/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Război în Ucraina, ziua 469: Catastrofă ecologică, dezastru umanitar și replica lui Putin. NATO: Creștere substanțială a luptelor

missing
07 iunie 2023, ora 21:53

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat forțele ruse că au aruncat în aer hidrocentrala electrică Nova Kahovka, după ce au minat instalația, și a subliniat că Moscova trebuie trasă la răspundere pentru „atacul terorist”. Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a declarat că scopul Rusiei este de a împiedica trupele ucrainene să treacă râul Nipro pentru a ataca forțele de ocupație ruse. Oficialii instalați din Rusia au făcut declarații contradictorii, unii dând vina pe bombardamentele ucrainene, alții spunând că barajul ar fi explodat de la sine, notează Rador. Totuși, șeful ONU a explicat cine poartă răspundere de dezastrul provocat, iar din SUA ar putea fi făcute dezvăluiri în acest caz.

Rusia va continua să fie cea mai mare ameninţare la adresa securităţii europene şi euroatlantice, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, făcând apel la consolidarea apărării pe Flancul Estic al NATO. Un armistițiu în Ucraina ”nu va conduce la pace”, îi declară marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski emisarului special al Papei Francisc, cardinalul italian Matteo Zuppi, care se află într-o vizită la Kiev, relatează AFP, potrivit Agerpres. Viceministrul ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că trupele au avansat de la 200 la 1.100 de metri pe unele părţi ale frontului din jurul Bahmut în ultimele 24 de ore, potrivit Mediafax.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a avut joi prima reacție în cazul distrugerii barajului Nova Khakovka, el vorbind despre o „catastrofă de mediu și umanitară” și acuzând Kievul de „un act barbar”, scrie Reuters.

UPDATE Vladimir Saldo, guvernatorul interimar numit de Rusia la conducerea părților ocupate ale regiunii Herson, a recunoscut miercuri, 7 iunie, că distrugerea barajului de la Kahovka de pe fluviul Nipru, linia de demarcaţie din sudul Ucrainei dintre armata rusă şi cea ucraineană în sudul Ucrainei, avantajează trupele Moscovei, informează agenția spaniolă de știri EFE, citată de Libertatea.ro. 

UPDATE Rușii au distrus barajul Kahovka pentru a-i împiedica pe ucraineni să treacă peste fluviul Nipru în cadrul operațiunilor de contraofensivă, este de părere expertul militar britanic Michael Clarke, scrie Adevărul.

UPDATE Muzeul Luvru din Paris găzduieşte 16 opere de artă, inclusiv preţioase icoane bizantine de la Kiev, pentru a le proteja de războiul din Ucraina, a anunţat miercuri preşedinta Laurence des Cars, potrivit HotNews.

UPDATE Consiliul Federației Ruse a votat miercuri retragerea din acordul semnat cu Ucraina privind Marea Azov și strâmtoarea Kerci. Potrivit notei explicative a proiectului de lege, „o situație fundamental nouă a apărut atunci când Republica Populară Donețk (RPD) și regiunile Zaporojie și Herson s-au alăturat Rusiei, iar acum coastele Mării Azov și Strâmtoarea Kerci intră sub jurisdicția unică a Federației Ruse”, potrivit Tass, scrie NewsWeek.

UPDATE Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat miercuri pe canalul său de Telegram că Forțele Armate ale Ucrainei au bombardat regiunea de peste 500 de ori în ultimele 24 de ore, lansând 460 de obuze asupra cartierului urban Şebekino, potrivit TASS, scrie Rador.

UPDATE Vorbind despre declarațiile oficialilor ruși apărute în spațiul public, conform cărora contraofensiva ucraineană ar fi început deja, Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei a declarat că “toate aceste informații nu sunt adevărate. Armata noastră decide când va începe operațiunea. Toată lumea va știi despre contraofensivă, toată lumea o va vedea, atunci când va fi lansată”, potrivit Biziday.

UPDATE Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a spus miercuri, omologului său rus, Vladimir Putin, în timpul unei convorbiri telefonice, că este necesară o investigație cuprinzătoare privind distrugerea unui vast baraj de pe linia frontului dintre forțele ruse și ucrainene. Forţele din Ucraina și Rusia se învinuiesc reciproc pentru distrugerea barajului, care a provocat inundații într-o zonă de război și a forțat mii de oameni să îşi părăsească locuinţele. Preşedintele Erdogan i-a spus dlui Putin că ar putea fi formată o comisie internațională care să includă ONU și Turcia pentru a analiza problema, se arată într-un comunicat de la cabinetul liderului turc. Recep Tayyip Erdogan a discutat anterior cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre aceeași chestiune, notează Rador.

UPDATE Un aliat al lui Putin a spus că Regatul Unit, SUA și aliații lor din NATO trebuie „să poarte responsabilitatea” pentru distrugerea barajului Kakhovka, scrie Sky News.

UPDATE „Un grup de sabotaj ucrainean a aruncat în aer conducta de amoniac Togliatti-Odessa”, care are o lungime de aproximativ 2.400 de kilometri și leagă un oraș rusesc de pe malul Volgăi de portul ucrainean Pivdennyi, în apropiere de Odesa, la Marea Neagră, a anunțat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat. Explozia a avut loc luni seara în apropiere de Masiutovka, un mic sat controlat de forțele ruse în regiunea Harkov (nord-estul Ucrainei), recucerit aproape în totalitate de armata ucraineană în toamna anului 2022, potrivit aceleiași surse, scrie Le Monde.

UPDATE Oficialii americani şi occidentali văd semne că începe contraofensiva mult aşteptată a Ucrainei împotriva Rusiei şi au observat o "creştere substanţială a luptelor" în estul ţării în ultimele 48 de ore, pe măsură ce trupele ucrainene testează punctele slabe ale liniilor defensive ruseşti, a declarat marţi un oficial NATO de rang înalt, citat de CNN, potrivit News.ro.

UPDATE Marea Neagră este departe de poluarea de pe cursul fluviului Nipru şi este puţin probabil ca unda să ajungă în scurt timp sau în cantităţi semnificative în zona României, a transmis miercuri, 7 iunie, ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, informează Agerpres.

UPDATE Ministerul ucrainean al Agriculturii susţine că explozia barajului Nova Kahovka ar putea transforma cel puţin 500.000 de hectare în "deşerturi". "Câmpurile din sudul Ucrainei s-ar putea transforma în deşerturi anul viitor", a declarat ministerul agriculturii, potrivit Mediafax.

UPDATE Forțe ucrainene au fost martore la momentul în care militari ruşi au fost efectiv luaţi de ape şi s-au refugiat de pe malul estic al fluviului Nipru după prăbuşirea barajului de la Nova Kahovka, relatează CNN, care îl citează pe Andrei Pidlisni, un ofiţer din cadrul forţelor armate ucrainene. Mai multe trupe ruseşti au fost ucise sau rănite în momentele acelea de haos. „Nimeni nu a reuşit să scape”, a spus acesta, potrivit Digi24.

UPDATE Germania se pregăteşte să găzduiască cel mai mari exercițiu aeriene din istoria NATO, o demonstrație de forță menită să impresioneze aliații şi potențialii adversari, în primul rând Rusia, notează Mediafax.

UPDATE După ce a părăsit Uniunea Europeană, Marea Britanie încearcă să se alinieze şi mai mult cu Washingtonul pentru a face faţă unei lumi mai volatile, determinată de ascensiunea Chinei, de agresivitatea Rusiei şi de dezvoltarea inteligenţei artificiale. Rishi Sunak se va întâlni săptămâna aceasta cu Joe Biden, dar şi cu oameni de afaceri americani şi cu membri ai Congresului şi va pleda pentru strângerea legăturilor existente între cele două ţări, notează Money.

UPDATE Biroul Procurorului General a raportat că 63 de jurnalişti din 14 ţări, inclusiv Ucraina, au fost ucişi la începutul invaziei totale a Rusiei, din 24 februarie 2022. Ucraina a sărbătorit Ziua Jurnalistului pe 6 iunie. Potrivit procurorilor, doar trei persoane au fost puse sub acuzare în urma investigaţiilor privind crimele de război comise împotriva jurnaliştilor în timpul războiului din Ucraina. O persoană a fost deja condamnată la nouă ani de închisoare, scrie Mediafax.

UPDATE Forțele ucrainene au efectuat bombardamente grele asupra regiunii ruse Belgorod în timpul nopții, a declarat miercuri guvernatorul rus al regiunii Viaceslav Gladkov pe Telegram, potrivit NewsWeek.

UPDATE Aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka de către forțele militare ale Moscovei reprezintă o încălcare directă a Convenției de la Geneva, care interzice în mod expres, în cadrul unui Protocol adițional din 1977, distrugerea unor astfel de elemente cruciale de infrastructură care conțin „forțe periculoase” care pot cauza pierderi importante populației civile. Amploarea dezastrului umanitar și ecologic - provocat de distrugerea acestui baraj - e similară, conform surselor media ucrainene, cu efectele produse de o veritabilă armă de distrugere în masă, fără ca Federația Rusă să fi folosit, efectiv, în acest caz, o bombă nucleară, scrie Digi24.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că nu Ucraina a început războiul cu Rusia și a remarcat că nu va duce luptele pe teritoriul acestei ţări. „Ucraina nu luptă pe teritoriul Federației Ruse. Ucraina luptă exclusiv pe teritoriul său independent și își eliberează propriile teritorii. Punct. Noi nu am început un război, nu avem nevoie de nimic în plus, nu intenţionăm să luăm nimic de la nimeni, dar nici nu suntem dispuşi să dăm, astfel că luptăm. Dacă eram gata să renunţăm la ceea ce este al nostru, nu am fi luptat” – a subliniat Zelenski, marţi, în timpul unei întâlniri cu presa. Liderul de la Kiev a subliniat că Ucraina nu intenţionează să captureze teritoriul vreunui stat, potrivit Rador.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensţi a declarat, la o conferinţă de presă, că de la începutul invaziei ruse pe scară largă, Ucraina a adus înapoi aproximativ 2.500 de prizonieri de război, inclusiv 370 de civili, notează Realitatea.

UPDATE Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, va demara verificări la centrala Zaporojie după distrugerea barajului Kakhovka. Cea mai mare centrală nucleară din Europa se bazează pe apa din rezervorul Kakhovka pentru a furniza energie condensatoarelor sale din turbine, potrivit Mediafax.

UPDATE Ambasadorul belgian la Moscova, Marc Michielsen, a fost convocat de Rusia în legătură cu „faptele dezvăluite privind utilizarea armelor de fabricație belgiană de către grupurile de sabotaj”, scrie Cotidianul.

UPDATE Reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a cerut comunităţii internaţionale să condamne distrugerea barajului Kahovka de către Rusia la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU. De asemenea, Kyslytsya a cerut în numele ţării sale ajutoare pentru a contracara efectele devastatoare ale acestui dezastru, potrivit Realitatea.

UPDATE Potrivit estimărilor, prima linie de fortificații, construită de ruși în ultimele luni chiar pe malul fluviului, a ajuns sub ape. La fel și mai multe baze ale unor unități rusești. Au apărut și imagini cu soldați ruși care evacuează pozițiile inundate. Guvernatorul pro-rus al regiunii ocupate Herson a anunțat senin că nu sunt probleme, în timp ce, în spatele lui, străzile din Nova Kakovka erau acoperite de apă.

UPDATE Institutul american pentru studierea războiului (ISW) dedică o parte semnificativă a raportului său zilnic distrugerii barajului hidrocentralei Kahovka, care a avut loc marți seara, scrie BBC. Cauzele ruperii barajului de la Kahovka nu pot fi încă identificate, dar toate semnele indică spre Rusia, notează G4media.

UPDATE Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite, a declarat, marţi seară, că nu cunoaște cine a comis atacul asupra barajului din sud-estul Ucrainei, dar a atribuit responsabilitatea generală Rusiei, din cauza invaziei militare, potrivit Mediafax.

UPDATE Două sate rusești din regiunea Kursk au rămas fără energie electrică după ce „două dispozitive explozive au fost aruncate” asupra unei substații electrice de către forțele ucrainene, a declarat guvernatorul regiunii, citat de Sky News, potrivit G4media.

UPDATE Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că avioanele de luptă F-16 construite în SUA pot „găzdui” arme nucleare şi a avertizat că furnizarea lor Kievului va determina o escaladare a conflictului, informează Reuters. „Trebuie să ţinem cont de faptul că una dintre modificările F-16 permite ‘găzduirea’ de arme nucleare”, a spus Lavrov într-un discurs la o bază militară din Duşanbe, în Tadjikistan, potrivit informațiilor furnizate pe site-ul Ministerului rus de Externe, notează Cotidianul.

UPDATE Ministrul apărării ucrainean – Oleksii Reznikov a transmis pe contul său de Twitter că imaginile surprinse prin satelit „seamănă cu un film post-apocalipsă de la Hollywood. Aceasta este realitatea lumii ruse. Iar autorii acestei crime de război, o altă crimă împotriva umanității, vor apărea în fața Curții Penale Internaționale. Asta poate să garanteze Ucraina”. Noile imagini din satelit arată efectele asupra caselor localnicilor din Herson în urma inundațiilor extinse de-a lungul râului Dnipro, între Nova Kakhovka și Golful Dniprovska, la sud-vest de Herson, provocate prin explozia Barajului.

UPDATE Aproximativ 42.000 de oameni de pe ambele maluri ale râului Nipru se confruntă cu riscul de a fi inundați după distrugerea barajului Nova Kahovka, au spus oficiali ucraineni, estimările fiind că apele vor atinge cel mai mare nivel miercuri, potrivit The Guardian.

UPDATE Franţa s-a oferit să acorde asistenţă Ucrainei, în urma distrugerii barajului hidroelectric Nova Kahovka, din sudul ţării, "pentru a răspunde la consecinţele distrugerii parţiale a barajului", se arată într-o scrisoare a ministerului francez de Externe.

UPDATE Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că nu se opune ca țara sa să vândă muniție intermediarilor care o trimit în Ucraina – un semn că aliatul statornic al Rusiei din Balcani se întoarce spre vest, potrivit G4media.

UPDATE Invazia ordonată de Putin în Ucraina a lăsat în urmă zeci de mii de morți, a strămutat milioane de persoane și a generat tulburări economice în întreaga lume. Acum, Serviciile Secrete ale SUA au dezvăluit faptul că aproximativ 354.000 de soldați ruși și ucraineni au fost uciși sau răniți în conflict până acum, potrivit Ziare.com.

UPDATE Guvernul Statelor Unite are informații care sugerează că Rusia a fost cea care a aruncat în aer barajul Novo Kahovka din Ucraina, relatează NBC News, potrivit Ziare.com. Publicația scrie că administrația președintelui american Joe Biden lucrează pentru desecretizarea unei părți a informațiilor și pentru a le distribui. 

UPDATE Nimeni nu știe în acest moment cum se va termina războiul declanșat de Putin în Ucraina, chiar dacă au trecut mai bine de 15 luni de la începutul acestuia. Cu toate astea, eșecurile armatei ruse prevăd că liderul de la Kremlin va pierde războiul, iar Moscova se va cutremura. În plus, un alt fenomen ascuns macină țara, numărul etnicilor ruși scade, iar procentul musulmanilor crește masiv, putând ajunge la 30% din totalul populației, în viitor, notează Ziare.com.

UPDATE 300 de animale au murit astăzi în grădina zoologică Nova Kakhovka din cauza distrugerii de către Rusia a barajului hidrocentralei Nova Kakhovka, scrie Ministerul ucrainean al Apărării pe Twitter.

UPDATE Prăbușirea barajului de la Nova Kakovka din Ucraina este probabil "cel mai important incident de distrugere a infrastructurii civile" de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit lui Martin Griffiths, subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare și coordonator al ajutorului de urgență, informează Rador.

UPDATE Șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, va purta în această săptămână la Minsk discuții de securitate cu omologul său din Belarus, precum și cu șefii de securitate din alte câteva țări din regiune, au anunțat miercuri agențiile de presă rusești.

UPDATE ArcelorMittal (fostă Kryvorizhstal) a suspendat producția de oțel pentru a reduce consumul de apă pe fondul prăbușirii barajului Kahovka, a transmis serviciul de presă al celei mai mari companii din Ucraina. „Din cauza exploziei și distrugerii hidrocentralei Kahovka, ArcelorMittal Krivoi Rog are un consum limitat de apă și a întrerupt deja o serie de procese de producție metalurgică”, a spus compania într-o postare pe Facebook. „Funcționarea tuturor echipamentelor răcite cu apă a fost suspendată temporar”. În special, topirea și laminarea oțelului au fost oprite, notează Adevărul.

UPDATE Adjunctul ambasadorului SUA la ONU, Robert Wood, a acuzat războiul Rusiei din Ucraina ca fiind responsabil pentru pagubele catastrofale produse în urma ruperii barajului Nova Kakovka, informează Rador.

UPDATE Forţele ruse au tras în mod repetat asupra unei conducte de amoniac din regiunea Harkov a Ucrainei, a declarat marţi un guvernator local, o conductă potenţial crucială pentru extinderea acordului care să permită exportul în siguranţă de cereale şi îngrăşăminte din porturile Mării Negre, informează Reuters.

UPDATE Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat, miercuri, că un alt avion rusesc Su-25 a fost doborât în ultimele 24 de ore. Avionul Su-25 este menit să asigure sprijin aerian apropiat pentru trupele ruseşti de la sol. Statul Major General nu a precizat unde au doborât forţele ucrainene avionul din epoca sovietică, spre deosebire de actualizarea sa din 7 aprilie, când a anunţat că un Su-25 a fost doborât în apropiere de Maryinka, în regiunea Doneţk. De la începutul invaziei ruseşti la scară largă, forţele ucrainene au reuşit să doboare 314 avioane ruseşti, alături de 299 de elicoptere, potrivit Statului Major General, notează Mediafax. Ministerul rus al Apărării a publicat anterior mai multe imagini din timpul operațiunilor în care erau implicate aceste aeronave:

UPDATE Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, susține că Rusia a provocat pierderi uriașe trupelor ucrainene angajate într-o contraofensivă pe care a respins-o timp de trei zile. Totodată, ministrul rus al Apărării a declarat marţi că doar 71 de soldaţi ruşi au fost ucişi în ceea ce el a numit o ofensivă ucraineană eşuată în ultimele zile.

UPDATE Secretarul american de stat Antony Blinken va reprograma, cel mai probabil, o vizită în China în săptămânile următoare, după anularea celei care trebuia să aibă loc în februarie, a anunţat marţi un oficial de la Washington, transmite AFP, citat de Agerpres.

UPDATE UE a anunțat că prelungește cu un an avantajele comerciale acordate Ucrainei, prin suspendarea taxelor la import, a contingentelor și a măsurilor de apărare comercială, aplicabile exporturilor.  

UPDATE Daunele suferite de barajul de la Nova Kahovka au provocat o scădere serioasă a nivelului apei din rezervorul folosit pentru răcirea centralei nucleare Zaporojie (ZNPP), care continuă să scadă într-un ritm de 5 centimetri pe oră, deşi deocamdată nu există un "risc imediat" pentru siguranţă, notează Ziare.com.

UPDATE Nivelul apei va crește cu cel mult 1,6 metri în părțile superioare ale cursurilor inferioare ale fluviului Nipru după distrugerea barajului Kahovka, avertizează un om de știință ucrainean, potrivit Adevărul.

UPDATE În urma distrugerii  barajului guvernatorul rus al Crimeei, Serghei Axionov, a susținut pe 6 iunie că rezervoarele de apă ale peninsulei erau „pline cu aproximativ 80%” în urma distrugerii de către Rusia a hidrocentralei Kahovka care alimenta Crimeea cu apă, potrivit Știripesurse.

UPDATE Statele Unite au aflat despre un plan ucrainean de a ataca conductele de gaz natural Nord Stream cu trei luni înainte ca acestea să fie avariate în septembrie anul trecut de explozii subacvatice, a informat marți The Washington Post, citând informații scurse și publicate online, relatează Reuters, notează HotNews.

UPDATE Subminarea structurii Hidrocentralei Kahovska, care a dus la inundarea unor suprafețe mari de teren, a fost comisă de regimul de la Kiev, a declarat, marți, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu. „Noaptea trecută, regimul de la Kiev a comis o altă crimă teroristă: a fost aruncată în aer structura Hidrocentralei Kahovka, ceea ce a dus la inundarea unor suprafeţe mari de teren”, a spus Şoigu. Ministrul rus a adăugat că scopul subminării Hidrocentralei Kahovka de către Kiev a fost transferul de unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei din direcția Herson în zona ofensivă, notează Rador.

UPDATE Aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka a fost un act comis în mod deliberat de Rusia, dar nu va afecta demersul Ucrainei de a-şi recuceri propriul teritoriu, a declarat Volodimir Zelenski. "Principala concluzie este că explozia a fost deliberată, dar inamicul a acţionat într-un mod haotic permiţând ca propriul echipament să fie inundat", a declarat Zelenski pe Telegram, după o reuniune a comandamentului militar, potrivit NewsWeek. 

"Întreaga lume va afla despre această crimă de război rusească, acest genocid. Distrugerea deliberată a barajului şi a altor instalaţii de către ocupanţii ruşi este o bombă ecologică de distrugere în masă. De dragul propriei securităţi, lumea ar trebui să arate acum că Rusia nu va scăpa cu o astfel de teroare. Faptul că Rusia a distrus în mod deliberat rezervorul Kahovka, care este extrem de important, în special pentru aprovizionarea cu apă a Crimeei, indică faptul că ocupanţii ruşi şi-au dat deja seama că vor trebui să părăsească şi ei Crimeea. Ei bine, Ucraina va primi înapoi tot ceea ce îi aparţine şi va face ca Rusia să plătească pentru ceea ce a făcut", a fost mesajul transmis de Volodimir Zelenski.

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 468: Baraj distrus, potop filmat, risc atomic și „Cutia Neagră”! UE: „O crimă de război”
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 467: Rusia anunță că a respins o ofensivă. ISW: Prima linie a rușilor e spartă. Prigojin: „Rușine”

Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.

Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos
/VIDEO/ Poveste care inspiră: O tânără din Chișinău produce hârtie din deșeuri
/VIDEO/ Poveste care inspiră: O tânără din Chișinău produce hârtie din deșeuri
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

18 aprilie 2024, ora 23:47

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut miercuri ţărilor Alianţei să furnizeze cât mai rapid posibil Ucrainei resursele militare de care aceasta are nevoie, chiar dacă astfel îşi diminuează şi mai mult propriile rezerve, prioritatea acum fiind de a susţine armata ucraineană aflată în criză de muniţie în faţa trupelor ruse. Stoltenberg a confirmat că vineri va avea loc o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, solicitată de Zelenski, la care vor participa acesta din urmă şi miniştrii apărării din statele NATO pentru a „aborda necesităţile cele mai urgente de sprijin pentru Ucraina”, în special apărarea antiaeriană şi muniţia pentru artilerie.

UPDATE Fostul și posibil viitorul președinte al SUA, Donald Trump, învinovățește Ucraina pentru multe dintre probleme sale politice, iar el pare să nu uite sau să ierte prea ușor, arată o analiză Politico.eu, care realizează o analiză a rădăcinilor antipatiei miliardarului american față de Kiev, dar și față de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a spus că speră că membrii alianței NATO vor livra în curând șase sisteme de apărare aeriană Patriot Ucrainei, relatează Reuters. „Sperăm că vor fi găsite încă șase în contextul NATO și am profitat de această ocazie pentru a susține acest lucru în multe discuții”, a spus Scholz joi, la sfârșitul celei de-a doua zile a unui summit UE de la Bruxelles, adăugând că Germania promisese deja că va livra unul.

UPDATE Kremlinul a atacat conducerea Republicii Moldova că refuză să sărbătorească 80 de ani de la „eliberarea” țării de către Armata Roșie din Al Doilea Război Mondial și acuză autoritățile de la Chișinău că „impun cetățenilor valori netradiționale”. Declarațiile au fost făcute de către purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing de presă. TV8 a solicitat o reacție din partea Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău, însă reprezentanții din comunicare au menționat că vor veni ulterior cu un comentariu.

UPDATE Trupele rusești au atacat mai multe așezări din regiunea Donețk. Două persoane au murit și alte trei au fost rănite, au anunțat autoritățile locale, relatează The Kyiv Independent. Așezările din estul regiunii ucrainene Donețk suferă zilnic de atacuri rusești din cauza apropierii lor de linia frontului. Luptele grele continuă în regiunea Donețk, în timp ce Rusia încearcă să ocupe întreaga regiune.

UPDATE Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi muniţii cauzat de întârzierile în trimiterea asistenţei militare din partea aliaţilor săi, a anunţat ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, citat de EFE.

UPDATE Membrii G7 discută despre utilizarea a aproape 300 de miliarde de dolari în active rusești înghețate ca garanție pentru a acorda împrumuturi Ucrainei, a declarat joi vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, relatează Reuters. Dombrovskis a spus că sunt luate în considerare diferite opțiuni, iar discuțiile sunt în desfășurare. El a spus că speră ca Uniunea Europeană să aprobe o măsură separată a UE în următoarele luni pentru a folosi profiturile sau dobânda obținută din active pentru a ajuta Ucraina.

UPDATE În Ucraina, pentru prima dată într-o lună, au fost fabricate 10 unități auto-propulsate de artilerie „Bogdan”. Despre acest lucru a informat Volodimir Zelenski, într-o postare pe Telegram în raportul zilnic privind situația de securitate din Ucraina. În special, au fost prezentate rapoartele privind sosirea echipamentelor și munițiilor. S-au discutat distribuția pe brigăzi de luptă și completarea brigăzilor de rezervă. „Procentajul producției interne crește constant. Statul încheie contracte serioase și de lungă durată cu întreprinderile noastre, care asigură predictibilitatea, posibilitatea de a angaja oameni și de a atrage investiții. În acest lună, industria noastră pentru prima dată a produs 10 unități „Bogdan”, iar în mai și în continuare - și mai mult”, a subliniat Zelenski.

UPDATE Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ale cărei oraşe sunt supuse atacurilor Rusiei, a declarat joi şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, avertizând că Uniunea nu se poate baza doar pe SUA pentru a ajuta Kievul.

UPDATE Moscova a atacat din nou cu drone Shahed. Forțele Aeriene ucrainene au emis o alertă în cursul nopții, în regiunile Ivano-Frankovsk și Hmelnițîi, care ulterior a fost anulată, relatează Ukrainska Pravda și Suspilne. 

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a confirmat miercuri că armata ucraineană a atacat un aerodrom rusesc din Crimeea ocupată, relatează AFP. „Astăzi, forțele armate ucrainene au efectuat o lovitură precisă asupra ocupanților din Geankoi, pe un aerodrom”, a spus Zelenski în remarcile care însoțesc discursul său video de noapte.

UPDATE Camera Reprezentanților SUA va vota sâmbătă proiectele de lege care oferă asistență Ucrainei, Israel și Taiwan, a declarat miercuri speakerul Mike Johnson, după presiuni repetate din partea președintelui Joe Biden, scrie Reuters.

UPDATE Danemarca a anunţat un nou pachet semnificativ de ajutor militar pentru Ucraina, Olanda a confirmat suplimentarea cu încă patru miliarde de euro a ajutorului de acest tip pe care-l oferă Kievului, iar Republica Cehă se ocupă în continuare de iniţiativa de a achiziţiona din afara UE circa 800.000 de obuze destinate Ucrainei, a subliniat Stoltenberg.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram