/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 468: Baraj distrus, potop filmat, risc atomic și „Cutia Neagră”! UE: „O crimă de război”

06 iunie 2023, ora 19:24

Un imens baraj construit în perioada sovietică din zona controlată de ruși în sudul Ucrainei a fost distrus marți, iar apa inundă câmpul de luptă, potrivit forțelor ucrainene și ruse, transmite Reuters. Ambele părți au dat vina pe cealaltă pentru distrugerea barajului, susține The Guardian. Departamentul Apărării al SUA consideră că a „început oficial” contraofensiva ucraineană, a scris luni ziarul  Politico, citând sursele sale. Potrivit acestora, sateliții militari americani au înregistrat activarea personalului militar în pozițiile ucrainene. Operațiunea secretă ucraineană numită „Cutia Neagră” a cauzat Rusiei daune de 700 de milioane de dolari în perioada aprilie-mai a acestui an, a declarat agenția de informații militare a Kievului, GUR. 

Ucraina are acum suficiente arme pentru a începe contraofensiva împotriva forțelor ruse, a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, care a precizat că operațiunea va oferi țării sale victoria de care are nevoie pentru a adera la NATO, relatează Sky News și The Guardian. Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Anna Maliar, a menționat că Kievul trece la operațiuni ofensive „în unele direcții”. În același timp, potrivit acesteia, „epicentrul ostilităților rămâne direcția Bahmut”, notează Adevărul. Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a arătat și el convins că Rusia va pierde războiul.

UPDATE „Rusia a detonat o bombă cu pagube enorme asupra mediului. Acesta este cel mai mare dezastru ecologic provocat de om în Europa din ultimele decenii. El este cel mai periculos terorist din lume”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, vorbind cu liderii reuniţi la Bratislava, Slovacia, pentru Summit-ul Bucureşti Nine, o asociaţie a nouă ţări din Europa Centrală şi de Est (Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovacia). „Şi de aceea înfrângerea Rusiei – o înfrângere pe care oricum o vom garanta – va fi cea mai semnificativă contribuţie la securitatea regiunii noastre, a Europei noastre şi a lumii”, a adăugat Zelenski, notează Mediafax.

UPDATE Distrugerea barajului de la Nova Kahovka este o altă crimă de război comisă de Federația Rusă împotriva civililor nevinovaţi. Mesajul îi aparține chiar președintelui Klaus Iohannis, care a reacționat pe Twitter după ultimele evenimente din Ucraina. „Rusia şi agresorii ruşi trebuie să fie traşi la răspundere. Gândurile noastre sunt alături de toţi cei afectaţi de acest atac oribil”, a completat şeful statului pe platforma de socializare, potrivit Gândul.

UPDATE În explozia barajului din Ucraina sunt probabil „mai mulţi morţi”. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby, potrivit Mediafax.

UPDATE Rezervorul de apă Kahovka a fost sursa unuia dintre cele mai mari sisteme de irigare din Europa. Regiunile sudice ale Ucrainei, beneficiare ale apei din lacul Kakhovka, au furnizat grâu, porumb, floarea soarelui și ulei de floarea soarelui, soia și făină de soia țărilor din Orientul Mijlociu, Asia, Africa și Europa. De asemenea, apa din acest sistem de irigare a făcut posibilă obținerea unui procent de 80% din toată producția de legume din Ucraina și a unui procent semnificativ de fructe și struguri. Aproape toate speciile pomicole iubitoare de climă mai caldă din Ucraina, cum ar fi piersicul, caisul, cireșul, vița-de-vie, etc. au fost cultivate cu utilizarea apei din rezervorul Kahovka. Majoritatea serelor cu legume de vară, care furnizează populației Ucrainei și Moldovei roșii, vinete, castraveți și ardei la prețuri accesibile, au fost, de asemenea, situate de-a lungul canalelor sistemului de irigații Kahovka, notează G4media.

UPDATE Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a afirmat marţi că Rusia este responsabilă în general, din cauza lansării invaziei militare, pentru situaţia din Ucraina, inclusiv pentru atacul asupra barajului unei hidrocentrale din regiunea Herson, pe care Moscova îl atribuie Kievului, potrivit Mediafax.

UPDATE Distrugerea barajului Kahovka, în sudul Ucrainei, a provocat până acum inundații în peste 20 de localități situate în cursurile inferioare ale fluviului Nipru. „Nimic nu va mai rămâne”, deplânge un localnic nevoit să fugă din calea apelor, notează Adevărul.

UPDATE Încetarea focului în Ucraina "nu va duce la pace", i-a transmis Zelenski trimisului special al papei Francisc, cardinalul italian Matteo Zuppi, care se află într-o vizită la Kiev. "Şeful statului a subliniat că o încetare a focului şi îngheţare a conflictului nu vor duce la instaurarea păcii", a subliniat preşedinţia ucraineană într-un comunicat, potrivit căruia Zelenski a cerut Sfântului Scaun "să contribuie la punerea în aplicare a planului de pace ucrainean" care constă în recuperarea de către Kiev a tuturor teritoriilor ocupate de forţele ruse, potrivit NewsWeek.

UPDATE Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a afirmat marţi că, potrivit datelor existente, Rusia probabil este responsabilă de atacul asupra unui baraj din sud-estul Ucrainei, scopul fiind oprirea contraofensivei ucrainene, potrivit Mediafax.

UPDATE Bloggerii militari ruşi şi alţi cunoscători ai războiului au prezentat marţi distrugerea barajului de la Nova Kahovka fie ca o diversiune ucraineană, fie ca o tactică menită să înlăture apărarea rusă de pe malul stâng al fluviului Nipru înainte de contraofensiva lor, potrivit Știripesurse.

UPDATE Ministerul Apărării Rusiei a publicat marți un videoclip despre care spune că ar arăta cum un elicopter Ka-52 trăgea asupra unui tanc „Leopard-2”, ca o primă dovadă pentru distrugerile aduse forțelor ucrainene zilele acestea. Cu toate acestea, canalul rusesc Voienniy Osvedomitel a recunoscut că acesta nu este un Leopard-2 și nici măcar un tanc, ci o mașină agricolă, notează HotNews.

UPDATE Cancelarul Germaniei Olaf Scholz a declarat marţi că rușii au atacat întotdeauna ținte civile, de la începutul invaziei în Ucraina, însă distrugerea barajului Kahovka face ca războiul să intre într-o "nouă dimensiune".

UPDATE Ucraina va construi o nouă centrală pe locul hidrocentralei Kakhovka, situată pe malul de est al râului Nipru, ocupat de ruși, odată ce va elibera teritoriul, a declarat șeful companiei de stat Ukrhydroenergo, Igor Sirota, pe 6 iunie, relatează presa ucraineană, potrivit HotNews.

UPDATE Banca Mondială se aşteaptă la o uşoară recesiune a economiei ruseşti în acest an, potrivit unei estimări îmbunătăţite publicate marţi de instituţia financiară internaţională, graţie menţinerii exporturilor energetice, în pofida embargoului care vizează petrolul şi gazele naturale din Rusia, potrivit HotNews.

UPDATE Toate animalele de la o grădină zoo din Nova Kahovka au murit din cauza inundației provocate de distrugerea barajului, potrivit unui anunț al unei asociații de protecție a animalelor.

UPDATE Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, s-a întâlnit azi cu Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, și l-a asigurat că Alianța sprijină securitatea Republicii Moldova, respectându-i neutralitatea, notează Digi24.

UPDATE Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat marţi că nu există niciun risc imediat de securitate nucleară la centrala din Zaporojie, experții nucleari găsind un iaz care poate fi folosit pentru răcirea reactoarelor timp de mai multe luni după aruncarea în aer a barajului de la Nova Kakhovka, relatează Reuters și News.ro.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat marţi scandalizat de atacul împotriva unui baraj hidroelectric din Ucraina, atac ce „demonstrează încă odată”, potrivit lui, „brutalitatea războiului dus de Rusia”, transmite AFP.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Forțelor Ucrainene de Apărare din Sud, Nataliya Humenyuk, a declarat marți la Radio Svoboda că rușii nu au avut curajul să aștepte contraofensiva ucraineană așa că au aruncat în aer barajul de pe Nipru în speranța că vor zădărnici planurile Kievului.

UPDATE În timpul evacuării populației din Herson din cauza detonării barajului Nova Kahovka de către trupele ruse, ocupanții au bombardat orașul cu lovituri de artilerie, informează Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina pe contul de Telegram.

UPDATE Ministerul de Externe al Ucrainei a cerut o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, în urma avariilor cauzate barajului Kahovka. Ministerul a susținut că prejudiciul a fost rezultatul unui „atac terorist rusesc” și că Kremlinul ar trebui să se confrunte cu noi sancțiuni internaționale. Aliații Kievului au condamnat ferm atacul, notează Rador.

UPDATE O sută cincizeci de tone de ulei de motor s-au deversat marţi în fluviul Nipru în urma distrugerii barajului hidroelectric de la Nova Kahovka, în sudul Ucrainei, a anunţat Kievul, atenţionând împotriva unui impact negativ asupra mediului, informează AFP, conform Agerpres.

UPDATE Consilierul şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, Mihailo Podoliak, a declarat marți că din informațiile care au ajuns în posesia Kievului, Brigada 205 de puști motorizate a Forțelor Armate ale Federației Ruse este responsabilă de dinamitarea barajului. Brigada invovată de ucraineni a avut sediul în zona barajului pentru o lungă perioadă de timp, înainte ca rușii să fie împinși pe malul estic al Niprului. Brigada este cunoscută pentru că a participat la primul război cecen și are ca motto „Ne vom întoarce chiar și din iad”. Comandantul brigăzii 205 este locotenent-colonelul Eduard Shandura, în vârstă de 40 de ani, notează Știripesurse.

UPDATE Uniunea Europeană a acuzat Rusia că a atacat barajul Kahovka din regiunea Herson, din sudul Ucrainei. „Acesta este un nou semn de escaladare, care duce natura îngrozitoare și barbară a agresiunii ruse împotriva Ucrainei la niveluri fără precedent”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Peter Stano. 

UPDATE O instanță rusă a amendat marți Fundația Wikimedia, cea care deține enciclopedia electronică Wikipedia, cu 3 milioane de ruble (36.854 de dolari) fiindcă nu s-a conformat unei somații de a șterge un articol despre Batalionul Azov, relatează Reuters, potrivit HotNews.

UPDATE Autorităţile române nu sunt atât de dure în relaţiile cu Rusia precum alte state NATO, a declarat marți, 6 iunie, ambasadorul Moscovei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, într-o conferință de presă, citat de News.ro „Noi vedem aceasta. România poate considera că şi Rusia va respecta Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice”, a spus Valeri Kuzmin, într-o conferință, potrivit Libertatea.

UPDATE Ucraina plănuiește un atac cu „bombă murdară” în Rusia, a afirmat agenția de securitate a Moscovei. Informația a fost difuzată de agenția de știri rusă de stat RIA, care a citat ca sursă Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), scrie Sky News. O bombă murdară se referă la o armă care combină materiale radioactive, cum ar fi uraniul, cu explozibili convenționali, cum ar fi dinamita. Rusia a mai făcut afirmații similare anterior, dar aceastea au fost negate de Ucraina, Franța, Marea Britanie și SUA. Nu au fost înregistrate niciodată atacuri reușite cu „bombe murdare”, notează G4media.

UPDATE Distrugerea de către Rusia a barajului Nova Kahovka din sudul Ucrainei reprezintă un „ecocid”, dar oficialii naționali și regionali lucrează pentru a asigura siguranța locuitorilor locali, a declarat marți șeful administrației prezidențiale a Ucrainei.

UPDATE Ministrul de Externe al Ucrainei a numit distrugerea barajului Kahovka „probabil cel mai mare dezastru tehnologic al Europei din ultimele decenii” și o „crimă de război odioasă”.

UPDATE Kremlinul neagă categoric implicarea Rusiei în distrugerea Hidrocentralei Kahovka, susţinând că acesta este rezultatul unui sabotaj planificat de la Kiev. 'Respingem cu fermitate (acuzațiile) lor. Declarăm în mod oficial că aici este vorba despre un sabotaj deliberat al părții ucrainene, care a fost planificat și efectuat la ordinele primite de la Kiev, de la regimul de la Kiev', a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, marți, comentând acuzațiile făcute de partea ucraineană cu privire la implicarea Rusiei în explozia de la Hidrocentrala Kahovka. Potrivit lui Peskov, 'regimul de la Kiev ar trebui să poarte întreaga responsabilitate pentru toate consecințele'. În același timp, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a declarat că unul dintre obiectivele subminării barajului Hidrocentralei Kahovka a fost încercarea de a întrerupe aprovizionarea cu apă către Crimeea, scrie Știripesurse.

UPDATE Kremlinul a decis să construiască un buncăr de 800 de locuri pentru elita Moscovei. Clădirea, construită „în timp record”, va fi amplasată sub Spitalul Clinic Central al Direcției Administrative a Președintelui Federației Ruse, transmite Le Point, preluat de Rador. Construcţia, care ar trebui să fie finalizată până pe 20 decembrie, va cuprinde 800 de locuri destinate elitei moscovite pentru a face față unui atac nuclear. Aceasta este o măsură de precauţie care nu încetează să agite observatorii războiului din Ucraina.

UPDATE Oficialii ucraineni au acuzat forțele rusești de atacarea marelui baraj de la Nova Kahovka, acuzându-le de comiterea unei crime de război. Sky News a analizat ce spun legile războiului în această privință: În primul rând, barajele sunt protejate de legile războiului și de Convenția de la Geneva. Distrugerea barajului Kahovka, sau a unuia asemănător, ar fi considerată o armă de distrugere în masă și o crimă de război fără discriminare, notează G4media.

UPDATE Președintele Consiliului European, Charles Michel, afirmă că Rusia va trebui să dea socoteală după distrugerea parțială a barajului hidroelectric Nova Kahovka din Ucraina, calificând atacul drept „crimă de război”, scrie Le Monde. „Șocat de atacul fără precedent asupra barajului Nova Kahovka”, a transmis Charles Michel pe Twitter. „Distrugerea infrastructurii civile este în mod clar o crimă de război și vom cere socoteală Rusiei și proxi-urilor sale”, a adăugat el.

UPDATE Pericolul unei „catastrofe nucleare” la centrala Zaporojie „creşte rapid”, a avertizat marţi un consilier al Preşedinţiei ucrainene, după distrugerea cel puţin parţială a barajului hidrocentralei Kahovka, situat la 150 de km de centrala nucleară, informează AFP. „Lumea se află încă o dată în pragul unei catastrofe nucleare, pentru că centrala nucleară Zaporojie şi-a pierdut sursa de răcire. Iar acest pericol creşte acum rapid”, a deplâns Mihailo Podoliak într-un mesaj adresat unor jurnalişti.

UPDATE Armata ucraineană a acuzat Rusia într-un comunicat că se află în spatele exploziei de la hidrocentrala Kahovka. Preşedintele Zelenski a convocat de urgenţă consiliul său de securitate, a anunţat şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak, care a denunţat o ”crimă de război”.

UPDATE Conducerea centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată în prezent sub ocupaţie rusă, a afirmat că distrugerea parţială a barajului hidrocentralei Kahovka, a cărui apă serveşte la răcirea centralei, nu reprezintă deocamdată o ameninţare pentru instalaţie. „La ora actuală, nu există o ameninţare pentru securitatea centralei nucleare Zaporojie. Cinci blocuri sunt oprite la rece, unul este pe ‘oprire la cald’. Nivelul apei din bazinul de răcire nu s-a schimbat”, a anunţat pe Telegram directorul centralei nucleare Zaporojie, instalat de regimul de ocupaţie rus, potrivit Cotidianul.

UPDATE Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, a emis o declarație fermă după distrugerea barajului despre care Ukrhidroenergo susține că a fost distrusă de o explozie din interiorul halei de turbine. „Rusia nu poate decât să distrugă și să omoare. Și nu se va opri la nimic. Este o altă dovadă în acest sens și o crimă internațională. Astăzi, ocupanții încolțiți ucid și lasă mii de oameni fără adăpost, pe care chiar ieri doreau să-i „integreze în Federația Rusă”. Oricine mai crede că se poate vorbi despre ceva cu un agresor ar trebui să-și amintească de șuvoaiele de apă murdară care spală casele oamenilor care dormeau liniștiți. Sfârșitul regimului criminal rusesc nu poate fi decât unul – înfrângere și un tribunal”, a transmis procurorul general.

UPDATE Președinta Maia Sandu a condamnat actul de distrugere a barajului Kahovka. Șefa statului a catalogat explozia drept crimă de război și l-a anunțat pe liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, de faptul că Moldova va acorda asistență pentru a atenua consecințele dezastrului.

UPDATE „Hidrocentrala Kahovka, care a fost aruncată în aer de ruși, este complet distrusă și nu poate fi restaurată”, informează compania „Ukrhidroenergo”. Pe rețelele sociale a devenit virală o filmare în care întreaga construcție a fost înghițită de apele dezlănțuite. Veridicitatea imaginilor nu a fost confirmată oficial.

UPDATE Ucraina urmează să iniţieze un caz la cea mai înaltă curte a ONU, legată de presupusa susţinere acordată de Rusia separatiştilor proruşi care au fost învinuţi pentru doborârea avionului Malaysia Airlines MH17, în 2014. Kievul cere despăgubiri prin Curtea Internaţională de Justiţie, pentru ceea ce descrie drept acte teroriste comise pe teritoriul său, notează Rador.

UPDATE Fostul ministru slovac al Justiţiei şi fost preşedinte al Curţii Supreme a ţării sale, Stefan Harabin, a fost inculpat pentru că a salutat decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a invada Ucraina, a anunţat luni biroul procurorului. Harabin a scris pe Facebook a doua zi după invazia rusă din 24 februarie 2022 că „ar fi făcut exact acelaşi lucru ca preşedintele rus Vladimir Putin”, notează AFP. El a fost inculpat pentru „defăimarea unei ţări şi a unui popor” şi, de asemenea, pentru că a făcut apologia unei crime”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a Parchetului slovac, Zuzana Drobova, potrivit Spotmedia. Harabin ar putea primi o pedeapsă de până la trei ani de închisoare, potrivit cotidianului Dennik N.

UPDATE Comisia Europeană (CE) a anunţat luni că a decis să nu prelungească măsurile de sprijin pentru energie, introduse anul trecut, destinate să contracareze impactul preţurilor crescute, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la explozia preţurilor la petrol şi gaze, transmit Reuters și Agerpres.

UPDATE Generalul Mark Hertling, fost comandant al forțelor americane din Europa, a oferit marți o reacție la cald după aruncarea în aer a barajului din Nova Kakhovka, afirmând că aceasta va avea repercusiuni majore asupra ofensivei ucrainene.

UPDATE Kremlinul a catalogat luni, 5 iunie, prin vocea purtătorului său de cuvânt, drept „pozitivă" declaraţia consilierului pentru securitate naţională al Statelor Unite, Jake Sullivan, care a cerut discuţii bilaterale privind controlul armelor nucleare, adăugând că Rusia a rămas deschisă la dialog, informează Agerpres.

UPDATE Comisia Europeană a prelungit restricţiile pentru importurile de cereale din Ucraina până pe data 15 septembrie, Regulamentul Uniunii Europene fiind deja publicat în Jurnalul Oficial, a declarat, marţi, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

UPDATE Generalul american Mark Milley a lăudat gradul de pregătire al Forţelor Armate ale Ucrainei pentru contraofensiva aşteptatăDar a precizat că este încă "prea devreme pentru a vorbi despre rezultate". De asemenea, el a avertizat că invazia regiunii Belgorod, care este efectuată de grupuri de voluntari ruşi, ar putea duce la o escaladare a războiului, iar SUA urmăresc acest lucru "foarte, foarte atent", potrivit Realitatea.

UPDATE Procuratura din Ucraina anunță că a deschis un dosar penal în cazul distrugerii barajului Nova Kahovka. Oamenii legii susțin că vor investiga fapta de ecocid, distrugere intenționată a mediului înconjurător.

UPDATE Autoritățile anunță că aproximativ 300 de case vor fi evacuate din regiunea barajului de la Kahovka. Totodată, potrivit informațiilor, pericolul inundațiilor masive e valabil pentru partea dreaptă a regiunii Herson, dar situația critică e valabilă mai mult pentru malul stâng.

UPDATE Biroul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, intenţionează să-l înlăture din funcție pe primarul Kievului, Vitali Kliciko, în același mod ca și pe primarul orașului Cernihiv, Vladislav Atroșcenko, în luna februarie a acestui an, informează publicaţia ucraineană „Strana", citând surse apropiate de chestiune, relatează Rador.

UPDATE Şeful grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat marți că bilanţurile privind pierderile ucrainene pe care le prezintă Moscova sunt „niște elucubraţii”. Oficialii ministerului rus al apărării au anunțat că au respins două ofensive majore în două zile, omorând 1.500 de soldați ucraineni. „De fapt, de ce să nu adunăm toate cifrele avansate de Konaşenkov? Cred că am distrus deja întreaga planetă Terra de cinci ori la rând”, a ironizat Prigojin, potrivit Digi24.

UPDATE Momentul în care barajul de la Kahovka ar fi fost distrus de o explozie uriașă a fost înregistrat și postat pe rețelele sociale. Cel puțin așa se vede din imaginile video surprinse de o cameră de supraveghere montată pe baraj. Veridicitatea filmulețului nu a fost confirmată oficial.

UPDATE "Teroriștii ruși doar au demonstrat a câtă oară pentru întregul glob faptul că trebuie alungați din fiecare colț al Ucrainei". Astfel a comentat președintele ucrainean Volodimir Zelenski vestea privind distrugerea barajului Nova Kahovka și a convocat o ședință de urgență a Consiliului Național de Securitate.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a declarat marţi că forțele ucrainene au desfășurat luni o operațiune militară în sudul Doneţkului în încercarea de a avansa, dar că înaintarea a fost oprită după ce ucrainenii au suferit "pierderi grele", transmite CNN.

UPDATE Poliția Națională a Ucrainei îndeamnă la evacuări și la oprirea aparatelor electrice, transmite The Guardian. În condițiile în care nivelul apei este în creștere, autoritățile ucrainene i-a îndemnat pe toți cei care se află în „zona de pericol” să oprească toate aparatele electrice, să ia documente și bunuri esențiale și să aibă grijă de „cei dragi și de animalele de companie”, notează și CNN. În același timp, agenția rusă de știri Tass relatează, citând serviciile de urgență, că 80 de localități ar putea fi afectate de inundații și că avarierea barajului va duce, de asemenea, la probleme cu aprovizionarea cu apă a Crimeei.

UPDATE Partizanii ruși anti-Putin care formează Legiunea Libertate pentru Rusia sunt o grupare independentă de Kiev, iar orice întrebare legată de armamentul pe care îl folosesc ar trebui adresată lor, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), Andrei Iusov, potrivit Digi24.

UPDATE La sfârşitul anului 2022, Uniunea Europeană, formată din 27 de state, se afla în mijlocul unei crize energetice acute, alimentate de invazia Ucrainei de către Rusia, statele membre investind apoi sute de miliarde de euro în reduceri de taxe, alocaţii şi subvenţii pentru a face faţă crizei. ”Comisia confirmă că nu va propune o prelungire a acestor măsuri de criză”, se arată într-un comunicat, reamintind că acestea includ măsuri de reducere a cererii de energie electrică, plafoane de venituri pentru centralele electrice şi reguli de stabilire a preţurilor cu amănuntul. În ceea ce priveşte gazele, ţările Uniunii Europene au convenit la sfârşitul lunii martie să prelungească pentru următoarele 12 luni, până în martie 2024, un obiectiv voluntar de reducere a cererii de gaze cu 15%, notează Realitatea.

UPDATE Barajul Nova Kahovka din părțile controlate de Rusia din regiunea ucraineană Herson a fost distrus. Barajul alimentează cu apă peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și centrala nucleară Zaporojie, aflată, de asemenea, sub control rusesc. Ucraina și Rusia se acuză reciproc de distrugerea barajului, în timp ce oamenii sunt îndemnați să se evacueze din calea inundațiilor, notează G4media.

UPDATE Ucraina se va confrunta marţi cu Rusia la instanţa supremă a ONU pentru a-şi acuza duşmanul înverşunat că i-a susţinut pe rebelii pro-Moscova ani de zile înainte de invazia la scară largă de anul trecut. Kievul şi Moscova îşi vor prezenta argumentele în faţa judecătorilor de la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga, într-un caz care a fost iniţiat iniţial de Ucraina în 2017, transmite AFP.

UPDATE Invazia rusă a Ucrainei reaminteşte că "libertatea nu este gratuită", a afirmat luni şeful Statului Major al Forţelor Terestre americane, făcând o paralelă cu sacrificiile consimţite de Aliaţi în cursul debarcării din 1944, notează AFP, citat de Agerpres. Războiul din Ucraina este o "întoarcere a istoriei şi a confruntărilor periculoase între marile puteri", a declarat generalul britanic Sir Patrick Sanders în cursul conferinţei de presă comune, adăugând că armata britanică a "antrenat 10.000 (soldaţi ucraineni) din iunie 2022 şi că speră să formeze 25.000 până la 30.000 în acest an". În opinia sa, "soldaţii ucraineni sunt extraordinar de impresionanţi, cel mai tânăr are 18 ani, cel mai în vârstă 65 de ani, nu se odihnesc, nu se opresc niciodată, sunt foarte implicaţi în a-i respinge pe ruşi afară din ţara lor".

UPDATE SUA au convenit luni cu India o foaie de drum a unei cooperări militaro-industriale, în contextul în care New Delhi vrea să-şi reducă dependenţa de armamentul rus şi al unor tensiuni cu Beijingul, relatează AFP.

UPDATE Rebelii „Corpului voluntarilor ruși”, împreună cu Legiunea „Libertatea Rusiei”, l-au lichidat pe colonelul Andrei Stesev. Potrivit luptătorilor ce se opun regimului de la Kremlin, ocupantul rus a murit într-o luptă cu o armă în mâini, dar mâinile îi erau „până la coate în sânge”.„La ordinul său, el și subalternii săi au terorizat în mod sistematic populația din regiunea Belgorod... Anterior, Stesev a ucis civili în Cecenia, Iugoslavia, Abhazia și pe teritoriul Ucrainei”, a precizat Legiunea, potrivit Ziare.com.

UPDATE Fostul ofițer de informații al armatei britanice Philip Ingram a declarat că prima fază a contraofensivei Ucrainei a început în urmă cu câteva săptămâni. În ea, Kievul a pregătit spațiul de luptă și a atacat nodurile logistice, posturile de comandă și apărarea aeriană ale Rusiei. „Probabil că vedem tranziția la faza a doua, cercetând prima linie în multe zone diferite, dar ținând rușii să ghicească unde vor veni ultimele atacuri majore”, a declarat Ingram pentru Newsweek. „Aceasta este faza de recunoaștere”, a spus el. „Când vor fi confirmate planurile ucrainene privind locațiile optime pentru principalele atacuri, atunci se va trece la următoarea fază”, potrivit Ziare.com.

UPDATE Armata ucraineană susține că a doborât un elicopter militar rus de model Ka-52. Informația nu a fost comentată de Moscova, dar Ministerul rus al Apărării a postat anterior mai multe înregistrări video din operațiune în care astfel de aeronave au fost folosite în timpul invaziei în Ucraina.

UPDATE Deputatul rus Konstantin Zatulin, membru în partidul „Rusia Unită” care-l susține pe Vladimir Putin, a declarat la Moscova că Rusia nu și-a atins obiectivele în timpul războiului împotriva Ucrainei, conform Ukrainskaia Pravda. „Care au fost scopurile noastre, declarate oficial la începutul operațiunii militare? Vă amintiți cu toții: denazificarea, demilitarizarea, neutralitatea Ucrainei și protecția locuitorilor din Republicile Populare Donețk și Lugansk, care au suferit în tot acest timp. La care din aceste elemente am obținut rezultate până în prezent? La niciunul. Mai mult, unele dintre ele au încetat să mai aibă vreo semnificație. De exemplu, „neutralitatea Ucrainei”. Ce rost are să mai facem această cerere? Niciuna. Ucraina nu va fi neutră dacă va continua să existe”, a spus deputatul rus. Zatulin a spus că ar fi fericit dacă Ucraina nu ar exista, dar dacă Federația Rusă vrea ca Ucraina să fie de partea ei, atunci nu poți spune tot timpul că Ucraina și ucrainenii nu există, scrie Ziare.com.

UPDATE Şeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, a anunţat că forţele cecene sunt pe deplin pregătite să se protejeze împotriva potenţialelor raiduri în regiunea Belgorod, posibil ca un mijloc de a-şi ţine trupele în afara luptei active în Ucraina, potrivit celei mai recente evaluări a Institutului pentru Studiul Războiului, scrie Mediafax.

UPDATE Un semnal major că puterea lui Vladimir Putin se clatină este reprezentat de revendicările teritoriale ale Belarusului, altădată prietenos cu Federația Rusă.Pe 5 iunie, Alexandru Lukașenko i-a amintit direct lui Putin că în perioada sovietică regiunea Kaliningrad a Federației Ruse moderne era sub controlul Belarusului, notează Ziare.com.

UPDATE Ministrul britanic de Externe, James Cleverly, s-a deplasat luni în Ucraina, pentru discuţii cu preşedintele Volodimir Zelenski despre viitorul summit NATO, programat în iulie, notează Antena3.

UPDATE Operațiunea secretă ucraineană numită „Cutia Neagră” a cauzat Rusiei daune de 700 de milioane de dolari în perioada aprilie-mai a acestui an, a declarat agenția de informații militare a Kievului, GUR.Se știu puține lucruri despre proiectul misterios, dar GUR a declarat în noiembrie 2022 că este finanțat prin donații și este una dintre numeroasele operațiuni comune lansate de agenția de informații militare alături de fundația Come Back Alive, care sprijină forțele armate ale Ucrainei, notează Ziare.com.

UPDATE Rusia a lansat peste 300 de rachete împotriva Ucrainei în cursul lunii mai, potrivit celui mai recent raport al Ministerului Apărării din Marea Britanie. Şi atacurile cu drone iraniene au marcat „cea mai intensă utilizare a acestui sistem de arme de către Rusia până în prezent”. „Rusia lansează probabil atât de multe drone în încercarea de a forța Ucraina să se apere cu rachete valoroase și avansate, notează Știripesurse.

UPDATE Ucraina este încă în război, dar se pregătește deja pentru alegeri pe timp de pace și se gândește la cum să se ocupe de „infiltrații” ruși.Oficiali ucraineni au sosit săptămâna trecută la Bruxelles pentru a discuta despre modul de organizare a primelor alegeri postbelice din țară, care vor fi urmărite îndeaproape de UE. Și în acest domeniu există și o mare teamă de interferență a Rusiei, notează Ziare.com. 

UPDATE Contraofensiva ucraineană a început și va dura până în luna septembrie, estimează experta în securitate europeană Iulia Joja. Ea susține că avioanele F-16 nu vor fi folosite la contraofensivă, ci vor ajuta la evitarea „ploii de rachete” trimise de ruși asupra obiectivelor militare și civile, notează Adevărul.

UPDATE Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a pledat, luni, în Brazilia, pentru o poziţie comună împotriva invaziei militare ruse în Ucraina, informează site-ul Tagesschau.de, notează Mediafax.

UPDATE Grupuri de piloţi ucraineni au fost selectaţi pentru a se antrena în Marea Britanie, unde vor învăţa să piloteze avioane de vânătoare moderne, a declarat luni premierul ucrainean Denys Shmyhal, potrivit CNN, citat de news.ro.

UPDATE Volodimir Zelenski, le-a mulţumit celor care luptă în direcţia Bahmut şi care ”ne-au dat vestea pe care o aşteptăm. ”Vedem cât de isteric percepe Rusia fiecare pas pe care îl facem acolo, fiecare poziţie pe care o luăm. Inamicul ştie că Ucraina va câştiga. Ei văd asta. Ei simt asta, graţie loviturilor voastre, soldaţi, şi în special în regiunea Doneţk”, a subliniat el, scrie news.ro.

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 467: Rusia anunță că a respins o ofensivă. ISW: Prima linie a rușilor e spartă. Prigojin: „Rușine”
Război în Ucraina, ziua 466: Tragedie la Dnipro, întâlnire secretă, aerodrom atacat și un nou indiciu înainte de contraofensivă

Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De activitatea lor sunt legate cele mai mari așteptări privind reformarea justiției. Un scandal recent arată, însă, că evaluările lor pot avea lacune. Ce secrete ascunde Comisia Pre-vetting? Cutia Neagră PLUS vă dezvăluie numele mai multor membri ai secretariatului Comisiei, ținute în mare secret. Printre ei sunt ofițeri CNA, exponenți din societatea civilă, avocați și chiar angajați ai Parlamentului.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova este ostatica de decenii a Centralei electrice de la Cuciurgan. MGRES, controlată de gigantul energetic rusesc RAE EES și oameni din anturajul lui Vladimir Putin, plasați sub sancțiuni internaționale, nu este doar instrument de șantaj împotriva Chișinăului. O investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS de la TV8, împreună cu redacția Zelenîi List din Ucraina, a scos la iveală grave probleme de mediu provocate de activitatea termocentralei: inundații, poluarea excesivă a aerului și apei, intoxicarea solului mai multor sate ucrainene, ceea ce a determinat o explozie de cazuri de îmbolnăvire de cancer.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Alegerile locale generale vin cu diverse inginerii financiare și scheme frauduloase. În ultimele luni, zeci de primării din Republica Moldova au semnat contracte dubioase de sponsorizare cu o persoană-fantomă din Israel care și-a asumat să finanțeze proiecte locale de zeci de milioane de lei. Nimeni nu l-a văzut sau auzit vreodată pe enigmaticul filantrop. Bărbatul, cu rădăcini și afaceri în Rusia, nu a fost niciodată în Moldova, nu îl leagă nimic de țara noastră, decât doar faptul că este gata să susțină financiar, deocamdată doar pe hârtie, proiectele electorale ale fugarului Ilan Șor. În capcană au picat inclusiv primari de la PAS, partidul de guvernare care i-a declarat război oligarhului fugar.

Tomac readuce în prim-plan ideea transformării Prutului în râu navigabil. „Trebuie să îl transformăm într-o autostradă verde”
Tomac readuce în prim-plan ideea transformării Prutului în râu navigabil. „Trebuie să îl transformăm într-o autostradă verde”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 763: Atac la Harkov și victorie pentru ucraineni. Zelenski cere din nou apărare antiaerienă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 763: Atac la Harkov și victorie pentru ucraineni. Zelenski cere din nou apărare antiaerienă
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ Distracție la zoo, în Germania: Îngrijitorii au organizat o vânătoare de ouă pentru animale
/VIDEO/ Distracție la zoo, în Germania: Îngrijitorii au organizat o vânătoare de ouă pentru animale

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 174: Banca germană îngheață contul unui grup evreiesc. Netanyahu vrea întrevedere cu SUA

28 martie 2024, ora 09:37

Război în Israel, ziua 174. Israelul revine asupra refuzului de a participa la o întrevedere cu SUA pe tema operațiunilor din Rafah. Biroul premierului israelian a refuzat să participe la o astfel de întrevedere planificată săptămâna aceasta. Ulterior, Benjamin Netanyahu a revenit și a cerut o reprogramare a întrevederii. Premierul israelian solicită o nouă întrevedere cu SUA pe tema operațiunii din Rafah. El a revenit la două zile după ce a anulat discuţiile planificate săptămâna aceasta pe această temă, a anunţatun înalt responsabil american, citat de France Presse.

UPDATE Papa Francisc îşi exprimă solidaritatea cu catolicii din Ţara Sfântă, înainte de Paşte. Suveranul Pontif şi-a exprimat miercuri solidaritatea cu catolicii din Ţara Sfântă, odată cu apropierea Paştelui. El a făcut aceste comentarii la puţin timp după ce s-a întâlnit cu doi activişti în favoarea păcii, unul israelian şi unul palestinian. „Sunt aproape de voi, în diversele voastre rituri (...), mai ales de cei care, în acest moment dificil, suferă cel mai dureros din cauza dramei absurde a războiului”, scrie Papa argentinian într-o scrisoare publicată de Vatican.

UPDATE banca Berliner Sparkasse și-a înghețat conturile fără explicații și i-a cerut să trimită o listă a membrilor săi cu numele și adresele complete. „De ce ar trebui aceste informații să fie importante pentru Berliner Sparkasse? Sună mai degrabă ca o întrebare care ar putea fi pusă de un serviciu de informații sau de poliție, care ne persecută politic ca organizație evreiască de ceva timp”, a spus grupul într-un comunicat .

UPDATE Camera Reprezentanților SUA examinează un proiect de lege care solicită reevaluarea relației țării cu Africa de Sud, pe fondul tensiunilor dintre națiuni. Ministrul de Externe al Africii de Sud, Naledi Pandor, a vizitat recent Washington, DC, în ceea ce se crede că a fost o călătorie menită să facă comunitatea strategică a SUA să înțeleagă pozițiile Pretoria în domenii cheie de diferență cu Washingtonul.

UPDATE Agenția de presă Wafa, citând surse locale, spune că cel puțin cinci palestinieni au fost răniți de focul israelian în timpul raidurilor în tabăra de refugiați Qalandiya și orașul Nablus. Patru dintre victime au fost în Qalandiya, unde un număr mare de soldați israelieni însoțiți de un buldozer au percheziționat mai multe case. Ei au primit tratament în orașul Ramallah pentru rănile lor.

UPDATE Armata israeliană spune că un individ a deschis focul asupra vehiculelor pe o autostradă din apropierea orașului al-Auja din Cisiordania ocupată. Times of Israel, citând medici locali, relatează că cel puțin trei persoane au fost rănite, una grav, în urma împușcăturii, care a vizat un autobuz școlar și mai multe mașini.

UPDATE Al Jazeera Arabic raportează că cel puțin trei persoane au fost ucise și alte 20 au fost rănite într-un raid israelian asupra unei case din cartierul Shujaiya din orașul Gaza. Al Jazeera Arabic a mai spus că au existat victime ca urmare a unui atac israelian asupra Beit Lahiya, în nordul Gazei.

UPDATE Două treimi din cele 36 de spitale din Gaza sunt „nefuncționale”, în timp ce cele care rămân deschise sunt fie „minim”, fie „parțial” funcționale, potrivit Oficiului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (UNOCHA). Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie raportează că sistemul de sănătate din nordul Gazei „a fost în mare măsură distrus” și este în „pragul colapsului” în sud.

UPDATE Peste 130 de parlamentari din Regatul Unit au cerut guvernului să suspende imediat licențele de export pentru transferurile de arme către Israel. Într-o scrisoare – coordonată de deputatul laburist Zarah Sultana – grupul de legiuitori interpartide a remarcat cazurile din 2009 și 2014 când guvernul Regatului Unit a oprit sau a amenințat că va suspenda exporturile de arme și a spus: „Astăzi, amploarea violenței comise de israelieni. armata este mult mai mortală, dar guvernul nu a reușit să acționeze.”

UPDATE Mulțimi mari s-au adunat în orașele din Maroc pentru a denunța atacul Israelului asupra Gaza și a cere o încetare imediată a focului, potrivit videoclipurilor publicate online. Demonstranții – care s-au adunat în orașele Casablanca, Meknes și El Jadida – au cerut, de asemenea, guvernului marocan să nu normalizeze legăturile cu Israelul.

UPDATE Avioanele de vânătoare israeliene au lovit ţinte în apropierea a două orașe din nord-estul Libanului. În acest raiduri au fost uciși cel puțin doi militanți Hezbollah, au declarat surse de securitate. Acesta a fost cel mai îndepărtat bombardament de până acum de granița la care Hezbollah și Israel au avut mai multe schimburi de focuri. Israelul a confirmat loviturile în apropiere de Ras Baabelk și Hermel. Alerte de rachete au răsunat în nordul Israelului pe tot parcursul zilei de marți.  Hezbollah a declarat ulterior că a atacat cu 50 de rachete Katiuşa o cazarmă militară israeliană de pe Înălțimile Golan, ca răspuns la loviturile Israelului asupra Văii Bekaa.

/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram