Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 870: Gafa lui Biden și gluma lui Zelenski. Kievul cere judecarea Rusiei, iar SUA îl avertizează pe Putin

/VIDEO/ Asistenții personali, lăsați fără salarii cu lunile. Poveștile unei mame și unei mătuși: Rugăm să ne împartă și nouă puțin

missing
24 iunie 2023, ora 21:00

În timp ce salariile unor demnitari de stat cresc ca pe drojdii, alte categorii de salariați nu și-au primit banii pentru câteva luni. Printre aceștia se numără și circa 2 mii de asistenți personali. Cine sunt ei și ce funcție au? Asistenții personali sunt acele persoane care îngrijesc de bolnavii cu dizabilități severe. De cele mai dese ori sunt rudele persoanelor care necesită îngrijiri speciale. Cei care au acceptat să-și spună oful în fața camerei de filmat se plâng că ultimul salariu intrat pe cont a fost în luna februarie, iar de atunci, tot așteaptă, în speranța că poate luna ce vine vor primi banii. 

Pe de altă parte, problema lor este cunoscută autorităților centrale. La solicitarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Finanțelor a identificat 86 de milioane de lei pentru a stinge datoriile. Banii au fost incluși în rectificarea bugetară, care joia aceasta a fost votată în lectura a doua de parlamentari și, în curând, urmează să intre în vigoare. De ce s-a ajuns la această situație, l-am întrebat pe ministrul Muncii și Protecției Sociale. Aflăm că lefurile unor asistenți personali sunt din Fondul de susținere a populației, care, la rândul lui, este alimentat cu bani din taxa aeroportuară și taxa de portabilitate. Respectiv, este foarte imprevizibil, pentru că depinde de cifra de afaceri a companiilor care activează în aceste două domenii. 

Nicolae se confruntă cu probleme de sănătate încă din copilărie. În jurul vârstei de trei ani și jumătate, a început să manifeste crize epileptice care, cu timpul, au devenit tot mai dese și mai violente. Boala îi chinuie și acum corpul. Se întâmplă să aibă câte 5 crize pe zi, uneori una după alta, spune mama lui. 

„- Ce te doare, spune. Mă doare capul, mă doare mâna dreaptă că a fost ruptă de 5 ori. Medicul mi-a zis că, dacă o rupi a șasea oară, ți-o tai. - Se vede pe vorbă... - Dar ce te mai doare? - Picioarele se umflă. Spatele. - Totul îl doare. El când are atacuri, îl rupe tot corpul. Nu doresc la nimeni așa ceva, e o scârbă mare”. 

Chiar dacă boala i-a afectat și dezvoltarea funcțiilor cognitive, Nicolae este încurajat să nu stea doar pe pat. Îi place să aibă grijă, pe măsura posibilităților, de gospodărie.

„- Mai încercați să ieșiți pe afară? - Da, dau mâncare la găini, la câini. Apă dau. - Vă este mai interesant când sunteți pe afară? - Da. - Trece timpul mai ușurel. - Da. - Am văzut că și la televizor vă uitați. - Nu-i interesant. Îl doare capul”. 

Bărbatul, ajuns acum la 43 de ani, locuiește în casa fratelui mai mic, împreună cu părinții. Abia de fac față provocărilor. 

„Noi toți, toți suntem traumați. Nu avem putere cu ce să-l ținem. El cade jos, nu-l putem târâi. Bărbatul tot e slab, eu tot nu pot. M-am îngrășat de la stres, de la nervi, nu de la mâncare. El înainte mai judeca, mai spunea ceva. Acum el nu mai judecă. El știe așa: e programată ora. S-a sculat la ora opt, să-i fie gata medicamentele. Ora 7, el trebuie să mănânce. La 13, el se așază și așteaptă mâncare, el nu întreabă de unde e. El mă întreabă de celălalt băiat. De ce Sașa are copii, iar eu? De ce nu mă însor? Nu știu ce să-i răspund. Bărbatul are 62 de ani, eu - 60. Putere nu avem”, ne-a povestit mama bărbatului, Eugenia Cușnir. 

În urmă cu trei ani, mama lui Nicolae i-a devenit și asistentă personală. Este vorba de o funcție, ce face parte din serviciul social „Asistența personală” și este destinat persoanelor cu dizabilităţi severe care necesită îngrijire, însoţire şi supraveghere permanentă din partea unei alte persoane în procesul integrării lor în societate. 

„- Ne-a spus corect că nu vom primi leafa deplină, dar el, dacă atunci avea pensia 1700, noi luăm din ea 1000, o punem în salariul matale, mai punem și de la noi și cu 500 va fi mai mult. - A luat de la el din pensie, a adăugat la dvs și plus 500 de lei. În total, primeați 1500, la început. - Da, pentru 8 ore de muncă. Peste o perioadă, la Fălești s-a schimbat șefa direcției și m-a pus la salariul deplin. Primeam 3600. Am avut control de 2 ori, le-a plăcut și nu ne mai controlează”. 

Începând cu luna martie, femeia nu-și mai primește salariul, pentru că nu sunt bani - i se spune. În încercarea de a afla cauza problemei, a telefonat peste tot unde a găsit de cuviință. Oricum nu a dat de capăt. 

„Nu știm situația parlamentară. Vedem multe pe televizor. Rugăm să ne împartă și nouă măcar puțin. Ei văd că își măresc leafa. Să nu spună la televizor, că aud mame cu copii, aud bolnavi, care mor de foame”.

Femeia spune că tot venitul modest al familiei se duce ca apa în pământ în vreme de secetă. 

„N-avem, nu ne ajunge. Nici de mâncare. Banii pe care îi primește el - pe leacuri. Banii pe care ea - plătesc comoditățile. Dar bărbatul ce mai primește, pe pâine. Vreau și eu să mă lecuiesc ca să-l pot îngriji cât mai mult”. 

Și o altă femeie nu-și primește salariul de asistentă personală, tot de trei luni. Nu a vrut să fie filmată deschis, așa că am convenit să-i protejăm identitatea. S-a angajat ca asistentă pentru nepoata ei care acuș va face 40 de ani. Fata suferă de mică de paralizie cerebrală infantilă. Mama ei a murit mai devreme, iar în 2015 a rămas orfană și de tată. Așa că risca să rămână pe drumuri. 

„- Îi nepoată, am luat-o eu. Nu am putut să stau. - Ea are nevoie tot timpul de îngrijire? - Da, ea este țintuită la pat. Are paralizie cerebrală infantilă. M-a chemat la Fălești. A fost comisia acasă. Au făcut control și m-au făcut asistent personal. Pe mine altceva mă doare. Mi s-a tăiat din pensie. Ei i s-a tăiat, ca să-mi facă leafă mie și să mai pună ceva adăugător acolo. Acum, nici pensia de cândva nu o mai primim. Luăm 1900 de lei. - Este pensia ei de dizabilitate? - Da. - Dar salariul dvs. pentru că o îngrijiți? - Nu am primit nimic. Din luna ianuarie și februarie. Dar pentru martie, aprilie, mai și iunie nu. Am pierdut orice încredere”. 

Cheltuielile pentru întreținere și îngrijire, deseori, depășesc bugetul familiei.

„- Iaca poftim, sunt 4 luni de zile de acum, ce este asta? Eu iau de la magazin pe datorie. - Vreți să renunțați la asta? E o muncă grea? - Îi foarte grea, îi foarte grea. Mai ales la vârsta mea! Atâtea am trecut, eu de acum nu mai pot. - Dar dacă ați fi lăsat-o? - Cred că nu mai era deja. 

- Dar nimeni nu vă spune nimic ce va fi mai departe? - Nimeni. Întrebăm la Fălești - nimic. Și la linia fierbinte - tot. Dar eu ce să fac? Îmi trebuie multe lucruri pentru ea, pampersuri. Da lumina dacă nu o plătim o lună de zile vine și ne-o taie. Ce făcem noi? -Ați sunat la linia fierbinte și ce v-au explicat? - Ne-o spus doar că posibil să mai dureze până în august. - Din ce cauză? - Că aeroportul e închis și nu-i buget și nu am bani. De acolo niște procente pentru leafa noastră vin. Puțin ce am vorbit. - De ce credeți că anume această categorie? - Nu înțeleg nici eu de ce. Am înțeles că s-a spus că va da la Parlament și se va rezolva”. 

Din spusele femeilor, în raionul Fălești sunt circa 190 de asistenți personali care se confruntă cu rețineri salariale. De altfel, nu-și primesc salariile de trei luni și asistenții personali din alte raioane. În total, este vorba de aproximativ 2 mii de persoane. 

Cum s-a ajuns la această situație? Ca să răspundem la această întrebare, e cazul să cunoaștem din ce bani este finanțat acest serviciu. Începând cu anul 2018, Guvernul Filip a inclus serviciul „Asistența Personală” în pachetul minim de servicii sociale și urma să fie co-finanțat din bugetele consiliilor raionale și din mijloacele Fondului de susținere a populației. 

La rândul său, în fond se acumulează bani din două surse, ne spune Ministerul Muncii și Protecției Sociale. În primul rând, este vorba de taxa aeroportuară și taxa de portabilitate a numerelor de telefon. Conform unui raport al Ministerului, anul trecut venitul acumulat din taxa aeroportuară a fost de aproape 100 de milioane de lei, iar din taxa de portabilitate - de circa 20 de milioane. În ultima perioadă, încasările în fond au fost instabile, din cauza pandemiei și altor crize care au dus la sistarea traficului aerian.

„- Câți asistenți personali sunt fără salarii? - Circa 2 mii. Variază numărul în funcție de raion. - Cum să facem ca să nu depindă ei de aceste retribuții, așa înțeleg, din fondul minim... - Noi vom face întrebări la cadrul legal și, începând cu anul viitor, toți asistenții personali vor fi achitați din bugetul de stat. - Și acum e din bugetul de stat, oricum. - Acum, o parte din ei sunt finanțați din fondul de susținere a populației, acest fond este imprevizibil. Noi vom rectifica acest lucru anul acesta, iar de la anul viitor asistenții personali vor primi salariile la timp așa cum trebuie să se întâmple într-o țară... - Și așa este o categorie cu 3-4 mii de lei și nici pe aceștia nu-i primesc... - Exact, este o situație regretabilă. Noi depunem tot efortul posibil ca să rezolvăm această problemă”, ne-a comunicat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Pentru a acoperi restanțele salariale celor circa 2 mii de asistenți personali, Ministerul Finanțelor a identificat 86 de milioane de lei. Banii au fost deja incluși în rectificarea bugetară, care la ședința Parlamentului de joi a fost votată în lectură finală. 

„- Rectificarea bugetară a fost votată săptămâna trecută. Pe lângă investițiile capitale, pe lângă banii alocați pe proiecte, au fost identificate și 86 de milioane de lei pentru achitarea acestor salarii, pentru asistenții personali. - Știți exact câți asistenți au nevoie să fie achitați? - Asta trebuie să discutați cu domnul Buzu. Eu v-am zis exact suma pe care noi am bugetat-o pentru acest lucru. - Cum să facem ca să nu mai ajungem în așa situație că cei mai nevoiași... - Este o politică în domeniul muncii, trebuie să discutați cu domnul Buzu. M-ați întrebat dacă am bugetat, am bugetat aceste 86 de milioane. - Ați găsit acești bani. De unde i-ați luat? - Am încercat să luăm din alte părți ca să completăm aici. Așa funcționează bugetul. Nu este un loc imaginar de unde tragi bani. Completezi bugetul încercând să realoci resursele pe care le ai”, a declarat ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu.

Critică această situație și reprezentanții Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, care au recepționat mai multe plângeri în acest sens.

„Este o încălcare a drepturilor omului”, a spus juristul la Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Radu Bobeica.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în țară, sunt circa 7 mii de asistenți personali, dar nu toți se confruntă cu restanțe la plata salariilor. În medie, salariul pe care-l primesc se apropie de 4 mii de lei pe lună. 

Potrivit Ministerului, serviciul social „Asistența personală” nu acoperă cererile din partea populației. Doar 2/3 din cererile de acordare a asistenței personale sunt satisfăcute, ponderea persoanelor cu dizabilități severe ce beneficiază de asistenți personali variind semnificativ de la raion la raion. 

În 2021, de pildă, în raionul Nisporeni, beneficiau de asistență personală 186 persoane cu dizabilități din totalul de 503 persoane în raion, ceea ce înseamnă o acoperire de 37 la sută. E foarte diferită situația din municipiul Bălți, acolo unde doar 67 de persoane cu dizabilități severe din 962 în total au parte de asistenți personali, în jur de 7 la sută. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan

Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului, aflați la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!

/VIDEO/ Șeful MAI, detalii despre crima din Capitală: „Suspectul principal se află încă pe teritoriul R. Moldova”
/VIDEO/ Șeful MAI, detalii despre crima din Capitală: „Suspectul principal se află încă pe teritoriul R. Moldova”
/PROMO/ Amalgamarea, o nouă provocare. De ce procesul se mișcă cu viteza melcului - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Amalgamarea, o nouă provocare. De ce procesul se mișcă cu viteza melcului - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Vacanța estivală, tot mai scumpă. Cele mai solicitate destinații de vară
/VIDEO/ Vacanța estivală, tot mai scumpă. Cele mai solicitate destinații de vară
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
Scapă de infernul căldurii: 13 trucuri inteligente pentru a-ți răcori locuința vara, fără aer condiționat
Scapă de infernul căldurii: 13 trucuri inteligente pentru a-ți răcori locuința vara, fără aer condiționat

„Incidente procesuale”: Cum explică CSM tergiversarea extrădării cetățeanului turc, împușcat mortal la Chișinău

missing
12 iulie 2024, ora 19:14

Hotărârea finală privind cererea de azil a cetățeanului turc, împușcat mortal la o terasă din Chișinău, a fost luată abia peste doi ani. Într-un comunicat, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) precizează că procesul a durat atât de mult nu din cauza unor acțiuni deliberate ale instanțelor de judecată, ci a unor „incidente procesuale și acțiuni ale unor autorități implicate în examinare”. Mai mult, CSM menționează că ar putea propune schimbări legislative pentru a îmbunătăți procedurile de examinare a cererilor de azil.

În mai 2022, cetățeanul a ajuns în Republica Moldova și a solicitat azil, adică protecție internațională, de la autoritățile moldovenești. Biroul pentru Migrație și Azil a respins cererea sa și, ulterior, cetățeanul turc a contestat decizia la Judecătoria Chișinău. Aici dosarul a rămas în examinare timp de doi ani.

CSM a clarificat că demersul pentru extrădarea cetățeanului turc a fost înregistrat pe 27 iunie 2022 la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. La acest demers au fost conexate alte trei demersuri similare depuse între 2022 și 2024. 

Potrivit CSM, extrădarea nu poate avea loc în lipsa unei hotărâri irevocabile privind contestarea actului Inspectoratului General pentru Migrație, ceea ce a împiedicat examinarea în fond a demersurilor de extrădare.

În perioada 2022-2024, Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău au avut pe rol patru cauze de contencios administrativ împotriva Inspectoratului General pentru Migrație. În trei cazuri, cererile de chemare în judecată ale cetățeanului turc au fost declarate inadmisibile. În cea de-a patra cauză, pe 3 iulie 2024, Judecătoria Chișinău a respins acțiunea cetățeanului ca neîntemeiată.

TV8.md amintește că pe 10 iulie, un bărbat de 41 de ani, membru al unei organizații criminale, a fost împușcat mortal la o terasă din sectorul Rîșcani al Capitalei. Atacatorul și-a făcut apariția pe o bicicletă, a tras mai multe focuri de armă și a fugit de la locul crimei. Poliția mai caută atacatorul și între timp a reținut doi suspecți de complicitate. Individul bănuit este înarmat, iar cei care dețin informații despre locul aflării acestuia sunt rugați să sune de urgență la 112. Pe acest caz a fost inițiat un dosar penal pentru omor cu deosebita cruzime.

Poliția examinează versiunea unei reglări de conturi între grupări sau lichidarea intenționată a acestuia pentru a împiedica unele declarații pe care le-ar fi putut face într-un dosar. Oamenii legii precizează că victima a intrat în Republica Moldova prin regiunea transnistreană acum doi ani și au confirmat pentru TV8 că bărbatul și-a fi schimbat și identitatea, având încă șapte de rezervă. Potrivit unui comunicat al poliției din 2022, acesta a fost reținut la Chișinău în luna mai a aceluiași an. 

Victima era o persoană importantă în lumea criminalității organizate, cu multă influență în Turcia și Londra, fiind condamnată în 2015 la 21 de ani de închisoare în Marea Britanie. La începutul lunii iunie anul curent, presa străină a scris că gruparea din care făcea parte victima a fost implicată într-un schimb de focuri pe străzile din Londra, iar un membru al bandei rivale a fost asasinat.

Luni, de la ora 9:00, Parlamentul va organiza audieri publice pentru a discuta circumstanțele cazului, la care vor participa reprezentanți ai CSM, Procuraturii Generale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului de Informații și Securitate.

/EXCLUSIV/ Contestații „plimbate” prin instanțe: Cine a tergiversat extrădarea cetățeanului turc, împușcat mortal la Chișinău

Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un consilier PSRM de la Bălți a fost reținut, după ce a fost implicat într-o bătaie.„Provocare criminală organizată”, au reacționat socialiștii. De la ce a pornit totul? / Concursul pentru șefia Consiliului Superior al Magistraturii a eșuat. Ion Guzun și Vasile Șchiopu și-au retras candidaturile. Cum și-au argumentat deciziile? /Dezastru ecologic la nordul țării. De mai bine de cinci decenii, deșeurile din orașul Glodeni sunt aruncate pe un câmp de la periferia orașului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova și Ucraina au început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Guvernarea de la Chișinău speră că procesul se va încheia până în anul 2030. / O nouă schemă de escrocherie. Mai mulți cetățeni au primit conturi de plată pentru ca să-și poată primi coletele de peste hotare. / Fermierii amenință, din nou, cu proteste. De această dată sunt nemulțumiți că statul nu va mai prelungi restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Astăzi se dă startul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Este un moment solemn, organizat la Luxembourg, unde a zburat mai bine de jumătate din Cabinetul de Miniștri de la Chișinău. / Calea Ferată din Moldova a intrat, din nou, în datorii. Întrepriderea se confruntă cu pierderi uriașe și are restanțe la plata salariilor angajaților încă din luna martie. Ce soluții au autoritățile / Flăcările au cuprins una dintre cele mai înalte clădiri din Bălți. Doi pensionari au fost duși la spital, iar zeci de persoane au fost evacuate, după un incendiu izbucnit într-o clădire cu 16 etaje.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi de doliu național în Republica Moldova. Cu cărți în mâini și flori, zeci de oameni au venit să-l petreacă pe maestrul Spiridon Vangheli pe ultimul drum! /Circulația pe podul Mihai Viteazul ar putea fi închisă pentru două luni. Solicitarea a fost făcută de agentul economic, care se ocupă de reparația podului. Pe unde ar putea circula șoferii? /Un tânăr a căzut de pe o stâncă de la o înălțime de circa 30 de metri. Cazul a avut loc în seara de 23 iunie, pe teritoriul mănăstirii Saharna din Rezina. Victima a fost transportată la spital.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guguță a rămas orfan. Celebrul Spiridon Vangheli a decedat la onorabilă vârsta de 92 de ani. / Fosta șefă a asistenței sociale din Bălți a fost reținută. Aceasta este acuzată că a luat cinci mii de euro mită ca să nu intervină în planul de deposedare de apartamente a doi bătrâni singuratici. /Mașinile fugarului Ilan Șor au fost scoase la licitație în efortul de a recupera prejudiciile aduse de frauda bancară. Cât costă acestea?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apa din Nistru poate fi contaminată, în urma unei scurgeri de reziduri în regiunea transnistreană. Ministerul Mediului de la Chișinău ne recomandă să evităm scăldatul în aval de orașul Tighina, până vor fi gata rezultele unei analize prelevate de Agenția de Mediu. / La un an după lansare, compania finaciară Revolut pleacă din Republica Moldova. Clienții au fost anunțați că din 20 iulie nu vor mai putea face operațiuni prin aplicație. /România a decis a decis donarea unui sistem de apărare aeriană Patriot către Ucraina. Anunțul vine în ziua în care și președintele Iohannis a declarat că se retrage din cursa pentru șefia NATO, în favoarea candidatului olandez.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O șefă de secție de la asistența socială din Bălți a fost reținută de ofițerii anticorupție. Aceasta și câțiva dintre colegii ei sunt suspectați că a lăsat fără apartamente doi pensionari singuratici. / Deși a fost finalizat, drumul Leova-Bumbăta nu poate fi dat în exploatare. Primarul de la Leova refuză recepția atât timp cât Procuratura Anticorupție investighează cine și cât a furat din acest proiect de infrastructură. / O competiție din Rusia a certat Guvernul de la Chișinău cu mai multe federații sportive din țară. Ministerul Educației amenință că va tăia finanțările celor care au trimis sportivi la Kazan, calificând participarea noastră la competiție drept act de încurajare a agresorului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Italia s-a angajat să sprijine Republica Moldova în parcursul său european, dar și în domeniul cultural. Două acorduri în acest sens au fost semnate, astăzi, la întâlnirea oficială a șefei statului Maia Sandu și omologul său italian, Sergio Mattarella. /Mai mulți bani pentru petroliști. Autoritățile le-au dat voie companiilor petroliere să încaseze cu 11 bani mai mult din vânzarea fiecărui litru de motorină sau benzină. / Liderii Uniunii Europene au încheiat luni discuțiile privind posturile de conducere ale blocului comunitar pentru următorii cinci ani fără a ajunge la un acord, urmând să ia o decizie la summitul de săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Primarul de la Boldurești, acuzat că a accidentat mortal un copil de 14 ani a compărut în fața judecătorilor la prima lui ședință de judecată. Acesta pledează nevinovat și refuză să facă declarații de presă. / Banca Mondială oferă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari. Banii sunt destinați pentru sprijinul refugiaților ucraineni, familiilor care îi susțin, dar și dezvoltarea economiei țării. /Exploatați de cea care trebuia să îi apere. O polițistă din Edineț a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de copii și de ființe umane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi fierbinte la Parlament. Deputații lui Ilan Șor s-au îmbrânzit cu agenții de pază, iar aproape 30 dintre activiștii de la un protest organizat de ei au ajuns la poliție. /O cursă charter plătită de Șor să aducă acasă moldoveni adunați la un eveniment politic la Moscova, a fost deviată spre București. Avionul a mobilizat forțele de ordine și personalul de pe aeroportul Otopeni, după o alertă cu bombă. / Ploaia puternică din această după-amiază a transformat unele străzi din capitală în râuri. A fost afectată și circulația transportului public. Îngropate în noroi după ploaia de aseară au fost și peste 30 de drumuri naționale.

/VIDEO/ Statul va extrage petrol lângă Lacul Beleu. Top trei provocări ale rezervației „Prutul de Jos”
/VIDEO/ Statul va extrage petrol lângă Lacul Beleu. Top trei provocări ale rezervației „Prutul de Jos”
/PROMO/ Amalgamarea, o nouă provocare. De ce procesul se mișcă cu viteza melcului - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Amalgamarea, o nouă provocare. De ce procesul se mișcă cu viteza melcului - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Cine îi topește inima jurnalistei TV8, Natalia Ghețu? Alături de cine am surprins-o la o plimbare în Capitală
/VIDEO/ Cine îi topește inima jurnalistei TV8, Natalia Ghețu? Alături de cine am surprins-o la o plimbare în Capitală
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/VIDEO/ Președintele interimar al CSM, despre cazul Victoria Sanduța: „Votul împotrivă ține de integritatea dumneaei”
/VIDEO/ Președintele interimar al CSM, despre cazul Victoria Sanduța: „Votul împotrivă ține de integritatea dumneaei”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram