Epidemie de rujeolă în România. Ministerul Sănătății din țara vecină raportează peste două mii de cazuri confirmate în 29 de județe. Autoritățile române au demarat o campanie de informare a părinților pentru a îndemna oamenii să meargă la vaccinare pentru a fi protejați.
„Această declarare a epidemiei face posibilă accelerarea campaniei de vaccinare, inclusiv la o vârstă fragedă. Adică 9-11 luni la copii. În mod evident transmiterea susținută în comunitate a infecției cu virusul rujeolă este cauzată de acumularea unei mase receptive de copii care nu au fost vaccinați. Acoperirea vaccinală este redusă. 78 la sută pentru prima doză. 62 la sută pentru doza a doua. Acest lucru înseamnă că sunt probleme în sănătatea publică”.
Rujeola este considerată o infecție extrem de contagioasă, care se transmite pe cale aeriană. Dacă nu se ia tratament în primele trei-patru zile, atunci apar și pete roșii pe piele, care se extind pe tot corpul. Copiii nevaccinați riscă să dezvolte complicații, printre cele mai frecvente fiind laringita și pneumonia.
În acest an și în Republica Moldova au fost înregistrate două cazuri de rujeolă. Pentru comparație în 2021 și 2022 nu am niciun bolnav, susține ministerul Sănătății de la Chișinău. Ultimul caz a fost anunțat de autorități acum două zile. A fost infectat un băiețel de trei ani din Soroca, care recent a revenit cu familia din Rusia. Părinții au apelat la medici cu băiatul ce avea febră înaltă, ochi inflamați, lăcrimare și tusă uscată.
Astfel, autoritățile din Sănătate recomandă părinților să meargă la medicul de familie și să administreze doza de vaccin necesară.