Război în Ucraina, ziua 739: Traficul pe podul Crimeei, temporar închis. Zelenski face un nou apel asupra aliaților occidentali

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 61: Cea mai intensă zi de luptă! Un depozit masiv de arme din Gaza, găsit de armata israeliană

06 decembrie 2023, ora 17:39

În cea de-a 61-a zi de război, armata israeliană își intensifică operațiunile în sudul Gazei, bombardând spitale și școli. Israelul afirmă că trupele sale sunt în centrul orașului Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza, după ce armata israeliană a raportat cea mai intensă zi de lupte din cele două luni de război împotriva Hamas. 

Mii de civili palestinieni continuă să se refugieze spre zone sigure, tot mai înguste, de la granița cu Egiptul, iar programul alimentar al Națiunilor Unite spune că foametea s-a agravat. De asemenea, SUA consideră că Israelul ar putea încheia operațiunile militare de amploare din sudul Fâșiei Gaza până în ianuarie, iar apoi să treacă la atacuri mai bine țintite asupra unor teroriști și lideri specifici ai Hamas, informează The Times of Israel. 

UPDATE 17:35 Solicitanţii de cetăţenie din landul Saxonia Anhalt, din estul Germaniei, vor trebui de-acum să îşi declare sprijinul pentru dreptul Israelului de a exista, după ce a fost adoptată o nouă legislaţie, care vine ca urmare a atacului terorist transfrontalier al Hamas din 7 octombrie şi în contextul războiului dintre Israel şi Hamas aflat în desfăşurare, relatează CNN. Decretul afirmă că dreptul Israelului de a exista este "Staatsräson", adică o "raţiune de stat" a Germaniei, potrivit agenţiei germane de ştiri dpa, care a văzut documentul. "Dobândirea cetăţeniei germane necesită un angajament faţă de dreptul Israelului de a exista", se arată în decret.

UPDATE 16:45 Armata israeliană a cerut miercuri ca reprezentanţi ai Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) să poată avea acces la ostaticii israelieni şi străini deţinuţi din 7 octombrie de către mişcarea palestiniană islamistă Hamas şi de aliaţii acesteia în Fâşia Gaza, teritoriul vizat de intense bombardamente israeliene, informează AFP. „Fiecare minut în captivitate pune în pericol viaţa” ostaticilor, „comunitatea internaţională trebuie să acţioneze. Crucea Roşie trebuie să aibă acces la ostatici”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari.

UPDATE 15:30 MAE din România organizează astăzi încă o cursă de aducere a 29 de români și 6 moldoveni din Gaza, cu o aeronavă militară. Printre cele 29 de persoane evacuate care au cetățenie română se numără și 9 copii. Aeronava va ateriza în jurul orei 16.00 la Baza 90 din Otopeni. De acolo, aceștia vor fi preluați de autorități, iar după mai multe verificări o parte dintre ei vor fi cazați la două hoteluri din București, iar alții se vor reuni cu familiile din țară, transmite Digi24.

UPDATE 15:00 Unul dintre cele mai mari depozite de arme din Fâșia Gaza a fost găsit lângă o clinică și o școală din nordul Fâșiei Gaza de către Batalionul 50 al Brigăzii 460, susțin Forțele Armate Israeliene. Depoul conținea sute de rachete și lansatoare de diferite tipuri, zeci de rachete antitanc, zeci de dispozitive explozive, rachete cu rază lungă de acțiune care vizează centrul Israelului, zeci de grenade și UAV-uri. Armele au fost confiscate de soldați. Unele au fost distruse la fața locului, iar altele au fost trimise pentru investigații suplimentare. Toată infrastructura teroristă a fost găsită în apropierea clădirilor civile, în inima unei populații civile. Aceasta este o dovadă suplimentară a utilizării cinice de către Hamas a locuitorilor Fâșiei Gaza ca scuturi umane, menționează sursa citată.

UPDATE 14:10 Forțele de Apărare ale Israelului au împiedicat civilii să se deplaseze pe anumite porțiuni ale drumului Salah al Din, avertizând că este „extrem de periculos", potrivit Sky News. Drumul este principala rută de legătură între nordul și sudul Gaza și a fost folosit de sute de mii de palestinieni care fug de luptele din nord. Avichay Adraee, purtător de cuvânt al IDF, a declarat că civilii nu vor putea circula pe secțiunile de drum care se află la nord și la est de orașul Khan Younis. „În aceste secțiuni, axa Salah al Din constituie un câmp de luptă, așa că este extrem de periculos să se treacă pe acolo", a spus el. Oamenii care încearcă să fugă din nordul Gaza pot să se deplaseze pe partea de drum care se află la vest de Khan Younis, a adăugat Avichay Adraee .

UPDATE 13:45 Șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a avertizat miercuri că există un risc sporit de comitere de crime atroce în Gaza, îndemnând părțile implicate să se abțină de la comiterea unor astfel de încălcări, relatează The Guardian. „Colegii mei din domeniul umanitar au descris situația ca fiind apocaliptică. În aceste circumstanțe, există un risc sporit de crime atroce”, a declarat Türk presei la Geneva, potrivit Reuters.

UPDATE 13:20 Șeful diplomației turce, Hakan Fidan, urmează să se întâlnească cu omologul său american, Antony Blinken, în cadrul unei vizite importante a unei delegații comune a Organizației pentru Cooperare Islamică (OCI) și Liga Arabă. Delegația numită „grup de contact” cuprinde miniștri de externe din Turcia, Egipt, Qatar, Palestina, Iordania, Indonezia și Nigeria. „Urmărim cu îngrijorare așa-numitele scenarii pentru ziua următoare. Aceste proiecte oferă Israelului mai multă muniţie pentru a dezrădăcina milioane de locuitori din Gaza din patria lor şi a le impune un regim opresiv”, a criticat ministrul turc de Externe. În timpul discursului susținut la ONU, acesta a reiterat propunerea Turciei de a acționa drept garant al încetării focului între Israel și Hamas în Gaza, argumentând că Ankara va juca un rol esențial în prevenirea încălcării acordului de către oricare dintre părți.

UPDATE 12:40 Nava comercială Galaxy Leader capturată în noiembrie în Marea Roșie de către rebelii houthi din Yemen a fost transformată în atracție turistică. Cargoul, la bordul căruia se află și-un român, este ancorat în largul unui port. Rebelii organizează excursii în grup la bordul vasului pe puntea căruia au întins steaguri mari ale SUA și Israelului pe care vizitatorii să le calce în picioare, transmite Digi24.

UPDATE 12:28 Acuzată în Orientul Mijlociu că ar fi de partea statului israelian în ofensiva sa din Fâşia Gaza, administraţia Biden încearcă să îşi reechilibreze poziţia. Departamentul de Stat a anunţat marţi că Statele Unite adoptă „o nouă politică de restricţionare a vizelor” pentru persoanele violente din Cisiordania, relatează Le Monde. Este vorba despre persoane suspectate că au acţionat „împotriva păcii, securităţii sau stabilităţii în Cisiordania, inclusiv prin comiterea de acte de violenţă sau prin acţiuni de restricţionare nejustificată a accesului civililor la servicii sau nevoi esenţiale”. Atacurile din Cisiordania au sporit în ultimele luni, pe măsură ce coloniile evreieşti s-au extins, iar acum au crescut din nou după atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.

UPDATE 11:42 Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, ridică la 138 numărul ostaticilor deținuți de gruparea teroristă Hamas în Fâșia Gaza, potrivit Times of Israel. El spune că acest lucru vine după ce armata a declarat ostatic pe unul dintre cei dispăruți din 7 octombrie, în urma unor noi informații ale serviciilor de informații.

UPDATE 11:00 Al-Arabiya: Armata israeliană a încercuit casa liderului Hamas, Yahya Sinwar, în sudul Gazei. Canalul Saudi Al-Arabiya a raportat că armata israeliană a înconjurat de marți casa lui Khan Yunis a liderului Hamas din Gaza, Yahya Sinwar.

UPDATE 09:55 Zeci de persoane ucise într-un atac israelian asupra orașului Deir al-Balah din centrul Gazei. Zeci de palestinieni au fost uciși într-un atac israelian asupra caselor care adăpostesc persoane strămutate din orașul central Gaza Deir al-Balah, potrivit șefului spitalului local și a unui reporter AP. Reporterul AP a numărat cadavrele a cel puțin 34 de persoane, dintre care cel puțin șase copii.

UPDATE 09:35 Fost premier israelian: „Dacă am fi vrut să rănim civilii, am fi câștigat războiul într-o zi”. Oficialii Hamas spun că cel puțin 16.248 de persoane au fost ucise în Gaza de la începutul conflictului, aproximativ trei sferturi dintre ele fiind femei și copii. Apărând strategia de război a Israelului, fostul premier Naftali Bennett a declarat pentru BBC, citat de Hotnews, că Israelul a dat dovadă de reținere în Gaza. „Dacă am fi vrut să facem rău civililor, am fi câștigat întregul război într-o singură zi, pe 8 octombrie”, a spus el. „Am fi putut bombarda fără discernământ Gaza”. „Ar fi putut fi cel mai ușor lucru din lume... [dar] nu facem asta”.

UPDATE 08:45 Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că armata israeliană va păstra controlul de securitate deschis asupra Fâșiei Gaza mult timp după încheierea războiului împotriva Hamas, notează The Guardian. Într-o conferință de presă susținută marți seara, Netanyahu a declarat că Gaza va trebui să rămână demilitarizată și că singurul organism capabil să asigure acest lucru va fi armata israeliană.

UPDATE 08:05 Israelul revocă viza coordonatorului umanitar al ONU. Ministrul israelian de externe a declarat că a revocat viza oficialului ONU, Lynn Hastings, pentru ceea ce a spus și că nu a condamnat Hamas. Într-o postare pe X, fostul Twitter, Eli Cohen a numit ONU „părtinitoare” și a spus că cei care nu condamnă grupul militant nu pot intra în Israel.

UPDATE 08:00 SUA consideră că Israelul ar putea încheia operațiunile militare de amploare din sudul Fâșiei Gaza până în ianuarie, iar apoi să treacă la atacuri mai bine țintite asupra unor teroriști și lideri specifici ai Hamas, informează The Times of Israel, care citează CNN. Casa Albă este îngrijorată de modul în care ofensiva israeliană se va desfășura în următoarele săptămâni și a avertizat Israelul să limiteze pagubele și victimele civile, transmite CNN, care citează mai mulți oficiali de rang înalt ai administrației Biden. Un oficial de rang înalt spune că nu se simt confortabil să folosească cuvântul „receptiv” pentru a descrie răspunsul Israelului la sfaturile SUA. 

UPDATE 07:50 ​Armata israeliană (IDF) și-a prezentat scuze după ce o lovitură a IDF a ucis un soldat libanez și a rănit alți trei, spunând că au fost vizați militanți Hezbollah aflați la granița cu Libanul. Într-o postare pe X, armata a postat: „Azi, luptătorii IDF au acționat pentru a neutraliza o amenințare detectată de pe teritoriul libanez. „Amenințarea venea dintr-un complex al organizației teroriste Hezbollah, lângă Al Awadi, la granița cu Liban. Am fost informați că un număr de soldați din armata libaneză au fost răniți în timpul atacului. Forțele armatei libaneze nu au fost ținta atacului. IDF regretă incidentul, care este acum investigat.”

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 60: Israelul anunță pauză tactică în sudul Gazei. Franța îngheață activele liderului Hamas
/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 59: Șefa Crucii Roșii a sosit în Fâșia Gaza: Suferința oamenilor este intolerabilă
/VIDEO/ Ați parcat greșit? Sunt mari șanse să fiți amendat, dar puteți evita evacuatorul și economisi 790 de lei. Iată cum!
/VIDEO/ Ați parcat greșit? Sunt mari șanse să fiți amendat, dar puteți evita evacuatorul și economisi 790 de lei. Iată cum!
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ „Primăria-Chefurilor”. Cum se risipesc banii publici în Chișinău
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ „Primăria-Chefurilor”. Cum se risipesc banii publici în Chișinău
/VIDEO/ Evacuarea, de 3 ori mai scumpă decât amenda minimă pentru parcare. Magda Tur explică de ce anume 790 de lei
/VIDEO/ Evacuarea, de 3 ori mai scumpă decât amenda minimă pentru parcare. Magda Tur explică de ce anume 790 de lei
/VIDEO/ Un autocar arde pe traseul Anenii Noi - Mirnoe. Imagini de la fața locului
/VIDEO/ Un autocar arde pe traseul Anenii Noi - Mirnoe. Imagini de la fața locului
A făcut senzație la „SuperStar”, acum cucerește scena „Românii au Talent”: Moldoveanul Artiom Topal a ridicat juriul în picioare
A făcut senzație la „SuperStar”, acum cucerește scena „Românii au Talent”: Moldoveanul Artiom Topal a ridicat juriul în picioare

/VIDEO/ Coadă la mormântul lui Alexei Navalnîi. Mii de oameni continuă să-i aducă flori: „Era ca un prieten pentru noi”

03 martie 2024, ora 19:00

Mii de oameni au venit cu flori și duminică la mormântul lui Alexei Navalnîi, petrecut pe ultimul drum vineri. O coadă lungă de peste 500 de metri s-a format în afara cimitirului Borisov din Moscova, potrivit Reuters. Unii au fost surprinși plângând lângă gardul cimitirului.

„Durerea este de nesuportat. În prima zi când a fost înmormântat, corpul meu pur și simplu nu a putut face față și nu am putut veni, pur și simplu din motive umane. Dar astăzi am primit puțină putere și de aceea (am venit) să-mi aduc omagiile, să onorez, să mă închin în fața unui om curajos cu care speranțele noastre erau legate pentru un viitor mai bun, pentru lupta împotriva corupției, pentru instanțe corecte. Din nefericire, acum această speranță, deși încă mai există, se diminuează. Să sperăm la ce este mai bun. Dumnezeu să ne ocrotească”, a spus o femeie, care a depus flori la mormântul opozantului rus.

„(Am venit) să îmi amintesc de un om bun căruia i-a fost luată viața, familiei i-a fost luată iubirea, totul. Aveam speranțe pentru el. Mereu vizităm locul unde odihnește politicianul de opoziție ucis, Boris Nemțov, și acum avem încă un loc de vizitat. Să nu mai îngăduiască Dumnezeu să apară astfel de locuri. Suntem foarte îngrijorați”, a menționat o altă femeie.

„(Am venit) pentru că Alexei Navalnîi este eroul Rusiei și pur și simplu un om bun, luminos, ca un soare. Era un om care a suferit pentru justiție, pentru adevăr. Și sunt prea puțini oameni ca el în lumea aceasta. Ar trebui să fie apreciați și îngrijiți. El va fi mereu în inimile noastre”, a subliniat o persoană care a venit să-i aducă un omagiu lui Navalnîi, soțul ei adăugând „Era ca un prieten pentru noi”.

video: Reuters

Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a murit pe 16 februarie, într-o închisoare din Siberia, unde își ispășea o pedeapsă de lungă durată. Anunțul a fost făcut de Serviciul Federal Rus de Penitenciare. Într-un comunicat de presă, Serviciul Federal Rus de Penitenciare a precizat că Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare și aproape imediat și-a pierdut cunoștința. Paramedicii veniți la fața locului au încercat să-l resusciteze, dar fără succes. Deținutul a fost declarat mort.

În presă a apărut un video care ar fi fost filmat pe 15 februarie, la o ședință de judecată. Din imagini reiese că nimic nu prevestea o tragedie. Opozantul era optimist și glumea: „Onorat, îți voi trimite numărul meu personal de cont, astfel încât să poți folosi salariul tău uriaș de judecător federal pentru a-mi alimenta contul personal, pentru că rămân fără bani și, datorită deciziilor tale, se va epuiza și mai repede”.

Vestea despre moarta lui Navalnîii a stârnit indignare la nivel înalt. Liderii mondiali s-au declarat revoltați de cele întâmplate și au declarat că au foarte multe întrebări în adresa Moscovei. Iulia Navalnaia, soția lui Alexei Navalnîi, a cerut comunității internaționale să se unească pentru a învinge „regimul terifiant din Rusia”. Mai mult, pe 19 februarie, soția lui Navalnîi a anunțat că intenționează să continue munca în absența acestuia. De asemenea, ea a declarat că știe de ce soțul ei a fost omorât și în viitorul apropiat va dezvălui numele și fețele celor care i-au luat viața lui Alexei Navalnîi.

Alexei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, era unul dintre cei mai vocali lideri ai opoziției din Rusia. Politicianul era condamnat la aproape 30 de ani de închisoare, în baza unor acuzaţii despre care se spune că au fost inventate pentru a-l ţine departe de politică. Navalnîi a contribuit la provocarea protestelor din 2011-2012 în Rusia. Opozantul a luptat împotriva fraudelor electorale și a corupției guvernamentale de la Moscova, investigând cercul interior al lui Putin și publicând ulterior dovezi în presa rusească. A fost arestat în Rusia, în ianuarie 2021, la întoarcerea sa în ţară după ce fusese otrăvit şi internat pentru tratament în Germania. 

Fiind cel mai vehement critic al președintelui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi acuza Kremlinul de otrăvirea sa. Înainte să fie arestat, Alexei Navalnîi a fost întrebat în cadrul unui interviu ce mesaj ar avea pentru poporul rus dacă va fi arestat, condamnat sau chiar ucis. Răspunsul a fost răspicat:

„Nu trebuie să cedați. Dacă s-a ajuns la asta, înseamnă că noi suntem foarte puternici în acest moment, dacă ei au decis să mă ucidă. Singurul lucru de care e nevoie ca răul să triumfe este ca oamenii buni să nu facă nimic. Trebuie să folosim acest moment, nu cedați”.

/VIDEO/ Alexei Navalnîi, înmormântat pe muzica lui Frank Sinatra. Mesajul emoționant al soției și memorial din flori pe zăpadă

Procuratura Anticorupție a inițiat un dosar penal pentru a investiga cum a fost viciat concursul pentru funcția de Procuror General. / Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, se află într-o vizită la Moscova. Aceasta a avut o întrevedere cu preşedinta Consiliului Federaţiei Ruse căreia i s-a plâns de presiuni din partea autorităților de la Chișinău și a cerut ajutorul Moscovei. / Caz ieșit din comun în timpul misiunii de serviciu. Un felcer de pe ambulanță s-a ales cu răni pe față, după ce ar fi fost agresat de un om pe care a venit să-l ajute. Incidentul a avut loc la Orhei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
După mai bine de doi ani de examinare a dosarului, magistrații de la Curtea Supremă de Justiție au decis să trimită imaginile, care îl surprind pe Igor Dodon în momentul în care primește o sacoșă de la Vladimir Plahotniuc, la expertiză. / Membra Consiliului Superior al Procurorilor, care i-a dat cel mai mic punctaj actualului Procuror General, circumstanțe care au dus la anularea concursului pentru funcția de procuror general, vine cu explicații. / Percheziții la Chișinău într-un dosar de abuz de serviciu. Sunt vizați arhitectul-șef al orașului și administratorul unei companii de construcții. Cei doi au pus la cale o schemă prin care urmau să deposedeze municipalitate de un teren în valoare de circa 22 milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a fost achitat în dosarul penal în care era învinuit de abuz în serviciu. Acuzatorii au cerut 8 ani de închisoare./Transportatorii nu renunță la proteste. Pentru a doua zi consecutiv, mai multe rute raionale și interraionale au fost sistate. Aceștia sunt nemulțumiți de prevederile noului Cod Rutier. /Liderul opoziției din Rusia, Aleksei Navalnîi, decedat în închisoare în circumstanțe suspecte, acum aproape două săptămâni, va fi înmormântat vineri, a anunțat soția acestuia. Ieri, a fost arestat avocatul lui Navalnîi, în timp ce o însoțea pe mama disidentului în căutarea de firme de servicii funerare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Circulația microbuzelor de pe unele rutele interurbane a fost dată peste cap de un protest al transportatorilor. Care este reacția autorităților?/ O dronă rusească a survolat, noaptea trecută, spațiul aerian al Republicii Moldova, susțin Forțele de apărare aeriană a Ucrainei. Ce spune ministerul Apărării de la Chișinău?/ Gata cu protestele fermierilor. Agricultorii își retrag tractoarele de pe trasee, inclusiv de la vama Leușeni, după ce statul le-a promis astăzi noi împrumuturi în condiții preferențiale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un moldovean a murit în războiul din Ucraina, anunță autoritățile ruse. Acesta lupta de partea rușilor. Avem detalii la știri! /Transportatorii nu renunța la protestul programat pentru următoarele trei zile și spun că vor sista mai multe rute intrurbane și interraionale. Între timp, ANTA îi îndeamnă să renunțe la protest și să asigure transportul oamenilor. În caz contrar, vor fi amendați. /Început de săptămână cu ghinion pentru un șofer din Capitală. Mașina acestuia a ars ca o torță, pe o stradă din sectorul Buiucani. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
După Ilan Șor și Marina Tauber a ajuns să fie interzisă în Statele Unite ale Americii. SUA a anunțat, astăzi, sancțiuni împotriva deputatei, motivând că l-a ajutat pe Șor să cumpere voturi. /Începâd de astăzi, vom plăti cu trei lei și 60 de bani mai puțin pentru gaze. Tarifele aprobate zilele trecute au intrat în vigoare. /Primarul din Boldurești, care a tamponat mortal un copil de 14 ani și a fugit de la locul accidentului, a fost plasat în arest în penitenciar pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de magistrați în lipsa bănuitului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Vama Leușeni a fost blocată din nou de agricultori. Aceștia au adus peste 50 de tractoare, împiedicând accesul tuturor unităților de transport. /Procurorii cer 30 de zile de arest, pentru primarul localității Boldurești, Nicanor Ciochină, care a lovit mortal cu mașina un adolescent de 14 ani și a fugit de la locul accidentului. Solicitarea va fi examinată mâine. /Protest la Curtea Constituțională. Magistrații au continuat astăzi examinarea articolului prin care autonomia este obligată să restituie taxa pe valoare adăugată din propriul buget, timp în care mai mulți locuitori din Găgăuzia au cerut anularea prevederii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei indivizi din Autonomia Găgăuză au fost reținuți pentru incendierea mașinilor și a centrelor de plasament pentru refugiații ucraineni. /Gaz mai ieftin din luna martie. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a micșorat astăzi tariful. /Șoferul, care a lovit mortal un copil de 14 ani, la Nisporeni, și a fugit de la fața locului a fost reținut. Este vorba de primarul localității Boldurești, anunță poliția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Patru ani de pușcărie pentru polițista care a urcat beată la volan și a lovit mortal o femeie la Sîngera! Avocații victimei spun că pedeapsa este prea blândă și vor să o atace la Curtea de Apel. /Întâlnire cu scântei la Guvern! Fermierii au plecat dezamăgiți de la întrevederea cu prim-ministrul Recean. Aceștia amenință că dacă mâine nu obțin ceea ce-și doresc, vor bloca din nou drumurile cu tractoarele. /Încă un capăt de acuzare pe numele fostului șef de la Calea Ferată, Iurie Topală. Acesta este invinuit că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu cinci milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Miercuri se va decide ieftinirea gazelor. Autoritățile sunt gata să reducă tarifele cu aproape 25 la sută, se arată în proiectul făcut public de Agenția pentru Reglementare în Energetică. /Socialiștii moldoveni au mers din nou la Moscova. Au participat la o conferință anti Occident, organizată de partidul Edinnaia Rossia. /La un pas de tragedie. O tânără de 24 de ani a fost salvată de la înec. Aceasta a intrat în apa din parcul „Valea Morilor” și nu a mai putut ieși de una singură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alexei Navalnîi, cel mai aprig opozant al lui Putin, a murit într-o închisoare din Siberia. Acum două zile, acesta a scris pe rețelele sociale că a fost trimis pentru încă 15 zile în carceră. /Fermierii au blocat cu tractoarele Vama Leușeni- Albița, pentru a cincea zi consecutiv, și au venit la Chișinău să discute cu conducerea de vârf a țării. Aceștia urmează să aibă o întâlnire cu premierul, dar și cu ministrul de resort. /A adăpostit o fată de 14 ani la stână și a abuzat-o sexual. Un cioban din Criuleni a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru viol.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Occidentul avertizează că adevăratul război hibrid al Federației Ruse împotriva Republicii Moldova abia urmează. / Înmormântare alegorică la Parlament. Simpatizanții Partidului Renaștere au adus în fața Legislativului un sicriu și mai multe coroane, după ce Parlamentul a mai denunțat astăzi trei acorduri cu CSI. /Nicio zi fără blocaje la vama Leușeni-Albiția. Este a patra zi în care fermierii închid principalul drum spre Uniunea Europeană. Deputații l-au chemat astăzi la raport în Parlament pe ministrul Agriculturii. /Și transportatorii auto și-au reluat protestele. Aceștia au adus zeci de microbuze în PMAN și cer anularea noilor prevederi legislative în domeniul transportului rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel puțin 80 de camioane sunt acum blocate la vama Leușeni. Fermierii au închis din nou drumul cu tractoarele, supărați că autoritățile n-au stabilit o întâlnire cu ei. Aceștia au blocat și traseul Cahul - Cantemir, iar la nord au făcut marșuri cu tehnică agricolă. /Avem, sistem de apărare aeriană, dar nu ne ajută. Ministrul Apărării susține că, pentru a fi funcțional, radarul francez recepțioinat de Moldova are nevoie de dotări suplimentare costisitoare. /3600 de dolari pentru a-l ajuta să treacă ilegal frontiera. Atât ar fi perceput doi bărbați și o femeie din Basarabeasca de la un ucrainean, pe care l-au ajutat să ajungă în Republica Moldova. Aceștia nu sunt la prima abatere, pe numele lor fiind inițiat un alt dosar similar.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fermierii au blocat și astăzi vama Leușeni. După două ore drumul a fost redeschis, iar agricultori au amenințat să revină, dacă guvernarea nu va iniția un dialog cu ei. /Consiliera PAS, Zinaida Popa, a fost numită director la Moldexpo. Aceasta râmăne în Consiliul Municipal. /Crește numărul virozelor, iar spitalele și așa sunt pline. Cel mai mult sunt afectați copiii- peste 60% din cei infectați săptămâna trecută.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Protestele agricultorilor se amplifică. Astăzi au blocat vama Leușeni și cer demisia ministrului Agriculturii. / Ca prin urechile acului! Fragmente de dronă Shahed au căzut lângă satul Etulia, Vulcănești. Aveau 50 de kg de explozibil și dacă ar fi explodat, ar fi provocat victime și distrugeri mari. / Cei care se simți nedreptățiți la examenul auto vor putea depune contestații. O pot face online, pe site-ul Agenției Servicii Publice.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ion Ceban acuză consilierii PAS că au adus organizat oameni la ședința CMC și a spus că va sesiza structurile responsabile, dar și misiunile diplomatice despre ceea ce el numește „o depășire a tuturor normelor morale”. Care a fost replica partidului? / Incendiu la Centrul de informare NATO din Chișinău, aflat pe teritoriul Universității de Stat din Moldova. La fața locului au intervenit două echipaje de pompieri, care au reușit să lichideze flăcările la scurt timp după izbucnire. / Angajații Căilor Ferate își vor primi salariile restante până la începutul lunii martie, anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Acesta mai spune că zilele următoare va fi numit și un nou șef interimar la CFM. Ce alte declarații a mai făcut ministrul?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fugarul Ilan Șor este la Moscova și susține că moldovenii sunt integrați cu forța în Uniunea Europeană. Biroul Interpol Moldova cere Rusiei să-l extrădeze./ Scene pline de cinism la ședința CMC. Pentru a convinge primăria să nu taie salariile asistenților personali, un tânăr cu dizabilități a ieșit din scaunul cu rotile și s-a târât pe jos în fața consilierilor./ Grav accident la Ungheni. O adolescentă a decedat, după ce mașina în care se afla a ajuns într-un copac. La volan era un tânăr băut și fără permis de conducere./ Senatorii americani au blocat din nou proiectul de lege prin care SUA urma să acorde un ajutor de 60 de miliarde de dolari Ucrainei. Acesta a fost negociat mai mult timp, iar acum câteva zile democraţii au ajuns la un acord cu republicanii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În plină zi, un bărbat a fost împușcat în orașul Soroca. Din fericire, a scăpat cu viață, fiind dus la spital rănit la un picior. / Kievul confirmă că ucrainenii au împușcat doi transnistreni într-un schimb de focuri la hotar cu regiunea separatistă. / Cele peste 3 mii de cartușe dispărute de la Fulger au fost sustrase anul trecut chiar din depozitul brigăzii de poliție. Ministrul de Interne a cerut revizii la toate structurile subordonate ministerului. / Agricultorii din Cahul au ieșit la proteste cu tehnica agricolă. Aceștia se plâng că sunt faliți și nu au cu ce începe lucrările de primăvară. Ce spune ministrul Vladimir Bolea, vedeți imediat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Situație penibilă la brigada de poliție cu destinație specială Fulger. În loc de cărtușe ofițerii au descoperit, într-o ladă pentru muniții, nisip și pietre. / Stare de alertă la Bălți. Poliția încearcă să prevină consecințele unui apel la ură interetnică, după ce persoane necunoscute au chemat oamenii, pe un canal anonim de telegram, să ia la pumni copiii vorbitori de limbă rusă. Oamenii legii ne asigură că nu există niciun pericol pentru etnicii ruși și că este vorba de răspândirea unor știri false. / Filmul „Carbonˮ, regizat de Ion Borș, a cucerit cele mai multe trofee la Gala Cineaștilor 2024. Iar „Oameni Gospodari”, difuzat de TV8, a fost desemnat cel mai bun serial. Cine mai sunt premianții?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Bărbatul de 65 de ani suspectat că și-a violat nepoțica de numai 5 ani a fost plasat în arest pentru 30 de zile. / Sacoșă plină cu bani, la primăria Orhei! Un funcționar și un curier, originar din Găgăuzia, dar cu pașaport rusesc, au fost reținuți. Este vizat un fost partid politic. / Cristina Gherasimov a depus astăzi jurământul de învestire în funcția de viceprim-ministră pentru integrare europeană. Aceasta va fi și negociatorul șef al Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană. / Alertă în Chile din cauza incendiilor puternice. Focurile uriașe, care au cuprins cartiere întregi de locuințe, a luat viața a peste 100 de persoane.

/VIDEO/ Ați parcat greșit? Sunt mari șanse să fiți amendat, dar puteți evita evacuatorul și economisi 790 de lei. Iată cum!
/VIDEO/ Ați parcat greșit? Sunt mari șanse să fiți amendat, dar puteți evita evacuatorul și economisi 790 de lei. Iată cum!
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ „Primăria-Chefurilor”. Cum se risipesc banii publici în Chișinău
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ „Primăria-Chefurilor”. Cum se risipesc banii publici în Chișinău
/VIDEO/ Își aruncă acuzații, mai puțin soluții. Primăria Chișinău și MMPS se acuză reciproc pentru criza asistenților personali
/VIDEO/ Își aruncă acuzații, mai puțin soluții. Primăria Chișinău și MMPS se acuză reciproc pentru criza asistenților personali
/VIDEO/ Poliția a reținut un presupus traficant de droguri, după o filmare TV8. De ce ni s-au plâns locatarii unui bloc
/VIDEO/ Poliția a reținut un presupus traficant de droguri, după o filmare TV8. De ce ni s-au plâns locatarii unui bloc
Va ataca decizia? Iachimovschi, după ce concursul pentru funcția de procuror general a eșuat: „Aparent, a fost viciat”
Va ataca decizia? Iachimovschi, după ce concursul pentru funcția de procuror general a eșuat: „Aparent, a fost viciat”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram