile municipale. Spitalele lucrează la capacitate maximă, iar vizitele ar urma să fie interzise. /Evaziune fiscală în valoare de peste 5 milioane de lei. Oamenii legii au găsit în cadrul perchezițiilor efectuate la 3 agenți economici, bani cash în valoare de 200 de mii de euro.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scriitorul Vladimir Beșleagă a fost înmormântat astăzi la cimitirul Central de pe strada Armenească. Să-l conducă pe ultimul drum au venit zeci de oameni printre care și președinta Maia Sandu. /Un fost judecător de la Comrat, cercetat în dosarul Laundromat, care a legalizat prin deciziile sale spălarea a 1,2 miliarde de dolari a scăpat nepedepsit după ce a expirat termenul de prescripție pentru tragerea la răspundere penală. /Volodimir Zelenski a ajuns deja la Washington și urmează să se întâlnească cu Donald Trump. Cei doi lideri vor semna acordul privind exploatarea resurselor minerale din Ucraina și vor discuta despre negocierile de pace în țara vecină.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Începând cu 1 aprilie, pensiile vor fi indexate cu zece la sută. Proiectul a fost votat în prima lectură, inclusiv de către deputații din opoziție. Nu s-a trecut fără schimburi de replici între aleșii poporului. /Ion Șoltoianu, cunoscut pentru trecutul său criminal a fost, aseară, ținta unui atac armat produs în fața casei sale. Sportivul a scăpat nevătămat, iar poliția a pornit o anchetă. /Donald Trump, anunță impunerea de taxe vamale de 25 la sută asupra produselor importate din europa și atacă UE. Uniunea Europeană a răspuns acuzațiilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Femeia de afaceri, Liubovi Babuțchi a murit din cauza unei o embolii, provocate de injectarea mai multor medicamente în fese, gât și bărbie a arătat expertiza medico-legală care a fost finalizată. /Scriitorul Vladimir Beșleagă va fi condus pe ultimul drum vineri. 28 februarie, a fost decretată zi de doliul național. /Canditatul la prezidențialele anulate din România, Călin Georgescu a fost ridicat azi de polițiști și escortat la audieri. Acestuia i se aduc un șir de acuzații, printre care și implicarea într-o organizație cu caracter fascist, scrie presa română.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A murit scriitorul, prozatorul și deputatul în primul parlament, Vladimir Beșleagă. Anunțul a fost făcut de Muzeul Național al Literaturii Române, care a transmis un mesaj de condoleanțe pe rețelele sociale. /Directorul colegiului de medicină din Chișinău a fost demis, anunță ministerul sănătății. Se întâmplă la câteva zile după ce oamenii legii au făcut percheziții în birourile de serviciu, la domiciliile și în automobilele a patru angajați ai instituției. /Se scumpesc serviciile comunale în regiunea transnistreană. Tarifele la unele servicii vor crește cu peste 100 de procente și vor intra în vigoare de la întâi martie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Astăzi se împlinesc trei ani de când Rusia a invadat Ucraina. Peste 40 de mii de civili au fost uciși sau răniți în acest război sângeros, în timp ce milioane de ucraineni s-au refugiat în alte țări. /Procuratura Anticorupție anunță că după doi ani de ședințe la CSJ și-a prezentat toate probele acumulate împotriva lui Igor Dodon în dosarul kuliok. Mai departe este rândul apărării, care ar avea aproape 200 de martori de audiat. /Alegeri legislative anticipate din Germania. Conservatorii celebrează, iar extrema dreaptă obține un rezultat record.

/VIDEO/ Catastrofă la Anenii Noi: 65.000 de porci sunt nimiciți. Despăgubiri uriașe la cea mai mare fermă din Moldova
/VIDEO/ Catastrofă la Anenii Noi: 65.000 de porci sunt nimiciți. Despăgubiri uriașe la cea mai mare fermă din Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cazul Nesterovschi. Să urmărim nu doar fugarii, dar și averile agonisite din fraudă
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cazul Nesterovschi. Să urmărim nu doar fugarii, dar și averile agonisite din fraudă
O moldoveancă, dispărută de o săptămână în Germania, găsită moartă. Familia are nevoie de ajutor pentru repatrierea tinerei
O moldoveancă, dispărută de o săptămână în Germania, găsită moartă. Familia are nevoie de ajutor pentru repatrierea tinerei
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Băieții deștepți din energie”. Avizele pentru parcuri solare sau eoliene, de vânzare pe piața neagră
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Băieții deștepți din energie”. Avizele pentru parcuri solare sau eoliene, de vânzare pe piața neagră
/VIDEO/ Spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău, în plină reorganizare. De ce nu avem cafea mai ieftină?
/VIDEO/ Spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău, în plină reorganizare. De ce nu avem cafea mai ieftină?

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.