Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1059: Atac lângă Moldova, RO-Alert și moarte la Krivoi Rog! G7 acuză Rusia, iar Orban îl apără pe Putin

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 651: Risc uriaș, omor în Rusia, vizita lui Putin și avion doborât! Zelenski e sigur de victoria Kievului

06 decembrie 2023, ora 17:13

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus concetăţenilor ucraineni miercuri, 6 decembrie, că țara lor va învinge Rusia şi va obţine o pace corectă, ”în pofida tuturor vicisitudinilor”, în condiţiile în care viitorul ajutorului militar şi financiar vital din partea SUA este în suspans, iar președintele rus Vladimir Putin vizitează Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. Între timp, forțele rusești își continuă campania de cucerire a orașului Avdiivka din estul Ucrainei. Forțele ucrainene au reușit să-i împingă pe ruși înapoi din două poziții, în urma unui contraatac. Asta în timp ce trupele Moscovei continua să avanseze în zonă, de-a lungul unei secțiuni de cale ferată din nord-vestul orașului. 

În același context, șeful biroului președintelui Ucrainei, Andrii Iermak, a avertizat că, fără noi livrări de ajutoare militare americane, țara sa riscă să piardă războiul în fața Rusiei, transmite BBC. Potrivit lui Iermak, există un „risc uriaș” ca Ucraina să piardă războiul fără un sprijin american continuu. Pe de altă parte, Rusia a pierdut 335.110 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale, a anunțat miercuri Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Numai în ultimele 24 de ore au fost uciși 1.270 de soldați ruși, potrivit Spotmedia.

UPDATE 17:04 Ucraina a început să folosească tancurile avansate Leopard pe care le-a primit de la aliații săi occidentali mai mult în scop defensiv pentru menținerea liniilor decât în efectuarea de atacuri pentru străpungerea frontului, a relatat AFP.

UPDATE 17:00 Mașina așa-numitului deputat Oleg Popov din regiunea Lugansk (LPR) a explodat în plină strada, în timp ce se afla în ea. Acesta a murit, scrie presa ucraineană.

UPDATE 16:55 Cadavrul fostului deputat al Radei Supreme de la Kiev Ilya Kiva a fost găsit în regiunea Odințovo din Moscova, transmite jurnalistul Dmitri Gordon. Circumstanțele și cauzele morții fostului deputat nu au fost încă clarificate.

UPDATE 16:40 Delegația ucraineană în Statele Unite s-a întâlnit cu președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson. La întâlnire au participat Președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk, Ministrul Apărării Rustem Umerov, Șeful Biroului Prezidențial Andriy Ermak și Ambasadorul Ucrainei în Statele Unite, Oksana Markarova, scrie jurnalistul Gordon pe canalul său de Telegram. Iermak a exprimat speranța că vor fi adoptate inițiative extrem de importante pentru apărarea statului nostru. „Continuăm să luptăm pentru libertate și pentru valorile care ne unesc”, a spus el.

UPDATE 15:38 Liderii G7 vor anunța miercuri o interdicție asupra diamantelor rusești și măsuri de gestionare a unor active ale băncii centrale rusești în valoare de aproximativ 300 de miliarde de euro, „înghețate” în străinătate, precum și plafonarea prețului petrolului în cadrul G7, au declarat pentru Reuters surse familiare cu acest subiect. Liderii G7 vor avea o reuniune virtuală în cursul zilei de miercuri, unde va participa și Volodimir Zelenski.

UPDATE 15:15 Într-o declarație adresată națiunii, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a asigurat astăzi că Ucraina va triumfa asupra Rusiei și va obține o pace echitabilă, „indiferent de vicisitudini”, într-un moment în care ajutorul militar și financiar esențial din partea SUA rămâne incert, potrivit Reuters. Zelenski a transmis acest mesaj puternic printr-un video neconvențional difuzat la primele ore ale dimineții, în care a fost filmat în timp ce se deplasa prin Kiev spre monumentul dedicat soldaților ucraineni căzuți în luptă, la comemorarea Zilei Forțelor Armate Ucrainene. „A fost greu, dar am perseverat. Acum nu este uşor, dar ne mişcăm. Indiferent cât este de greu, vom ajunge acolo. La graniţele noastre, la poporul nostru. La pacea noastră. O pace corectă. O pace liberă. Împotriva tuturor vicisitudinilor”, a dat asigurări el.

UPDATE 14:10 Marea Britanie a anunțat miercuri 46 de noi sancțiuni împotriva unor persoane și entități din diferite țări despre care a spus că sunt implicate în lanțurile de aprovizionare militară a Rusiei și că au contribuit la susținerea invaziei acesteia în Ucraina. Printre cei sancționați se numără entități care operează în China, Turcia, Serbia și Uzbekistan, a precizat Ministerul britanic de Externe. „Vom continua să intensificăm presiunea asupra lui Putin și să luăm măsuri drastice împotriva părților terțe care furnizează bunuri și tehnologii restricționate Rusiei, oriunde s-ar afla", a declarat Anne-Marie Trevelyan, secretar de stat la ministerul de externe.

UPDATE 13:44 După Putin, și Serghei Lavrov va vizita Emiratele Arabe Unite și Qatar în perioada 8-10 decembrie, a anunțat miercuri Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, în cadrul unei conferințe de presă. „Pe 8 și 9 decembrie, ministrul rus de externe va participa la cel de-al 14-lea Forum internațional Sir Bani Yas privind pacea și securitatea din Abu Dhabi. Pe 10 decembrie, el urmează să ia cuvântul la cel de-al 21-lea Forum de la Doha din Qatar", a declarat Zaharova, potrivit Reuters.

UPDATE 13:20 Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a admis că au loc întârzieri în livrările de arme către Ucraina, subliniind în acelaşi timp că se fac eforturi pentru întărirea capacităților cât mai rapid posibil. „Avem actualmente problema binecunoscută că industria de apărare nu poate ține pasul cu cererea care există în anumite domenii”, a declarat Pistorius. Industria apărării îşi sporește capacităţile oriunde poate, dar „este o chestiune de viteză, nu poți avea influență nelimitată asupra vitezei”, a spus ministrul german, scrie Spotmedia.

UPDATE 13:15 Trimisul SUA la Budapesta a criticat dur, marţi, guvernul ungar pentru că "nu ține cont" de interesele aliaților săi din NATO şi întărește legăturile cu Rusia într-un moment în care aliaţii săi o izolează, relatează Reuters, potrivit news.ro.

UPDATE 12:45 Un bombardier rusesc Su-24M a fost doborât lângă Insula Șerpilor din Marea Neagră, în ​​timp ce se pregătea să lanseze rachete către ținte din regiunea Odesa, a declarat comandantul forțelor aeriene ucrainene, potrivit The Kyiv Independent. Generalul Mykola Oleschuk a declarat că o rachetă antiaeriană ucraineană a doborât aeronava, sub acoperirea unui avion de luptă Su-30SM, deoarece armata rusă plănuia să lovească partea de sud a regiunii Odesa, potrivit Digi24.

UPDATE 12:41 ISW raportează că atacul ucrainean cu drone, din noaptea de 4 spre 5 decembrie, asupra Crimeei, a vizat un terminal petrolier militar din Feodosia, un sistem radar din apropiere de Kerci, o pistă de elicoptere, un sistem radar și unul antiaerian. Deși rușii au susținut că au interceptat toate cele 35-40 de drone ucrainene, ISW consideră că atacul a avut succes, iar acțiunea ucraineană face parte dintr-o campanie împotriva infrastructurii militare ruse din Crimeea ocupată, menită să degradeze capacitatea Armatei Ruse de a folosi peninsula ca zonă de aprovizionare pentru Frontul de Sud, scrie Biziday.

UPDATE 12:37 Copiii dintr-o școală din orașul rusesc Tomsk au fost puși să tragă cu armele în poze cu Joe Biden, Volodimir Zelenski și Jens Stoltenberg, arată imagini publicate pe Twiiter. Tragerile au fost organizate în cadrul „Festivalului războiului pașnic”, notează Ziare.com.

UPDATE 12:35 Președintele rus Vladimir Putin vizitează miercuri Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite (EAU), în ceea ce reprezintă o rară vizită externă. În timpul vizitei de o zi, președintele Putin se va întâlni cu Mohammed bin Zayed Al Nahyan, președintele EAU, urmând apoi să plece în Arabia Saudită pentru o întrevedere cu prințul Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al regatului saudit. Războiul dintre Israel și Hamas și tema producției de petrol vor fi principalele subiecte de pe agenda discuțiilor, potrivit Kremlinului. Putin a plecat rar din Rusia de când a dat ordin trupelor sale să invadeze Ucraina în februarie 2022, vizitând doar state din fosta Uniune Sovietică, ultima vizită externă în afară de aceste state fiind în China, în luna octombrie, scrie Rador.

UPDATE 11:58 Comedianţii ruşi Vovan şi Lexus, cunoscuţi pentru farsele telefonice făcute politicienilor europeni, au reuşit să-l atragă astfel în capcană şi pe ministrul german al economiei, ecologistul Robert Habeck, de la care au încercat să obţină declaraţii despre Ucraina.Într-o înregistrare publicată de cei doi comedianţi ruşi pe YouTube, în care poate fi recunoscută vocea ministrului german, care este şi vicecancelar, interlocutorul său, ce pretinde că este un reprezentant al Uniunii Africane (UA), spune că ar dori mai întâi să-i pună câteva întrebări despre exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră. Vicecancelarul german reacţionează afirmând că sunt ţări care au "puncte de vedere diferite" asupra acestei chestiuni. "Ceea ce noi încercăm să facem este să scoatem grâul din Ucraina pe diferite căi", explică Robert Habeck. Dar "problema este foarte, foarte serioasă, (preşedintele rus Vladimir) Putin o ştie şi cred că vrea să ia lumea şi mai ales Africa drept ostatic", continuă ministrul Robert Habeck, care dă asigurări că guvernul său este de acord cu propunerile secretarului general al ONU, Antonio Guterres, privind deblocarea transportului cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, potrivit Realitatea.

UPDATE 11:50 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat, miercuri, că riscurile unei ciocniri militare directe între Moscova și NATO sunt în creștere. Zaharova a făcut această declarație în contextul livrării de avioane de luptă F-16 către Ucraina, afirmând că aeronavele furnizate Kievului de către statele NATO vor fi o țintă legitimă pentru distrugere. Ea a concluzionat spunând că, "după cum înțelegem", NATO "duce un război hibrid împotriva țării noastre sub sloganul salvării Ucrainei", potrivit agenției de presă Baha

UPDATE 11:49 Slovacia va menține controalele temporare la granița cu Ungaria până la 22 ianuarie, a anunțat miercuri guvernul slovac, potrivit Reuters.

UPDATE 11:49 Şefa diplomației olandeze Hanke Bruins Slot, aflată în vizită la Kiev, i-a dat marţi asigurări Ucrainei privind ''sprijinul'' din partea Olandei, în pofida victoriei electorale recente a extremei drepte, care doreşte oprirea livrărilor de arme, transmite AFP.

UPDATE 11:47 Poliţia din Nepal a reţinut 10 persoane despre care afirmă că au cerut tinerilor şomeri sume uriașe de bani pentru vize de călătorie, apoi i-au trimis pentru recrutare ilegală în armata rusă, a declarat miercuri un oficial, relatează Reuters, citată de News.ro.

UPDATE 11:46 Vladimir Putin a sosit miercuri la Abu Dhabi, a anunţat agenţia rusă oficială TASS, liderul de la Kremlin urmând să poarte discuții cu preşedintele Emiratelor Arabe Unite, şeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, relatează News.ro. Avionul lui Putin a fost escortat de patru avioane de luptă Su-35S, care transportau arme de diferite clase, au fost pilotate de piloți de prima clasă, fiind obținute permise speciale din mai multe state pentru survol. a declarat purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov. „Rusia este recunoscătoare acestor state pentru cooperare”, a spus Peskov.

UPDATE 11:46 Vânzările de autoturisme noi în Rusia au crescut în noiembrie cu 113% de la un an la an, la 109.706 vehicule, a declarat Autostat, citând date de la partenerul său PPK. Vânzările îşi revin de la o scădere cauzată de sancţiuni şi de plecarea producătorilor de maşini occidentali în 2022. Producţia Moskvich a fost relansată anul acesta, la o fabrică din Moscova, notează Money.

UPDATE 11:45 De Ziua Forțelor Armate ale Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski a vizitat apărătorii ucraineni aflați în spital. El a vorbit cu soldații despre calea lor de luptă, bunăstare, nevoi și condiții de tratament. De asemenea, le-a oferit premii. „Mulțumesc soldaților pentru serviciul lor, pentru protecția Ucrainei. Mulțumiri din partea noastră tuturor, a întregului popor ucrainean, pentru eroismul vostru”, a scris Zelenski pe canalul său de Telegram.

UPDATE 11:42 Președintele rus Vladimir Putin a acordat 67 de grade de general și amiral ofițerilor Forțelor Armate Ruse, Gărzii Naționale, Serviciului Federal de Grăniceri, Serviciului Federal al Penitenciarelor și Serviciului Federal de Executori Judecători, potrivit presei ruse.

UPDATE 11:41 Administrația lui Joe Biden i-a cerut omologului rus să schimbe un număr mare de cetățeni ruși, aflați în prezent în închisorile americane, în schimbul reporterului Evan Gershkovich și a lui Paul Whelan de la Wall Street Journal. Cu toate acestea, Moscova a refuzat oferta, potrivit Departamentului de Stat, citat de BBC.

UPDATE 11:35 Grigori Iavlinski, liderul partidului rus de opoziţie, a pledat pentru o încetare a focului în Ucraina ca parte a candidaturii sale la preşedinţie împotriva lui Vladimir Putin, potrivit Institute for the Study of War (ISW).

UPDATE 11:05 Ucraina a deschis o anchetă cu privire la contracte de achiziţie de armament destinate forţelor armate ucrainene, anunţă marţi şeful parchetului specializat în cazuri de corupţie (SAP) Oleksandr Klimenko, relatează AFP. „Există mai multe proceduri legate de aciziţia de armament. Ancheta este în curs şi nu vom divulga niciun detaliu”, a declarat unor jurnalişti Oleksandr Klimenko. Este vorba despre mai multe contracte - unele în valoare de până la 100 de milioane de euro -, a precizat el. O „anchetă nu înseamnă neapărat” că au existat deturnări de fonduri, a subliniat şeful SAP.

UPDATE 09:40 Şefa diplomaţiei olandeze Hanke Bruins Slot, aflată în vizită la Kiev, i-a dat marţi asigurări Ucrainei privind ''sprijinul'' din partea Olandei, în pofida victoriei electorale recente a extremei drepte, care doreşte oprirea livrărilor de arme, transmite AFP. „Lupta voastră este lupta noastră, securitatea voastră este securitatea noastră”, a promis Hanke Bruins Slot într-o conferinţă de presă. Ea a amintit că Olanda s-a angajat să livreze Kievului avioane F-16 şi că a promis un pachet de asistenţă în valoare de 2,5 miliarde de euro pentru Ucraina. „Să fiţi siguri de sprijinul nostru”, a declarat reprezentanta guvernului olandez.

UPDATE 09:32 Liderii G7 vor avea miercuri o întâlnire virtuală cu președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, transmite Reuters. La întâlnire se va discuta despre situația din Ucraina, Orientul Mijlociu și inteligența artificială, a declarat secretarul-șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, în cadrul unei conferințe de presă. Casa Albă a anunțat anterior că întâlnirea, care va fi închisă pentru mass-media, va avea loc la 14:30.

UPDATE 09:17 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, miercuri, într-un mesaj pe Facebook, că rușii au pierdut în lupte aproximativ 335.110 de militari de la invazia pe scară largă, din 24 februarie 2022. Numărul militarilor ruși uciși în luptele din Ucraina este cu 1.270 mai mare față de ziua precedentă, potrivit bilanțului comunicat de armata ucraineană. De asemenea, potrivit ucrainenilor, armata rusă a pierdut 5.600 de tancuri, 10.456 de blindate, 8.024 de sisteme de artilerie, 324 de avioane, 324 de elicoptere și 6.083 de drone.

UPDATE 09:00 Forțele rusești au lansat azi-noapte 48 de drone de atac Shahed din două direcții: Capul Chauda din Crimeea și regiunea Kursk din Federația Rusă, au informat miercuri dimineață forțele aeriene ucrainene, printr-un mesaj pe Telegram. Potrivit sursei citate, au fost doborâte 41 de drone, în această acțiune fiind implicate avioane de vânătoare, unități de rachete antiaeriene și grupuri mobile de foc ale Forțelor de apărare ucrainene. Cele mai multe Shahed au fost doborâte de grupurile mobile de foc ale Forțelor de apărare ucrainene, subliniază sursa citată, fără a preciza ce s-a întâmplat cu dronele care nu au fost doborâte și nici dacă au existat pagube în urma atacului.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 650: Butonul nuclear, atac la podul lui Putin și scrisoarea lui Orban. Alertă: Rusia ar putea ataca NATO
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 649: Apostolii războiului, embargou Moldovei și alertă din SUA! NATO: Să ne pregătim pentru vești proaste
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1058: Alertă pentru Moldova, triplă lovitură Rusiei și 4 pericole! Zelenski: Sunt șanse pentru pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1058: Alertă pentru Moldova, triplă lovitură Rusiei și 4 pericole! Zelenski: Sunt șanse pentru pace
/VIDEO/ Bătute, torturate, ucise: Despre cele mai răsunătoare cazuri de violență față de femei - la „Moldova Gândește LIVE”
/VIDEO/ Bătute, torturate, ucise: Despre cele mai răsunătoare cazuri de violență față de femei - la „Moldova Gândește LIVE”
/VIDEO/ CSM avertizează judecătorii: Peste 3.000 de dosare, pe rol de peste 5 ani. UE cere măsuri urgente
/VIDEO/ CSM avertizează judecătorii: Peste 3.000 de dosare, pe rol de peste 5 ani. UE cere măsuri urgente
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Mileștii Mici: Care sunt grijile locuitorii la început de an, aflați la TV8
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Mileștii Mici: Care sunt grijile locuitorii la început de an, aflați la TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1059: Atac lângă Moldova, RO-Alert și moarte la Krivoi Rog! G7 acuză Rusia, iar Orban îl apără pe Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1059: Atac lângă Moldova, RO-Alert și moarte la Krivoi Rog! G7 acuză Rusia, iar Orban îl apără pe Putin

Noi măsuri împotriva platformei X: Comisia Europeană intensifică ancheta împotriva rețelei de socializare

missing
17 ianuarie 2025, ora 18:16

Comisia Europeană a intensificat vineri ancheta împotriva rețelei de socializare X, deținută de Elon Musk, pentru a verifica dacă aceasta a încălcat normele UE privind moderarea conținutului, adoptând măsuri suplimentare, inclusiv solicitări oficiale de informații și un ordin de păstrare a documentelor relevante. Bruxelles-ul este alarmat de sprijinul acordat de Musk partidelor suveraniste europene, ceea ce sporește tensiunile în jurul platformei, scrie digi24.ro.

„Astăzi, luăm noi măsuri pentru a face lumină asupra conformităţii sistemelor de recomandare ale X” cu Legea Serviciilor Digitale a UE (Digital Services Act - DSA), a transmis, potrivit AFP, comisarul european pentru Suveranitate Tehnologică, Henna Virkkunen.

Astfel, CE a cerut platformei X să îi dea până pe 15 februarie „o documentaţie internă asupra sistemelor de recomandare şi asupra oricărei modificări recente aduse acestora”.

Comisia a emis şi o ordonanță, care impune platformei X să „conserve documentele interne şi informaţiile privind viitoarele schimbări în conceperea şi funcţionarea algoritmilor de recomandare, pentru perioada 17 ianuarie 2025 - 31 decembrie 2025”, cu excepţia situaţiei în care ancheta în desfăşurare (deschisă împotriva X în decembrie 2023) se încheie până atunci.

În plus, CE a formulat de asemenea o „cerere de acces la anumite API-uri (Interfaţă de Programare a Aplicaţiilor) comerciale ale X”, respectiv interfeţele tehnice care permit un acces direct la conţinuturi pentru a verifica moderarea şi viralizarea conturilor.

„Aceste măsuri vor permite serviciilor Comisiei să examineze toate faptele pertinente în evaluarea complexă a riscurilor sistemice” ale platformei şi a modului în care ea le atenuează, a mai explicat executivul european.

În același timp şi eurodeputaţii fac presiuni asupra Bruxelles-ului să acţioneze, mai ales după ce, înaintea alegerilor anticipate care vor avea loc pe 23 februarie în Germania, Elon Musk şi-a manifestat susţinerea faţă de partidul de extremă dreapta, Alternativa pentru Germania (AfD), poziţie considerată de politicienii germani pro-europeni drept o ingerinţă electorală. 

Principala acuzaţie a criticilor platformei X rămâne însă manipularea algoritmilor, pentru a face mai vizibile mesajele lui Elon Musk sau ale formaţiunilor suveraniste. Totuşi, de la deschiderea anchetei CE nu a fost formulată oficial nicio acuzaţie în acest sens. 

Elon Musk critică Legea Serviciilor Digitale a UE, pe care o consideră un instrument de cenzură, și declară că nu se va supune prevederilor acesteia. 

Şi patronul reţelei de socializare Meta, Mark Zuckerberg, a remarcat săptămâna trecută că „numărul legilor care instituţionalizează cenzura (în UE) nu încetează să crească”. 

Declarația lui Musk a fost criticată de Comisia Europeană, în contextul în care Meta a renunțat în SUA la programul de „verificare a faptelor” și a redus restricțiile asupra unor subiecte controversate, precum imigrația sau identitatea de gen, fiind acuzată de cenzurarea opiniilor conservatoare.

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Bătute, torturate, ucise: Despre cele mai răsunătoare cazuri de violență față de femei - la „Moldova Gândește LIVE”
/VIDEO/ Bătute, torturate, ucise: Despre cele mai răsunătoare cazuri de violență față de femei - la „Moldova Gândește LIVE”
Președinta a dat-o în judecată pe cetățeana care i-a denigrat bunicul într-o postare pe Facebook. Când are loc prima ședință
Președinta a dat-o în judecată pe cetățeana care i-a denigrat bunicul într-o postare pe Facebook. Când are loc prima ședință
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Mileștii Mici: Care sunt grijile locuitorii la început de an, aflați la TV8
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Mileștii Mici: Care sunt grijile locuitorii la început de an, aflați la TV8
/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski
/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.