Elementele decorative utilizate pe prăjituri și torturi pot reprezenta un pericol pentru sănătate, atenționează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Deși aceste decorațiuni sunt adesea atractive și populare, mai ales în rândul copiilor, unele dintre ele pot conține ingrediente nesigure, care pot afecta negativ sănătatea consumatorilor.
Potrivit ANSA, coloranții alimentari naturali, precum curcumina (E100) și beta-carotenul (E160), sunt considerați siguri pentru consum. Însă coloranții chimici, precum: galben portocaliu (E110), galben de chinolină (E104), carmozina (E122), roșu allura (E129), tartrazina (E102) și roșu ponceau 4R (E124), sunt fabricați chimic și, deși oferă culori intense și sunt mai stabili, pot afecta negativ sănătatea, în special atenția și comportamentul copiilor.
De asemenea, unele produse decorative, cum ar fi cerneala pentru imprimantele alimentare, cariocile alimentare sau pudrele strălucitoare, pot conține substanțe care nu sunt sigure pentru consum. ANSA recomandă consumatorilor să verifice cu atenție etichetele produselor și să solicite informații suplimentare de la vânzători pentru a se asigura că acestea sunt comestibile.
Persoanele care fac comandă de astfel de torturi/prăjituri sunt în drept să ceară etichetele produselor decorative pentru a se asigura că sunt comestibile.
Producătorii și importatorii sunt obligați să furnizeze detalii clare despre ingredientele și aditivii alimentari din produsele decorative, iar în cazul nerespectării reglementărilor, riscă amenzi de până la 500 de unități convenționale.