Trimiși în Turcia la antrenamente pentru a provoca eventuale dezordini la protestele organizate de Partidul Șor în centrul Capitalei. Este vorba despre zeci de tineri din Chișinău, dar și mai multe raioane din Republica Moldova. Potrivit surselor TV8.md, indivizii s-au întors luni, 6 martie, la Chișinău, după ce au petrecut trei zile într-o stațiune turcească, la un „training” specializat.
Am mers și noi la Aeroportul Chișinău, pentru a-i surprinde pe tineri la întoarcere în țară. Echipa noastră de filmare a surprins mai mulți bărbați cu constituție atletică ieșind din aeroport și îndreptându-se spre microbuzele care îi așteptau în parcarea din zonă. Unii dintre ei au încercat să își acopere fețele, iar alții au luat-o la fugă, pentru a nu fi filmați de camerele de luat vederi.
Înainte să iasă din clădirea aeroportului, pasagerii cursei Chișinău - Istanbul, care a aterizat pe aeroport aproape de prânz, la ora 11:40, s-au reținut aproape două ore la procedurile de control. Polițiștii de frontieră le-au luat pașapoartele și le-au făcut o verificare amănunțită.
Reprezentanții Poliției de Frontieră nu ne-au oferit detalii legate de scopul vizitei în Turcia a celor câteva zeci de tineri moldoveni și nici motivele pentru care pasagerii au fost reținuți pentru o perioadă mai lungă pe Aeroportul de la Chișinău. În schimb, ne-au declarat că de la începutul războiului în Ucraina, în contextul stării de urgență instituite de atunci în Republica Moldova, la trecerea frontierei de stat sunt aplicate mai multe protocoale de securitate. Niciun cetățean moldovean nu a fost reținut, însă patru cetățeni străini au primit refuz de intrare în Republica Moldova pe motiv de neîntrunire a condițiilor de intrare în țara noastră.
Am solicitat informații legate de acest subiect și de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS).
„Serviciul de Informații și Securitate, în scopul protecției securității naționale și a ordinii constituționale, verifică informația cu privire la mai multe grupuri de cetățeni ai RM care ar fi participat la instruiri organizate peste hotarele tarii în vederea acumulării unor deprinderi de organizare a dezordinilor în masă și a altor acțiuni radicale menite sa destabilizeze situația interna din Republica Moldova.
La moment nu putem oferi mai multe detalii, dat fiind faptul ca acțiunile sunt in proces de realizare.
De asemenea, reiterăm că în limita competențelor legale, Serviciul investighează orice elemente care atentează la securitatea națională, cu respectarea principiilor statului de drept”, au declarat reprezentanții SIS.
Au reacționat și reprezentanții Partidului Politic Șor.
„Denunțăm în mod categoric orice acțiune violentă și cerem regimului, dar și presei controlate politic, să nu asocieze Partidul „Șor” cu scenarii de destabilizare, în care există doar interesul PAS, pentru a se menține prin forță la conducerea statului. Am demonstrat până acum că acțiunile pe care le organizăm sunt pașnice, la fel vom face și în continuare. Singurii care au provocat până acum blocaje și îmbrânceli au fost reprezentanții statului polițienesc, la indicația directă a regimului Sandu-PAS”, se menționează într-un comunicat de presă al PP Șor.
Din data de 24 februarie 2022, Poliția de Frontieră a înăsprit controalele la trecerea frontierei de stat, pe sensul de intrare în Moldova, pentru a nu admite cazuri ce atentează la siguranța și securitatea statutului și a cetățeanului Republicii Moldova.