/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace

Război în Ucraina, ziua 470: Efect de bombă atomică, ziua Z și vizita lui Zelenski la Herson. WP: Kievul a început contraofensiva

missing
08 iunie 2023, ora 17:35

Kievul afirmă că explozia barajului de la Nova Kahovka a provocat primele victime. Cel puțin trei oameni au murit înecați doar într-o localitate controlată de autoritățile constituționale. Rușii nu oferă detalii despre consecințele stihiei pe teritoriul ocupat. Amploarea dezastrului umanitar și ecologic - provocat de distrugerea acestui baraj - e similară, conform surselor media ucrainene, cu efectele produse de o veritabilă armă de distrugere în masă, fără ca Federația Rusă să fi folosit, efectiv, în acest caz, o bombă nucleară. Minele smulse din rădăcini şi împrăștiate de apele care se revarsă în aval de la barajul Kahovka, care s-a rupt, în zone întinse din sudul Ucrainei, pot reprezenta un pericol grav pentru civili în următoarele decenii, avertizează Crucea Roșie.

Planul ”Ziua Z” al Ucrainei este pe masă, iar generalul Mark Milley, șeful Statului Major al SUA, a făcut o paralelă directă cu Ziua Z din 1944, în care aliații au debarcat în Normandia, în cel de-Al Doilea Război Mondial. Ofițerul american a spus că contraofensiva Ucrainei are ca scop ”eliberarea teritoriului ocupat pe nedrept de Rusia, o țară agresoare”, potrivit Ziare.com. Volodimir Zelenski, a declarat că este șocat de, ceea ce consideră el, a fost eșecul Națiunilor Unite și al Crucii Roșii de a oferi ajutor după distrugerea barajului masiv de la Kahovka. Chiar dacă dezastrul a avut loc acum multe ore „ei nu sunt aici”, a declarat Zelenski. „Nu am primit niciun răspuns. Sunt șocat”, notează Money.

UPDATE Vladimir Putin nu are deocamdată intenția de a organiza o vizită în regiunea Herson ocupată de ruși, după ce barajul de la Nova Kahovka a fost aruncat în aer și zonele au fost inundate. Acest lucru a fost anunțat joi, 8 iunie, de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, transmite RIA Novosti. „În acest moment, nu există astfel de planuri”, a spus Peskov, răspunzând la întrebările jurnaliştilor dacă Putin are de gând să organizeze o întâlnire la sediului operaţional în apropierea zonei calamitate, notează Știripesurse.

UPDATE Consilierul prezidenţial ucrainean, Mihailo Podoliak, a comentat pe Twitter distrugerea barajului Nova Kahovka, și spune că propaganda rusă „consideră atât Hersonul, cât și satele de coastă ca fiind teritoriile sale, iar populația locală ca fiind «ruși»”. De fapt, Moscova urăște populația locală, spune Podoliak, care adaugă că Rusia „are nevoie de teritoriu în orice condiții, dar nu are nevoie de oameni”.

UPDATE De mai bine de 15 luni, Rusia duce în Ucraina un război pe care Kremlinul a refuzat să îl numească război - dar acest lucru se schimbă: preşedintele Vladimir Putin folosește tot mai des cuvântul "război", observă Reuters.

UPDATE Rusia a acuzat Ucraina pentru o explozie la o conductă importantă de amoniac și spune că aceasta ar putea avea un impact „negativ” asupra eforturilor de reînnoire a unui acord istoric de export de cereale.

UPDATE ​Moscova a declarat joi în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) că Kievul a distrus barajul Kahovka cu lovituri „masive” de artilerie, acuzând de asemenea regimul de la Kiev că este „neonazist”, relatează France Presse.

UPDATE Ministerul român al Afacerilor Externe a transmis astăzi un comunicat de presă în care este precizat faptul că a dispus reducerea personalului din cadrul Ambasadei Rusiei în România cu 55%.

UPDATE Armata ucraineană a intensificat atacurile pe linia frontului din estul Ucrainei, ceea ce marchează începerea unei etape cruciale a contraofensivei pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia, afirmă surse citate de cotidianul The Washington Post (WP), informează Mediafax. Conform unor oficiali militari ucraineni, forțele militare ucrainene au intensificat atacurile în cursul nopții de miercuri spre joi. Însă Igor Strelkov, un veteran militar rus şi fost ofițer în cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB), a declarat că Ucraina a inițiat contraofensiva în urmă cu câteva zile. "Poate că putem spune cu destul de multă certitudine că ofensiva forțelor militare ucrainene a început acum 5-6 zile", a declarat Igor Strelkov, conform cotidianului The Washington Post.

UPDATE Kevin Ryan, un reputat general de brigadă american în retragere, explică consecințele celor mai recente evoluții pe frontul din Ucraina.Analistul american a scris săptămâna trecută un editorial în care se arată convins că Vladimir Putin va folosi arma nucleară în Ucraina.Generalul a revenit asupra teoriei după distrugerea barajului de la Nova Kahovka, eveniment de natură să influențeze semnificativ desfășurarea războiului, notează Ziare.com.

UPDATE Distrugerea barajului Kahovka a dus, potrivit Kievului, la inundarea a peste 600 de kilometri pătraţi în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, unde preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat joi, informează AFP şi DPA, preluate de Agerpres.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a vizitat joi, 8 iunie, regiunea Herson, care este afectată de inundaţii după distrugerea barajului de la Nova Kahovka, anunţă The Guardian.

UPDATE Minele smulse din rădăcini și împrăștiate de apele care se revarsă în aval de la barajul Kahovka, care s-a rupt, în zone întinse din sudul Ucrainei, pot reprezenta un pericol grav pentru civili în următoarele decenii, avertizează Crucea Roșie, conform Mediafax. "În trecut știam unde sunt pericolele. Acum nu mai știm. Tot ce știm este că sunt undeva în aval", a declarat Erik Tollefsen, șeful Unității de Contaminare a Armelor din cadrul Comitetului Internațional al Crucii Roșii. "Privim cu groază știrile care ies la iveală", a declarat Tollefsen, potrivit Reuters, adăugând că minele din Al Doilea Război Mondial găsite sub apă în Danemarca în 2015 erau încă active.

UPDATE Mai multe explozii au avut loc, joi, în oraşele ucrainene Doneţk şi Luhansk, aflate sub ocupaţia trupelor ruse. Localnicii raportează coloane de fum negru deasupra oraşelor. Potrivit unor mesaje postate pe Telegram, în Luhansk, exploziile au avut loc în microdistrictul Gorodok, propagandiștii ruși susținând că ar fi fost bombardată zona industrială de lângă uzina de locomotive. Localnicii mai raportează că nu mai au semnal la telefon. La Doneţk așa-numitele autorităţi suţin că au activat sistemul de apărare antiaeriană, notează Rador.

UPDATE Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei susţine că invadatorii ruși nu erau pregătiţi pentru consecințele distrugerii hidrocentralei din Nova Kahovka. Din acest motiv, rușii ar fi pierdut soldați, echipamente și provizii militare, informează Rador.

UPDATE Şefa centrului de presă al Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, susţine că, înainte de a arunca în aer centrala hidroelectrică din Nova Kahovka, trupele invadatoare ale Federaţiei Ruse au "blocat" comunicațiile pe teritoriul ocupat al regiunii Herson. Potrivit reprezentantei armatei ucrainene, aceasta este încă o confirmare a faptului că ruşii au planificat din timp această situaţie de urgență. "Punând oamenii în pericol, inamicul a încercat să ascundă situația cât mai mult posibil. A încercat să creeze un vid major în jurul grupului care trebuia să acţioneze, astfel încât a 'blocat' comunicațiile înainte de această explozie și nici măcar nu și-a informat unitățile" - a explicat Humeniuk, notează Știripesurse.

UPDATE „Omenirea încă nu a învățat lecțiile”, o spune președintele Parlamentului, Igor Grosu, după distrugerea barajului de la Nova Kakhovka. Declarația a fost făcută joi, 8 iunie, la începutul ședinței Legislativului de la Chișinău. „În proximitatea noastră s-a întâmplat o catastrofă ecologică de proporții inimaginabil. Cât de iresponsabil poate fi agresorul. Pune la bătaie nu doar viețile omului, dar tot ce e viu, ce mișcă în jurul nostru. Din păcate, omenirea încă nu a învățat lecțiile în urma cataclismelor care au avut loc. Noi, fiecare prin programele și legile noastre suntem obligați să lăsăm copiilor noștri un mediu, o casă în care ei să poată trăi și să se bucure de ceea ce ne bucurăm noi”, a comentat președintele Parlamentului Igor Grosu.

UPDATE Un grup de țări NATO ar putea fi dispuse să trimită trupe pe teren în Ucraina dacă statele membre, inclusiv SUA, nu oferă garanții tangibile de securitate Kievului la summitul alianței de la Vilnius, a declarat fostul secretar general al NATO, Anders Rasmussen, potrivit The Guardian.

UPDATE Șeful trupelor Wagner, Evgeni Prigojin, susține că Rusia ar putea lansa un atac cu arme nucleare tactice în Belgorod, o zonă aflată la granița dintre Rusia și Ucraina. Prigojin a precizat că rușii îi lasă intenționat pe ucraineni să ocupe teritorii în Belgorod, iar ulterior vor lansa o armă nucleară tactică.
„Mi-e teamă că ar putea avea niște gânduri rele, cum ar fi detonarea unei mici arme nucleare pe propriul lor teritoriu. Acesta ar putea fi motivul pentru care cedăm teritoriu în regiunea Belgorod, pentru că ne este prea frică să lovim la ei (ucraineni, n. red.), dar nu și la noi”, a declarat Prigojin într-un interviu acordat pentru canalul de Telegram Donbass Today. Prigojin a spus că Rusia ar putea da o lovitură nucleară tactică pentru a arăta ”cât de schizofrenici suntem”. „Să aruncăm (o bombă, n. red.) la ei este înfricoșător, dar putem să lovim la noi, pentru a arăta cât de bolnavi și schizofrenici suntem. Forțele ucrainene ar putea ocupa un sat mic (din Rusia, n. red.), iar acolo (Rusia, n. red.) ar putea efectua o lovitură nucleară tactică(...) Asta dacă mai sunt funcționale, judecând după modul în care întrețin armele”, a spus Evgheni Prigojin, notează Știripesurse.

UPDATE Dintre toate, orașul Oleșkî pare a fi cel mai grav grav afectat de pe malul stâng al râului Nipro de inundațiile severe provocate de distrugerea barajului din Nova Kahovka, conform The Guardian, care scrie că unii locuitori sunt blocați pe acoperișurile caselor lor.

UPDATE Rishi Sunak a declarat că nu poate spune „definitiv” dacă Rusia este responsabilă pentru explozia barajului Kahovka. Serviciile de securitate britanice „lucrează la asta”, a declarat premierul pentru ITV. „Dar dacă este adevărat, dacă se dovedește a fi intenționat, va reprezenta un nou nivel de josnicie. Este un act îngrozitor de barbarie din partea Rusiei”, a adăugat el.

UPDATE Michael Kofman, directorul programului de studii rusești din cadrul think-tank-ului CNA, cu sediul în SUA, a declarat că se îndoiește că distrugerea barajului va avea un „impact semnificativ asupra operațiunilor militare ale Ucrainei”, potrivit The Guardian.

UPDATE ”Încadrarea juridică este ecocid şi încălcarea legilor şi obiceiurilor războiului. Un grup interguvernamental şi interregional de anchetatori de la Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) şi Poliţia Națională (ucraineană) lucrează în anchetă”, anunță Procuratura Generală. Ministerul ucrainean al Protecţiei Mediului şi Resurselor Naturale a acuzat miercuri că distrugerea Barajului Kahovka este cel mai mare ecocid comis de către Rusia de la invazia Ucrainei. Cauzele distrugerii barajului sunt neclare, însă o analiză CNN a un or imagini satelitare a arătat că barajul a fost avariat cu câteva zile înainte să se rupă, notează G4media.

UPDATE Un imens cimitir de pești morți s-a format în sudul Ucrainei, în regiunea Herson, după ce barajul de la Nova Kahovka a fost distrus, relatează Sky News și The Guardian.

UPDATE Rusoaica Sofia Sapega, prietena jurnalistului belarus de opoziţie Roman Protasevici, a fost graţiată de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko şi predată Rusiei miercuri, la o lună după ce a fost condamnată la şase ani de închisoare, notează Digi24.

UPDATE Vladimir Saldo, guvernatorul instalat de ruși în Hersonul ocupat, a declarat că inundațiile „au funcționat într-un mod care, din punct de vedere operațional și tactic, este în favoarea forțelor ruse”, potrivit Sky News, notează HotNews.

UPDATE Exploziile de marți, 6 iunie 2023, care au distrus barajul Nova Kahovka de pe râul Nipru din sudul Ucrainei provoacă o întorsătură în evoluția războiului lui Putin. Unii ofițeri americani și experți militari au avansat ideea că în spatele catastrofei s-ar putea afla decizia președintelui rus de a fi dispus să renunțe la Crimeea, deoarece rezervorul este o sursă majoră de apă pentru peninsulă, potrivit Ziare.com. În schimb, alți analiști, precum colonelul american în retragere Mark Cancian, crede că distrugerea barajului ”nu ar semnala că Putin ar renunța la Crimeea. Crimeea este un premiu uriaș, iar Rusia se va ține de el cu orice preț”, potrivit Newsweek.

UPDATE Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba i-a cerut miercuri, la telefon, secretarului general al NATO Jens Stoltenberg, "cele mai bune garanţii în vederea evitării unor viitoare războaie", scrie Antena3.

UPDATE Franţa va furniza Ucrainei asistenţă umanitară urgentă, în contextul inundaţiilor provocate de distrugerea barajului Hidrocentralei Kahovka, i-a transmis preşedintele Emmanuel Macron omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, scrie Mediafax.

UPDATE Ungaria nu va renunța la resursele energetice rusești, dar negociază cu alți producători de dragul diversificării, a declarat sâmbătă pentru Interfax premierul ungar Peter Szijjarto, scrie interfax.com. "Nu vom înlocui livrările din Rusia, nici petrol, nici gaze. Rusia a fost un partener de încredere al nostru, atât Gazprom, cât și producătorii de petrol. [...] Diversificarea este o altă chestiune. Dar, în opinia noastră, este nu înseamnă că dorim să înlocuim o sursă cu alta. Pentru noi, diversificarea înseamnă că căutăm și alte surse, dar nu de dragul înlocuirii resurselor rusești", a spus Szijjarto. El a evidențiat Azerbaidjanul și Turcia drept principalii furnizori care ar putea livra cantități suplimentare de gaze Ungariei și cu care Ungaria negociază în prezent, notează Știripesurse.

UPDATE Fluxurile de gaze ale gazoductului Rusiei către Europa au scăzut în luna mai la 1,76 miliarde metri cubi, deoarece livrările prin conducta TurkStream au încetinit, a arătat o analiză a datelor de la S&P Global Commodity Insights pe 5 iunie, scrie spglobal.com. Livrările rusești în Europa prin conducte sunt în prezent limitate la fluxurile prin Ucraina care intră în punctul Sudzha de la granița dintre Rusia și Ucraina și prin șirul european al TurkStream. Excluzând livrările către fostul stat sovietic al Moldovei, exporturile totale de conducte rusești către Europa în luna mai prin intermediul celor două rute principale de aprovizionare rămase au scăzut cu 11% față de aprilie și cu 78% în scădere de la un an la altul, notează Știripesurse.

UPDATE Peste 10.000 de militari din 25 de state vor participa la manevre aeriene de amploare organizate de Alianţa Nord-Atlantică în Germania, în contextul tensiunilor cu Rusia din cauza războiul din Ucraina, informează site-ul Tagesschau.de, scrie Mediafax.

UPDATE La mai bine de 24 de ore de la ruperea barajului de la Nova Kahovka însă se simt consecinţele în timp ce vastul lac de acumulare continuă să se golească, apele sale inundând terenurile din regiunea ucraineană Herson în timp ce îşi croiesc drum în aval către Marea Neagră. Imaginile din satelit arată inundaţii masive pe ambele maluri ale fluviului Nipru, în special pe terenurile joase din sud, pe teritoriul controlat de Rusia. În unele comunităţi, apele au fost atât de mari, încât oamenii au fost nevoiţi să îşi petreacă noaptea pe acoperişuri şi să stea în copaci, aşteptând să fie salvaţi, relatează corespondentul BBC. În următoarele ore se aşteaptă ca nivelul apei să crească cu încă un metru.În Nikopol, în regiunea Dnipropetrovsk, autorităţile au anunţat un regim strict de economisire a apei. Locuitorii sunt îndemnaţi să se aprovizioneze, apa potabilă suplimentară urmând să fie adusă de la supermarketuri, notează Ziare.com.

UPDATE Ucraina are răspuns pentru BMPT  al Rusiei, mașina care însoțește tancurile: prototipul ucrainean „Terminator” a fost asamblat în Ucraina, iar forțele armate de la Kiev vor să distrugă cu el armata rusă, informează Forbes, potrivit Știripesurse.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că evacuarea oamenilor din zonele inundate în urma distrugerii barajului de la Kahovka continuă, chiar sub tirul artileriei ruseşti, informează news.ro. ”Situaţia din partea ocupată a regiunii Herson este cu adevărat catastrofală. Ocupanţii i-au abandonat pur şi simplu pe oameni în aceste condiţii groaznice. Fără salvare, fără apă, pe acoperişuri în aşezările inundate”, arată el. Zelenski cere implicarea organizaţiilor internaţionale, precum Crucea Roşie, pentru a fi salvaţi oamenii din zona ocupată de ruşi a regiunii Herson. ”Astăzi, se acordă atenţie maximă consecinţelor actului de terorism rusesc de la centrala hidroelectrică Kahovka. Zeci de aşezări de pe teritoriul aflat sub controlul nostru au fost inundate. Mii de case! Evacuarea continuă. În bătaia focului! Artileria ruşilor continuă să tragă, indiferent ce ar fi. Barbari”, a afirmat Zelenski, în mesajul transmis miercuri seară.

Război în Ucraina, ziua 469: Catastrofă ecologică, dezastru umanitar și replica lui Putin. NATO: Creștere substanțială a luptelor
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 468: Baraj distrus, potop filmat, risc atomic și „Cutia Neagră”! UE: „O crimă de război”

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
Cum să consumi ouăle de Paște fără să-ți pui sănătatea în pericol: Sfaturile specialiștilor
Cum să consumi ouăle de Paște fără să-ți pui sănătatea în pericol: Sfaturile specialiștilor
/VIDEO/ Imagini incendiare de la repetițiile Eurovision 2024: Show-ul începe în doar două zile
/VIDEO/ Imagini incendiare de la repetițiile Eurovision 2024: Show-ul începe în doar două zile
/VIDEO/ Sute de biserici date de comuniști Mitropoliei Moldovei ar putea reveni statului. Litigiul, la final
/VIDEO/ Sute de biserici date de comuniști Mitropoliei Moldovei ar putea reveni statului. Litigiul, la final

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace

05 mai 2024, ora 21:53

Aflată de trei ani în război, Ucraina a primit din nou vestea Învierii sub amenințarea bombelor rusești. Cu câteva ore înaintea începerii slujbelor în bisericile din toată țara, orașul Harkov a fost atacat de trei ori, scrie Digi24. Rusia a lansat în noaptea de Paști 24 de drone Shahed, dintre care au fost doborâte 23, au spus duminică dimineață forțele aeriene ucrainene. Atacul a venit după ce, sâmbătă, loviturile rusești asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro și a orașului-port Odesa au ucis cel puțin doi civili, au incendiat o fabrică de produse alimentare și au avariat alte obiective de infrastructură, locuințe și clădiri comerciale, au declarat oficiali regionali, potrivit Reuters. 

Președintele Volodimir Zelenski s-a adresat ucrainenilor cu ocazia Paștelui, subiniind că poporul Ucrainei nu va îngenunchea, decât pentru a se ruga. Zelenski a transmis un mesaj video din faţa Catedralei Sfânta Sofia din Kiev, unde are loc o expoziție a mai multor artiști ucraineni. Zelenski a mai spus că Rusia a folosit sâmbătă opt rachete de diferite tipuri și aproape 70 de bombe aeriene ghidate împotriva localităților și pozițiilor de pe linia frontului. Liderul de la Kiev a mai subliniat că țara invadatoare nu are nicio dorință de pace și că forţele ucrainene au doborât un avion rusesc Su-25 în regiunea Doneţk. Cea mai recentă analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) arată că între 510.000 și 515.000 de combatanți ruși se află în prezent în Ucraina ocupată. 

UPDATE Ucraina intenționează să lanseze o contraofensivă în 2025 cu ajutorul de 61 de miliarde de dolari aprobat de Statele Unite și cu fonduri suplimentare din partea Occidentului, a declarat consilierul american pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, pentru Financial Times, potrivit Kyiv Independent. 

UPDATE Forțele ucrainene au publicat pe 2 mai un videoclip despre care susțin că arată 42 de tancuri și vehicule militare rusești pe care le-au distrus pe o linie a frontului din regiunea de est Donețk. Imaginile sunt descrise de Ministerul ucrainean al Apărării ca fiind „drumul către iad”, transmite Business Insider. Videoclipul, publicat de Brigada 58 Motorizată a Ucrainei pe rețelele sociale, arată tancurile arse și distruse. „Se pare că în ultimele săptămâni, generalii lui Putin au făcut un sacrificiu pe scară largă zeilor lor infernali, trimițând la moarte și distrugere noi forțe și echipamente. Rezultatul, zeci de tancuri rusești și vehicule blindate arse”, este descrierea care însoțește imaginile, potrivit Libertatea.

UPDATE Noi „consilieri” militari ai regimului de la Kremlin, împreună cu echipamente și arme rusești au ajuns în Niger, în weekend, conform televiziunii de stat de la Niamey, în condițiile în care Rusia își consolidează prezența pe continentul african în stilul neocoloniale consacrat de gruparea Wagner, relatează The Moscow Times.

UPDATE În orașul ocupat de ruși Berdiansk din regiunea Zaporojie, Evgheni Ananievski, organizatorul unui centru de tortură, a fost omorât. Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării de la Kiev a raportat această operațiune, scrie Ziare.com.

UPDATE Rheinmetall, cel mai mare producător de armament din Germania, spune că va livra anul viitor peste 1,1 milioane de obuze de artilerie. O bună parte din ele vor ajunge în Ucraina, inclusiv proiectile noi, cu o rază de până la 100 de km, notează Biziday.

UPDATE Legăturile dintre China şi Franţa reprezintă un model de coexistenţă şi cooperare paşnică între cele două ţări cu sisteme de guvernare diferite, a declarat duminică preşedintele chinez, Xi Jinping, la sosirea sa în Franţa cu ocazia aniversării a 60 de ani de relaţii bilaterale sino-franceze. Dezvoltarea legăturilor dintre cele două țări aduce, de asemenea, „stabilitate și energie pozitivă într-o lume turbulentă”, a mai spus Xi Jinping, citat de agenția de știri chineză de stat Xinhua, la începutul primei sale vizite în Europa din ultimii cinci ani, notează Rador.

UPDATE Ucrainienii din estul devastat de război s-au adunat duminică la biserică pentru a marca al treilea Paşte sub focuri de armă, în timp ce trupele ruseşti sunt tot mai aproape de a ameninţa unele dintre oraşele cheie ale regiunii, relatează Reuters, potrivit news.ro.

UPDATE Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a sosit duminică la Paris, unde omologul său francez, Emmanuel Macron, intenţionează să pledeze pentru „reciprocitate” comercială şi pentru căutarea unei soluţii la războiul din Ucraina, în faţa unui lider chinez care continuă să îşi afişeze sprijinul pentru Rusia, scrie Spotmedia.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu este atât de nesăbuit încât să atace o țară NATO, a declarat ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, într-un interviu pentru BBC World, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE Rusia a început deja să pregătească mai activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare şi distrugeri ale infrastructurii pe teritoriul european, direct şi prin intermediari, fără a fi aparent preocupată de producerea de victime civile, consideră oficialii serviciilor de informaţii. În timp ce agenţii Kremlinului au o istorie îndelungată în ceea ce priveşte astfel de operaţiuni - şi au lansat atacuri sporadice în Europa în ultimii ani - se adună dovezi ale unui efort mai agresiv şi mai concertat, potrivit evaluărilor din trei ţări europene diferite obţinute de Financial Times, scrie Mediafax. 

UPDATE Armata rusă a afirmat duminică că a cucerit o nouă localitate în estul Ucrainei, Oceretino, nou semn al presiunii forţelor Moscovei asupra armatei ucrainene, relatează France Presse şi Reuters, transmite Agerpres.

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron solicită o actualizare a legăturilor economice ale ţării cu China, chiar în momentul în care liderul ţării, Xi Jinping, este aşteptat să se deplaseze în Franţa pentru o vizită de stat.

UPDATE ISW confirmă avansul trupelor ruse la nord-vest de Avdiivka, în noaptea de 3 spre 4 mai, “probabil ca urmare a deciziei ucrainene de a se retrage din zonă”, în ziua anterioară, și evaluează că “este posibil ca Armata Ucraineană să fi decis să dea la schimb spațiu pentru timp, în așteptarea ajutorului SUA, în săptămânile următoare – o decizie adecvată pentru o forță cu resurse insuficiente care riscă să fie depășită”, mai arată ISW. Institutul mai consideră că, deși avansul trupelor ruse lângă Avdiivka este unul consistent, obiectivul lor final în acest sector de primă linie rămâne neclar, scrie Biziday.

UPDATE Un ofițer ucrainean din Donbas a executat mai mulți comandanți ruși din regimentul în care a fost încorporat cu forța. Incidentul a avut loc sâmbătă, 4 mai, în teritoriile ocupate ale Ucrainei, unde un ofițer a împușcat comandanții regimentului 10 de tancuri al Forțelor Armate Ruse.

UPDATE Problemele cu zahărul au determinat autoritățile ruse să introducă de urgență o interdicție de export.Analistul rus Anatoli Nesmian a comentat situația. Motivul pentru interdicția de export a fost o creștere foarte bruscă a prețurilor, de două ori mai mare decât inflația. Oferta de astăzi nu poate satisface cererea, scrie Ziare.com.

UPDATE Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, şi-a îndemnat conaţionalii să trăiască Paştele cu bucurie, iubire şi speranţa că binele învinge, mesajul fiind transmis în contextul provocărilor orchestrate de Moscova împotriva Chișinăului pe fundalul războiului din Ucraina.

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron îl va îndemna probabil pe preşedintele chinez Xi Jinping, care soseşte duminică într-o vizită la Paris, să reducă dezechilibrele comerciale şi să îşi folosească influenţa pe care o are asupra Rusiei în legătură cu războiul din Ucraina.

UPDATE Adăugarea preşedintelui ucrainean Volodomir Zelenski pe „lista persoanelor căutate” de Kremlin arată „disperarea maşinăriei de stat şi a propagandei ruseşti”, a precizat Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe într-un comunicat.

UPDATE Preşedintele chinez, Xi Jinping, este aşteptat duminică pentru o rară vizită în Franţa în cadrul căreia se aşteaptă ca omologul său francez, Emmanuel Macron, să încerce să îl incite să reducă dezechilibrele comerciale şi să îl convingă să îşi folosească influenţa asupra Rusiei în problema războiului din Ucraina, potrivit Reuters și Agerpres.

UPDATE Peste doar două zile, Vladimir Putin va depune jurământul pentru un nou mandat de şase ani în funcţia de preşedinte al Rusiei, scrie Sky News. Marţi, liderul rus va pune mâna pe o copie a Constituţiei şi va promite că o va respecta. El a obţinut o majoritate zdrobitoare în alegerile generale din Rusia la începutul acestui an, pe fondul unor acuzaţii generalizate de fraudare a voturilor, intimidare şi corupţie. Putin este deja cel mai longeviv lider rus (sau sovietic) de la Iosif Stalin încoace.

UPDATE Forțele ruse profită de un avantaj tactic pe frontul de la Avdiivka, unde continuă să facă presiuni. Potrivit experților militari, trupele Moscovei au realizat un avans tactic remarcabil la nord-vest de această localitate, încercând probabil să profite de „fereastra de timp” rămasă până la sosirea ajutorului militar din SUA pentru Ucraina. În același timp, forțele Moscovei continuă atacurile aeriene asupra orașelor ucrainene, vizate fiind, de această dată, Harkov și Dnipro, scrie Libertatea.

UPDATE SUA se pregătesc din 2022 pentru posibilitatea ca preşedintele rus Vladimir Putin să înceteze să le mai vândă combustibil nuclear, iar o interdicţie în aşteptare a importurilor din Rusia va contribui la creşterea capacităţii interne de procesare a combustibilului cu uraniu, a declarat pentru Reuters un oficial de rang înalt în domeniul energiei nucleare, transmite Reuters, transmite News.ro. Senatul SUA a adoptat marţi o legislaţie care interzice importurile din Rusia, cea mai recentă mişcare a Washingtonului de a perturba capacitatea lui Putin de a finanţa invazia în Ucraina, care a început în 2022. Interdicţia, care este aşteaptată să fie semnată de preşedintele Joe Biden, va deveni efectivă la 90 de zile după promulgarea legii, deşi aceasta permite Departamentului de Energie să emită derogări în cazul problemelor de aprovizionare.

UPDATE „Atitudinea ostilă" a țărilor baltice a dus la ruperea majorității legăturilor lor cu Rusia, a transmis duminică ministerul rus de externe, avertizând totodată că Moscova va răspunde cu „măsuri asimetrice”, transmite Reuters.

UPDATE Forţele ucrainene au doborât un avion rusesc Su-25 în regiunea Doneţk, din estul Ucrainei. „Este important să fim foarte concentraţi în aceste zile”, a spus preşedintele Ucrainei în discursul său zilnic. „O laudă specială merge la luptătorii brigăzii 110-a mecanizate separate pentru că astăzi au doborât un alt Su-25 rusesc în regiunea Doneţk”. Zelenski nu a oferit alte detalii despre incident, pe care Reuters nu le-a putut verifica imediat.

UPDATE În ciuda sancțiunilor, Rusia continuă să cumpere aproape două mii de componente diferite de fabricație străină pentru aeronavele miliatre . Acest lucru reiese dintr-un raport al serviciilor secrete ucrainene.

UPDATE Imagini filmate cu drona arată o nouă localitate ucraineană distrusă de lupte și rămasă pustie în timp ce forțele rusești încearcă să câștige teren în fața unei armate ucrainene lipsite de muniție, relatează The Associated Press (AP). Satul Oceretîne, situat în regiunea Donețk, a fost devastat de lupte în ultimele săptămâni. Imagini filmate cu drona obținute de AP arată clădiri distruse, fum ieșind din case și o localitate pustie. Trupele ruse au atacat localitatea cu artilerie, drone și bombe în tentativa de a respinge forțele de apărare lipsite de muniție. Armata ucraineană a recunoscut că rușii au câștigat teren în zonă, dar a dat asigurări totodată că luptele continuă, notează Libertatea.

UPDATE Moscova a convins cetățeni cubanezi să se înroleze în forțele armate ruse cu salarii de aproximativ 2.000 de dolari pe lună, plus oferirea de pașapoarte rusești la câteva luni după ce se înrolează, potrivit unei investigații BBC.

UPDATE Forţele ucrainene au doborât sâmbătă un avion de atac Su-25 rusesc deasupra regiunii Doneţk din estul Ucrainei, a afirmat preşedintele Volodimir Zelenski în mesajul său video de sâmbătă seară, notează HotNews.

UPDATE Washingtonul mizează pe sosirea ajutorului militar pentru a-i ține pe ruși în frâu, în timp ce Kievul admite că războiul nu se poate încheia cu o victorie. Strategia Parisului și presiunile asupra lui Xi vor conta înainte de conferința din Elveția, dar factorul decisiv rămâne timpul, se precizează într-o analiză realizată de Corriere della Sera despre războiul din Ucraina, scrie G4media.

UPDATE Volodimir Zelenski a declarat că Moscova nu are nicio dorință de pace. „Rusia nu va lăsa Ucraina în pace decât dacă va fi forțată", a spus el în discursul său video de aseară. Summitul mondial pentru pace care va avea loc în Elveția în iunie - fără Rusia - „trebuie să reușească", a declarat președintele ucrainean, notează HotNews.

UPDATE Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei raportează că, în noaptea de 4 spre 5 mai, invadatorii ruși au lansat peste 20 de drone kamikaze de tip Shahed. Apărătorii ucraineni au distrus aproape toate dronele inamice. Comandamentul militar a precizat că invadatorii au folosit, în total, 24 de drone de atac. „Noaptea trecută, invadatorii ruși au atacat încă o dată Ucraina, folosind 24 de drone de tip Shahed. 23 de drone de atac au fost distruse de forțele și mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei” – a informat Statul Major. Forțele Aeriene ale Ucrainei, de asemenea, au transmis că dronele au fost doborâte în în trei regiuni: Harkiv, Herson şi Dnipropetrovsk. Potrivit comandantului Forțelor Aeriene ucrainene, Mikola Oleşciul, ruşii au atacat din direcțiile de nord și de sud, folosind 24 de drone Shahed-131/136. Dronele au fost lansate din regiunea rusă Kursk și din Crimeea. „Atacul aerian al inamicului a fost respins de unitățile de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene și de grupurile mobile de foc ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei” – se arată în declarația generalului, scrie Rador.

UPDATE Vladimir Putin și o mulțime de alți credincioși din Moscova au participat la slujba de Paște ținută de șeful Bisericii Ortodoxe din Rusia, patriarhul Kirill, un susținător fervent al liderului rus și al războiului său din Ucraina, notează HotNews.

UPDATE Aproape de miezul nopții au răsunat sirenele în jumătatea estică a Ucrainei, întrucât era risc de bombardamente cu rachete balistice din partea rușilor. Principala slujbă de Înviere a avut loc la Kiev, la Catedrala Sfântul Mihail cu Domuri de Aur. A fost oficiată de Mitropolitul Epifanie, șeful Bisericii Ortodoxe Ucrainene independente - cea care s-a desprins de biserica Rusiei. Din motive de securitate, președintele Volodimir Zelenski și soția sa nu au participat la slujbă. A fost prezent fostul președinte, Petro Poroșenko, scrie Digi24.

UPDATE Forțele Aeriene ale Ucrainei au transmis sâmbătă seara, în ajunul Paștelui, că în cursul zilei armata Federației Ruse a lovit Odesa cu o rachetă Iskander, a tras la Harkov cu un sistem de rachete antiaeriene S-300 și a încercat să țintească Nipro-ul cu rachete Kh-59/Kh-69, scrie Ukrainskaia Pravda. În replică, pe parcursul zilei, aviația ucrainean a lovit 7 zone de concentrare a personalului militar rus, 3 puncte de control, 2 complexe de rachete antiaeriene și 1 depozit de muniții al inamicului.

UPDATE Armata ucraineană a estimat că forțele Moscovei au pierdut ieri: 860 de soldați, 9 tancuri, 18 alte blindate de luptă, 21 de tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 1 avion, 37 diferite vehicule și 4 echipamente speciale, notează HotNews.

UPDATE Comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Pavlyuk a declarat că aproximativ 510.000 - 515.000 de militari ruși sunt desfășurați în prezent în Ucraina ocupată.

 

UPDATE Kristina Kimaciuk, inspector ucrainean pentru arme care lucrează pentru Conflict Armament Research (CAR), o organizație care recuperează muniția folosită în război pentru a afla cum a fost fabricată, a studiat epava unei rachete nord-coreene și a concluzionat, după ce a analizat sutele de componente, că „are cea mai recentă tehnologie occidentală, cu piese produse în SUA și Europa”, relatează BBC. Coreea de Nord vinde rachete în Rusia și profită pentru a-și testa capabilitățile într-un război real, cel din Ucraina, scrie Libertatea.

UPDATE O explozie a rănit cinci persoane în orașul rus Belgorod, spune guvernatorul acestuia. Viaceslav Gladkov a declarat că 30 de case și 10 mașini au fost avariate, fără a preciza sursa exploziei. Răniții au fost duși la spital cu răni de schije inclusiv la cap și față, a spus el. El a spus că a fost „miraculos” că nimeni nu a murit în incident. Belgorod este situat în apropierea graniței cu Ucraina, vizavi de orașul Harkiv din nord-estul ucrainei, scrie AlephNews.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 801: Atacuri și în ajun de Paște! Alerta lui Zelenski, dat în căutare de Rusia: „Urmează o nouă etapă”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 800: Lupte grele, permisiunea Londrei și ironia Rusiei. Oficial SUA: Războiul nu se va încheia curând
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ De 7 luni, în căutarea „casei” Anticorupție. Dragalin: „Nu putem face angajări noi până nu avem oficiu”
/VIDEO/ De 7 luni, în căutarea „casei” Anticorupție. Dragalin: „Nu putem face angajări noi până nu avem oficiu”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 797: Atac la Odesa și planul lui Macron! Alertă: Rusia planifică un val de atacuri hibride în Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 797: Atac la Odesa și planul lui Macron! Alertă: Rusia planifică un val de atacuri hibride în Moldova

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram