În 2023, Ziua Siguranței pe Internet este marcată pe 7 februarie. Tendințele înregistrate în ultimii ani relevă faptul că spațiul virtual este util și informativ, dar în acest mediu există și riscuri. Potrivit datelor Internet Watch Foundation, Republica Moldova a apărut pentru prima dată în top 10 țări unde sunt găzduite materiale de abuz sexual asupra copiilor la nivel global, înregistrând 6.085 de adrese URL (2%).
Se întâmplă în anul în care la nivel mondial au fost raportate 85 de milioane de fotografii și videoclipuri, care reprezintă materiale de abuz sexual asupra copiilor (MASC).
Conform datelor statistice ale MAI, din totalul de 403 infracțiuni cu caracter sexual împotriva copiilor înregistrate la nivel național în perioada anului 2022, 52 (circa 13%) au fost săvârșite cu utilizarea tehnologiilor informaționale, astfel fiind victimizați 23 de minori.
Statisticile obținute confirmă necesitatea fortificării serviciilor durabile pentru crearea unui internet sigur pentru copii. Iar, în contextul amenințărilor hibride a apărut necesitatea consolidării programelor de raportare a cazurilor de abuz online, dar și a mecanismelor de protecție eficientă a copiilor.
În acest sens, au fost actualizate mai multe instrucțiuni și ordine interne, iar în parteneriat cu Centrul Internațional „La Strada” și INHOPE se definitivează mecanismul de raportare a materialelor de abuz sexual asupra copiilor, care va fi lansat în cel mai scurt timp, informează MAI.
În scopul protecției copiilor în spațiul virtual și contracarării unor eventuale capcane, întinse de persoane cu intenții dubioase, MAI vine cu următoarele recomandări:
- Nu da click pe orice link;
- Ai mare grijă la prieteniile pe care le legi online și ce informație ți se solicită;
- Folosește parole sigure și întotdeauna diferite;
- Ai grijă ce descarci de pe internet;
- Când ai terminat de folosit internetul, închide toate ferestrele private sau deconectează-te;
- Nu oferi niciodată informații personale celor pe care i-ai cunoscut în mediul online;
- Nu deschide e-mailuri sau fișiere primite de la persoane necunoscute.
Ministerul Afacerilor Interne îndeamnă repetat părinții să supravegheze activitatea copilului pe internet și să utilizeze rațional programele de control parental conform vârstei: „Fii tu cel mai bun prieten al copilului tău”.
În caz că te simți abuzat online, cere ajutorul unui adult de încredere sau nu ezita în a te adresa organelor competente.