Război în Ucraina, ziua 577. Ceasul Apocalipsei și rachete ATACMS! General: "Iarna nu va încetini ofensiva. Marea reușită urmează"

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 469: Catastrofă ecologică, dezastru umanitar și replica lui Putin. NATO: Creștere substanțială a luptelor

07 iunie 2023, ora 21:53

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat forțele ruse că au aruncat în aer hidrocentrala electrică Nova Kahovka, după ce au minat instalația, și a subliniat că Moscova trebuie trasă la răspundere pentru „atacul terorist”. Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a declarat că scopul Rusiei este de a împiedica trupele ucrainene să treacă râul Nipro pentru a ataca forțele de ocupație ruse. Oficialii instalați din Rusia au făcut declarații contradictorii, unii dând vina pe bombardamentele ucrainene, alții spunând că barajul ar fi explodat de la sine, notează Rador. Totuși, șeful ONU a explicat cine poartă răspundere de dezastrul provocat, iar din SUA ar putea fi făcute dezvăluiri în acest caz.

Rusia va continua să fie cea mai mare ameninţare la adresa securităţii europene şi euroatlantice, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, făcând apel la consolidarea apărării pe Flancul Estic al NATO. Un armistițiu în Ucraina ”nu va conduce la pace”, îi declară marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski emisarului special al Papei Francisc, cardinalul italian Matteo Zuppi, care se află într-o vizită la Kiev, relatează AFP, potrivit Agerpres. Viceministrul ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că trupele au avansat de la 200 la 1.100 de metri pe unele părţi ale frontului din jurul Bahmut în ultimele 24 de ore, potrivit Mediafax.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a avut joi prima reacție în cazul distrugerii barajului Nova Khakovka, el vorbind despre o „catastrofă de mediu și umanitară” și acuzând Kievul de „un act barbar”, scrie Reuters.

UPDATE Vladimir Saldo, guvernatorul interimar numit de Rusia la conducerea părților ocupate ale regiunii Herson, a recunoscut miercuri, 7 iunie, că distrugerea barajului de la Kahovka de pe fluviul Nipru, linia de demarcaţie din sudul Ucrainei dintre armata rusă şi cea ucraineană în sudul Ucrainei, avantajează trupele Moscovei, informează agenția spaniolă de știri EFE, citată de Libertatea.ro. 

UPDATE Rușii au distrus barajul Kahovka pentru a-i împiedica pe ucraineni să treacă peste fluviul Nipru în cadrul operațiunilor de contraofensivă, este de părere expertul militar britanic Michael Clarke, scrie Adevărul.

UPDATE Muzeul Luvru din Paris găzduieşte 16 opere de artă, inclusiv preţioase icoane bizantine de la Kiev, pentru a le proteja de războiul din Ucraina, a anunţat miercuri preşedinta Laurence des Cars, potrivit HotNews.

UPDATE Consiliul Federației Ruse a votat miercuri retragerea din acordul semnat cu Ucraina privind Marea Azov și strâmtoarea Kerci. Potrivit notei explicative a proiectului de lege, „o situație fundamental nouă a apărut atunci când Republica Populară Donețk (RPD) și regiunile Zaporojie și Herson s-au alăturat Rusiei, iar acum coastele Mării Azov și Strâmtoarea Kerci intră sub jurisdicția unică a Federației Ruse”, potrivit Tass, scrie NewsWeek.

UPDATE Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat miercuri pe canalul său de Telegram că Forțele Armate ale Ucrainei au bombardat regiunea de peste 500 de ori în ultimele 24 de ore, lansând 460 de obuze asupra cartierului urban Şebekino, potrivit TASS, scrie Rador.

UPDATE Vorbind despre declarațiile oficialilor ruși apărute în spațiul public, conform cărora contraofensiva ucraineană ar fi început deja, Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei a declarat că “toate aceste informații nu sunt adevărate. Armata noastră decide când va începe operațiunea. Toată lumea va știi despre contraofensivă, toată lumea o va vedea, atunci când va fi lansată”, potrivit Biziday.

UPDATE Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a spus miercuri, omologului său rus, Vladimir Putin, în timpul unei convorbiri telefonice, că este necesară o investigație cuprinzătoare privind distrugerea unui vast baraj de pe linia frontului dintre forțele ruse și ucrainene. Forţele din Ucraina și Rusia se învinuiesc reciproc pentru distrugerea barajului, care a provocat inundații într-o zonă de război și a forțat mii de oameni să îşi părăsească locuinţele. Preşedintele Erdogan i-a spus dlui Putin că ar putea fi formată o comisie internațională care să includă ONU și Turcia pentru a analiza problema, se arată într-un comunicat de la cabinetul liderului turc. Recep Tayyip Erdogan a discutat anterior cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre aceeași chestiune, notează Rador.

UPDATE Un aliat al lui Putin a spus că Regatul Unit, SUA și aliații lor din NATO trebuie „să poarte responsabilitatea” pentru distrugerea barajului Kakhovka, scrie Sky News.

UPDATE „Un grup de sabotaj ucrainean a aruncat în aer conducta de amoniac Togliatti-Odessa”, care are o lungime de aproximativ 2.400 de kilometri și leagă un oraș rusesc de pe malul Volgăi de portul ucrainean Pivdennyi, în apropiere de Odesa, la Marea Neagră, a anunțat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat. Explozia a avut loc luni seara în apropiere de Masiutovka, un mic sat controlat de forțele ruse în regiunea Harkov (nord-estul Ucrainei), recucerit aproape în totalitate de armata ucraineană în toamna anului 2022, potrivit aceleiași surse, scrie Le Monde.

UPDATE Oficialii americani şi occidentali văd semne că începe contraofensiva mult aşteptată a Ucrainei împotriva Rusiei şi au observat o "creştere substanţială a luptelor" în estul ţării în ultimele 48 de ore, pe măsură ce trupele ucrainene testează punctele slabe ale liniilor defensive ruseşti, a declarat marţi un oficial NATO de rang înalt, citat de CNN, potrivit News.ro.

UPDATE Marea Neagră este departe de poluarea de pe cursul fluviului Nipru şi este puţin probabil ca unda să ajungă în scurt timp sau în cantităţi semnificative în zona României, a transmis miercuri, 7 iunie, ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, informează Agerpres.

UPDATE Ministerul ucrainean al Agriculturii susţine că explozia barajului Nova Kahovka ar putea transforma cel puţin 500.000 de hectare în "deşerturi". "Câmpurile din sudul Ucrainei s-ar putea transforma în deşerturi anul viitor", a declarat ministerul agriculturii, potrivit Mediafax.

UPDATE Forțe ucrainene au fost martore la momentul în care militari ruşi au fost efectiv luaţi de ape şi s-au refugiat de pe malul estic al fluviului Nipru după prăbuşirea barajului de la Nova Kahovka, relatează CNN, care îl citează pe Andrei Pidlisni, un ofiţer din cadrul forţelor armate ucrainene. Mai multe trupe ruseşti au fost ucise sau rănite în momentele acelea de haos. „Nimeni nu a reuşit să scape”, a spus acesta, potrivit Digi24.

UPDATE Germania se pregăteşte să găzduiască cel mai mari exercițiu aeriene din istoria NATO, o demonstrație de forță menită să impresioneze aliații şi potențialii adversari, în primul rând Rusia, notează Mediafax.

UPDATE După ce a părăsit Uniunea Europeană, Marea Britanie încearcă să se alinieze şi mai mult cu Washingtonul pentru a face faţă unei lumi mai volatile, determinată de ascensiunea Chinei, de agresivitatea Rusiei şi de dezvoltarea inteligenţei artificiale. Rishi Sunak se va întâlni săptămâna aceasta cu Joe Biden, dar şi cu oameni de afaceri americani şi cu membri ai Congresului şi va pleda pentru strângerea legăturilor existente între cele două ţări, notează Money.

UPDATE Biroul Procurorului General a raportat că 63 de jurnalişti din 14 ţări, inclusiv Ucraina, au fost ucişi la începutul invaziei totale a Rusiei, din 24 februarie 2022. Ucraina a sărbătorit Ziua Jurnalistului pe 6 iunie. Potrivit procurorilor, doar trei persoane au fost puse sub acuzare în urma investigaţiilor privind crimele de război comise împotriva jurnaliştilor în timpul războiului din Ucraina. O persoană a fost deja condamnată la nouă ani de închisoare, scrie Mediafax.

UPDATE Forțele ucrainene au efectuat bombardamente grele asupra regiunii ruse Belgorod în timpul nopții, a declarat miercuri guvernatorul rus al regiunii Viaceslav Gladkov pe Telegram, potrivit NewsWeek.

UPDATE Aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka de către forțele militare ale Moscovei reprezintă o încălcare directă a Convenției de la Geneva, care interzice în mod expres, în cadrul unui Protocol adițional din 1977, distrugerea unor astfel de elemente cruciale de infrastructură care conțin „forțe periculoase” care pot cauza pierderi importante populației civile. Amploarea dezastrului umanitar și ecologic - provocat de distrugerea acestui baraj - e similară, conform surselor media ucrainene, cu efectele produse de o veritabilă armă de distrugere în masă, fără ca Federația Rusă să fi folosit, efectiv, în acest caz, o bombă nucleară, scrie Digi24.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că nu Ucraina a început războiul cu Rusia și a remarcat că nu va duce luptele pe teritoriul acestei ţări. „Ucraina nu luptă pe teritoriul Federației Ruse. Ucraina luptă exclusiv pe teritoriul său independent și își eliberează propriile teritorii. Punct. Noi nu am început un război, nu avem nevoie de nimic în plus, nu intenţionăm să luăm nimic de la nimeni, dar nici nu suntem dispuşi să dăm, astfel că luptăm. Dacă eram gata să renunţăm la ceea ce este al nostru, nu am fi luptat” – a subliniat Zelenski, marţi, în timpul unei întâlniri cu presa. Liderul de la Kiev a subliniat că Ucraina nu intenţionează să captureze teritoriul vreunui stat, potrivit Rador.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensţi a declarat, la o conferinţă de presă, că de la începutul invaziei ruse pe scară largă, Ucraina a adus înapoi aproximativ 2.500 de prizonieri de război, inclusiv 370 de civili, notează Realitatea.

UPDATE Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, va demara verificări la centrala Zaporojie după distrugerea barajului Kakhovka. Cea mai mare centrală nucleară din Europa se bazează pe apa din rezervorul Kakhovka pentru a furniza energie condensatoarelor sale din turbine, potrivit Mediafax.

UPDATE Ambasadorul belgian la Moscova, Marc Michielsen, a fost convocat de Rusia în legătură cu „faptele dezvăluite privind utilizarea armelor de fabricație belgiană de către grupurile de sabotaj”, scrie Cotidianul.

UPDATE Reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a cerut comunităţii internaţionale să condamne distrugerea barajului Kahovka de către Rusia la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU. De asemenea, Kyslytsya a cerut în numele ţării sale ajutoare pentru a contracara efectele devastatoare ale acestui dezastru, potrivit Realitatea.

UPDATE Potrivit estimărilor, prima linie de fortificații, construită de ruși în ultimele luni chiar pe malul fluviului, a ajuns sub ape. La fel și mai multe baze ale unor unități rusești. Au apărut și imagini cu soldați ruși care evacuează pozițiile inundate. Guvernatorul pro-rus al regiunii ocupate Herson a anunțat senin că nu sunt probleme, în timp ce, în spatele lui, străzile din Nova Kakovka erau acoperite de apă.

UPDATE Institutul american pentru studierea războiului (ISW) dedică o parte semnificativă a raportului său zilnic distrugerii barajului hidrocentralei Kahovka, care a avut loc marți seara, scrie BBC. Cauzele ruperii barajului de la Kahovka nu pot fi încă identificate, dar toate semnele indică spre Rusia, notează G4media.

UPDATE Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite, a declarat, marţi seară, că nu cunoaște cine a comis atacul asupra barajului din sud-estul Ucrainei, dar a atribuit responsabilitatea generală Rusiei, din cauza invaziei militare, potrivit Mediafax.

UPDATE Două sate rusești din regiunea Kursk au rămas fără energie electrică după ce „două dispozitive explozive au fost aruncate” asupra unei substații electrice de către forțele ucrainene, a declarat guvernatorul regiunii, citat de Sky News, potrivit G4media.

UPDATE Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că avioanele de luptă F-16 construite în SUA pot „găzdui” arme nucleare şi a avertizat că furnizarea lor Kievului va determina o escaladare a conflictului, informează Reuters. „Trebuie să ţinem cont de faptul că una dintre modificările F-16 permite ‘găzduirea’ de arme nucleare”, a spus Lavrov într-un discurs la o bază militară din Duşanbe, în Tadjikistan, potrivit informațiilor furnizate pe site-ul Ministerului rus de Externe, notează Cotidianul.

UPDATE Ministrul apărării ucrainean – Oleksii Reznikov a transmis pe contul său de Twitter că imaginile surprinse prin satelit „seamănă cu un film post-apocalipsă de la Hollywood. Aceasta este realitatea lumii ruse. Iar autorii acestei crime de război, o altă crimă împotriva umanității, vor apărea în fața Curții Penale Internaționale. Asta poate să garanteze Ucraina”. Noile imagini din satelit arată efectele asupra caselor localnicilor din Herson în urma inundațiilor extinse de-a lungul râului Dnipro, între Nova Kakhovka și Golful Dniprovska, la sud-vest de Herson, provocate prin explozia Barajului.

UPDATE Aproximativ 42.000 de oameni de pe ambele maluri ale râului Nipru se confruntă cu riscul de a fi inundați după distrugerea barajului Nova Kahovka, au spus oficiali ucraineni, estimările fiind că apele vor atinge cel mai mare nivel miercuri, potrivit The Guardian.

UPDATE Franţa s-a oferit să acorde asistenţă Ucrainei, în urma distrugerii barajului hidroelectric Nova Kahovka, din sudul ţării, "pentru a răspunde la consecinţele distrugerii parţiale a barajului", se arată într-o scrisoare a ministerului francez de Externe.

UPDATE Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că nu se opune ca țara sa să vândă muniție intermediarilor care o trimit în Ucraina – un semn că aliatul statornic al Rusiei din Balcani se întoarce spre vest, potrivit G4media.

UPDATE Invazia ordonată de Putin în Ucraina a lăsat în urmă zeci de mii de morți, a strămutat milioane de persoane și a generat tulburări economice în întreaga lume. Acum, Serviciile Secrete ale SUA au dezvăluit faptul că aproximativ 354.000 de soldați ruși și ucraineni au fost uciși sau răniți în conflict până acum, potrivit Ziare.com.

UPDATE Guvernul Statelor Unite are informații care sugerează că Rusia a fost cea care a aruncat în aer barajul Novo Kahovka din Ucraina, relatează NBC News, potrivit Ziare.com. Publicația scrie că administrația președintelui american Joe Biden lucrează pentru desecretizarea unei părți a informațiilor și pentru a le distribui. 

UPDATE Nimeni nu știe în acest moment cum se va termina războiul declanșat de Putin în Ucraina, chiar dacă au trecut mai bine de 15 luni de la începutul acestuia. Cu toate astea, eșecurile armatei ruse prevăd că liderul de la Kremlin va pierde războiul, iar Moscova se va cutremura. În plus, un alt fenomen ascuns macină țara, numărul etnicilor ruși scade, iar procentul musulmanilor crește masiv, putând ajunge la 30% din totalul populației, în viitor, notează Ziare.com.

UPDATE 300 de animale au murit astăzi în grădina zoologică Nova Kakhovka din cauza distrugerii de către Rusia a barajului hidrocentralei Nova Kakhovka, scrie Ministerul ucrainean al Apărării pe Twitter.

UPDATE Prăbușirea barajului de la Nova Kakovka din Ucraina este probabil "cel mai important incident de distrugere a infrastructurii civile" de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit lui Martin Griffiths, subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare și coordonator al ajutorului de urgență, informează Rador.

UPDATE Șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, va purta în această săptămână la Minsk discuții de securitate cu omologul său din Belarus, precum și cu șefii de securitate din alte câteva țări din regiune, au anunțat miercuri agențiile de presă rusești.

UPDATE ArcelorMittal (fostă Kryvorizhstal) a suspendat producția de oțel pentru a reduce consumul de apă pe fondul prăbușirii barajului Kahovka, a transmis serviciul de presă al celei mai mari companii din Ucraina. „Din cauza exploziei și distrugerii hidrocentralei Kahovka, ArcelorMittal Krivoi Rog are un consum limitat de apă și a întrerupt deja o serie de procese de producție metalurgică”, a spus compania într-o postare pe Facebook. „Funcționarea tuturor echipamentelor răcite cu apă a fost suspendată temporar”. În special, topirea și laminarea oțelului au fost oprite, notează Adevărul.

UPDATE Adjunctul ambasadorului SUA la ONU, Robert Wood, a acuzat războiul Rusiei din Ucraina ca fiind responsabil pentru pagubele catastrofale produse în urma ruperii barajului Nova Kakovka, informează Rador.

UPDATE Forţele ruse au tras în mod repetat asupra unei conducte de amoniac din regiunea Harkov a Ucrainei, a declarat marţi un guvernator local, o conductă potenţial crucială pentru extinderea acordului care să permită exportul în siguranţă de cereale şi îngrăşăminte din porturile Mării Negre, informează Reuters.

UPDATE Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat, miercuri, că un alt avion rusesc Su-25 a fost doborât în ultimele 24 de ore. Avionul Su-25 este menit să asigure sprijin aerian apropiat pentru trupele ruseşti de la sol. Statul Major General nu a precizat unde au doborât forţele ucrainene avionul din epoca sovietică, spre deosebire de actualizarea sa din 7 aprilie, când a anunţat că un Su-25 a fost doborât în apropiere de Maryinka, în regiunea Doneţk. De la începutul invaziei ruseşti la scară largă, forţele ucrainene au reuşit să doboare 314 avioane ruseşti, alături de 299 de elicoptere, potrivit Statului Major General, notează Mediafax. Ministerul rus al Apărării a publicat anterior mai multe imagini din timpul operațiunilor în care erau implicate aceste aeronave:

UPDATE Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, susține că Rusia a provocat pierderi uriașe trupelor ucrainene angajate într-o contraofensivă pe care a respins-o timp de trei zile. Totodată, ministrul rus al Apărării a declarat marţi că doar 71 de soldaţi ruşi au fost ucişi în ceea ce el a numit o ofensivă ucraineană eşuată în ultimele zile.

UPDATE Secretarul american de stat Antony Blinken va reprograma, cel mai probabil, o vizită în China în săptămânile următoare, după anularea celei care trebuia să aibă loc în februarie, a anunţat marţi un oficial de la Washington, transmite AFP, citat de Agerpres.

UPDATE UE a anunțat că prelungește cu un an avantajele comerciale acordate Ucrainei, prin suspendarea taxelor la import, a contingentelor și a măsurilor de apărare comercială, aplicabile exporturilor.  

UPDATE Daunele suferite de barajul de la Nova Kahovka au provocat o scădere serioasă a nivelului apei din rezervorul folosit pentru răcirea centralei nucleare Zaporojie (ZNPP), care continuă să scadă într-un ritm de 5 centimetri pe oră, deşi deocamdată nu există un "risc imediat" pentru siguranţă, notează Ziare.com.

UPDATE Nivelul apei va crește cu cel mult 1,6 metri în părțile superioare ale cursurilor inferioare ale fluviului Nipru după distrugerea barajului Kahovka, avertizează un om de știință ucrainean, potrivit Adevărul.

UPDATE În urma distrugerii  barajului guvernatorul rus al Crimeei, Serghei Axionov, a susținut pe 6 iunie că rezervoarele de apă ale peninsulei erau „pline cu aproximativ 80%” în urma distrugerii de către Rusia a hidrocentralei Kahovka care alimenta Crimeea cu apă, potrivit Știripesurse.

UPDATE Statele Unite au aflat despre un plan ucrainean de a ataca conductele de gaz natural Nord Stream cu trei luni înainte ca acestea să fie avariate în septembrie anul trecut de explozii subacvatice, a informat marți The Washington Post, citând informații scurse și publicate online, relatează Reuters, notează HotNews.

UPDATE Subminarea structurii Hidrocentralei Kahovska, care a dus la inundarea unor suprafețe mari de teren, a fost comisă de regimul de la Kiev, a declarat, marți, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu. „Noaptea trecută, regimul de la Kiev a comis o altă crimă teroristă: a fost aruncată în aer structura Hidrocentralei Kahovka, ceea ce a dus la inundarea unor suprafeţe mari de teren”, a spus Şoigu. Ministrul rus a adăugat că scopul subminării Hidrocentralei Kahovka de către Kiev a fost transferul de unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei din direcția Herson în zona ofensivă, notează Rador.

UPDATE Aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka a fost un act comis în mod deliberat de Rusia, dar nu va afecta demersul Ucrainei de a-şi recuceri propriul teritoriu, a declarat Volodimir Zelenski. "Principala concluzie este că explozia a fost deliberată, dar inamicul a acţionat într-un mod haotic permiţând ca propriul echipament să fie inundat", a declarat Zelenski pe Telegram, după o reuniune a comandamentului militar, potrivit NewsWeek. 

"Întreaga lume va afla despre această crimă de război rusească, acest genocid. Distrugerea deliberată a barajului şi a altor instalaţii de către ocupanţii ruşi este o bombă ecologică de distrugere în masă. De dragul propriei securităţi, lumea ar trebui să arate acum că Rusia nu va scăpa cu o astfel de teroare. Faptul că Rusia a distrus în mod deliberat rezervorul Kahovka, care este extrem de important, în special pentru aprovizionarea cu apă a Crimeei, indică faptul că ocupanţii ruşi şi-au dat deja seama că vor trebui să părăsească şi ei Crimeea. Ei bine, Ucraina va primi înapoi tot ceea ce îi aparţine şi va face ca Rusia să plătească pentru ceea ce a făcut", a fost mesajul transmis de Volodimir Zelenski.

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 468: Baraj distrus, potop filmat, risc atomic și „Cutia Neagră”! UE: „O crimă de război”
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 467: Rusia anunță că a respins o ofensivă. ISW: Prima linie a rușilor e spartă. Prigojin: „Rușine”
/PROMO/ Moldova gândește: Epopeea brățărilor electronice. De ce o singură companie a câștigat toate cele cinci licitații
/PROMO/ Moldova gândește: Epopeea brățărilor electronice. De ce o singură companie a câștigat toate cele cinci licitații
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Război în Ucraina, ziua 576: Atac în Crimeea, ajutor din Vest și promisiunea lui Zelenski! Iohannis: 3 condiții pentru victorie
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 576: Atac în Crimeea, ajutor din Vest și promisiunea lui Zelenski! Iohannis: 3 condiții pentru victorie
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
Autoritățile de la Chișinău au trimis în Israel o cerere suplimentară pentru extrădarea lui Șor
Autoritățile de la Chișinău au trimis în Israel o cerere suplimentară pentru extrădarea lui Șor

Război în Ucraina, ziua 577. Ceasul Apocalipsei și rachete ATACMS! General: "Iarna nu va încetini ofensiva. Marea reușită urmează"

23 septembrie 2023, ora 07:30

UPDATE Iarna nu va încetini contraofensiva ucraineană, iar cea mai mare reușită a Kievului urmează să vină, a declarat pentru CNN generalul care conduce lupta țării de-a lungul liniei sudice a frontului. De asemenea, generalul a spus că el crede că marea realizare a Ucrainei - cea mai mare din această contraofensivă - mai are de așteptat. „Cred că se va întâmpla după Tokmak”, a spus Tarnavski despre această străpungere. „În acest moment, ei se bazează pe adâncimea liniei lor defensive de acolo”, notează HotNews.

UPDATE Rusia a impus o interdicţie pe termen nedeterminat pentru exporturile de motorină şi benzină în majoritatea ţărilor, o măsură care riscă să perturbe aprovizionarea cu combustibil înainte de iarnă şi ameninţă să agraveze penuria globală, relatează CNBC, citat de news.ro. Într-un decret guvernamental semnat de prim-ministrul Mihail Mishustin, Kremlinul a declarat că va introduce restricţii ”provizorii” pentru exporturile de motorină, pentru a stabiliza preţurile combustibililor pe piaţa internă.

UPDATE Conform televiziunii NBC News, care citează patru oficiali guvernamentali şi unul parlamentar din SUA, preşedintele american Joe Biden i-a promis omologului său ucrainean Volodimir Zelenski rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS, transmite Reuters.

UPDATE Ceasul Apocalipsei semnalează un risc mai mare de sfârșit al omenirii decât acum 70 de ani. Analiștii cred că extinderile riscă să declanșeze o cursă de modernizare a infrastructurii de testare a armelor nucleare într-un moment de neîncredere profundă între SUA și cele două guverne autoritare, deși nu există iminența unui conflict armat real. Potrivit profesorului Jeffrey Lewis, consecințele acestui fapt sunt că „cheltuim sume uriașe de bani, deși nu devenim mai siguri". Declarațiile  lui Lewis au fost făcute după ce un important grup de supraveghere nucleară, Bulletin of the Atomic Scientists, a reglat la începutul acestui an ceasul său emblematic Doomsday Clock (Ceasul Judecății de Apoi sau Ceasul Apocalipsei, care măsoară cât de aproape este lumea de autodistrugere), la 90 de secunde până la miezul nopții, cea mai precară setare a ceasului de la înființarea sa în 1947. Evaluarea s-a făcut în contextul războiul din Ucraina și a posibilității ridicate ca acest conflict să scape de sub controlul. Practic, Ceasul Apocalipsei semnalează acum un risc mai mare cu privire la sfârșitul omenirii decât în 1953, când atât Statele Unite, cât și Uniunea Sovietică au efectuat teste la suprafață cu arme nucleare, potrivit CNN, citat de Adevărul.

UPDATE Cel puțin o persoană a fost ucisă și alte 15 au fost rănite, între care un copil, vineri, într-un atac al forțelor ruse care a vizat orașul Kremenciuk, centrul Ucrainei, a anunțat guvernatorul regional pe Telegram, relatează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE ONU a denunţat reprimarea sistematică a societăţii civile din Belarus, unde mii de persoane sunt în închisoare pentru acuzaţii inventate, existând, de asemenea, informaţii despre tortură şi decese în arest, transmite AFP, citat de Agerpres.

UPDATE Armata elveţiană şi-a vândut în perioada scursă de la jumătatea anilor '90 circa 1.800 din cele aproximativ 8.000 de buncăre construite de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi până la încheierea Războiului Rece, dar a decis acum să înceteze această practică în urma războiului din Ucraina, notează Adevărul.

UPDATE Doi din cei cinci britanici eliberați anul trecut au povestit provocările prin care trec pentru a-și reconstrui viața după ce au fost torturați în timpul captivității de către „sălbaticii” ruși ca fiind mai rău decât cel al militanților ISIS, scrie The Times.

UPDATE Grupul de trupe ruse „Nipru” de pe direcția Herson a distrus arme și echipamente militare străine furnizate Forțelor Armate ale Ucrainei folosind obuziere Msta-B, potrivit Ministerului rus al Apărării, scrie TASS.

UPDATE Spionii ruşi folosesc hackeri pentru a viza sistemele informatice ale agenţiilor de aplicare a legii din Ucraina, folosite ca mijloace de a identifica şi obţine dovezi legate de presupusele crime de război ale ruşilor din timpul invaziei, notează Mediafax.

UPDATE Patru explozii au avut loc în orașul ucrainean Nipru, momentan nu se știu detalii referitoare la pagube sau posibile victime, dar a fost activată alerta de apărare aeriană, scrie TASS, citată de Adevărul.

UPDATE Președintele României, Klaus Iohannis, a calificat drept o problemă doborârea dronelor rusești pe teritoriul țării sale în timpul atacurilor armatei ruse asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre. El a făcut această declarație la Forumul de la Universitatea Columbia din New York, relatează Agerpres.

UPDATE Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat 63 de sancţiuni împotriva persoanelor fizice şi juridice ruse în timpul vizitei preşedintelui ucrainean Volodymyr Zelensky în Canada, a informat publicaţia de ştiri European Pravda, potrivit Mediafax.

UPDATE Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, i-a transmis vineri preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să nu-i mai „insulte” pe polonezi, menţinând o retorică dură la adresa Kievului după ce preşedintele polonez a încercat să dezamorseze o dispută privind importurile de cereale, relatează Reuters.

UPDATE Premierul român, Marcel Ciolacu, va efectua o vizită de lucru la Kiev pentru a finaliza negocierile privind importurile de cereale ucrainene. Declarația șefului guvernului român este citată de Digi24 și preluată de RBK-Ucraina.  „Voi face o deplasare cu mai mulți miniștri la Kiev. Acolo, cred că vom finaliza toate negocierile privind exporturile către România”, a anunțat Ciolacu.

Război în Ucraina, ziua 576: Atac în Crimeea, ajutor din Vest și promisiunea lui Zelenski! Iohannis: 3 condiții pentru victorie
Război în Ucraina, ziua 575: Stare de urgență prelungită în Moldova, atacuri masive și problemă reală! ONU: "Lumea se destramă"
Tragedie la Călărași: Un bărbat a ars de viu în propria casă. Pompierii au reușit să stingă flăcările abia peste două ore
Tragedie la Călărași: Un bărbat a ars de viu în propria casă. Pompierii au reușit să stingă flăcările abia peste două ore
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
/VIDEO/ Acuzații la adresa unei interprete din Rusia! Ar fi plagiat o melodie a Irinei Rimes. Vezi cât de similare sunt melodiile
/VIDEO/ Acuzații la adresa unei interprete din Rusia! Ar fi plagiat o melodie a Irinei Rimes. Vezi cât de similare sunt melodiile
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
/EXCLUSIV/ Va plăti Guvernul despăgubiri după anularea programului „cetățenie prin investiții”? Precizările Ministerului Economiei
/EXCLUSIV/ Va plăti Guvernul despăgubiri după anularea programului „cetățenie prin investiții”? Precizările Ministerului Economiei
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram